Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 210 – S10E16 – Bad Guys

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 210 – S10E16 – Bad Guys (134 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (10 głosów [8.85%])

Procent z głosów: 8.85%

2. 9.5 (11 głosów [9.73%])

Procent z głosów: 9.73%

3. 9 (24 głosów [21.24%])

Procent z głosów: 21.24%

4. 8.5 (12 głosów [10.62%])

Procent z głosów: 10.62%

5. 8 (16 głosów [14.16%])

Procent z głosów: 14.16%

6. 7.5 (5 głosów [4.42%])

Procent z głosów: 4.42%

7. 7 (11 głosów [9.73%])

Procent z głosów: 9.73%

8. 6.5 (7 głosów [6.19%])

Procent z głosów: 6.19%

9. 6 (5 głosów [4.42%])

Procent z głosów: 4.42%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (4 głosów [3.54%])

Procent z głosów: 3.54%

12. 4.5 (1 głosów [0.88%])

Procent z głosów: 0.88%

13. 4 (1 głosów [0.88%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.88%])

16. 2.5 (1 głosów [0.88%])

17. 2 (1 głosów [0.88%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.88%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (2 głosów [1.77%])

Procent z głosów: 1.77%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 17.02.2007 - |01:08|

tjaaa...

odcinek dobry, ale nie jak na koniec serialu...

dobra, nie bede powtarzac tego, co madrzejsi napisali..

tylko ze mi, oprocz wyraznych aluzji do "SZKLANEJ PULAPKI," poczatek akcji ze straznikiem skojarzyl sie tez z "24" , troche jak Jack Bauer z tym pistolecikiem wygladal...

Vala podobala mi sie w tym odcinku, jak rzadko, Daniel - super, a Teal'c z odcinka na odcinek coraz mniej... :(
7/10
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#62 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 17.02.2007 - |02:42|

Samantha to obecnie największy problem serialu. Powinni ją zrobić jakimś doradcą, koordynatorem programu Gwiezdnych Wrót. No ale to trzeba było zrobić na początku sezonu, to może wszystko potoczyłoby się inaczej.

i to jest przerażające - Sam to jeden z fundamentów tego serialu, postać do której każdy ma tam jakiś sentyment, a tu jeden odcinek i większość nawet nie zauważyła jej nieobecności.. mi jej nawet nie brakowało - niby nie ma konkretnego zastępcy (nikt nie nawija technogadką) ale wszystko jakoś wychodzi i trzyma się kupy, jest logiczne...
szkoda, bo wydaje mi się, że scenarzyści porostu zaprzepaścili tą postać...

Użytkownik dr Danielle Jackson edytował ten post 17.02.2007 - |02:44|

• 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#63 Apophis_

Apophis_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 124 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.02.2007 - |02:53|

Coś dziwnego, zaraz kończy się serial stargate sg-1, a my dostajemy jakieś dziwne zapchajdziury... Odcinek nawet niezły, ale jednak nie zadowalający w pełni. Ogólnie wszystko zostało powiedziane, ale jeszcze raz pochwale Daniela, jako porywacz był świetny (chociaż trochę dziwnie się go oglądało takiego) :) A braku Sam jakoś się nie zauważyło, tylko mniej techno-bełkotu było...
  • 0

#64 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 17.02.2007 - |03:06|

to juz jest inne SG.. Teal'c juz nie jest zlotym chlopcem (jak to zreszta zauwazyl fryzjer z pewnego idcinka;)). Daniel wyrosl na przodownika stada, Vala robi za nowego kosmite, a MItchell jest, bo musial byc ktos znany na czele.. Sam... Jak ktos napisal, nie ma O'Neill'a.. Sam nie ma racji bytu..

Użytkownik DonBolano edytował ten post 17.02.2007 - |03:09|

• 0

#65 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 17.02.2007 - |11:06|

Ale niektórzy zrzędzą... 10/10 :D
Popisowa rola Shanks'a, dawno nie miałem takiego ubawu :)
Mi tam Carter nie brakowało, nie wpasowałaby się w ten odcinek.
  • 0

#66 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 17.02.2007 - |15:57|

odcinek na 9,5 / bo dziesiatki zostawiam na Galactice. /:)

ale odcinek bardzo dobry i wreszczie scenarzysci w najwyzszj formie

Daniel - swietna rola nie musial udawac caly czas spokojnego i zapatrzonego w siebie doktorka pokazal co moze.

Vala - no tej jej szczery od ucha do ucha usmiech powalil mnie na nogi godna nastepczyni Carter.

:)

naprawde film mi sie podobal. wiec jak mowile 9,5 :)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#67 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 18.02.2007 - |04:12|

Bardzo przyjemny odcinek.
Dobra zabawa.
Dałem 8,5 - choć w dużej mierze ze względu na humor i sam koncept udawania rebeliantów...
Nice.
  • 0

#68 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 18.02.2007 - |05:21|

Ten odcinek to absolutna rewelacja. SG-1 jako terroryści to strzał w dziesiątkę. Wszystko było takie jak powinno:
- Rewelacyjna Vala - złodziejka.
- Daniel wysuwający żądania (kapitalny tekst "macie tyle czasu ile potrzebujecie").
- Teal'c jako znawca klasyki kina
- strażnik drugiej kategorii czyli lokalny John McClane.

Nie ubawiłem się tak chyba przy Stargate od czasów legendarnego juz odcinka 4x06.

Kompletnie nie rozumiem narzekań. Co z tego, że do końca zostały 4 odcinki? I tak wiadomo, że serial nie będzie miał zakończenia tylko powstanie film. Gdyby przez kilka ostatnich epków ciągnęli cały czas wątek Ori to byłoby to przegięcie. W końcu ile można? Tam już za wiele nie ma do powiedzenia a na pewno nie tyle aby rozciągać to na 4-5 odcinków i film.

Jak można oceniać odcinek źle tylko dlatego, że to jeden z ostatnich w historii serialu?
@Zarrow popieram w 100%

Użytkownik baku edytował ten post 18.02.2007 - |05:23|

• 0

#69 <1980>

<1980>

Szeregowy

• VIP
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.02.2007 - |13:00|

Dobry ciekawy odcinek. Mocne 9! Przyjemnie się go oglądało. Dobry humor, rewelacyjne teksty oraz mało rozgarnięty strażnik, który żył we własnym świecie. Brak Sam w cale nie przeszkadzał, czuje że gdyby ona była popsuła by ten odcinek.
  • 0
"NO MA'AM - National Organization of Men Against Amazonian Masterhood"

#70 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.02.2007 - |14:46|

Zarrow gratuluję poparcia...ale ja i tak obstaję przy swoim zdaniu, że to nie już czas na zapychacze, a sami potwierdzacie moje zdanie, nawet o tym nie myśląc...

o to przykład:

Kompletnie nie rozumiem narzekań. Co z tego, że do końca zostały 4 odcinki? I tak wiadomo, że serial nie będzie miał zakończenia tylko powstanie film. Gdyby przez kilka ostatnich epków ciągnęli cały czas wątek Ori to byłoby to przegięcie. W końcu ile można? Tam już za wiele nie ma do powiedzenia a na pewno nie tyle aby rozciągać to na 4-5 odcinków i film.

Niech pomyśle, tworząc nowego wroga, zakładali, że wojna potrwa z nim tyle, co z poprzednim (około 5-7 sezonów) nagle dostają info, że koniec... i co i nic lecą daje zapychaczami...
Skoro uważasz, że 4 odcinki z Ori to przegięcie, to co byś powiedział, gdyby karmili cię tym jeszcze 4 lata?
a poza tym nie wiadomo co film wyjaśni a co nie.. ale to i tak w najlepszym wypadku - jeden film = jeden sezon - czyli co, gdzieś zgubili historię 3 letniej walki z Ori... i nam o tym nie opowiedzą.. No tak byłbym zapomniał - zapychacz lepszy jest, niż spójna historia, która doprowadzi nas do wielkiego finału (tu film), w zamian za to, mamy coś kompletnie nie dotyczące serialu, a potem rozwiązania spadające z nieba w ostatnich 2 minutach... (Ge ENTek go go)

a jak już mówimy o dowcipach w odcinku, to ciekawe kto zauważył:
że główna linia systemów ochrony przebiega przez środek głównej sali :/ I że wystarczy podpiąć dwa kabelki by widzieć cały budynek w schematach i z czujnikami... że nie wyłączyli im prądu przed atakiem (przecież był środek nocy)
że wala lepiej obsługuje gamecuba niż Samantha :/

I nie wiem co was bawi z aluzją do "Szklanej pułapki" - ja tu nie widziałem nic, co można by odnieść filmów... (fakt, że Teal'c znał tytuł, był miły, ale nie szokujący - to że lubi nasze filmy wiemy od co najmniej drugiego sezonu... - pamiętacie Gwiezdne wojny?)

a i wytłumaczcie mi, dlaczego to Daniel mówił jako przywódca, a nie Mitchell? czyżby zmieniła hierarchia w drużynie? Przecież ci na zewnątrz by nie uderzyli, gdyby usłyszeli krótki wojskowy ton w wypowiedziach... a już na pewno by to lepiej przeanalizowali... a tak - niezdecydowanie, wahania, zmiany zdań... takie tony i takie słowa tylko zmuszają tych na zewnątrz do podjęcia działań, bo widzą, ze mają doczynienia z wariatami, którzy mogą zabić zakładników w każdej chwili...

#71 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.02.2007 - |15:05|

dlaczego takie odcinki nazywacie zapychaczami. przeciez to byl dobry odcinek.

jesli taki byl zamysl scenarzystow to ok niech tak bedzie i cieszmy sie tym co mamy. fakt czasami trafia im sie zrobic jakas gafe ale tu za duzo ich nie bylo.

jak pisalem wczesnie mocne 9,5
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#72 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 18.02.2007 - |16:05|

Niech pomyśle, tworząc nowego wroga, zakładali, że wojna potrwa z nim tyle, co z poprzednim (około 5-7 sezonów) nagle dostają info, że koniec... i co i nic lecą daje zapychaczami...
Skoro uważasz, że 4 odcinki z Ori to przegięcie, to co byś powiedział, gdyby karmili cię tym jeszcze 4 lata?
a poza tym nie wiadomo co film wyjaśni a co nie.. ale to i tak w najlepszym wypadku - jeden film = jeden sezon - czyli co, gdzieś zgubili historię 3 letniej walki z Ori... i nam o tym nie opowiedzą.. No tak byłbym zapomniał - zapychacz lepszy jest, niż spójna historia, która doprowadzi nas do wielkiego finału (tu film), w zamian za to, mamy coś kompletnie nie dotyczące serialu, a potem rozwiązania spadające z nieba w ostatnich 2 minutach... (Ge ENTek go go)

Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Gdzie ja Ciebie popieram? Ty chcesz aby ostatnie odcinki były o Ori a ja uważam to za błąd. 90 minutowy film wypełniony akcją zupełnie wystarczy aby watek Ori zakończyć.
Skąd wiesz co zakładali producenci? Kto u diabła powiedział, że walka z potężnym wrogiem ma trwać 5-7 sezonów? Teraz jest całkiem inaczej niż podczas walki z Guauld’ami. Jasne, że Ori są silniejsi, ale i SG-1 przez te kilka lat wiele się nauczyło.

Założyłeś sobie błędnie, że ostatnie odcinki muszą trzymać się głównego wątku i teraz wyładowujesz emocje bo okazało się, że jest inaczej niż byś sobie tego życzył. Przykre.

W poprzednich sezonach odcinków z głównego nurtu także było stosunkowo niewiele. Mniej więcej tyle co w tym sezonie. Co z tego, że to koniec? Dla mnie to żaden argument. Jak pisali poprzednicy proces tworzenia odcinków trwa długo. To przede wszystkim biznes i nikt nie będzie wyrzucał do kosza gotowych scenariuszy bo serial został skasowany. Wszystko kosztuje. Po co więc tracić kasę jak można zrobić film, który wszystko zakończy a i jeszcze się na nim zarobi.

Powtórzę jeszcze raz. Ocenianie dobrego odcinka słabo tylko dlatego, że jest jednym z ostatnich to jakaś dziecinada. To coś w stylu "nie dostałem tego co chcę to będę robił za złość"
  • 0

#73 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 18.02.2007 - |16:40|

Dobra, kawa naławę: zgadzam się z tobą. Też uważam, że powinno się to inaczej rozegrać. Jednak ja wiem, mam tą świadomość, że w momencie cancelu nie było już możliwości cofnięcia scenariuszy i zrobienia wszystkiego od nowa. Można było zamiast clifhengera zrobić film, a na jego miejsce wstawić "Unending", ale nie dało się już zmienić tego, co narobiono w poprzednich odcinkach, bo połowa sezonu juz została zrobiona, a ćwiartka następnego była w produkcji. Moim zdaniem twórcy zrobili to, co mogli-zrobili dobrą minę do złej gry i postanowili kontynuować historię dalej, a zakończenie przeusnąć do filmu. Z tego, co wiem, będą bazować na historii z clifhangera i motywach, na których miał się oprzeć 11 sezon. Widząc, jak poprowadzili do tej pory wątek Ori jestem spokojny o to, że nie rozwalą wszysktiego jednym pierdnięciem, lecz zrobią zakończenie z klasą-skasują samych Ori, a wyznawców zostawią. Może nawet krucjata nadal będzie trwała.

Ja już swoje zdanie na temat zakończenia SG-1 wypowiedziałem-moim zdaniem twórcy powinni jakoś nakłonić stację, by przed filmem wypuścić miniserię. Ideałem dla mnie byłoby 6 odcinków rozwiązujących bazowe wątki z Ori, przygotowujących grunt pod film. wiem jednak, że to nierealne i ostatecznie przeżyłbym miniserię 4 odicnków, co z filmem dałoby i tak pokaźna dawkę Ori i dałoby czas na naturalne zakończenie wątku i serialu. Ale twórcom albo się nie udało nakłonić do tego stacji, albo stwierdzili, że dadzą radę w jednym filmie. I chwała im za to, oby im się udało.
Poza tym-baku dobrze gada. Miałeś inne oczekiwania-OK. Ale to nie powód, by jeździć po przyzwoitym odcinku.
Ja wiem-marzyło się takie DS9, gdzie finał miał kilka części. Ale DS9 miał ten komfort, że kończył sie wtedy, gdy twórcy chcieli, by się skończył. SG takiego komfortu nie ma.

W przeciwieństwie do Entka SG jest serialem dobrym, którego fani są wierni i go lubią, podczas gdy ENT spowodował rozłam w fandomie trekkerów i przez to, zamiast zyskiwać na popularności-tracił ją. Nawet wśród wiernych widzów. Serial był pomyłką i nikt nie miał zamiaru dawać mu szansy na "Grand Ending" w filmie kończącym chociażby główny wątek (wskażcie mi główny wątek w Entku-pytnaie za 10 punktów).
Jak pwoiediząłem-serial sie nie kończy na "Unending", lecz na "Ark of the Truth", dwugodzinnym filmie, czyli na takim 3 odcinkowcu. Razem z "Dominion" da to nam 4 odcinki na zakończenie. Myślę, że to dość, by odejść z klasą i nie ma się co pultać o to, że dostałeś odcinek z jajem, którego tak akurat się składa nie trzyma kapłan Ori.

Użytkownik Zarrow edytował ten post 18.02.2007 - |16:46|

• 0

#74 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.02.2007 - |17:22|

to może na zakończenie dodam, że twórcy SG1 idą dokładnie w stronę ENTka, gdzie też ignorowano koniec serialu a ostatni odcinek to "4 LATA PÓŹNIEJ"
Obawiam się tu się skończy podobnie - nie ma znaczenia czy finał to film, czy po prostu ostatni wyemitowany odcinek.
Nagle odkryją coś co pokona wroga, zniszczy mu flotę a o problemach planet podbitych, zniszczonych i innych już nigdy nie usłyszymy. Nigdy nie dowiemy się czy świeżo upieczeni wyznawcy pójdą drogą Ori czy nie, bo nie będzie czasu tego pokazać (czy choćby wspomnieć)...

#75 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.02.2007 - |17:25|

to wlasnie byloby najgorsze dla serialu. w entku bylo mozna jeszcze naprawde bardzo duzo czasu poswiecic. ten serial mial wiele mozliwosci a tu w ciagu doslownie odcinka jednego skonczono wszystko.
tego nie rozumiem dlaczego wytwornia tak to zalatwila.
  • 0

#76 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 18.02.2007 - |17:44|

Bo wytwórnia nie ma tu nic do gadania, tylko stacja-czyli biznes. Nie opłacało im się tego dalej ciągnąć.

Wasze obawy nie są nieuzasadnione, ale wejźcie pod uwagę, że w fazie planowania jest kolejny serial. Tak więc potencjalnie istnieje możliwość zakończenia z głową. Temu zagadnieniu i mojej wizji tegoż poświeciłem temat http://forum.gwrota....?showtopic=9619
Poza tym zawsze istnieje możliwość, również opisana w powyższym temacie, że Ori zostaną sprzątnięci, wyznawcy sie od nas zmyją, ale nadal gdzieś tam będą i mogą planować kolejną krucjatę.

I ENT nie może porównywać się z SG-1, bo jego zkaończenie było totalnie do kitu, a SG-1 będzie kończył film. Na Boga, nie wiem, jak to lepiej powiedzieć. Dopiero po filmie będzie można ewentualnie narzekać.
A ostatni odcinek nie będzie opowiadał, jak to po kilku latach na grilu u Jacka SG-1 nabija się z tego, jak załatwili Ori, tylko będzie jednowątkowym odcinkiem opowiadającym o relacjach międzyludzkich PODCZAS inwazji Ori i bez wpływu na ten wątek. W obliczu nadchodzącego filmu nie uwazam tego za błąd.

Użytkownik Zarrow edytował ten post 18.02.2007 - |17:48|

• 0

#77 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.02.2007 - |18:03|

nie ma co dyskutowac trzeba poczekac na koniec i zobaczymy jak sie to wszystko skonczy
  • 0

#78 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 18.02.2007 - |23:07|

7/10 Zapychacz i tyle - jestem na etapie oglądania początku , od 1 sezonu bo nerwa łapię jak oglądam te ostatnie odcinki.

"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

• 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#79 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 19.02.2007 - |01:54|

a i wytłumaczcie mi, dlaczego to Daniel mówił jako przywódca, a nie Mitchell? czyżby zmieniła hierarchia w drużynie?

Szukanie dziury w całym, Daniel zawsze był i jest od nawiązywania relacji z inną cywilizacją
  • 0

#80 lord_hellfire

lord_hellfire

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 19.02.2007 - |18:16|

Gwiedne wrota w muzeum - było.
DHD nie działa - było.
Tubylcy myślą że gwiedne wrota to ozdoba, ale jeden naukowiec twierdzi że to urządzenie do podróży międzyplanetarnych - było.
Podpinanie obcej technologii do portu USB - było.
Przynajmniej dialogi zabawne i dobry opis włamania dla początkujących.
W sumie 5/10.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych