Napisano 16.06.2008 - |17:47|
Ehh, napisalem tylko moje przypuszczenia, ze scenarzysci podparli sie troche Fundacja Asimova. Nie byloby to nic dziwnego, poniewaz wiele ksiazek Asimova zostalo zekranizowane. Wiec to zadna wiedza tajemna. Mozliwe takze, ze scenarzysci celowo tak to nakierowali , zeby powstalo takie skojarzenie o okaze sie cos o 180 stopni inne. Co do tego "samochodu" to masz racje , moze byc to blok. Tylko, ze zwroc uwage na prawa strone tego bloku. Jest tam jakby dziura po masce zaslaniajacej silnik. Wczesniej w BSG jak pokazywano Caprice, to tez nie wygladalo architektonicznie jak jakies uber miasto. Athena z Helo ukrywajaca sie na Caprice w stodole. To samo dotyczy broni w tym serialu, ubiorow wojskowych grup szturmowych (Marines), samochodow. W jednym z odcinkow Starbuck chyba prowadzila hummera jezeli mnie pamiec nie myli. A na New Caprica wiezniow przewozono na mniejsce egzekucji ciezarowkami. Nalezy to chyba tlumaczyc sobie budzetem serialu. . Most, panormama zniszczonych wiezowcow to jednak reneder komputerowy. A ten render jednoznacznie nasuwa mi mysl o naszych czasach albo niezbyt odleglych w przod. Co do "Taki duży wszechświat, tyle planet, tyle możliwości... Mógł zginąć, mógł zostać na Dwunastu
Koloniach lub na Nowej Caprice, być może jest w niewoli u cylonów... Ale jak widzę Ty nas wszystkich pobłogosławiłeś swoją tajemną wiedzą. Dziękujemy. "
Przeciw twojemu twierdzeniu sa 2 fakty:
- D'Anna wyraznie mowi o tym, ze w flocie jest czworka. Gdyby byl piaty nie sadzisz, ze chciala by go tez u siebie na baseshipie ?
- Piaty ostatni cylon z High Five na 100% nie znajduje sie w pozostalej 7 Cylonow poniewaz zawsze byla mowa o 12 modelach.
Za moja teza przemawia:
- Ktos musi kierowac tym planem, operacja. Nasza czworka final cylon , wie mniej co sie dzieje od innych. Zostali aktywowani i od tego czasu probuja rozwiklac co sie z tym laczy. No chyba, ze za ktoras aktywacja przypomna sobie. Znakomite wyczucie co do aktywacji naszej czworki z High five. Najpierw aktywacja w mglawicy. Nie zapominajmy, ze wojna domowa u Cylonow powstala przez Samuela. Potem poczuli, ze cos sie zmienilo z Viperem i dzieki temu naprowadzili Kare i innych na droge do Ziemi.
-Kara , gdzies musiala te 2 miesiace byc. No, chyba, ze Viper zabiera powietrza, jedzenia na 2 miechy i Starbuck jest taka hardcore, ze zalatwia swoje potrzeby w kosmosie. Malo tego wrocila z nowym jak igla Viperem. Nie potrafi powiedziec co sie dzialo z nia, poza mglistym tlumaczeniem, ze byla na Ziemi. Lecz jej opis kloci sie z widokiem Ziemi jaki zobaczylismy. Przypominam jakimi slowami wczesniej okreslala Ziemie. Opisywala go jak jakis raj.
- nie wiem czy ta osoba bedzie na ksiezycu, Ziemi czy na innym ciele niebieskim. Wiem, jednak, ze bez przyczyny nie byla im wskazana droga do radioaktywnej Ziemi.
No, ale teraz mamy pol roku na snucie domyslow :-) wiec pewnie z czasaem beda powstwac jeszcze fantastyczniejsze wizje od moich.