SG1 a Star Trek
Napisano 26.08.2003 - |07:17|
Co wy sądzicie o obu serialach.
Napisano 26.08.2003 - |08:44|
A po drugie uwazam sie za fana obydwu seriali i dla mnie jednak nr 1 pozostaje Star Trek (jako calosc, od TOS do Voy) jednak to jest historia - 40 lat, a SG-1 narazie czyms takim sie nie moze poszczycic, ale kto wie co bedzie w przyszlosci...
Na pewno serial ma szanse by stac sie tak kultowym jak ST, wszystko zalezy od producentow
Napisano 26.08.2003 - |08:55|
Napisano 26.08.2003 - |09:18|
Co do Star Treka to oczywiście ma więcej fanów i bardzo długą historię.
Ale według mnie to już klimat nie ten.
SG1 może kiedyś "dorobi się" takiej widowni i lat na ekranach. A moze nie. Zobaczymy.
Osobiście widzę podobieństwa:
np. Borg a Replikatory
Jakie wy widzicie.
Napisano 26.08.2003 - |19:37|
Napisano 26.08.2003 - |19:55|
A kto zgadnie kogo w SG1 przypomina mi Data z ST?
Napisano 27.08.2003 - |09:09|
Teal'caHe He dobre!
A kto zgadnie kogo w SG1 przypomina mi Data z ST?
A co do tego, ze to czy SG-1 stanie sie tak kultowe jak ST, to jednak zalezy bardziej od producentow, bo wierni fani juz chyba sa
Napisano 27.08.2003 - |09:34|
W sumie racja. Miejmy nadzieję, że producenci pociągną dalej serię. Oczywiście z ciekawą fabułą i efektami.
Oglądając Sg1 zauważam, że wiele pomysłów wzorowanych jest z ST szczególnie TNG.
Napisano 27.08.2003 - |12:27|
A tak na serio. Entek zdobywa widownie - czego dowodem moze być ,ze jednak kręcą go dalej. Fakt starzy fani go nie akceptuja ale moze ujść w tłumie. SG1 moze mieć takze wielką rzeszę fanów ale jeśli serial będą dalej "meczyć" (powstanie 8 i 9 serii) to moze się znudzić i kolejna produkcja Atlantis moze się okazać kalpą.
Napisano 27.08.2003 - |16:15|
Poza tym wszystkie te seriale są o walce dobra ze złem i dobro zawsze zwyciężą, praktycznie nie ponosząc strat. Denerwuje mnie to. Oglądaliście odcinek "Living Witness" Voyagera - jest naprawdę świetny - mógłby powstać jakiś serial w tym duchu -(byłby przynajmniej bliżej rzeczywistości).
Napisano 30.08.2003 - |16:12|
Napisano 30.08.2003 - |18:28|
no co ty dajmy szansę Prometheuszowi - powiedzmy Prometheusz kontra prom federacji.....A co powiedzielibyscie na wojnę pomiędzy Prometheusem i Enterprise????Ko by wygrał tą walkę???
Napisano 04.09.2003 - |11:42|
No nie bardzo mogę się z tym zgodzić. SG1 to nie jest jeden z wielu seriali. Poza ST nie ma chyba serialu sf, który miał by tylu fanów i taką popularność. Wystarczy choćby zobaczyć na ilość stron o tej tematyce w internecie. Mam tu oczywiście na myśli swiat nie tylko Polskę. Ja sądzę, że era ST się powoli kończy i nie wykluczone, że jego miejsce zajmie era SG.[...]
Nie uważam niestety że Sg-1 ma szansę stać się tak popularny jak ST. Za Star Trekiem stoi legenda, która powstała w latach 60, kiedy historia gwiezdnej wędrówki to było naprawdę coś orginalnego i na czasie - USA szykowało się do podboju kosmosu i serial po prosyu trafił we właściwy moment. Wszystkie pozostałe Star Treki bazują na tej legendzie. Dzisiaj Stargate jest po prostu jednym z wielu seriali sf wyświetlanych w TV - bardzo dobrym, ale nie wyróżniejącym się na tyle aby odnieść spektakularny sukces.
[...]
Co do porównania tych dwóch serii to napisałem o tym na starym forum. Nie ma chyba sensu się powtarzać.
Napisano 04.09.2003 - |14:34|
Sorki, ale zdecydowanie sie nie zgadzam. Na obecna popularnosc Star Trek pracowalo 40 lat a Stargate dopiero 7 i juz ma mnostwo fanow. Tak z ciekawosci zapuscilem Google -wyszukiwanie w jezyku angielskim:Zgadzam się z opinią że oba seriale są podobne. Nie uważam niestety że Sg-1 ma szansę stać się tak popularny jak ST. Za Star Trekiem stoi legenda, która powstała w latach 60, kiedy historia gwiezdnej wędrówki to było naprawdę coś orginalnego i na czasie - USA szykowało się do podboju kosmosu i serial po prosyu trafił we właściwy moment...
Star Trek - ok. 2 570 tys. wynikow; podzielone przez 40 lat = 64 250
Stargate - ok. 1 060 tys. wynikow; podzielone przez 7 lat = 151 429
Oczywiscie to tylko ciekawostka, ale nalezy jeszcze dodac, ze Star Trek wcale nie byl tak popularny od poczatku i po siedmiu latach TOS z powodu zbyt malego zainteresowani zaniechano kontynuacji. Kto policzy, ile lat trzeba bylo czakc na ST TNG? Poza tym kolejny przyklad: Ile filmow StarTrek mozna bylo obejrzec w kinach w Polsce? Wedlug niektorych zrodel nie obejrzelibysmy rowniez Nemesis gdyby nie to, ze nasz dystrybutor mial podpisana umowe na zakup szeregu innych filmow i w ramach niej zostal zobowiazany do zakupu rowniez Nemesis. Tak wiec Star Trek nie jest az tak bardzo popularny, jednak ma jednych z najlepszych w swiecie fanow i doskonale zorganizowanych.
Napisano 04.09.2003 - |16:51|
Napisano 04.09.2003 - |22:31|
Napisano 05.09.2003 - |01:46|
Słyszał prawię każdy, ale dlaczego? Bo o jego fanach dużo się mówi i pisze podobnie jak o samym serialu. Zresztą o SG1 też dużo się mówi, tylko nie w Polsce. Stąd wielu Polakom wydaje się, że SG1 jest tak mało popularny w porównaniu z ST.... o startreku słyszał prawie kazdy... to taka "ikona" kultury a sg, cóż dla mnie ważny serial, ale jest on jednym z wielu następców kultowego poprzednika...
Napisano 05.09.2003 - |07:29|
SG1 równie popularny jak Farscape czy jakieś inne "nowe" scifi ale niestety z ST nie moze się równać a to ze względu na wiek i historię seriali. Po prostu SG1 musi jeszcze kilka lat być na poziomie powiedzmy serii 3-5 by mógł zagrozić pozycji ST pod względem popularnosci.
Napisano 05.09.2003 - |08:58|
Wąpite :> SG1 i zagranicą jest lepszy od Farscapa (pod względem oglądalności) ... a w Polsce ta nasza telewizja nawet nie słyszała o takim czyś jak Farscapie co i sprawia że wielu ludzi o tym nie wie...SG1 równie popularny jak Farscape
NIe zaprzczam, Star Trek to już wielka historiaa, jednak jego epoka przemija :>ale niestety z ST nie moze się równać a to ze względu na wiek i historię seriali
Czy Stargate to przejmie? Ciężko powiedzieć. Może tak, może nie. Jednak jak już czołowa gazeta z programem telewizyjnym pisze taki tekst:
"Forget Trek, Stargate SG-1 is now scf-fi's biggest hit!"
http://www.gateworld...tvguide0307.jpg
Jednak wszystko się może zdarzyć jak na razie Star Trekowi się udało, a na jego mejsce próbuje wejść Stargate...
Popularność? Z mojej persektywy SG jest równie popularne jak ST. Nie przekłada się to na polskę, chociaż... kto wie! Spisu ludności nie robiłem :>mógł zagrozić pozycji ST pod względem popularnosci.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »