Skocz do zawartości

Zdjęcie

To już 30 roczek. Jak ten czas szybko leci.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.04.2007 - |09:50|

" 30 years ago. In the country not so far away"

25 maja 1977 ten dzień odmienił cały świat (choć na początku tylko USA :)). Ja urodziłem się w 1976 więc jestem starszy o około 11 miesięcy. Nową nadzieje oglądałem z rodzicami w warszawskim Relaxie w roku 1985 od tamtego czasu ten film stał się cześcią mojego życia. Potem było ESB w kinie "DAR" na osiedlu Przyjaźń zwanym też Studenckim. Gdzie gołębie latały pod sufitem i zrzucały torpedy protonowe na widzów. A potem ROTJ, którego nie oglądałem w kinie. Poźniej można było oglądać na kasetach VHS pierwszą trylogie miałem skopiowaną na 1 kasetę i tak co jakiś czas sobie ogladałem. Potem zakupiłem i jeszcze gdzieś ja mam trylogię bez poprawek czyli oryginal trilogy. Na 20 rocznicę czyli w 1997 musiałem a własiwie moc zaciągneła mnie do kina. Byłem nią zachwycony Lucas dorobił kilka fajnych rzeczy. No i moc nakazała mi kupić trylogię SE i też ja jeszcze mam. No ale jak to bywa w życiu z czasem ożeniłem się wyprowadziłem od rodziców i kasety tam zostały. Jako że lubie nowoczesność nie zakupiłem magnetowidu tylko od razu DVD. Cały czas probowałem znaleźć "nieoficjalną wersję" starej trylogii i długo to trwało. I nagle przez przypadek :D na pewnym bazarku u pewnej rosjanki leży sobie na stoliczku moje cudko i chociaż teraz mam tylko Oryginaly , to moc kazała mi kupic tą nieoficjalną. Uradowany pobiegłem do domku ogladać. Razem z małżonką( też lubi SW) zasiedlismy do ogladania. Swiatło przygaszone i słychać werbelki czołowki 21 Century Fox potem niebieski napis "A long time ago. I the galaxy far far away" , aż dreszcze mnie przeszły , nagle to na co czekałem piekny żółty napis "STAR WARS" i starwarsowy hymn. Czakam aż zaczną wjeżdżać dlasze żółte napisy i ty nagle.....ups... ten napisy są po .... niemiecku :D. I przerażony że cały fim będzie z dubbingiem niemickim przeskakuję do ataku na Tantive IV i słyszę - "Did you hear that Artoo? The shutdown the main reactor" i ogromny głaz spadł mi z serca. Owszem były to skopiowane z VHS na DVD filmy ale musiałem je mieć. Wszystkie filmy Nowej Trylogii oglądałem w kinie, i czekałem zawsze na wydanie na DVD. Aż tu nagle w kwietniu 2004 na stronie obecnie zwanej astabe.com są zapisy na Starą trylogie w wersji DVD , firma zapewniała że jak zamówię teraz to dostanę ją przed oficjalną premierą czyli 22 września 2004, no i oczywiscie Obi-wan (ten filmowy) w moim umyśle woła "Leonikus, order the Old Trilogy on DVD now" :D. No skoro sam Obi kazał to zamówiłem. A potem czekałem na wrzesień i 17 września kurier zadzwonił i w moje dłonie wpadła moja miłość. A potem zamnkąłem rozdział filmów SW filmem ROTS. Kolekcja pełna ...... i tak własnie mineło te 30 lat z SW.

O książkach SW nie spominałem bo jest ich ponad 100. Ja nie mam wszystkich..... jeszcze :D.
Czekam na ten serial SW. Co będzie czas pokaże.
  • 0
AVATAR ->Po lewej Leonek 1 rok 9 miesięcy, po prawej Pawełek 5 lat 4 miesiące.

#2 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.04.2007 - |11:56|

rocznica 25 maja :P
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#3 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.04.2007 - |08:53|

Z okazji zbliżającej się trzydziestej rocznicy gwiezdnej sagi Canal+ uraczy fanów emisją wszystkich epizodów, a dokładnie 25 maja, w swój perłowy jubileusz, na ekranach telewizorów pojawi się "Nowa nadzieja". Oto szczegółowy program:

Gwiezdne Wojny: Epizod I - Mroczne widmo
CANAL+ Film: wtorek, 22 maja 2007, 20:00

Gwiezdne Wojny: Epizod II - Atak klonów
CANAL+ Film: środa, 23 maja 2007, 20:00

Gwiezdne Wojny: Epizod III - Zemsta Sithów
CANAL+ Film: czwartek, 24 maja 2007, 20:00

Gwiezdne Wojny: Epizod IV - Nowa nadzieja
CANAL+ Film: piątek, 25 maja 2007, 20:00

Gwiezdne Wojny: Epizod V - Imperium Kontratakuje
CANAL+ Film: sobota, 26 maja 2007, 20:00

Gwiezdne Wojny: Epizod VI - Powrót Jedi
CANAL+ Film: niedziela, 27 maja 2007, 20:00

Aż chyba będę oglądał :D albo sobie w tym samym czasie z DVD będę puszczał :D.

A to dla tych co nie wyłączają komórek w kinie :D

http://www.starwars....swcellphone.mov

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 26.04.2007 - |07:41|

• 0

#4 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.05.2007 - |09:54|

30 lat Moc była z nami , niech z nami będzie kolejne 30 lat.

Z Mocowym pozdrowieniem życzę Wam drodzy forumowicze:

"Niech dużo mocy zawsze bedzie z Wami"

Pozdrawiam

Jedi Leonikus

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 25.05.2007 - |09:55|

• 0

#5 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 25.05.2007 - |15:41|

no na gwiezdnych wojnach nie bylem w kinie jak gali piewszy raz za mlody jestem :))))
ale juz imperium i reszt ajak najbardziej
pamietam te kolejnki pamietam jak chodzilem po kilka razy na seanse

i nadal film zyje to jest klasyka to jest zycie :)

SW

:)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#6 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 25.05.2007 - |17:54|

Star Wars jest moją miłością od pierwszego wejrzenia, nie ma drugiej takiej produkcji.
Wszystkiego najlepszego kochanie.
  • 0

#7 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 25.05.2007 - |20:18|

Aż chyba będę oglądał :D albo sobie w tym samym czasie z DVD będę puszczał :D.

Arghhh!! Nie mam kablówki. And DVD doesn't work... :angry:
Ale jak nie teraz, to później. W wakacje nadrobię wszystkie zaległości. :sam6:
Nie ma drugiej takiej sagi... ;-)

Użytkownik pixey edytował ten post 25.05.2007 - |20:20|

• 0
WACKO!!

#8 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 25.05.2007 - |21:02|

pierwsza tryglogia SW - swietna.
mam wspomnienia zwiazane z pierwszym ogladaniem "Imperium kontratakuje"... wrocilam mokrutka do domu w chlodny smingus-dyngusowy dzionek, az rodzice sie przerazili i kazali do lozeczka pojsc, pod pierzyne, i dali czerwonego winka na rozgrzewke :) (a smarkula wtedy bylam) i lecial ten film w TV. jeszcze czarnobialym, chyba.

to jeden z kamieni milowych na mojej osobistej drodze do science-fiction.

no, i chyba nie tylko mojej... :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#9 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 25.05.2007 - |22:18|

nie apomne jak w kinach puszczali gwiezdne wojny ale juz wersje poprawiona pamietalem ja ja chodzilem na imperium jak bylem szczeniakiem a tu w kiniewiekszosc to ludzi juz dorosli ze swoimi dzieciakami nawet i tlumaca im po cicu kto jest kim itak dalej. :)

kupa historii a w zieonej jak bylo kino pelne to nawet sprzedawali miejsca stojace
polowa ceny a miejsca z boku bz krzesel na schodkac ale sie stalo
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#10 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.05.2007 - |22:35|

Moja przygoda z Gwiezdnymi Wojnami zaczęła się od "Imperium kotratakuje". Byłem wtedy mały - 8 lat i właśnie byłem na kolonii w Suchej Beskidzkiej. Nie wiem czemu, ale zabrano moją grupę do kina na ten właśnie film. Niewiele z niego zapamiętałem, bo były napisy a i człowiek był wtedy inny. Coś jednak z filmu zostało mi w głowie. Nie treść ale obrazy. Potem jakiś czas później obejrzałem "Nową nadzieję" w telewizji na czarno-białym Neptunie. To było przeżycie. "Powrotu Jedi" nie widziałem w pierwotnej wersji, za to byłem na całej poprawionej trylogii w kinie. Odświeżone wersje były świetne i wykorzystywały wszystkie możliwości techniczne dostępne w połowie lat 90'.

Nowe części Gwiezdnych wojen to już nośniki DVD. Powiem szczerze, że dla mnie między starymi i nowymi "Gwiezdnymi wojnami" jest ogromna przepaść. W STARYCH czuć pewien klimat, który, niestety, nie jest obecny w NOWYCH częściach. To pewnie wina tego, że kiedyś fabułę filmu tworzyli aktorzy a teraz tworzą ją jedynie efekty specjalne. Nowe części tworzą wrażenie powyrywanych z kontekstu. Akcja czasami tak gwałtownie się zmienia, że nie wiadomo o co chodzi. Coś się dzieje i nagle mówią o czymś całkiem innym. Zbyt dużo próbowano upchnąć w zbyt krótkim czasie. Efekty specjalne też są "sztuczne" a ich sztuczność polega na zbytnim dopieszczeniu. Łatwo zorientować się czy efekt był tworzony jedynie komputerowo czy operowano na modelach. W komputerowej animacji jest zbyt dużo płynności, więcej niż w rzeczywistym życiu. Niestety w NOWYCH GW zbyt to widać i to psuje całościowy efekt.

Póki co pozostanę przy tym, że lepsze są STARE Gwiezdne Wojny w wersji poprawionej w 1997 roku niż NOWA trylogia.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#11 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 22.06.2007 - |13:01|

Ehhh, ile to historii.... ile wspomnień. Saga od ktorej wszystko sie zaczelo....cale zainteresowanie SF i tymi klimatami.... tyle by tutaj pisac...nie zapomne jak maly gnojek z 8 lat poszedlem z Mama do kina na Gwiezdne Wojny.....NIESAMOWITE Wrazenia...pozniej w kinie 97' w Bałtyku w Łodzi (jedyne kino w Polsce z THXem :P To pamiętam) na Całą Special Edition.... To jest klasyk nad klasykami.... dla mnie zawsze numer 1. Ever.
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych