Bennet, ojciec Claire, jest jedna z ciekawszych moim zdaniem postaci serialu.
widzimy go jako ciapowatego, kochajacego ojca - a jednoczesnie, bardzo szybko, pokazana jest jego druga, mroczna strona - Bennet oszukuje corke, udajac, ze nie wie o jej zdolnosciach; traktuje zone w straszny sposob, wymazujac jej wielokrotnie pamiec. Wydaje sie obludny, falszywy i zly - pracuje przeciez dla jakiejs tajnej organizacji, ktorej zamiary nie do konca sa jasne ale na pewno niezbyt dobre...
Z odcinka na odcinek coraz bardziej niecierpialam tego typka; moja nienawisc osiagnela apogeum w odcinku, w ktorym pokazano, jak zaaranzowal spotkanie Claire z jej "rodzicami", czy tez kazal Haitanczykowi wymazac pamiec koledze Claire i jej samej. (do Haitanczyka przejdziemy zaraz
Chyba wszyscy nie lubilismy Benneta az do momentu, kiedy okazalo sie, ze oklamywal Claire po to, by ja chronic - przed wlasnymi szefami.. Byl moze bezwzglednym, cynicznym agentem, ale przybrana corke pokochal naprawde - i byl w stanie poswiecic dla niej wszystko. No pieknie.
Zmiana charakteru postaci, a raczej jej odbioru - drastyczna, calkowita - a jednak, wydaje mi sie, ze scenarzysci w bardzo zgrabny sposob omineli wszelkie pulapki; nie dostrzeglam zadnych bledow logicznych w sposobie ukazania Benneta, jego priorytetow, sposobu zachowania. Jest to postac wielowarstwowa, naprawde skomplikowana, ale zbudowana bardzo dobrze.
a teraz o Haitanczyku.
Tu mam problem.
od poczatku Haitanczyk pracuje z Bennetem, dla Benneta.
Wymazuje pamiec jego zonie, by chronic Claire.
a jednak, gdy Bennet kaze mu wymazac takze pamiec Claire - nie robi tego. Dlaczego?
Pamietam, ze pada tam jakies ogolne wytlumaczenie, ale mnie jakos nie przekonuje...
Nastepnie Haitanczyk pomaga ukryc Claire, wymazujac pamiec Bennetowi i strzelajac do niego; OK. To by oznaczalo, ze jest on tez "dobry" , jak Bennet...
Ale dlaczego w takim razie, przyprowadza Claire do babki? dlaczego, 5 lat pozniej, jest po stronie zlych, chce zabic Hiro? Wiele w jego postaci pozostaje niedomowien i zagadek.
Ciekawe, czy sie dowiemy...

Logowanie »