Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 008 - S01E08 - Time

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
176 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (203 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (24 głosów [12.50%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.50%

2. 9 (55 głosów [28.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 28.65%

3. 8 (49 głosów [25.52%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.52%

4. 7 (20 głosów [10.42%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.42%

5. Głosowano 6 (8 głosów [4.17%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.17%

6. 5 (16 głosów [8.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.33%

7. 4 (5 głosów [2.60%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.60%

8. 3 (8 głosów [4.17%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.17%

9. 2 (2 głosów [1.04%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.04%

10. 1 (5 głosów [2.60%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.60%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#161 fiziolek

fiziolek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 18.11.2009 - |05:09|

W sumie powyższe zagadnienia przenosin w czasie i alternatywnych wymiarów opisuje jeden z aspektów teorii m-teorii, gdzie czas i alternatywne rzeczywistości opisane są jako 4 i 5 wymiar (jedna z teorii superstrun). Teoria wymyślona (wywnioskowana?) przez większe głowy niż nasze, czy scenarzystów. Porównanie SGU z "Powrotem do przyszlosci" pod względem zgodności z nauką teoretyczną zdecydowanie wypada na korzyść SGU. Z całą pewnością dwa te same ciała w jednej linii czasowej nie anihilują (chyba, że jest to alternatywny świat antymaterii ;)

Dodatkowo, jeśli chodzi o atakujące mikroorganizmy, nie zgodzę się, że jest to aż tak nieprawdopodobne. Zauważcie, że jak do tej pory w SGU wszystkie odwiedzane światy miały klimat zbliżony do ziemskiego, co jest całkiem logiczne, gdyż po co stawiać wrota na światach, które nie oferują możliwości zaistnienia procesów życiowych? Co z tego? Ano zbieżność warunków klimatycznych - jeśli planeta jest/była zdatna do życia dla ludzi (tudzież pradawnych, na których modłę według świata SG jesteśmy stworzeni) to na takiej planecie dużo łatwiej przebiegają procesy pozwalające na stworzenie życia kompatybilnego z naszym. Oczywiści możemy różnić się w szczegółach, ale ogólnie powinniśmy być dość podobni pod względem podstawowego składu chemicznego. Ktoś może zarzucić, że na lodowej planecie klimat jest skrajnie różny - otóż nie do końca. Zauważcie, że w odcinku "Water" bloki lodowe zbierane są z... zamarznietego wodospadu! Czyli w czasie zamrozenia żyjątek woda musiala być w stanie płynnym, a mikroorganizmy są w stanie przetrzymać ekstremalne warunki.

Co się tyczy długości czasu rozbłysku - każda gwiazda ma inaczej, poza tym opieracie się tutaj o minimalne i maksymalne czasy trwania rozbłysków na naszym słońcu. Nasza gwiazda jest teraz w okresie pewnej stabilności, ponadto właściwy okres czasu rozbłysków mierzymy ok kilkudziesięciu lat... To nie jest dobrym wyznacznikiem i daje szerokie pole działania, przynajmniej nie mniejsze niż przekraczanie prędkości światła, czy wyrażanie temperatur ujemnych w skali Kelwina.

Kolejna sprawa, nie wydaje mi się, żeby było gdziekolwiek wprost powiedziane, że pradawni są siewcami wszelkiego życia. Moim zdaniem nie zawsze inicjowali ten proces, czasami mogli po prostu odpowiednio pokierować ewolucją istniejących organizmów.

Co do odcinka, daję 8 - podobał się. Akcja, merytoryka, wątpliwości natury rodzajowo-psychologicznej... tylko ten webisode, który psuje pewną logikę całości. Chodzi o 2 Kino... O ile ten aspekt m-teorii (superstruny?) tlumaczy wszystkie paradoksy zwiazane z podróżą w czasie (przemieszczanie się w piątym wymiarze eliminuje paradoks dziadka, itp), to 2 kino wydają się być nielogiczne. Pierwsze kino, znalezione wczesniej nalezy do tamtej rzeczywistosci, natomiast to drugie kino powinno trafić do kolejnej alternatywnej, gdzie pierwsze kino nie powinno istnieć, bo nigdy w tej poprzedniej nie zostalo wyrzucone. Oczywiście istnieje możliwość pojawienia się 2x kino w danej rzeczywistości, o ile zostały oba wyrzucone w poprzedniej. To jest jednak nadużycie naukowej teorii, które powoduje u mnie pewien dyskomfort, jest to jednak serial Sci-Fi skierowany do szerokiej publiczności, która pewnie zadała by pytanie dlaczego nie ma 2 kino... Tlumaczenie teorii naukowych laikom jest jak rzucanie grochem o sciane. Oczywiscie superstruny to tylko teoria i moga to byc bzdury nawet jesli sa uzasadnione naukowo (i tak teoretycznie) lub logicznie, ale według zakończenia webisode wszystkie paradoksy wracają (może oprócz "zakłócenia continuum" i anihilacji), Webisode nie powinien wplywac jednak na ocene odcinka i mam nadzieje ze sprawa 2 kino nie bedzie w przyszlosci poruszana w SGU ;)

Kolejna sprawa, Young znowu wyruszyl w nieznane (raz) i znane, ale ekstremalnie niebezpieczne (dwa) :) O ile w poprzednim odcinku bronilem tej postawy (nieznane, ale uwarunkowane obyczajowo i potencjalnie bezpieczne), teraz wydaje mi się nad wyraz głupia (2 raz), chyba że nie ma więcej kompetentnych ludzi. Za drugim razem jednak wiadomo, ze zagrozenie jest realne, ze prawdopodobienstwo powrotu na statek jest znikome... Pasowal by raczej do historii typu samotny rycerz przeciwko wszystkiemu złu...

Serial mi sie podoba i choc brakuje mi SG1, to po SGA ciesze sie, ze SGU ma taka forme, jaka ma w obecnej postaci. Nie drazni mnie kino, tak jak nie draznilo mnie Blair Witch Project, a daje spore możliwości. Niemy i zupełnie obiektywny narrator całości. Scena przypominająca FPP (kino umieszczone chyba ponad głową Eliah) miodna, dużo lepiej zrobiona niż w pelnometrazowym doom :) Jedyna scena, ktora obcialbym, to wyznania Eliah wobec Chloe. To naprawde daloby sie skrocic i utrzymac dramaturgie (OT: skad sie u Was wzial przedrostek melo przed dramat?) wydarzenia, lacznie z reakcja T.J. W calosci wyszlo troche sztucznie, teatralnie.

Efekty dobre. Ktos zarzucil ostre swiatlo reflektorow - nie zgadzam sie. Oświetlenie bylo idealnie rozproszone brak zbednych cieni (swiato z wielu punktow - 1 zrodlo, 1 cien). Jaskrawe, bo blisko gwiazdy. Noc i efekt deszczu i na tym tle swiatlo urzadzenia sterujacego wyszlo bardzo fajnie. Dzwiek bez zarzutu, nie ma tej sztucznosci jak w niektorych odcinkach SGA. Nie uwazam tez, ze unikano pokazywania wrot. Naprawde, zrobic jeden klip, gdzie wrota otwieraja sie i pokazywanie tego w kazdym odcinku jest zbedne. tu mamy inny kat kamery, wrota sa w tle, tworzenie sie horyzontu zdarzen rowniez. Dla mnie byloby smieszne, gdyby przy kazdym otwariu wrot kamera ustawiala sie centralnie na nie i pokazywala efekt "fontanny".

Jednym zdaniem: Czekam na kolejny odcinek

Użytkownik fiziolek edytował ten post 18.11.2009 - |05:25|

• 4

#162 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.11.2009 - |07:19|

[MODINFO]
Dyskusja o czasie, podróżach i jego aspektach w dotychczasowych serialach i filmach przeniesiona TUTAJ.
Możecie dyskutować do woli ;)
W tym temacie proszę ograniczyć się do konkretnego odcinka.

[/MODINFO]

::. GRUPA TARDIS .::

#163 so original

so original

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 18.11.2009 - |15:13|

Odcinek oceniam na 9 ponieważ mieliśmy przyjemność oglądać śmierć Chloe x2 i jednocześnie tylko 9 ponieważ Scoot przeżył i Chloe też wróci z zaświatów (oni są jak karaluchy)... ble. Odcinek trzymał w napięciu do samego końca i chyba był najlepszy z dotychczasowych. Obrazy z kino najcząściej przyprawiają mnie o mdłości (czuję się jak na karuzeli) ale tym razem skupiłam się na samej akcji a nie rozchwianym obrazie więc było znośnie. Od wątku podróży w czasie tak jak Eli mam migrenę więc nawet nie próbuję wycjągnąć jakiś sensownych wniosków lol. Największy minus:Eli wyzanjący miłość umierającej Chloe - chyba dostanę cukrzycy :rolleyes:  

Jedno mnie zastanawia: na tak zaawansowanym technologicznie statku nie ma systemu uzdatniania wody czy oczyszczalni ?!?! Woda to podstawa i taka zaawansowana rasa o tym nie pomyślała? Trudno w to uwierzyć. 

O i dżungla rzeczywiście wyglądała na studio z plastikowymi drzewami, ale to szczegół.

• 0

#164 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.11.2009 - |15:21|

Jedno mnie zastanawia: na tak zaawansowanym technologicznie statku nie ma systemu uzdatniania wody czy oczyszczalni ?!?! Woda to podstawa i taka zaawansowana rasa o tym nie pomyślała? Trudno w to uwierzyć. 

Może jest tylko nie działa jak wiele innych rzeczy. Statek najprawdopodobniej wykrył zanieczyszczenie ale nie mógł nic z tym zrobić dlatego skierował się na planetę ze stworzonkami.
  • 0
don't try

#165 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.11.2009 - |15:30|

Jeszcze jedna opcja odnośnie wody: ludzie na pokładzie po prostu dolali wodę z obcej planety do głównego zbiornika i pewnie w ten sposób pominęli filtr, system uzdatniania nawet jeśli był on sprawny.

Nikt chyba o tym wcześniej nie pisał, było kolejne mrugnięcie okiem do graczy komputerowych, gdy Eli latał z przywiązanym do głowy kino i strzelał do robaczków.

Użytkownik Magnes edytował ten post 18.11.2009 - |15:30|

• 0
http://magory.net - moja strona

#166 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.11.2009 - |16:19|

Mi ta kamera na hełmie bardziej przypominała Blair Witch Project :)
  • 0

#167 mario537

mario537

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoMálaga España

Napisano 19.11.2009 - |21:18|

Temat tego odcinka coś przycichł , Czy ktoś zna wyniki oglądalności dla tego super extra mega hitu SYFiastego odcinka z kanalu SYFY ? Odcinek 8 Time -??????
:)

EDIT 'psjodko Gratuluje refleksu w szybkiej edycji ;)

Użytkownik mario537 edytował ten post 19.11.2009 - |21:29|

• 0
Dołączona grafika

#168 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 19.11.2009 - |21:22|

Temat tego odcinka coś przycichł , Czy ktoś zna wyniki oglądalności dla tego super extra mega hitu SYFiastego odcinka z kanalu SYFY ? Odcinek 8 Time -??????

Oczywiście.
Jest od tego osobny temat.

::. GRUPA TARDIS .::

#169 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 19.11.2009 - |21:34|

Bez przesady z tym syfem. Serial w każdej chwili może zmienić kierunek i stać się ciekawszym widowiskiem, ja osobiście liczę na to, że w ostatnim odcinku przed przerwą zasadzą nam jakiegoś twista, bardzo bym sobie życzył, żeby choć trochę dali nam odpowiedz na stateczek, który się odczepił od Destiny.

@Sakramentos jest ktoś gorszy od ciebie:-) to taki żart dla rozluźnienia atmosfery w tym temacie, więc nie bierz tego do siebie:-)
  • 0

#170 UNIQa

UNIQa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 20.11.2009 - |01:30|

byłam chora i ... obejrzałam wszystko do odcinka 7 - na raz!
a 8 następnego dnia.
Wrażenia? SG ale nie SG - tematyka super z Destiny ale...
Thriller raczej się z tego robi, nieprawdaż?
Długotrwałe kibicowanie SG1 i SGA trochę jakby przyćmiewa ostry osąd... ale nie da się ukryć, że nic nie da się ciągnąć w nieskończoność.
A jednak... 8 jest zaskakująco dobra.
I'm hungry for more! B)
Pozdrawiam

Email me

Załączone miniatury

• SGU1x08.JPG

• 0

There can be the only one......
The one Ring......
Beem me...
...... You know what it is You saw..... ;-)

#171 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.11.2009 - |23:44|

MOD: Nieco tu posprzątałem, bo pozapominaliście iż tu dyskutujemy o tym konkretnym odcinku.

#172 TransX

TransX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoChełm

Napisano 20.11.2009 - |23:59|

Serial mi się nie podoba! Wystarczy...Taka odpowiedź jest jak najbardziej uzasadniona, zwłaszcza gdy stoją za nią emocje... Jest kilku "prawników", "faryzeuszy" analizujących słowo po słowie poszczególne wypowiedzi względem SGU. Pytanie typu: " Co konkretnie ci się nie podoba?" - nie zawsze jest na miejscu. Często mówimy tutaj o odczuciach...kto "kuma czaczę", wie o co chodzi...innym próżno tłumaczyć...
A tak w ogóle, to pytanie, może proste, ale niektórym może wiele uzmysłowić: Sakramentos, a Tobie serial się podoba, czy nie? ;-) ( Tylko proszę o prostą odpowiedź, bez "analizy technicznej").
  • 0

#173 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 21.11.2009 - |00:29|

A tak w ogóle, to pytanie, może proste, ale niektórym może wiele uzmysłowić: Sakramentos, a Tobie serial się podoba, czy nie? ;-) ( Tylko proszę o prostą odpowiedź, bez "analizy technicznej").

Aha, dzielimy się na grupki ;) Modów proszę o wybaczenie-to jest wywołanie do tablicy i odpowiedź będzie jednorazowa.
I tak i nie. Wiem o co chodzi twórcom i doceniam ich wysiłki. Daję też duży kredyt zaufania, ale widzę już gdzie przegięli i gdzie po prostu im się nie udało. Za każdym razem o tym mówię, tylko zamiast załamywać ręce po prostu oglądam i przechodzę nad tym co się nie udało do tego, co mi się podobało. Taki mam stosunek do seriali, rzadziej filmów. Wystarczy zobaczyć moje posty np. ostatnio w "V", czy SGA. Niby wytykam, ale wstawiam wysokie noty. Na przykład SGA to dla mnie klęska ale ze świecą szukać odcinka któremu wstawiłbym mniej niż 6. Za to nie lubię dziurawej argumentacji i chromolenia w bambus, stąd moje częste czepialstwo nawet jak się z kimś zgadzam.

Natomiast tworzenie jakichś kategorii "kto nie z nami ten nie zrozumie" jest zagrywką prymitywna i tworzącą niepotrzebne podziały. Bo wbrew pozorom ja rozumiem co się tu nie podoba. Mogę nawet zrobić podsumowanie, jeśli ktoś chce, ale to już na pw.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 21.11.2009 - |00:37|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#174 TransX

TransX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoChełm

Napisano 21.11.2009 - |16:26|

Dzięki:-) Ta wypowiedź była dla mnie bardziej cenna niż wszystkie poprzednie razem wzięte! Ilość tekstu jaki "wyprodukowałeś" utrudnia uchwycenie Twojego poglądu. Szerszego podsumowania nie potrzebuję:-). Oglądajmy dalej...z nadzieją...
  • 1

#175 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 29.11.2009 - |16:53|

Odcinek dobry 7/10

Wreszcie coś się działo:

+ Robale
+ Śmierć głównych bohaterów
  • 0

#176 Forceman

Forceman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 04.12.2009 - |22:34|

Odcinek w którym jest akcja, pokazana jest śmierć bohaterów co zaskakuje i zabawa z czasem, wszystko na plus. Ogólnie drugi ulubiony odcinek po Air.

Użytkownik Forceman edytował ten post 04.12.2009 - |22:36|

• 0

#177 Szkieletor

Szkieletor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoSłupsk

Napisano 14.12.2009 - |23:34|

daję 8.

odcinek na samym początku wydawał mi się mega nudny (szczególnie te gatki do Kino) aż do momentu, kiedy to okazało się iż przyczyną zaistniałej sytuacji jest rozbłysk słoneczny. Nareszcie coś zaczęło się dziać. Na plus śmierć głównych bohaterów, było to duże zaskoczenie co urozmaiciło mi oglądanie. Pierwszy raz (za wyjątkiem Air) po obejrzeniu SGU czuję niedosyt po obejrzeniu odcinka. I to dość spory ;-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych