Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wymienne grzbiety do okładek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 30.08.2005 - |11:29|

Zrobilem Akcje do PS, która wymienia grzbiet automatycznie :hyhy: i tutaj mam prośbę żeby się wszyscy trzymali standardu (szablon już posłalem do Grzesia) tj. tył o szerokości 1532 piksele, bok 176 pikseli i przód 1532 piksele (czyli cała okladka 3240x2175), bo przy okładkach do DS9 i TNG sa inne proporcje i nie da sie już automatycznie wymienić grzbietu, to samo tyczy się brzbietu w wersji SLIM 9mm, bo taką akcję też zrobiłem (tj. z standardowego grzbietu na SLIM 9mm) więc chcę ażeby jak ktoś robi brzbiet w wersji slim 9mm to robil go na 107 pikseli. Wtedy ludzie mogą sobie go automatycznie wymienić i nie muszą sie znać na PS. Potrzebna jest tylko instrukacja jak uruchomić akcje.

PS. Najpierw wczytujemy okladkę a przy drugim pytaniu o otwarcie pliku grzbiet który chcemy wstawić.

Użytkownik gildor4 edytował ten post 30.08.2005 - |11:33|

• 0
Zawsze po grudzie

#2 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 30.08.2005 - |11:58|

@gildor - genialna akcja :piwko:
  • 0

#3 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 30.08.2005 - |12:16|

Grzbietów do VOY też sie nie da wymienic bo grzbiety na oryginalnej okładce są szersze niz te do wymiany.
  • 0
Zawsze po grudzie

#4 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 30.08.2005 - |13:54|

Nie są szersze tylko część bocznych wchodzi na front i back okładki.
Automatyczna wymiana grzbietów bez przeróbek zadziała przecież tylko na okładkach gdzie grafa grzbietów nie zachodzi na reszte okladki i jest niezależna.
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#5 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 30.08.2005 - |14:07|

Tak, wiem tyle ze w tym przypadku ręczna tez nic nie da bo otrzymamy taki efekt:
Dołączona grafika
Gdybyś dał troche szersze grzbiety (o kilka pikseli z prawej i z lewej) to by nie było widać tych pasków z boku. Tylko o to mi chodzi.
  • 0
Zawsze po grudzie

#6 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 30.08.2005 - |14:16|

Gildor mysle ze moglbys jeszcze dorzuccic do akcji informacje typu:

Teraz wybierz okladke

Teraz wybierz bok

Bo niektorzy moga sie pogubic ;]
  • 0

#7 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 30.08.2005 - |14:25|

Tak, wiem tyle ze w tym przypadku ręczna tez nic nie da bo otrzymamy taki efekt:

Recznie idzie zrobić wszystko... nawet spłaczony obrazek przekształcić na wartwy.

Co to da jak dodam kilka lini?? Tak trzeba bedzie robić to ręcznie lub specjalnym skryptem. Jak ktoś wie jak to zrobić to i tak weżmie z sąsiednich pasków jak bedzie chciał.

Inna sprawa, nie wiem czy nie lepiej wersje bez extrasów przygotować do sciągnięcia w archiwum. Moze mocniej zjechać jpg i tyle. Nie macie pojęcia ile ludzi pisze ze nie moze okladek sciągnąc, albo rozpakowac bo nie umieją po prostu tego zrobić. Pamiętajcie ze z ludzi chętnych na okladki pewnie 15% bedzie wiedziało jak podmiemić grzbiety skrytem....

Użytkownik BST edytował ten post 30.08.2005 - |14:37|

• 0

SKLEP - TAURISHOP

#8 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 30.08.2005 - |14:40|

A możesz mi powiedzieć glidor4 ile to jest cm ? tzn po ilu cm kończy się tył zaczyna bok i front? Bo nie mogę ustawić w Photoshopie lini pomocniczych dla nowej okładki. Chyba że ktoś wie jak je ustawić przy użyciu wymiarów w pixelach ?
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#9 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 30.08.2005 - |14:46|

BrinX: Daj mi znać jak wiesz jak wstawić te komentarze do akcji.
BST: A jeszcze mniej osób będzie wiedzieć jak to zrobić i obrobić ręcznie.
coldmaN: Sciągnij szablon ze strony w psd, tak każda część ma inną warstwe i kolor więc mając podkład bedziesz widzieć gdzie się co kończy a gdzie zaczyna. W milimetrach 1532 px to dokladnie 129,71 cm. Ale z tego zo zdążylem sie przyjżeć to PS zaokrągla do 1/10 więc nie wiem czy to ci pomoże. 176px to dokladnie 14,90 cm, przy 300dpi.
  • 0
Zawsze po grudzie

#10 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 30.08.2005 - |14:55|

Gildor4: Masz na PW
BST: Jak bedziemy wrzucac kilka wersji to wiecej bedzie klopotu z transferem z serva - a tak jest to wygodne dla tworcy bo moze wiecej alternatywnych bokow zmajstrowac. Idealna opcja bylby maly programik ktory by wszystko robil ale niestety ja sie na programowaniu nie znam jak ktos ma jakiego znajomego ktory umie to moglby zrobic ;] I wszystkim zylo by sie lepiej a ten skrypt to tylko ulatwienie jak ktos nie ma PS to i tak nie skorzysta ;]

Dołączona grafika
  • 0

#11 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 30.08.2005 - |15:03|

BrinX: Udało mi się wprowadzić komentarze, nową wersję wyslę Grzesiowi.
Co do programu to się zgadzam, można by np zrobić jakiś skrypt (może by się udalo podpiąc pod GIMP'a :) ) jest darmowy więc nie było by problemu. Potrzeba tylko kogoś kto zna sie na językach programowania.
  • 0
Zawsze po grudzie

#12 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 30.08.2005 - |19:47|

Powiedzcie co dokładnie taki program ma robić a postaram się coś skombinować. Może nie jestem specjalnie doświadczonym programistą, ale zrobię co będę potrafił :D.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#13 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.08.2005 - |22:25|

Najogolniej:
podzielic plik w pionie na trzy czesci - front, grzbiet i tyl okladki,
nastepnie pobrac drugi grzbiet z innego pliku,
zamienic czesc grzbietu na ta pobrana
zapisac plik obok oryginalnego

Gdzie jest problem? Juz mowie :> Okladki nie sa wszystkie rowne co do pixela, wiec nie zrobisz tego wpisujac na sile pixele "od - do" tak to nie pojdzie.
Ewentualnie moze udac sie robiac to tak:
szerokosc_nowego_grzbietu / 2 - tyle odcinasz w lewo i w prawo od srodka oryginalnej okladki, to da Ci wspolrzedne polozenia grzbietu. Na te wspolrzedne wklejkasz nowy grzbiet i zapisujesz.
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#14 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 31.08.2005 - |08:31|

Tylko że nie we wszystkich okładkach grzbiet jest na środku, czasami przód jest dłóższy od tyłu lub na odwrót, najlepiej było by opracować jakiś algorytm ktory by wykrywał grzbiet przez zmiane kolorów pikseli które by się układalo w pionową linię, wtedy było by idealnie, ale to pewnie nie możliwe.
  • 0
Zawsze po grudzie

#15 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 31.08.2005 - |08:52|

Pewnie się da zrobić, tak samo jak np. w programach robi się wypełnienie jakiegoś ograniczonego obszaru - pewnie sprawdza, jak bardzo kolor sąsiednich pikseli się różni i zależnie od tego wypełnia lub nie. Jedyny z tym problem to moje umiejętności, ale poszukam czegoś na ten temat i postaram się zrobić :D.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#16 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 31.08.2005 - |09:00|

No automatyczne rozpoznawanie jest raczej mało prawdopodobne i byłoby bardzo zawodne. Inna sprawa ze można zrobić przesuwane linie które użytkownik przesunie sobie na wysokość początku grzbietu i koniec, wczyta sobie grzebiet i tyle. Jest do zrobienia i napisanie softu nie powinno być problemem.

Natomiast do okładek w których temat graficzny z grzbietów zachodzi na boki (front i back) nie widze innej opcji jak stworzenie w jednym archiwum cestawu okładek z wymienionymi przez autora grzbietami. Mozna ewentualnie bardziej pojechać po kompresji jpg żeby zmieścić sie w 10mb.
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#17 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 31.08.2005 - |09:40|

Najogolniej:
podzielic plik w pionie na trzy czesci - front, grzbiet i tyl okladki,
nastepnie pobrac drugi grzbiet z innego pliku,
zamienic czesc grzbietu na ta pobrana
zapisac plik obok oryginalnego

Wyświetl post

nie wiem czy az tak bardzo zaowansowany jest potrzebny - moim zdaniem ustawiac w wybranych odleglosciach od boku - po co ciac i dzielic jak mozna nalozyc ;]

---------------------

Btw. gadalem z kumpela z Cybernetyki na Wacie i powiedziala ze zobaczy co da sie zrobic wiec przydaly by sie konkretne specyfikacje
  • 0

#18 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 31.08.2005 - |13:07|

W przerwach przy pracach graficznych postaram sie skrobnąc taki program, zobaczymy czy jeszcze pamiętam Delphiego.

Tak myśle że program do drukowania okładek tez by sie przydał... z funkcjami polepszania jakości itp.
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#19 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 31.08.2005 - |13:25|

W przerwach przy pracach graficznych postaram sie skrobnąc taki program, zobaczymy czy jeszcze pamiętam Delphiego.

Tak myśle że program do drukowania okładek tez by sie przydał... z funkcjami polepszania jakości itp.

Wyświetl post

bylby genialny ale chyba zaawansowany musialby byc - zreszta ja sie tam nei znam bo umiem tylko c++ pod katem obliczen numerycznych ;/
  • 0

#20 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 31.08.2005 - |22:12|

Pierwsza beta gotowa :D. Sprawdziłem ją u siebie na jednej okładce i działa. Grzesiu, podaj mi swojego maila to ci wyślę programik i zobaczysz czy jest OK.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych