Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 175 - S09E01 - Avalon - Part 1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (195 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (23 głosów [13.53%])

Procent z głosów: 13.53%

2. 9.5 (12 głosów [7.06%])

Procent z głosów: 7.06%

3. 9 (36 głosów [21.18%])

Procent z głosów: 21.18%

4. 8.5 (17 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

5. 8 (27 głosów [15.88%])

Procent z głosów: 15.88%

6. 7.5 (14 głosów [8.24%])

Procent z głosów: 8.24%

7. 7 (19 głosów [11.18%])

Procent z głosów: 11.18%

8. 6.5 (5 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

9. 6 (4 głosów [2.35%])

Procent z głosów: 2.35%

10. 5.5 (1 głosów [0.59%])

Procent z głosów: 0.59%

11. 5 (3 głosów [1.76%])

Procent z głosów: 1.76%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [1.18%])

Procent z głosów: 1.18%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (4 głosów [2.35%])

Procent z głosów: 2.35%

18. 1.5 (1 głosów [0.59%])

Procent z głosów: 0.59%

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (2 głosów [1.18%])

Procent z głosów: 1.18%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.07.2005 - |04:53|

Nie możemy tracić łącznosci z kulturą Europy, jej mitologią.

Wyświetl post

Z utęsknieniem czekam na odcinek, w ktorym wyjdzie wreszcie na jaw ze Jezus Chrystus był Pradawnym i będzie wtedy pełen total! :clap:

ps. (po namyśle układa mi się to w logiczną całość) a żeby było jeszcze czytelniej w odniesieniu do wypadkow z i po 11 września okaże się także, że dzisiejsi terroryści islamscy to Priors - Czciciele a sam prorok Muhammad to rzecz jasna Ori. :o Tylko co zrobic z Allahem? Moze to byl jakis dobry Ori? :hyhy:

Pozostaje do ustalenia, czy Jahwe/Allah/Bog naleza do Ori czy do Pradawnych oraz skad pochodzil Mojzesz i w ogole Żydzi. Ja obstawiam ze od Pradawnych! Dlaczego? Bo nigdy nie łapałem, skąd u nich tylu uzdolnionych. I juz wiem - wcale nie sa uzdolnieni tylko maja dostep do wiedzy Pradawnych! Jakiez to proste, a dopiero wpadlem na to w 9 sezonie SG1! :clap:

A co Wy o tym myslicie? Moze macie jakies pomysly, aby za pomoca SG1 wyjasnic definitywnie historie 3 najwiekszych religii Tauri?

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 21.07.2005 - |10:01|

• 0
Dołączona grafika

#62 pellp

pellp

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 21.07.2005 - |07:37|

Ogrodnik to bylo dobre - rowniez na to czekam :D
co do pierwszego odcinka 9 serii to moim zdaniem jest on maxymalnie naciagany - tona powtorek / zmiana dowodzcy na zniewiescialego pseudo dowcipnisia (jak to ma miejsce w SGA) / zapychanie tresci powracajaca Valla / heh no i oczywiscie nowodowodzacy SGC hehe - wybaczcie lecz moja ocena to ZERO!
mam nadzieje ze w nastepnych odcinkach wszystko powroci do normy ....
  • 0

#63 Miniak

Miniak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • Miastopomorze

Napisano 21.07.2005 - |09:02|

Dla mnie poniżej średniej :(

Odcinki z ósmego sezonu łączyły się w spójną całość (jak na serial) natomiast tu niby jest retrospekcja ale brak wyjaśnienia dlaczego Generał Jack O'Nill odszedł z SGC.

Co się stało z Hammondem miał lecieć do Atlantis!?

Na plus trzeba zalicyć Vallę i jej poczucie humoru :)
Zobaczymy co będzie dalej.

Pozdrawiam,
Miniak
  • 0

#64 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.07.2005 - |11:29|

powiedzcie mi czy to jest normalne ze ktoś w rok po cięzkim wypadku po którym szanse na to że będzie chodził są bardzo nikłe (tak uslyszalem w odcinku) zostaje dowódcą sg-1? ja rozumiem rehabilitacja itp ale ludzie po takich urazach sie cieszą ze chodzą a on ma wrócic do służby i biegać skakać przewracać sie strzelać itp??
  • 0

#65 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 21.07.2005 - |12:31|

2 lata mineło od walki nad Antarktyda :>
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#66 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 21.07.2005 - |12:56|

2 lata mineło od walki nad Antarktyda :>

Wyświetl post

Chyba nie za bardzo... Walka miała miejsce w 7x22, jeden rok to w serialu będzie 8x20. Drugi rok to byłoby 9x20, a my jesteśmy na 9x01 ;)
  • 0

->1019<-

#67 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 21.07.2005 - |15:28|

nie bardzo bo w odcinku było powiedziane 2 lata po walce ;)
Zreszta potem poszukam i sie okaze :)

[145][170]Podpułkownik Cameron Mitchell.
[171][202]Dwa lata temu pilotował|myśliwiec nad Antarktyką.

B)

Użytkownik Michał edytował ten post 21.07.2005 - |15:31|

• 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#68 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 21.07.2005 - |16:43|

No to jak wytłumaczysz sprawę, że jeden sezon = 1 rok?

Wg mnie można to zrobić tak. Powiedzmy, że 7x21 miało miejsce w grudniu 2003. Ósmy sezon byłby rokiem 2004, a 9x01 działby się w styczniu 2005. Proszę na razie nie patrzeć na to że nie ma śniegu itd ;)
Zakładając że byłoby jak to przedstawiłem, to Walter mógłby mówić że minęły 2 lata, a jednocześnie sprawa tych lat i sezonów trzymałaby się kupy. Niemniej nadal uważam że minął rok.

No albo producenci postanowili wyciąć z serialu jeden rok, na co już wytłumacenia nie ma.
  • 0

->1019<-

#69 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.07.2005 - |18:10|

No albo producenci postanowili wyciąć z serialu jeden rok, na co już wytłumacenia nie ma.

Wyświetl post

Hmm? A kto i niby gdzie powiedzial w ogole ze czas telewidza i czas w filmie jest taki sam? Bo odnosze wrazenie ze Tobie sie tak tylko po prostu wydaje, ze od paru lat lata plyna i serial plynie. O ile mnie pamiec nie myli w SG1 nie ma zbyt wielu odniesien do czasu.

Wiec nie lapie skad Twoje wnioski? Po mojemu mogli i powiedziec w tym ostatnio nadanym odcinku ze nawalanka nad Antarktyda byla 10 lat temu. I tez byloby z mojego (widza) punktu widzenia ok. No moze bym sie troche przygladal ze zdziwieniem Amandzie ze sie przez 10 lat nie zestarzala :hyhy:
  • 0
Dołączona grafika

#70 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 22.07.2005 - |12:06|

A więc: fakt, tak mi się wydaje, ale po pierwsze gdzieś to chyba przeczytałem na Forum, po drugie to ułatwiłoby wiele spraw serialowych. Po pierwsze tak prozaiczne jak starzenie się postaci (wiem można to załatwić makijażem itd., ale po co), a pozatym jeżeli byłoby "po mojemu" to scenarzyści nie musieliby pamiętać ile minęło pomiędzy np. odcinkiem 2x21, a 3x21 (liczby przypadkowe). No bo jeśli kiedyś pojawiłaby się konieczność powiedzenia, że coś wydarzyło się 1 sezon temu, to mówi się po prostu rok temu, a nie kombinuje jaki czas upłynął, czy było to kilka miesięcy czy te 10 lat.
  • 0

->1019<-

#71 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.07.2005 - |12:26|

A więc: fakt, tak mi się wydaje, ale po pierwsze gdzieś to chyba przeczytałem na Forum, po drugie to ułatwiłoby wiele spraw serialowych. /,,,,,,/

Wyświetl post

Jak dla mnie to trudno jednak mi przyjac Twoj punkt widzenia odnosnie czasu - zwlaszcza ze wpierw na pol gwizdka (np przy aferze z Aschenami czy w odcinku z lustrem, kiedy SG1 wyladowalo w latach 60tych u mlodego Hammonda), a ostatnio prawie nagminnie za sprawa skoczka Pradawnych czas w serialu stal sie pojeciem umownym. Jesli do tego worka wrzucimy jeszcze nagminne retrospekcje, jakies odcinki o np fryzjerze, ktory przez pol zycia pisze o SG1 ksiazki to robi sie tak wielki "czasowy" balagan ze ja juz wole po prostu ogladac odcinek za odcinkiem nie zastanawiajac sie zbytnio ktory to jest rok. A jedynym wyznacznikiem "czasowosci" jest dla mnie nastepowanie po sobie jakichs wydarzen: tzn, ze skoro np Vala mowi w pierwszym odcinku 9 serii "Gdzie jest moj Daniel?" to przedtem musiala gdzies go juz spotkac i to niezbyt dawno :hyhy: ;-) Mnie dzieki takiemu podejsciu do "czasowosci" latwiej ten serial(e) trawic. :rolleyes:
  • 0
Dołączona grafika

#72 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 22.07.2005 - |12:52|

Jak najbardziej opuszczenie mojej teori ułatwia zrozumienie serialu, ale nie zawsze lubię sobie ułatwiać życie ;) :) Co do tych retrospekcji to nie do końc tak komplikuje sprawę, po prosty taki odcinek porusza sprawę w przeszłości, ale czas "teraźniejszy" sobie biegnie jak biegł. Nie chodzi mi o to, żeby podzielić rok sztywno na 20 (czy 22) części i każdej przypisać swój wycinek roku. To byłoby bezsensowne. Chodzi mi raczej o ogólne przypisanie 1 sezonowi 1 roku. Nie każdy odcinek musi trwać pół miesiące (tyle by wyszło przy podziale na 22 równe części). Pamiętam odcinek kiedy to trwało 100 dni, albo ?72? godzinu (odcienk z Teacem uwięzionym we Wrotach, wtedy też pojawił się McKay).
A całe bieganie po czasie, podróże itd. to w zasadzie można powiedzieć, że to skraca odcinek. No bo powiedzmy cofamy się w czasie, siedzymy sobie tam X czasu, i wracamy 10 minut później niż wyruszyliśmy. Wtedy w zasadzie można przyjąć, że czasu serialu upłynęło 10 min ;) No fakt, wygląda to trochę bezsensownie, ale SG jest już tak dużym, serialem, że często trudno scenarzystom zachować jakąś spójność.
  • 0

->1019<-

#73 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.07.2005 - |14:48|

No bo powiedzmy cofamy się w czasie, siedzymy sobie tam X czasu, i wracamy 10 minut później niż wyruszyliśmy. Wtedy w zasadzie można przyjąć, że czasu serialu upłynęło 10 min ;)

Wyświetl post

Hehe.... polecam Ci spoiler do tego odcinka... znowu namieszają z czasem :hyhy:
  • 0
Dołączona grafika

#74 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 22.07.2005 - |14:59|

Odnośnie czasu. Ja to zawsze tłumaczyłem sobie tak że nie jesteśmy świadkami wszystkiego co dzieje się w bazie i świecie Stargate. Widzimy tylko pewne urywki. No może w ostatnich sezonach jest zachowana pewna ciagłość ale jednak, dalej są to pewne wybrane momenty. Całe te spory odnośnie czasu są trochę trudne do omówienia bo jak pisaliście w jednym odcinku miła 100 dni w innym 48 godzin a w jeszcze innym miesiąc albo kilka miesięcy (odcinek z o'nealem kiedy wrota są pod ziemia) Jakby to zsumować to wychodzi raz więcej niż rok a za drugim razem mniej. Chodzi o to że w Stargate czas jako coś w stylu kalendarza: dzisiaj mamy maj to sobie idziemy na PX .... bo tam jest słoneczko - nie istnieje. Problem czasu pojawia się jak element naukowy, np w technologi pradawnych.

Druga rzecz: wiesz Ogrodnik sprawa religii w Stargate była omawiana w innym temacie.Tam to pisałem i powtórzę tutaj: wątpie aby kiedykolwiek wplątano w Stargate Jezusa Allacha czy Buddę.
Bo widzisz jest różnica pomiędzy mitami o Arturze które nie są dla nas podstawą religii a wiarą w Boga [obojętnie którego] która jest. Prawda ?

Użytkownik coldmaN edytował ten post 22.07.2005 - |15:01|

• 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#75 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 22.07.2005 - |18:33|

Druga rzecz: wiesz Ogrodnik sprawa religii w Stargate była omawiana w innym temacie.Tam to pisałem i powtórzę tutaj: wątpie aby kiedykolwiek wplątano w Stargate Jezusa Allacha czy Buddę.
Bo widzisz jest różnica pomiędzy mitami o Arturze które nie są dla nas podstawą religii a wiarą w Boga  [obojętnie którego] która jest. Prawda ?

Wyświetl post

W zasadzie wątek z "avalonu" jest nawiązaniem do religi chrześcijańskiej - w końcu Graal ma być kielichem z którego Jezus pił w czasie ostatnie wieczerzy. Teraz dajmy na to w drugiej części "Avalonu" ów kielich zostanie znaleziony, a scenariusz w swej głupocie będzie przewidywał, że jest to twór jakiegoś pradawnego. I co wtedy?
  • 0

#76 Dogmatyk

Dogmatyk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 22.07.2005 - |19:10|

W zasadzie wątek z "avalonu" jest nawiązaniem do religi chrześcijańskiej - w końcu Graal ma być kielichem z którego Jezus pił w czasie ostatnie wieczerzy. Teraz dajmy na to w drugiej części "Avalonu" ów kielich zostanie znaleziony, a scenariusz w swej głupocie będzie przewidywał, że jest to twór jakiegoś pradawnego. I co wtedy?

Wyświetl post

niech bedzie tak ze kielich to przenosnia i jest to nastepny ZPM a Jezus to czlowiek ktory jak Daniel ascendentowal;))
  • 0

#77 Kanurwa

Kanurwa

Szeregowy

• Email
  • 50 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 22.07.2005 - |20:09|

Ogotai wydaje mi sie ze za bardzo naciagasz teraz temat religii, mnie też nie wydaje sie by poszli w tematy religii stricte, tzn Jezus, Budda itp tym bardziej ze po sa na te tematy w USA troche wrażliwi. Poza tym w takim razie Indiana Jones i np poszukiwacze zaginionej arkii sa filmem religijnym ?? ;)
  • 0

#78 Ra [SG52]

Ra [SG52]

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoZ ziemi...Chyba

Napisano 22.07.2005 - |22:04|

Wreszcie obejrzalem Avalon... Ocenilem na 8,5... Zmiany pozytywne, coprawda general taki jakis nijaki, ale pewnie sie wyrobi... Tak moim skromnym zdaniem mogliby naprawde zmienic sg-1, skoro stare sie rozpadlo np. Cameron, Vala, Jonas no i Daniel zeby rewolucji nie bylo. Wiem ze to glupi pomysl ale skoro mialo byc nowe sg-1...
  • 0
STARGATE SG-1

#79 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 23.07.2005 - |15:22|

JAk dla mnie to lekko przegiete - w koncu pradawni uciekli z atlantis 10 000 lat temu potem na ziemii zaczeli panowac goauldowie [ wiec pewnie pradawnych wymiotlo na wyzszy stopien egzystencji ], gouldowie zostali przegnani z Tauri i nagle kilka tysiecy lat potem na ziemi okazuje sie ze jest jeszcze jakis pradawny [ Merlin ] .......... Wolalem juz opcje ze wszystko wywodzilo sie ze starozytnosci .........
  • 0

#80 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 23.07.2005 - |15:40|

Nie zapominajmy o tym, że Pradawni byli znani starożytnym Rzymianom... Niemniej zgadzam się - w chwili obecnej fabuła jest zdrowo namieszana :wacko:

Użytkownik Ogotai edytował ten post 23.07.2005 - |15:41|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych