Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kilka pytań o...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

#81 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 10.03.2006 - |10:07|

Chyba lepiej teraz zainwestowac w nagrywarke z LightScribe. NIe bedzie kolorowo, ale na pewno ladnie :]
  • 0

#82 Talyn

Talyn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 10.03.2006 - |13:01|

Jak jest sprawa z "wytrzymałościa" takiego nadruku? Widziałem dzisiaj płytki (są lekko chropowate po
stronie na druk) ale czy farba się nie rozmywa pod dotykiem - mokre paluchy, itp.
Czytam, że trzeba zadbać aby to porzadnie wyschło po druku?
A w używaniu? Nie wyciera się farba ?

Ja je ciągle eksploatuje i nie zauważyłem, żeby coś było nie tak. Płytki trzymam w segregatorach i od ciągłego ich przemieszczania nadruk się nie ściera. Przewaznie staram sie łapać je za brzegi, ale zauważyłem przy pierwszych nadrukach, że juz po wydruku powierzchnia jest sucha. Nie zdażyło mi sie ich rozmazać czy coś innego.
  • 0
Monitor Skywalker and allow him to land...

#83 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 13.03.2006 - |14:20|

Talyn -> dziękuję za informacje.

Właśnie się ostro przymierzam do druku (kupiłem nowego Canona i4500 i mam już płytki).
To jeszcze ponowie pytanie o papier na okładki, mimo że na początku tematu juz cos o tym było.

Prosze o konkretną informację jaki papier stosujecie do drukarek atramentowych na okładki:
marka, nr katalogowy, błyszczący/matowy, gramatura i ewentualnie cena (ile arkuszy jest w ryzie/pudełku)

Ewentualnie jaki stosowaliście ale przestaliście i z jakiego powodu. (ale równiez z pełną nazwą i kodami) :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 13.03.2006 - |14:21|

::. GRUPA TARDIS .::

#84 Logain Darkthorn

Logain Darkthorn

Szeregowy

• Email
  • 3 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.03.2006 - |04:39|

Witam.
Mam pytanie do osob 'bawiacych sie' nadrukowywaniem swoich plyt dvd. Jakich plyt uzywacie zeby osiagnac najlepszy efekt na drukarce atramentowej?

pozdrawiam
  • 0

#85 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 14.03.2006 - |07:58|

Ja ostatnio zakupiłem papier HP Everyday z połyskiem gramatura 170g/m2. Ale narazie drukowalem jedną okladkę, ale moge powiedzieć ze o niebo lepiej niż na poprzednim papierze. Jeden arkusz w sklepie kosztował 1zł ale na allegro można kupić 100arkuszy za około 35zł.
  • 0
Zawsze po grudzie

#86 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 14.03.2006 - |13:00|

Logain Darkthorn chodzi ci o LightScribe, czy LabelFlash. Chyba ze masz na mysli drukowanie bezposrednio na plytkach. Rozwin swoja mysl.

// Zedytowalem, bo troche bez zensu byla ta wypowiedz po przeniesieniu tutaj :P

Użytkownik greco edytował ten post 14.03.2006 - |20:56|

• 0

#87 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.03.2006 - |15:03|

Chodzi ci o LightScribe, czy LabelFlash. Chyba ze masz na mysli drukowanie bezposrednio na plytkach. Rozwin swoja mysl.

Jezeli chodzi o drukarkę atramentowa to tylko druk bezpośrednio na płycie.
Ja używam Dysan'ów. W słoiku wychodzi poniżej zeta za szt.

PS. Przenosze do odpowiedniego topicu.

#88 vovak

vovak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 16.03.2006 - |23:54|

Czy planujecie wydawanie okładek pasujących do pudełek Slim? Myśle że takie rozwiazanie ma ogromną zaletę (dużo mniej miejsca na półce !!!). Wydrukowałem kilka dostępnych na Stargazer, pakuję to do podwójnych (2 cd) pudełek mieszczących cały sezon serialu i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście okładki udostępnione tutaj są wyśmienite, szczególnie podobają mi się grzbiety tworzące serie ale ... nie pasują do slimów :( Może jednak zainteresuję Was tym tematem ?
  • 0

#89 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 17.03.2006 - |07:30|

Czy planujecie wydawanie okładek pasujących do pudełek Slim? Myśle że takie rozwiazanie ma ogromną zaletę (dużo mniej miejsca na półce !!!). Wydrukowałem kilka dostępnych na Stargazer, pakuję to do podwójnych (2 cd) pudełek mieszczących cały sezon serialu i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście okładki udostępnione tutaj są wyśmienite, szczególnie podobają mi się grzbiety tworzące serie ale ... nie pasują do slimów :( Może jednak zainteresuję Was tym tematem ?

Zajrzyj TUTAJ może cos ci się przyda...

#90 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 17.03.2006 - |10:33|

vovak: Do enterprise są dostępne SLIM 9mm, muszisz sobie je tylko wstawić do okładek, ale nie za pomocą akcji bo one działają tylko na boki normalne. Poszukaj na forum był programik w którym sobie mogłeś poustawiać szerokość grzbietu i wstawć dowolny grzbiet.
  • 0
Zawsze po grudzie

#91 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.03.2006 - |20:32|

Ja ostatnio zakupiłem papier HP Everyday z połyskiem gramatura 170g/m2.

No własnie wypróbowałem i musze powiedzieć, że w moim przypadku to tragedia.
Niestety na drukarce Canon PiXIMA iP4200 NIE NALEŻY stosować tego papieru - farba "nie kryje".
Podejżewam, że podobny rezultat bedzie na każdym Canonie - pewnie farba ma inną "konsystencję" niz
farba do HP.

Używam z bardzo dobrym wynikiem papieru matowego Yellow One 190g/m2 wysoka rozdzielczość 2880 dpi.
Niestety cena jest wyższa od HP Everyday bo za 50 kartek w ryzie płace 40 zł (+22%). :/

Ale poszukiwania nadal trwaja i jeżeli znajde coś tańszego ale o identycznych parametrach "organoleptycznych" to napiszę :D

A teraz o płytach - do nadruku atramentowego stosuje:

DVD Dysan - cena 2 zł za sztukę (biorę takie w słoikach po 50 szt)
CD intenso (ale w sumie to noname są) po ok. 1,90 za sztukę (rownież w słoikach po 25 szt.)
- ich wada to duże kółko wewnętrzne.

Nie widze różnicy w jakości wydruku - więc zdaje się nie należy przepłacać.

I na koniec pomysł mojej corki, która widząc moje męki Tantala nad płytami i okładkami
podpowiedziała mi jeszcze tańsze rozwiązanie w przypadku płyt:

"normalna" płyta CD/DVD + papierowa naklejka + nadruk w moim Canonie = w niczym nie ustępujący wynik od oryginalnych płyt przystosowanych do nadruku.
Ponieważ to zdecydowanie potania eksperymenty więc prawdopodobnie ostatecznie przeje na tą metode :D

#92 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.03.2006 - |20:43|

Ponieważ to zdecydowanie potania eksperymenty więc prawdopodobnie ostatecznie przeje na tą metode :D

Mam Epson DX3800 + pakiet Neato. Jesli chcesz w weekend moge zrobic dla Ciebie zdjecia cyfrakiem (3mpix) krazkow i pudelek- wygladaja wysmienicie. Zdjecie oczywiscie nie odzwierciedli 100% stanu faktycznego, ale bedziesz mial rozeznanie. W kazdym razie w moim przypadku dziala to swietnie a krazki wygladaja jak "kupne" :]
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#93 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.03.2006 - |20:57|

Mam Epson DX3800 + pakiet Neato.

Jakiego papieru używasz na okładki ?
Mam ten sam pakiet z aplikatorem tylko używałem tego w nieco bardziej "prostacki" sposób :D

Jesli chcesz w weekend moge zrobic dla Ciebie zdjecia cyfrakiem (3mpix) krazkow i pudelek- wygladaja wysmienicie.

Nie ma potrzeby. Ja już wiem jak wygląda...
Ponieważ jestem dopiero w fazie wstępnej porodukcji okładek i naklejek (tzn dobór surowca i dopracowanie techniki produkcji) więc mój post to tylko zbiór informacji dla innych, żeby nie błądzili po omacku.

Użytkownik psjodko edytował ten post 23.03.2006 - |20:59|

#94 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.03.2006 - |21:54|

Jakiego papieru używasz na okładki ?

HP Papier Premium Photo błyszczący, 240g, (Q2519A)
HP Premium Plus Photo Glossy A4 (C6832A)
na obu wydruki wygladaja swietnie :)
  • 0

Dołączona grafika

#95 jaffa_trek

jaffa_trek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoCracow

Napisano 03.04.2006 - |10:25|

a nie orientuje sie ktos czy w krakowie mozna gdzies bezposrednio takie pudelka kupic?

Po przeniesieniu dopisane:
Takich pudel: http://www.arcomp.co...4&details=17494

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 03.04.2006 - |13:28|

• 0

#96 wafcio

wafcio

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 03.04.2006 - |14:31|

Byłem właśnie przed chwilą na stronie Tauri Graphic, bardzo fajna rzecz takie ogładki, jednak przy drukowaniu takich ukladek z domowej drukarki idzie strasznie duzo tuszu, zna ktos może sposób jak można "szybko i tanio" (takie powiedzenie :) ) zdobyć takie okladki ? A i znalazlem blad na tejże własnie stronie mianowicie zdjecia na plyty cd, te ktore się nakleja na plyte kompaktowa, odnosnie seriala sliders to są one ucięte.
  • 0

#97 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.04.2006 - |17:09|

przy drukowaniu takich ukladek z domowej drukarki idzie strasznie duzo tuszu, zna ktos może sposób jak można "szybko i tanio" (takie powiedzenie :) ) zdobyć takie okladki?

Pewnym, na dluzsza mete (gdy chce sie tego duzo drukowac i drukujesz przy okazji duzo innych rzeczy) dobrym rozwiazaniem jest sprawienie sobie ergonomicznej drukarki. Tutaj Epsony bija inne na glowe. A i drukuja najlepiej.

A i znalazlem blad na tejże własnie stronie mianowicie zdjecia na plyty cd, te ktore się nakleja na plyte kompaktowa, odnosnie seriala sliders to są one ucięte.

Poprosze szczegoly, bo ja tego bledu nie widze. Sprawdzilem nawet pliki na serwie, sa cale. Jesli zrywa Ci plik *.jpg to klepnij crtl+f5 (zrywa lacze internetowe a nie bledny plik).

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 03.04.2006 - |17:09|

• 0

Dołączona grafika

#98 jaffa_trek

jaffa_trek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoCracow

Napisano 03.04.2006 - |19:56|

ja drukuje wlasnie okladki na epsonie stylus color 440 jakosc moze nie najlepsza ale katridże (nie orginalne ;) ) kosztuja czarny 19 a kolor 23 zl wiec nie wychodzi to drogo bo na jednym zestawie wydrukuje spokojnie nawet 30 -40 okladek
  • 0

#99 lexiu

lexiu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 06.04.2006 - |07:07|

ja uzywam takiego sprzetu :
do okladek - hp 7350
do plytek - canon pixma 4200i, w komplecie jest programik, w ktorym istnieje mozliwosc ustawienia drukowania plytek po same brzegi z malutkimi koleczkami

takich nosnikow :
dvd - verbatim photo printable fullface (male kolka - 20 mm),
cd - verbatim printable, niestety duze kolka

takich papierow :
- NTL (New Tech Line) photo microporous, gramatura 175 g/m2 (nie karton ani polkarton) 5760 dpi, semi glossy, 38,90 zl za 100 arkuszy w media markt, produkowany w szwajcarii
- NTL photo microporous, gramatura 160 g/m2 (nie karton ani polkarton), 5760 dpi, wysoki polysk, 19,90 zl za 20 arkuszy w media markt
w sumie wiecej drukuje na tym semi glossy, tanszy i w zasadzie pod folia nie widac roznicy

Użytkownik lexiu edytował ten post 06.04.2006 - |07:40|

• 0

#100 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 06.04.2006 - |10:38|

ja uzywam takiego sprzetu :
do okladek - hp 7350
do plytek - canon pixma 4200i, w komplecie jest programik, w ktorym istnieje mozliwosc ustawienia drukowania plytek po same brzegi z malutkimi koleczkami

Dlaczego na Canonie nie drukujesz okładek ? Można wiedziec ?

(Ostatnio drukowałem na tej samej maszynie okładki do Star Treka i jakość wydruku przeszła moje
wszelkie oczekawiania. :clap: )

Natomiast co do ustawień tego programiku o którym mówisz to ma niestety ograniczenia i nie da się
drukowac całkiem małych kółeczek. Nie pamiętam teraz ustawień ale ma jakiś margines wewnętrzny, poza
który nie można przejść. Powoduje to pozostawienie 3-4 milimetrowego białego paska niezadrukowanego
wewnątrz etykiety - oczywiście chodzi o płyty DVD, płyty CD mają duże kółko więc tu problemu nie ma.

Użytkownik psjodko edytował ten post 06.04.2006 - |10:40|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych