Skocz do zawartości

Zdjęcie

SG1 a Star Trek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#1 jasiu

jasiu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 26.08.2003 - |07:17|

Jestem do dzisiaj fanem entka. Korci mnie nawet aby zacząć ściągać najnowszą serię. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem SG1 stwierdziłem, że to fajny serial ale na jeden raz. Póżniej zmieniłem jednak zdanie. Ooglądając następne odcinki SG1 z przykrością stwierdziłem, że entek to już całkiem inna epoka. W entku jest wielka przepaść pomiędzy odcinkami z lat 60'tych a TNG, ba! Jest wielka różnica pomiędzy kolejnymi sezonami TNG. No może seriale są trochę o czymś innym ale w obu bohateriwie podróżują na inne planety, mamy wątki "moralne" itp.
Co wy sądzicie o obu serialach.
  • 0

#2 drooido

drooido

Kapral

• Użytkownik
  • 183 postów

Napisano 26.08.2003 - |08:44|

Po pierwsze zalozyles ten teamt w zlym dziale, bo o filmach a nie serialach...
A po drugie uwazam sie za fana obydwu seriali i dla mnie jednak nr 1 pozostaje Star Trek (jako calosc, od TOS do Voy) jednak to jest historia - 40 lat, a SG-1 narazie czyms takim sie nie moze poszczycic, ale kto wie co bedzie w przyszlosci...
Na pewno serial ma szanse by stac sie tak kultowym jak ST, wszystko zalezy od producentow :)
  • 0

#3 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.08.2003 - |08:55|

Producentów i fanów. Te dwa elementy są ze sobą sciśle powiązane i w pewnym stopniu zależą od siebie nawzajem.
  • 0

#4 jasiu

jasiu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 26.08.2003 - |09:18|

Sorry! Nie zauważyłem.
Co do Star Treka to oczywiście ma więcej fanów i bardzo długą historię.
Ale według mnie to już klimat nie ten.
SG1 może kiedyś "dorobi się" takiej widowni i lat na ekranach. A moze nie. Zobaczymy.
Osobiście widzę podobieństwa:
np. Borg a Replikatory ;)
Jakie wy widzicie.
  • 0

#5 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.08.2003 - |10:17|

Porywanie sie z motyka na słońce ... Tzn... PN F90 na Goa`uldów tak samo jak w Star Treku z flota o przeznaczeniu badawczym na Dominium albo Borga
Rasa istot zyjacych na innej płaszczyżnie i do porzadnie podpakowanych : Pradawni I Q .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 26.08.2003 - |19:37|

Dla mnie różnica jest podstawowa...SG to wycieczki, Startrek podróż...bez końca...
  • 0

#7 jasiu

jasiu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 26.08.2003 - |19:55|

He He dobre!
A kto zgadnie kogo w SG1 przypomina mi Data z ST?
  • 0

#8 drooido

drooido

Kapral

• Użytkownik
  • 183 postów

Napisano 27.08.2003 - |09:09|

He He dobre!
A kto zgadnie kogo w SG1 przypomina mi Data z ST?

Teal'ca ;)

A co do tego, ze to czy SG-1 stanie sie tak kultowe jak ST, to jednak zalezy bardziej od producentow, bo wierni fani juz chyba sa ;) Moze jeszcze nie maniacy ja trekowcy...
  • 0

#9 jasiu

jasiu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 27.08.2003 - |09:34|

Brawo wygrałeś wirtualne piwo :)
W sumie racja. Miejmy nadzieję, że producenci pociągną dalej serię. Oczywiście z ciekawą fabułą i efektami.
Oglądając Sg1 zauważam, że wiele pomysłów wzorowanych jest z ST szczególnie TNG.
  • 0

#10 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 27.08.2003 - |12:27|

sorry nie przyrównuj entka do sG1 - znów ta 7. seria SG1 nie jest taka denna by tak pokarać serial przyrównując go do Enterprise ..:D

A tak na serio. Entek zdobywa widownie - czego dowodem moze być ,ze jednak kręcą go dalej. Fakt starzy fani go nie akceptuja ale moze ujść w tłumie. SG1 moze mieć takze wielką rzeszę fanów ale jeśli serial będą dalej "meczyć" (powstanie 8 i 9 serii) to moze się znudzić i kolejna produkcja Atlantis moze się okazać kalpą.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#11 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 27.08.2003 - |16:15|

Zgadzam się z opinią że oba seriale są podobne. Nie uważam niestety że Sg-1 ma szansę stać się tak popularny jak ST. Za Star Trekiem stoi legenda, która powstała w latach 60, kiedy historia gwiezdnej wędrówki to było naprawdę coś orginalnego i na czasie - USA szykowało się do podboju kosmosu i serial po prosyu trafił we właściwy moment. Wszystkie pozostałe Star Treki bazują na tej legendzie. Dzisiaj Stargate jest po prostu jednym z wielu seriali sf wyświetlanych w TV - bardzo dobrym, ale nie wyróżniejącym się na tyle aby odnieść spektakularny sukces.

Poza tym wszystkie te seriale są o walce dobra ze złem i dobro zawsze zwyciężą, praktycznie nie ponosząc strat. Denerwuje mnie to. Oglądaliście odcinek "Living Witness" Voyagera - jest naprawdę świetny - mógłby powstać jakiś serial w tym duchu -(byłby przynajmniej bliżej rzeczywistości).
  • 0

#12 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 30.08.2003 - |16:12|

A co powiedzielibyscie na wojnę pomiędzy Prometheusem i Enterprise????Ko by wygrał tą walkę???
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#13 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 30.08.2003 - |18:28|

A co powiedzielibyscie na wojnę pomiędzy Prometheusem i Enterprise????Ko by wygrał tą walkę???

no co ty dajmy szansę Prometheuszowi - powiedzmy Prometheusz kontra prom federacji..... :) oczywiście to żart prom by sobie z nim nie poradził ..... ale Delta flyer to tak...:)
  • 0

Dołączona grafika

#14 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.09.2003 - |11:42|

[...]
Nie uważam niestety że Sg-1 ma szansę stać się tak popularny jak ST. Za Star Trekiem stoi legenda, która powstała w latach 60, kiedy historia gwiezdnej wędrówki to było naprawdę coś orginalnego i na czasie - USA szykowało się do podboju kosmosu i serial po prosyu trafił we właściwy moment. Wszystkie pozostałe Star Treki bazują na tej legendzie. Dzisiaj Stargate jest po prostu jednym z wielu seriali sf wyświetlanych w TV - bardzo dobrym, ale nie wyróżniejącym się na tyle aby odnieść spektakularny sukces.
[...]

No nie bardzo mogę się z tym zgodzić. SG1 to nie jest jeden z wielu seriali. Poza ST nie ma chyba serialu sf, który miał by tylu fanów i taką popularność. Wystarczy choćby zobaczyć na ilość stron o tej tematyce w internecie. Mam tu oczywiście na myśli swiat nie tylko Polskę. Ja sądzę, że era ST się powoli kończy i nie wykluczone, że jego miejsce zajmie era SG. :) :rolleyes: .

Co do porównania tych dwóch serii to napisałem o tym na starym forum. Nie ma chyba sensu się powtarzać.
  • 0

#15 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 04.09.2003 - |14:34|

Zgadzam się z opinią że oba seriale są podobne. Nie uważam niestety że Sg-1 ma szansę stać się tak popularny jak ST. Za Star Trekiem stoi legenda, która powstała w latach 60, kiedy historia gwiezdnej wędrówki to było naprawdę coś orginalnego i na czasie - USA szykowało się do podboju kosmosu i serial po prosyu trafił we właściwy moment...

Sorki, ale zdecydowanie sie nie zgadzam. Na obecna popularnosc Star Trek pracowalo 40 lat a Stargate dopiero 7 i juz ma mnostwo fanow. Tak z ciekawosci zapuscilem Google -wyszukiwanie w jezyku angielskim:
Star Trek - ok. 2 570 tys. wynikow; podzielone przez 40 lat = 64 250
Stargate - ok. 1 060 tys. wynikow; podzielone przez 7 lat = 151 429
Oczywiscie to tylko ciekawostka, ale nalezy jeszcze dodac, ze Star Trek wcale nie byl tak popularny od poczatku i po siedmiu latach TOS z powodu zbyt malego zainteresowani zaniechano kontynuacji. Kto policzy, ile lat trzeba bylo czakc na ST TNG? Poza tym kolejny przyklad: Ile filmow StarTrek mozna bylo obejrzec w kinach w Polsce? Wedlug niektorych zrodel nie obejrzelibysmy rowniez Nemesis gdyby nie to, ze nasz dystrybutor mial podpisana umowe na zakup szeregu innych filmow i w ramach niej zostal zobowiazany do zakupu rowniez Nemesis. Tak wiec Star Trek nie jest az tak bardzo popularny, jednak ma jednych z najlepszych w swiecie fanow i doskonale zorganizowanych.
  • 0
There is always a bigger fish.

#16 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.09.2003 - |16:51|

Dokładnie. O fanach StarTreka poprostu dużo się słyszy i mówi. Fani SG1 są "cichsi" ale w rzeczywistości może ich być więcej niż na to wygląda. Mozna sobie porównać zainteresowanie zlotami fanów Sg1 organiazowanymi na tym forum i ilość aktywnych członków forum (starego i nowego). Po samym zainteresowaniu zlotami mozna by sądzić, że fanów SG1 nie ma w Polsce wcale. A przecież to nie prawda.
  • 0

#17 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 04.09.2003 - |22:31|

... o startreku słyszał prawie kazdy... to taka "ikona" kultury a sg, cóż dla mnie ważny serial, ale jest on jednym z wielu następców kultowego poprzednika...
  • 0

#18 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.09.2003 - |01:46|

... o startreku słyszał prawie kazdy... to taka "ikona" kultury a sg, cóż dla mnie ważny serial, ale jest on jednym z wielu następców kultowego poprzednika...

Słyszał prawię każdy, ale dlaczego? Bo o jego fanach dużo się mówi i pisze podobnie jak o samym serialu. Zresztą o SG1 też dużo się mówi, tylko nie w Polsce. Stąd wielu Polakom wydaje się, że SG1 jest tak mało popularny w porównaniu z ST.
  • 0

#19 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 05.09.2003 - |07:29|

Konwenty Trekowe to nie tylko spotkania z aktorami czy twórcami to prawie są sympozja naukowe - wielu naukowców, szanowanych naukowców, organizuje na takich konwentach swoje wykłady, bo niektóre pomysły przedstawione w seriakach mająswoje podstawy w nauce.

SG1 równie popularny jak Farscape czy jakieś inne "nowe" scifi ale niestety z ST nie moze się równać a to ze względu na wiek i historię seriali. Po prostu SG1 musi jeszcze kilka lat być na poziomie powiedzmy serii 3-5 by mógł zagrozić pozycji ST pod względem popularnosci.
  • 0

Dołączona grafika

#20 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.09.2003 - |08:58|

SG1 równie popularny jak Farscape

Wąpite :> SG1 i zagranicą jest lepszy od Farscapa (pod względem oglądalności) ... a w Polsce ta nasza telewizja nawet nie słyszała o takim czyś jak Farscapie co i sprawia że wielu ludzi o tym nie wie...

ale niestety z ST nie moze się równać a to ze względu na wiek i historię seriali

NIe zaprzczam, Star Trek to już wielka historiaa, jednak jego epoka przemija :>
Czy Stargate to przejmie? Ciężko powiedzieć. Może tak, może nie. Jednak jak już czołowa gazeta z programem telewizyjnym pisze taki tekst:
"Forget Trek, Stargate SG-1 is now scf-fi's biggest hit!"
http://www.gateworld...tvguide0307.jpg
Jednak wszystko się może zdarzyć jak na razie Star Trekowi się udało, a na jego mejsce próbuje wejść Stargate...

mógł zagrozić pozycji ST pod względem popularnosci.

Popularność? Z mojej persektywy SG jest równie popularne jak ST. Nie przekłada się to na polskę, chociaż... kto wie! Spisu ludności nie robiłem :>
Log65: Happy camper

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych