Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 063 - S04E10 - Revelations

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (244 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (158 głosów [73.49%])

Procent z głosów: 73.49%

2. 9,5 (28 głosów [13.02%])

Procent z głosów: 13.02%

3. 9 (14 głosów [6.51%])

Procent z głosów: 6.51%

4. 8,5 (6 głosów [2.79%])

Procent z głosów: 2.79%

5. 8 (4 głosów [1.86%])

Procent z głosów: 1.86%

6. 7,5 (1 głosów [0.47%])

Procent z głosów: 0.47%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (1 głosów [0.47%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.47%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (2 głosów [0.93%])

Procent z głosów: 0.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 Listek

Listek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 16.06.2008 - |10:50|

Ciekawa teoria , ale jest mały problem . Cyloni musieli by znać położenie ziemi . :)

Siódemka Cylonów wymazała informacje o FF i ziemie...

Czwórka którą znamy znała podświadomie położeni ziemi... W końcu się zebrali przy Viperze we trójke(Tory była juz BS) i wiedzieli że coś się zmieniło...A zmiana własnie była drgowskazem na ziemie...
  • 0

#102 lovelypl

lovelypl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 16.06.2008 - |10:58|

A wiec jednak. Podejrzewalem to od pewnego czasu. Po obejrzeniu tego odcinka mialem od razu skojarzenie ,ze to juz bylo. Nikt chyba tego nie napisal, ale polecam przeczytac "Fundacje" Isacc Asimova.

Ja napisałem - na ten samej stronie nawet :)
  • 0

#103 Chylli

Chylli

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 16.06.2008 - |11:12|

Pozostaje jeszcze pytanie, kto aktywował 4 cylonów w flocie, czy to był piąty, czy ktoś inny?
Moim skromnym zdaniem za wszystkim stoi właśnie piąty cylon, on był świadomy wszystkiego i jego działania doprowadziły do znalezienia ziemi.
Bardzo mi sie podoba teoria którą napisał tabularasa, pasuje dobrze.
  • 0

#104 Monk

Monk

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • Miastoopolskie

Napisano 16.06.2008 - |15:09|

Ja się tylko dołączę do peanów poprzedników.
Za aktorstwo - 10
Za scenariusz - 10
Za muzę - 10
Za zdjęcia - 10
Za reżyserię - 10
Za dramaturgię - 10
Za proste i jednocześnie niebanalne rozwiązania - 10
Za krzyczącą z ekranu ciszę - 10
Za wywołanie wśród widzów skrajnych emocji - 10
Za nadzieję, że ... będą dalsze odcinki - 10
Czyli razem 100/10 :) i zasłużone miejsce na szczycie wszystkich seriali dotychczas zrealizowanych.
  • 0

#105 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 16.06.2008 - |16:24|

- nie znamy tozsamosci Ostatniego Cylona z Ostatecznej 5. Okazuje sie tez, ze nie ma go w flocie . Co ewidentnie wskazuje, ze ten Cylon mieszka na tej Ziemi, albo jak to bylo w Fundacji na jego satelicie Ksiezycu.

Taki duży wszechświat, tyle planet, tyle możliwości... Mógł zginąć, mógł zostać na Dwunastu Koloniach lub na Nowej Caprice, być może jest w niewoli u cylonów... Ale jak widzę Ty nas wszystkich pobłogosławiłeś swoją tajemną wiedzą. Dziękujemy.

Ziemie, ktora odnalezli jest z naszego okresu. Gdzies tam na zdjeciu widac samochod.

Jeśli masz na myśli ten "samochód", to chyba jesteś w błędzie, gdyż według mnie jest to po prostu prostokątny blok kamienia.
Dołączona grafika
  • 0

#106 volkmann

volkmann

Szeregowy

• Email
  • 72 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.06.2008 - |16:35|

Jeśli masz na myśli ten "samochód", to chyba jesteś w błędzie, gdyż według mnie jest to po prostu prostokątny blok kamienia.

przyjrzyj sie dokładnie na rogi samochodu. Gdyby to był kamień nie zwróciłby takiej uwagi. Jak patrzysz na ten obrazek to w dolnym prawy rogu widać stary tłumik. Podejrzewam ze po takim czasie samochod faktycznie zostałby mocno zniekształcony i przypominał kamień.
  • 0

#107 tabularasa

tabularasa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 16.06.2008 - |17:47|

Ehh, napisalem tylko moje przypuszczenia, ze scenarzysci podparli sie troche Fundacja Asimova. Nie byloby to nic dziwnego, poniewaz wiele ksiazek Asimova zostalo zekranizowane. Wiec to zadna wiedza tajemna. Mozliwe takze, ze scenarzysci celowo tak to nakierowali , zeby powstalo takie skojarzenie o okaze sie cos o 180 stopni inne. Co do tego "samochodu" to masz racje , moze byc to blok. Tylko, ze zwroc uwage na prawa strone tego bloku. Jest tam jakby dziura po masce zaslaniajacej silnik. Wczesniej w BSG jak pokazywano Caprice, to tez nie wygladalo architektonicznie jak jakies uber miasto. Athena z Helo ukrywajaca sie na Caprice w stodole. To samo dotyczy broni w tym serialu, ubiorow wojskowych grup szturmowych (Marines), samochodow. W jednym z odcinkow Starbuck chyba prowadzila hummera jezeli mnie pamiec nie myli. A na New Caprica wiezniow przewozono na mniejsce egzekucji ciezarowkami. Nalezy to chyba tlumaczyc sobie budzetem serialu. . Most, panormama zniszczonych wiezowcow to jednak reneder komputerowy. A ten render jednoznacznie nasuwa mi mysl o naszych czasach albo niezbyt odleglych w przod. Co do "Taki duży wszechświat, tyle planet, tyle możliwości... Mógł zginąć, mógł zostać na Dwunastu
Koloniach lub na Nowej Caprice, być może jest w niewoli u cylonów... Ale jak widzę Ty nas wszystkich pobłogosławiłeś swoją tajemną wiedzą. Dziękujemy. "

Przeciw twojemu twierdzeniu sa 2 fakty:
- D'Anna wyraznie mowi o tym, ze w flocie jest czworka. Gdyby byl piaty nie sadzisz, ze chciala by go tez u siebie na baseshipie ?
- Piaty ostatni cylon z High Five na 100% nie znajduje sie w pozostalej 7 Cylonow poniewaz zawsze byla mowa o 12 modelach.

Za moja teza przemawia:
- Ktos musi kierowac tym planem, operacja. Nasza czworka final cylon , wie mniej co sie dzieje od innych. Zostali aktywowani i od tego czasu probuja rozwiklac co sie z tym laczy. No chyba, ze za ktoras aktywacja przypomna sobie. Znakomite wyczucie co do aktywacji naszej czworki z High five. Najpierw aktywacja w mglawicy. Nie zapominajmy, ze wojna domowa u Cylonow powstala przez Samuela. Potem poczuli, ze cos sie zmienilo z Viperem i dzieki temu naprowadzili Kare i innych na droge do Ziemi.

-Kara , gdzies musiala te 2 miesiace byc. No, chyba, ze Viper zabiera powietrza, jedzenia na 2 miechy i Starbuck jest taka hardcore, ze zalatwia swoje potrzeby w kosmosie. Malo tego wrocila z nowym jak igla Viperem. Nie potrafi powiedziec co sie dzialo z nia, poza mglistym tlumaczeniem, ze byla na Ziemi. Lecz jej opis kloci sie z widokiem Ziemi jaki zobaczylismy. Przypominam jakimi slowami wczesniej okreslala Ziemie. Opisywala go jak jakis raj.
- nie wiem czy ta osoba bedzie na ksiezycu, Ziemi czy na innym ciele niebieskim. Wiem, jednak, ze bez przyczyny nie byla im wskazana droga do radioaktywnej Ziemi.

No, ale teraz mamy pol roku na snucie domyslow :-) wiec pewnie z czasaem beda powstwac jeszcze fantastyczniejsze wizje od moich.
  • 0

#108 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 16.06.2008 - |18:05|

.........High Five......
......... z High five.........

-Kara , gdzies musiala te 2 miesiace byc. Nie potrafi powiedziec co sie dzialo z nia, poza mglistym tlumaczeniem, ze byla na Ziemi. Lecz jej opis kloci sie z widokiem Ziemi jaki zobaczylismy. Przypominam jakimi slowami wczesniej okreslala Ziemie. Opisywala go jak jakis raj.

No, ale teraz mamy pol roku na snucie domyslow :-) wiec pewnie z czasaem beda powstwac jeszcze fantastyczniejsze wizje od moich.

-- Y.... a co to High Five? ;)
Od dawien dawna stosowane jest określenie Final Five więc nie ma co wymyślać nowego. :D :)

-- Wspomnienia Kary mogły zostać zmienione z różnych powodów. Choćby właśnie by ukryć jej nuklearne zniszczenie.

-- A spokojnie już teraz przeglądając sieć czasami się czyta tak zakręcone fantastyczne domysły ,że jeszcze sporo ich będzie powstawać.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#109 iluvatar

iluvatar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 16.06.2008 - |18:27|

A czy istotne jest ze Apollo mowi ojcu ze zanim skocza musze troche skorygowac kierunek sygnalu z Vipera Kary??
  • 0

#110 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.06.2008 - |19:29|

Starbuck mogła faktycznie być na Ziemi będącej "rajem" a następnie ta Ziemia z jej winy przeżyła nuklearny holocaust. "Poprowadzisz ludzkość do zagłady..." - przypominam, że jeśli faktycznie była jakaś planeta w całości zamieszkiwana przez ludzi to ona powinna pretendować do miana reprezentanta ludzkości, a nie maleńka grupka uciekinierów na statkach kosmicznych. :)
Że czas się nie zgadza? Wyraźnie doszło do jakiegoś zachwiania temporalnego, czas się nie zgadza, skąd więc pomysł, że Kara odwiedziła Ziemię dwa miesiące temu? Równie dobrze mogło to być tysiąc lat wcześniej. Nie podróżowała za pomocą FTL, kto wie jak wyglądała jej podróż - równie dobrze sama jej świadomość po zniszczeniu Vipera mogła zostać przesłana nie tylko przez przestrzeń, ale również przez czas (na tej samej zasadzie jak download świadomości Cylona, kto wie, czy nie ma wyjątków pozwalających na taką sztuczkę z człowiekiem jeśli Kara nie jest Final Cylonem). Tak więc może to co widzieliśmy to efekt działań Starbuck w długiej skali czasu. :)

Na pewno nie została skopiowana (w sensie podmieniona z prawdziwej na fałszywą) po zniszczeniu Vipera, jeśli ktoś ingerował w jej życie to na długo przez atakiem na kolonie. Wizje supernowej miała już na Caprice, nie wiedziała tylko co to znaczy. Kolejne wizje pojawiały się stopniowo. Ten kto je zsyłał albo wie wszystko o przyszłości, albo jest bezpośrednim inicjatorem wszystkich zdarzeń i potrafił tak dokładnie to ustawić, że uszkodzony Baseship z wyciekiem znajdzie się w układzie podwójnym i będzie wyglądał jak kometa. ;P Ostatni z FF? Pragnę przypomnieć, że szukając tych, którzy za wszystkim stoją zapominamy o Władcach Kobolu i niejakim "One True God". :)

Użytkownik Atlantis edytował ten post 16.06.2008 - |19:33|

• 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#111 R.Daneel

R.Daneel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 16.06.2008 - |20:31|

Tak jak myślałem od niemalże samego początku:
Ostatni Cylon = R.Daneel Olivaw :rolleyes:

Pieknie to rozwiążą jeśli okaże się prawdą.
Moja ulubiona książka z ulubionym serialem :D

A swoją drogą odcinek REWELACJA. Brak słów i wciąż szukam pod fotelem szczęki :o Podejrzewam że spadła do sąsiadów, tak jak wtedy gdy Tight zastrzelił Adamę, Pegasus staranował Baseshipy, a Gaius Baltar pojawił się w głowie załadowanej Szóstce...

Oczywiście gorąco polecam cały cykl "Fundacji" Asimova.
  • 0

#112 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 16.06.2008 - |21:06|

Z czym kojarzy mi się końcówka tego odcinka? FALLOUT!

a) flota znajduje niedobitki ludzi pomaga im się ogarnąć i w taki sposób ziemia przechodzi odrodzenie? według mnie zbyt proste i banalne.
B) na ziemi wciąż panuje konflikt, stacjonują jako takie siły które atakują flotę, bo kto by uwierzył w historie BSG, wszystko zależy ile minęło czasu od wybuchu bomb. Już lepiej ale ciągle czegoś brakuje.
c) Wszystko dzieję się długo przed dinozaurami. ble

Ale tak sobie myślę że twórcy znowu nas zaskoczą w takim stopniu że wszystkim szczena opadnie, tak jak mi po obejrzeniu tego odcinka, pozdrawiam
  • 0

#113 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 16.06.2008 - |21:50|

A może by tak osobny temat założył ktoś od teorii co to będzie dalej? :> A nie śmiecić tutaj...

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 16.06.2008 - |21:50|

• 0

->1019<-

#114 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 16.06.2008 - |22:04|

To ciekawe, ktoś wstawił odcinkowi 6-czekam na kolejnych żartownisiów, którzy wstawią 5, 4 a nawet 1
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#115 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 16.06.2008 - |22:07|

http://forum.gwrota....showtopic=14131

A teraz jeśli ktoś mi będzie tutaj śmiecił, to post poleci, choćby nie wiem jak logiczny był.

A oceniać każdy sobie może tak jak chce.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 16.06.2008 - |22:08|

• 0

->1019<-

#116 slaweeek

slaweeek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 16.06.2008 - |23:18|

odcinek rewelacja dostał 10.

o rzesz ich, ale oni potrafią nakręcic w BSG.

nie ma drugiego takiego serialu który tak gra na emocjach i zaskokach.
  • 0

#117 toato

toato

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoOpatówek

Napisano 17.06.2008 - |06:51|

Fascynuje mnie w tym serialu umiejętność do ucinania wątków. Przez 3 sezony niezwykle ważne są Hera czy Caprica 6 żywa i w głowie Baltara, a potem stają się niepotrzebne. Zostało 10 odcinków więc może wtedy powrócą. Odcinek musiał być dobry, w końcu nastąpi po nim długa przerwa i taki był. Tak sobie trwał ujawniając 4 cylonów, w tym super Tory, doprowadzając do pijaństwa Adame i do płaczu Lee, a potem muzyczka i mamy drogę do ziemi. No i te ich miny na koniec, bezcenne, miałem takie trzykrotnie po meczach naszych piłkarzy w ostatnich dniach.
  • 0

#118 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 17.06.2008 - |10:05|

Pod koniec odcinka zastanawiałem się co mi zaserwują scenarzyści, wszak BSG z tak przesłodzonym happy endem nie wchodzi w grę (ludzie robiący "misia" z Cylonami). I nie zawiodłem się. Okropnie dołujące zakończenie jednego z najlepszych odcinków wszystkich serii. Mniam, tylko ogromna szkoda że trzeba czekać tak długo na kolejne odcinki.

Chyba najlepszą sceną w tym odcinku był moment gdy Adama dowiaduje się że jego najlepszy przyjaciel jest Cylonem. No i Tory jest boska, najbardziej bezwzględny Cylon o powierzchowności niewinnego aniołka.

Coraz bardziej widać wpływ i fascynację "Fundacji" Asimova. Nie zdziwię się jak piątego Cylona znajdą w bazie po drugiej stronie Księżyca :)

Użytkownik wergora edytował ten post 17.06.2008 - |10:10|

• 0

#119 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 17.06.2008 - |10:31|

Zostało 10 odcinków więc może wtedy powrócą.

Dwanaście :) Moore potwierdził, że zakończenie BSG to 3 godziny, SciFi ponoć chce to rozbić na trzy odcinki, a więc będziemy mieli ich 12 :)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#120 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 17.06.2008 - |14:54|

Pierwsza część 4 sezonu - genialna.
Midseason finale - genialny do kwadratu.

Coś niesamowitego, tylko do jasnej cholery dlaczego teraz trzeba tak długo czekać na ciąg dalszy :angry: .

Ocena: oczywiście 10/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych