Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bennet vs Haitanczyk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.05.2007 - |10:08|

z gory uprzedzam wszystkich "nowych", poleca spojlery ;)

Bennet, ojciec Claire, jest jedna z ciekawszych moim zdaniem postaci serialu.
widzimy go jako ciapowatego, kochajacego ojca - a jednoczesnie, bardzo szybko, pokazana jest jego druga, mroczna strona - Bennet oszukuje corke, udajac, ze nie wie o jej zdolnosciach; traktuje zone w straszny sposob, wymazujac jej wielokrotnie pamiec. Wydaje sie obludny, falszywy i zly - pracuje przeciez dla jakiejs tajnej organizacji, ktorej zamiary nie do konca sa jasne ale na pewno niezbyt dobre...
Z odcinka na odcinek coraz bardziej niecierpialam tego typka; moja nienawisc osiagnela apogeum w odcinku, w ktorym pokazano, jak zaaranzowal spotkanie Claire z jej "rodzicami", czy tez kazal Haitanczykowi wymazac pamiec koledze Claire i jej samej. (do Haitanczyka przejdziemy zaraz :) )

Chyba wszyscy nie lubilismy Benneta az do momentu, kiedy okazalo sie, ze oklamywal Claire po to, by ja chronic - przed wlasnymi szefami.. Byl moze bezwzglednym, cynicznym agentem, ale przybrana corke pokochal naprawde - i byl w stanie poswiecic dla niej wszystko. No pieknie.
Zmiana charakteru postaci, a raczej jej odbioru - drastyczna, calkowita - a jednak, wydaje mi sie, ze scenarzysci w bardzo zgrabny sposob omineli wszelkie pulapki; nie dostrzeglam zadnych bledow logicznych w sposobie ukazania Benneta, jego priorytetow, sposobu zachowania. Jest to postac wielowarstwowa, naprawde skomplikowana, ale zbudowana bardzo dobrze.

a teraz o Haitanczyku.
Tu mam problem.
od poczatku Haitanczyk pracuje z Bennetem, dla Benneta.
Wymazuje pamiec jego zonie, by chronic Claire.
a jednak, gdy Bennet kaze mu wymazac takze pamiec Claire - nie robi tego. Dlaczego?
Pamietam, ze pada tam jakies ogolne wytlumaczenie, ale mnie jakos nie przekonuje...
Nastepnie Haitanczyk pomaga ukryc Claire, wymazujac pamiec Bennetowi i strzelajac do niego; OK. To by oznaczalo, ze jest on tez "dobry" , jak Bennet...
Ale dlaczego w takim razie, przyprowadza Claire do babki? dlaczego, 5 lat pozniej, jest po stronie zlych, chce zabic Hiro? Wiele w jego postaci pozostaje niedomowien i zagadek.

Ciekawe, czy sie dowiemy...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#2 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 13.05.2007 - |11:09|

a teraz o Haitanczyku.
Tu mam problem.
od poczatku Haitanczyk pracuje z Bennetem, dla Benneta.
Wymazuje pamiec jego zonie, by chronic Claire.
a jednak, gdy Bennet kaze mu wymazac takze pamiec Claire - nie robi tego. Dlaczego?
Pamietam, ze pada tam jakies ogolne wytlumaczenie, ale mnie jakos nie przekonuje...
Nastepnie Haitanczyk pomaga ukryc Claire, wymazujac pamiec Bennetowi i strzelajac do niego; OK. To by oznaczalo, ze jest on tez "dobry" , jak Bennet...
Ale dlaczego w takim razie, przyprowadza Claire do babki? dlaczego, 5 lat pozniej, jest po stronie zlych, chce zabic Hiro? Wiele w jego postaci pozostaje niedomowien i zagadek.

hejżian to dwulicowy drań. Pracuje niby dla Benneta, próbując chronić jego córke przed The Company, a z drugiej strony pracuje on dla Mrs. Petrelli, która dała mu za zadanie ochrony Claire, gdyz ta jest jej wnuczką.

Haitian pracuje teraz dla Prezydenta. Musimy odciąc ostatnie 4 odcinki, gdyż odcinek 20, 21, 22 i 23 zmienią historie i nie będzie ona taka jak w Five Years Gone (może być podobna, ale w to watpie. Gdyby Hiro nie teleportował się do 2012 to historia była by taka jak w Five Years Gone, ale teleportując się zmienił przyszłość). Pytasz się dlaczego Haitian pracuje... hmm.. dla 'złych'? Własnie, ale dlaczego złych? Dlaczego uważamy, że czyny Prezydenta aka Sylera za złe? Przeciez to Peter wybuchnał zabijając 0.07% populacji, a nie Syler. Mówimy na nich złych, bo Syler podszywa się pod prezydenta, ale ludzie o tym nie wiedza i chcą się pozbyć tych prawdziwych złych, którzy wybuchają oraz wciągaja cały tlen z powietrza. Dla zwykłych ludzi to Matt, Nathan aka Syler są dobrzy, a nie Peter czy Hiro. Dlatego odpowiedzi na pytanie, dlaczego Haitian pracuje dla tych 'złych' jest kilka:
1. Haitian się boi zginąć, więc woli pracować po stronie, która go nie zabije, gdyż jest przydatny (do czasu, aż Sylerowi się znudzi zabijanie konkurencji to pozbędzie się i Haitiana i Matta)
2. Haitian wierzy, że złymi ludźmi są tak naprawde Heroesi, a nie Peter, Matt czy Mohinder. Oni walcza o to, by ratować zwykłych ludzi przed mutantami (jak ten chłopiec co wciaga powietrze). Problem w tym, że Haitian być może nie zdawał sobie sprawy, że sporo mutantów nie są szkodliwi.
3. Haitian być może pracuje dla kogoś innego, może dla Lindermana albo dla kogos jeszcze z większą mocą i tylko podszywa się pod dobrego sprzymierzeńca Nathana. Tak jak to było z pracą dla Benneta i dla Mrs. Petrelli.

Nie wiemy co tak naprawde się przez te 5 lat stało, a mogło stac się wiele. Teraz przyszłosc się zmieniła (tak mi się zdaje. Mały dowód to słowa Future Hiro You are not supposed to be here, none of you supposed to be here. Ale z drugiej strony, być może Future Hiro w swojej przeszłosci teleportował się do 2012 i stąd jego zdziwienie widząc Hiro i Ando, gdyż myślał, ze oni się tam nie znajdą. W każdym bądz razie szanse sa 50/50).
  • 0

#3 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.05.2007 - |20:20|

nie zgadzam sie, ze Haitanczyk jest dwulicowym draniem... tzn, jest, jak i Bennet... :) ale..
ze wszystkich bohaterow, po 5ciu latach jedynie charakter Hiro tak naprawde sie zmienil - i wiemy, dlaczego. inni Heroesi pozostali po tej samej stronie... a Haitanczyk? to dziwne.
  • 0

#4 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 13.05.2007 - |20:28|

a moze Haitanczyk pracuje dla jeszcze kogos innego postawioneg jeszcze wyzej kogos kto wie wszystko i Haitanczyk jest jego hmmmmm wtyczka? swietnie zakonspirowana? przeciez nikt nie moze Haitanczyka sprawdzic
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#5 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.05.2007 - |20:30|

na pewno pracowal dla starej Petrelli, ktora ma powiazania i wspolne plany z Lindermanem...
wiec moze cos jeszcze sie wyjasni..
  • 0

#6 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 13.05.2007 - |21:42|

ze wszystkich bohaterow, po 5ciu latach jedynie charakter Hiro tak naprawde sie zmienil - i wiemy, dlaczego. inni Heroesi pozostali po tej samej stronie... a Haitanczyk? to dziwne.

ZE CO? Że niby Hiro zmienił pozycje? Hiro po pięciu latach jest po stronie dobra, on nigdy nie zmienił pozycji. To, że go nazwali Terrorysta to tylko dlatego, że on robi wszystko co w jego mocy, aby ratować mutantów (np. Graphic Novel The walls)
  • 0

#7 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.05.2007 - |21:53|

- napisalam CHARAKTER, nie POZYCJE !!! !!!!
Hiro przestal byc radosnym, naiwnym optymista. i tyle

Użytkownik elam edytował ten post 13.05.2007 - |21:54|

• 0

#8 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 14.05.2007 - |07:13|

Charakter Matta się zmienił, który chce być z zoną a w przyszłosci pracuje dla prezydenta (wielki suckes zawodowy - kierował ruchem drogowym teraz jest najważniejszym policjantem). Charakter Petera się zmienił, gdyż w 2012 jest pewny siebie, bo opanował moce (zmiania jakas jest). Niki chce by Jessica wróciła, co nigdy ona tego nie chciała, wiec tez się zmieniła. Nooo, to chyba Hiro nie jest sam :D
  • 0

#9 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 14.05.2007 - |16:38|

- ale Matt zawsze marzyl o awansie, i nigdy nie wiedziel, ktora strona jest dobra, ktora zla - mimo swoich zdolnosci pozostawal naiwny i latwy do manipulowania; na pewno jako policjant bedzie stal po stronie prawa, nawet jesli nie do konca podobaja mu sie wszystkie metody dzialania - jako policjant bedzie holdowal zasadzie ze "cel uswieca srodki" - no i walczy ze "zlymi" mutantami - nie widze zmiany charakteru;
- Nikki - owszem, niby to zmienila sie, ale jeszcze w "terazniejszosci" - przezyla fuzje z Jessica. poza tym, czy zmienil sie jej charakter? Jessica byla i pozostala zimna suka. Nikki kocha syna. znalazly kompromis. jedna wykorzystuje drugaot i wszystko.
- Peter pewnosci siebie nabiera stopniowo, juz w terazniejszosci, swietnie to widac z odcinka na odcinek - smierc przyjaciolki wywiera na nim silne wrazenie, robi sie "mroczniejszy". ale zarowno w terazniejszosci, jak i w przyszlosci, jest dobry. i juz w terazniejszosci wie, ze moze duzo. chce pokonac sylara. nie waha sie powiedziec Claire, co ma zrobic, gdyby mu sie nie udalo... nie ma wiec zadnej drastycznej zmiany w jego postaci. obejrzyj jeszcze raz, jesli nie zauwazyles :P
- co do Hiro, zdaje sie byc coraz bardziej zdeterminowany, zaczyna rozumiec swoja role, ale, mimo spotkania Hiro w przyszlosci, mimo tego, ze poznal swoje przeznaczenie - uratowac swiat, zabijajac Sylara - w decydujacym momencie sie zawaha. Wiec w terazniejszosci pozostaje nadal marzycielem, optymista i mieczakiem. dokladny moment jego metamorfozy nie jest w serialu pokazany, tylko powiedziane jest, dlaczego ja przeszedl. jest to srednio prawdopodobne, no ale niech im bedzie...

natomiast moje zastrzezenia odnosza sie do Haitanczyka.....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych