Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co się z tym robi?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Taihan

Taihan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.05.2007 - |08:41|

Mam do was pytanie, w tym serialu jest sprawa która niedaje mi spokoju i może uda mi się ją rozwiązać z waszą pomocą:) Mianowicie co Sylar robi z mózgiem pacjenta, któremu właśnie pokroił głowę? Z bratem się nad tym głowimy i nie przychodzi nam żaden sensowny pomysł do głowy, słyszałem już takie małoprawdopodne propozycję:

1. Zjada
2. Wciera w skórę
3. Włada do d... jak czopka

Oczywiście opinie te to jedynie żart, który nie musi być śmieszny:P

Powiedzcie mi czy wi się nad tym zastanawialiście i do jakich wniosków doszliście?:)
  • 0

#2 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 18.05.2007 - |13:06|

co ma robić... zjada oczywiscie
przeciez juz w starozytnosci wierzono, ze jak sie zje mozg drugiego czlowieka to sie posiadzie jego wiedze
co innego mozna z mozgiem zrobic
  • 0
You are what you believe yourself to be

#3 Taihan

Taihan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.05.2007 - |13:33|

To po to mu była moc Ted'a żeby mógł sobie usmażyć na miejscu, a fe dobrze że to nie dzieje się naprawdę;D
  • 0

#4 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 18.05.2007 - |16:55|

Nigdzie chyba nie było mowy o tym, że mózg ofiary został usunięty lub uszkodzony/nadgryziony. Ktoś już kiedyś sugerował, że osobliwy talent Sylara polega na przejęciu mocy przez samo obejrzenie mózgu z bliska. Sylar jest zegarmistrzem i chce się dowiedzieć, co w takim niezwykłym człowieku "cyka". Dzięki swojej umiejętności porafi to zrobić doskonale, a następnie odtworzyć taką strukturę u siebie samego.
  • 0

#5 laoo

laoo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 18.05.2007 - |17:06|

Na samym końcu 18-tego odcinka tuż przed pokrojeniem Petera Petrelli Sylar powiedział "Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć, jak to działa.", a w tle można przysiąc, że słychać tykanie zegara. Odpowiedź wydaje się być zatem oczywista.

Użytkownik laoo edytował ten post 18.05.2007 - |17:06|

• 0

#6 boone

boone

Sierżant

• Email
  • 686 postów
  • MiastoPodgorica

Napisano 19.05.2007 - |19:24|

Nie wydaję mi się, aby Sylar jedynie oglądał lub analizował mózgi swoich ofiar. O ile pamięć mnie nie myli to czaszka jest pusta w środku, część odcięta leży obok ofiary... i tak było w odcinku 1x22 i wcześniejszym, bodajże 1x19, w których ciało Teda zwisało w furgonetce do góry nogami, czaszka była pusta a odcięta część czaszki leżała obok, podobna sytuacja dotyczła Isaaca, i również rodziców Molly, gdyż ojciec Molly siedział na krześle i jeśli dobrze pamiętam miał pustą czaszkę... Wynika z tego, że mózgi są zjadane przez Sylara. Dlatego też wszyscy są tak przerażeni makabrycznością zjawiska (min. policjanci)

Użytkownik boone edytował ten post 19.05.2007 - |19:28|

• 0
Cause you never think the last time is the last time, you think there'll be more.

#7 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 19.05.2007 - |19:35|

może nie koniecznie zjada, ale istnieje szansa, że w procesie poznawania jak mózg "cyka" mózg po prostu znika/spala się/nie potrzebne skreślić ewentualnie wpisać jak Twoim zdaniem mózg dematerializuje się :)
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#8 boone

boone

Sierżant

• Email
  • 686 postów
  • MiastoPodgorica

Napisano 19.05.2007 - |19:48|

Może zobaczymy to dokładnie w finale? Jeśli mózgi są zjadane to byłoby to 1. nieetyczne 2. obrzydliwe 3. niesmaczne 4. nie pokazaliby tego w tv, więc może faktycznie jest spalany lub dematerializowany w jakiś inny nieodkryty sposób :)
  • 0
Cause you never think the last time is the last time, you think there'll be more.

#9 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 19.05.2007 - |19:49|

ja mysle, ze on je jakos rozgrzebuje, dlatego nie ma ich potem w czaszce...;
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#10 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 19.05.2007 - |20:18|

W któryms odcinku Mohinder opowiadał że za moc jest odpowiedzialna odpowiednia część mózgu. Przychylałbym się do sugestii Elam ale z zastrzeżeniem, że raczej tnie mózg na kawałki by dostać sie do odpowiedniego ośrodka w mózgu i kopiuje jego strukturę dna, molekularna czy jak inaczej jeszcze tego nie nazwiemy. W jaki konkretny sposób to sie odbywa tego nam twórcy nie pokazali. Sylar może dobrze zjadać tą część albo kopiować ją jak Peter np przez dotyk.
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#11 Taihan

Taihan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 20.05.2007 - |11:58|

Do dobra a jak "skonsumował/dotknął" mózg swojej pierwszej ofiary dzięki której nauczył się poruszać przedmioty (zapomniałem jak to się nazywa, niech mi ktoś przypomni:D) przecież on jedynie uderzył przedmiotem, pokroił mu głowę nożyczkami:). Może mało istotne, ale zastanawiające:)
  • 0

#12 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 20.05.2007 - |19:59|

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Mi się podoba teoria tego, że Sylar tylko patrzy na mozg, oglada go i wtedy on sobie jakoś zmienia. Moim zdaniem jest to ciężki orzech do zgryzienia przez twórców, najłatwiejszym wydaje się być to, że Sylar jednak zjada mozgi. Ale z drugiej strony Sylar ma troche dziwną moc i wie, że cos nie działa -> może ta moc ma jakąs druga strone i może on zmieniac własne DNA? Dziwne....
  • 0

#13 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.05.2007 - |10:29|

w przedostatnim odcinku sezonu Molly powiedziala (o Sylarze) - 'he looks into your soul and eats your brain'. tak wiec mozna sie domyslac. ;)

a scenarzysci jasno powiedzieli ze
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

btw. to moj pierwszy post (a czytam od dluzszego czasu), tak wiec witam. ;)

Użytkownik blaine edytował ten post 26.05.2007 - |10:30|

• 0

#14 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 08.06.2007 - |03:32|

Na wikipedii (sorry,ze bez linka,ale net mi tak sie wlecze ze trwaloby to wiecznosc) jest powiedziane,ze Sylar na pewno mozgow nie wcina, bo tworcy uznali ze byloby to glupie.
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#15 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 02.07.2007 - |19:57|

Możliwe że w bezpośrednim kontakcie np. poprzez dotyk następuje zmiana jego własnego DNA. Wiadomo że Peter jeśli znajduje sie w bliskiej odległości od innego Herosa to przejmuje jego moc. Może Sylar musi kogoś dotknąć. A zabija bo jest jakimś psychopatą albo wchłanianie mocy go nim uczyniło
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#16 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.08.2007 - |13:32|

no ale w takim wypadku czemu mozgi znikaja? ;) cos musi z nimi robic poza ogladaniem/dotykaniem. ;)
  • 0

#17 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 24.08.2007 - |18:02|

Aktor grajacy Sylara podobno gadal o tym z tworcami i "ma swoje teorie", ale tak naprawde, to nie wiaodmo, o co chodzi :blink:
Co do tekstu Molly-a jak miala to okreslic kilkuletnia, przestraszona dizewczynka?

Prawdpodobne jest, tak jak napisal\a Kimera, ze po prostu oglada z bliska, dostosowuje sie... A potem bo ja wiem? Pewno wyrzuca do smieci :P osobiscie uwazam, ze w momencie gdy Sylar zyskal nowe moce postanowil dodac troche do swojego imidzu i po prostu je jakos niszczy, gdy juz mu nie sa potrzebne.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#18 miyumi

miyumi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 11.10.2007 - |15:51|

Już w pierwszym odcinku jest powiedziane, że mózgi znikają. Kiedy Hiro przenosi się do Nowego Jorku i znajduje zamordowanego Isaaka. Policjant przesłuchując go pyta:
"Interesuje mnie co zrobiłeś z mózgiem? Zjadłeś go? Spuściłeś w toalecie?"

Idąc dalej, Agentka Hollis (kobieta z FBI, która załatwia pracę Mattowi Parkmanowi) mówi, że w sprawie Sylara nic nie jest takie samo, zawsze przypadkowi ludzie, zawsze iny rodzaj morderstwa (raz z użyciem sprzętów domowych - wiemy już że to telekineza, raz zamrożony, etc.) I tylko zawsze odcięta głowa i brakujący mózg.

Czyli mózgi zawsze znikają to primo. Można zgadywać, że go zjada, tak jak sugeruje to policjant przesłuchując Hira, ale to by było chyba zbyt banalne.

A ja mam taką swoją teorię, że moc Sylara jest dokładnie taka sama jak Petera. Tylko Sylarowi się wydaje, że musi się dobrać do cudzego mózgu, żeby ją zaabsorbować. Zanim odcinał głowy telekinezą robił to tym co było pod ręką. Davisa (człowieka od telekinezy) ogłuszył rozbijając mu głowę kryształem kwarcu, a Candice (iluzjonistce) - kubkiem
  • 0

#19 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 15.10.2007 - |18:41|

Jak dla mnie moc Sylara bazuje na sprawdzaniu mózgów ludzi. On wie kiedy ktoś jest 'inny', otwiera mózg i patrzy. Ale po ostatnim odcinku, gdzie Sylar szkłem przecina czaszke, a raczej wątpie by przeciał, bo to jest nie możliwe, to może tylko musi małą dziurke zrobić i zlookac?:D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych