Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 054 - S04E01 - He That Believeth in Me

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (161 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (34 głosów [26.36%])

Procent z głosów: 26.36%

2. 9,5 (32 głosów [24.81%])

Procent z głosów: 24.81%

3. 9 (31 głosów [24.03%])

Procent z głosów: 24.03%

4. 8,5 (10 głosów [7.75%])

Procent z głosów: 7.75%

5. 8 (5 głosów [3.88%])

Procent z głosów: 3.88%

6. 7,5 (3 głosów [2.33%])

Procent z głosów: 2.33%

7. 7 (7 głosów [5.43%])

Procent z głosów: 5.43%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (2 głosów [1.55%])

Procent z głosów: 1.55%

10. 5,5 (2 głosów [1.55%])

Procent z głosów: 1.55%

11. 5 (1 głosów [0.78%])

Procent z głosów: 0.78%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.78%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.78%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 08.04.2008 - |15:54|

Było to już wielokrotnie pisane w dziale BSG, że druga cześć 4 sezonu będzie wyemitowana dopiero w 2009.
To dopiero będzie ból. :wacko:

Tak ale juz tyle poglosek krazylo na tym forum...zakladam ze jest to juz wmiare oficjalna opinia.Mowiac o 2009 roku masz na mysli jaki miesiac ? mam nadzieje ze tym razem bez poslizgow i okolo ~lutego ?I jak to bedzie z odcinkami na forum jest duzo sprzecznych informacji raz pisza ze 13 odcinkow.W spisie jest 20 sam nie wiem :P

Zreszta juz teraz zaczne przegladac all thready :P

Użytkownik Dellirium edytował ten post 08.04.2008 - |16:02|

• 0

#62 Archan

Archan

Starszy szeregowy

• Email
  • 117 postów
  • MiastoSkwierzyna

Napisano 08.04.2008 - |18:15|

wg. battlestarwiki zginęło 1700 osób;

Dzięki. Dane szacunkowe co do ofiar cytowałem z jednego z pierwszych postów na tym temacie. A dokładnie:

600 ludzi było na tym zniszczonym statku (słowa Rosslin w momencie info o jego zniszczeniu - swoją drogą ciekawe czy to jej taki fetysz znajomość załogi każdego statku ;) ), a co do tego uszkodzonego, to nie wiem bo nie było mówione. Na tym w zasadzie się kończy info na temat ofiar, ale powinno się zamknąć w max 700 :)

Spoiler

Liczbę ludzi we flocie też wziąłem z odcinka 04x18 "the son also rises". A dokładnie z początku. I fakt wtedy zginął jeden z prawników. Co daje właśnie sumę 41 398. Dla jasności. W czasie czołówki jest podawana liczba ludzi pozostałych we flocie. Większość widzów może na to nie zwrócić uwagi, bo pozostałe teksty (nie licząc pierwszych odcinków 3 sezonu) jest identyczna w każdym odcinku. W odcinkach 03x19, 03x20 i 04x01 nie było czołówki.

Użytkownik Archan edytował ten post 08.04.2008 - |18:19|

• 0
War..War never changes

#63 Kristof128

Kristof128

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 08.04.2008 - |21:44|

Odcinek ciekawy nie ma co znów opisywać bo już wszycy napisali co trzeba ;p Ocena 9,5.

Baltar strasznie przypomina Chrystusa... ciekawe czy bedzie to istotne jak dojdzie do spotkania z ziemianami (o ile dojdzie)
Kara mogłaby zabić Laure... Możliwe że Lee zostałby prezydentem a potem to już wiadomo skoro jest tak przywiązany do Kary

Pozostało czekać na to co przyniosa kolejne odcinki.. lepiej zeby scenarzysci nas zaskoczyli wtedy serial jest ciekawszy :D
  • 0
W oczekiwaniu na 2009 rok...
4.5 BSG....

#64 Archan

Archan

Starszy szeregowy

• Email
  • 117 postów
  • MiastoSkwierzyna

Napisano 09.04.2008 - |00:18|

Starbuck nie zastrzeli Roslin. Ale ją przekona do swoich racji. I dopiero wtedy zacznie się ciekawie. Bo
Spoiler

Więc pozostaje zyczyć wszystkim tylko miłego oglądania :P
  • 0
War..War never changes

#65 mrrisin

mrrisin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 09.04.2008 - |09:22|

Kiedy, w jakim odcinku było to powiedziane? Archan, przypomnij?

Spoiler

• 0

#66 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 09.04.2008 - |10:36|

A teraz ogłoszenie.

ŻADNYCH postów dotyczących przyszłych odcinków. Trailery też możecie sobie odpuścić. Wyłącznie te dotyczące odcinka.

Macie dwa tematy do tego.

- SPOILER ZONE: http://forum.gwrota....?showtopic=3902
- sezon 4: http://forum.gwrota....?showtopic=9563

Oba są dobre do postowania i dyskutowania na temat informacji z trailerów czy innych spoilerów. Preferowałbym Spoiler Zone, bo wtedy można by łączyć trailery z innymi informacjami, ale ktoś może tolerować tylko trailery, więc sezon 4 też będzie ok :) Wasz wybór.

PS. Informacji Razorowych nie trzeba zakrywać :) Aczkolwiek dobry odruch, który pochwalam ;)

PS2. Mag_OZ Twój post przeniosłem do Spoiler zone.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 09.04.2008 - |10:53|

• 0

->1019<-

#67 Archan

Archan

Starszy szeregowy

• Email
  • 117 postów
  • MiastoSkwierzyna

Napisano 09.04.2008 - |17:19|

Kiedy, w jakim odcinku było to powiedziane? Archan, przypomnij?

Spoiler

To było w Battlestar Galactica Razor
  • 0
War..War never changes

#68 cardax

cardax

Szeregowy

• Email
  • 18 postów

Napisano 09.04.2008 - |22:09|

To ja zwrócę inaczej uwagę na ten odcinek zapominając o haremie ;)

Gaius- Jeden Bóg forsowane przez Cylonów. A więc idea idzie ku "nowożytności"

Jest to jakiś może zaczątek całości i przejścia do nowożytnej religijności.

Błagałeś Boga, by zabrał ciebie zamiast chłopca.
Czy to było szczere?
Tak

Gaius jest szczery może to jego odkupienie.

Ciekaw jestem jaką mu rolę przeznaczono.
  • 0

#69 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.04.2008 - |08:50|

Wiecie koledzy ja jestem albo mało kumaty albo nie rozumiem jednego nadal - na jeden z planet (Kobol sie chyba nazywała) znaleźli świątynię w której było 5 miejsc "bogów" - domyślam się że chodziło o "final five", generalnie z serialu wychodzi mi na to, że mitologia (religia jak kto woli) naszych ludzkich uciekinierów jest oparta na BARDZO starych wierzeniach i BARDZO starych "bogach", którzy jak na mój gust mieli coś wspólnego z Cylonami - tak mi się wydaje po obejrzeniu serialu do obecnego odcinka.

Jednak skoro blaszaki sa wytworem ludzi - to MUSZĄ być sporo młodsi od ludzkości. Jak na Boga to ma się do zagamatwanej historii 13 kolonii i całej fabuły z mesjaszami, bogami i zbawianiem ludzkości czy jej apokalipsą i w czym i na jakim stopniu rozwoju jest Ziemia to za cholerę nie moge sobie wyobrazić !

Bo jak na razie to wychodzi mi wierzeniowa paranoja - ludzie mają religie opartą na przodkach Cylonów, którzy są ich wytworem ! Jak dla mnie każda religia skądś bierze swój początek ale początku wierzeń ludzi w serialu nie moge pojąć...
  • 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#70 cardax

cardax

Szeregowy

• Email
  • 18 postów

Napisano 10.04.2008 - |17:38|

To pytanie do scenarzystów. :P

Jest dość zagmatwana historia religijna ( ciekaw jestem kiedy pojawi się watek Her-y)
Jesli to ma być ostatni sezon to scenarzysta miał dwa wybory.

Pożenić to wszystko na końcu tak aby trzymało się kupy. I dodać na koniec jakieś małe niedopowiedzenie.
Zostawić wszystko w takim rozgardiaszu i udawać na końcu serialu ze nic się nie stało.
Ciekaw jestem sam co wybrał ;)
  • 0

#71 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 10.04.2008 - |18:10|

To pytanie do scenarzystów. :P

Jest dość zagmatwana historia religijna ( ciekaw jestem kiedy pojawi się watek Her-y)
Jesli to ma być ostatni sezon to scenarzysta miał dwa wybory.

Pożenić to wszystko na końcu tak aby trzymało się kupy. I dodać na koniec jakieś małe niedopowiedzenie.
Zostawić wszystko w takim rozgardiaszu i udawać na końcu serialu ze nic się nie stało.
Ciekaw jestem sam co wybrał ;)

Watek religijny jest waznym elementem serialu ale rownie dobrze moze sie nie doczekac wyjasnienia. Dotychcczas kwestie religijne wyjasnialy sie na tyle, na ile potzrebne bylo dla aktualnej fabuly - Kobol i grob Ateny, Swiatynia Jowisza, Pieciu Kaplanow. Jesli konluzja serialu bedzie zwiazana z watkiem religijnym - to owczywiscie wiele sie na ten temat dowiemy. Jesli zakonczenie bedzie inne, mistyka pozostanei tlem. Ja osobiscie optuja na zakonczeniem mistycznym
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#72 Mag_OZ

Mag_OZ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 10.04.2008 - |19:11|

Ten serial będzie miał mistyczne zakończenie - to był jedyny zamysł Razora, a film trwał 2 godziny. Do tego powrót (z zaświatów?) Starbuck, motyw z kultem Baltara, słowa Leobena z 2 sezonu i w zasadzie każdy odcinek z napisami we wprowadzeniu "i mają plan".
Chciałbym takie zakończenie o ile nie przesadzą. W 3 sezonie ze stosunkiem mistyka / cała reszta - przesadzili. Ten odcinek jest dobrze zbilansowany. Pora na 2 - jeszcze tylko 2 dni :D

Użytkownik Mag_OZ edytował ten post 10.04.2008 - |19:12|

• 0

#73 iskierka

iskierka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 10.04.2008 - |19:38|

odcinek byl dobry, bitwa mi sie bardzo podobala, zmartwychwstanie Sturback, widzenie Tigha, chodz pozniej emocje opadaja, zaczyna sie troche dluzyc, chodzi mi tu o Baltara , a koncowka trzyma w napieciu
  • 0
Regulamin > Profil Użytkownika > podpunkt B)

#74 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 11.04.2008 - |00:17|

W jaki sposób Starbuck dostała się na Ziemię? Mi tu śmierdzi czymś bardziej zaawansowanym, zawirowanie czasowe itp. Jest coś na co nikt na tym forum nie wpadnie, czuję że odpicowany Viper jest kluczem do zagadki. Chociaż tak naprawdę po obejrzeniu tego odcinka wiem że już nic nie wiem :blink:
  • 0

#75 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 11.04.2008 - |00:57|

W jaki sposób Starbuck dostała się na Ziemię? Mi tu śmierdzi czymś bardziej zaawansowanym, zawirowanie czasowe itp. Jest coś na co nikt na tym forum nie wpadnie, czuję że odpicowany Viper jest kluczem do zagadki. Chociaż tak naprawdę po obejrzeniu tego odcinka wiem że już nic nie wiem :blink:

Dzieci StarGate. Ciagle brakuje wam Sam Carter wyjasniajacej kazdy przypadek pseudonaukowym belkotem zrozumialym dla wszystkich z wyjatkiem Jacka. BSG rozgrywa sie jednak w innym swiecie - gdzie bogowie mieszja sie w ludzkie sprawy.
  • 0
Genesis

#76 DarB

DarB

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 11.04.2008 - |10:11|

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post i wybaczcie jeśli coś naknocę.

Moim zdaniem odcinek wymiata i zasługuje na wysoką ocenę. Praktycznie same plusy.
Intryguje mnie nowiutki Viper Starbuck, myślę że eksplozja jej Vipera którą zarejestrował Lee Adama niebyła tym na co wyglądała.
Był to efekt zagięcia czasoprzestrzeni "wybuch podczas przeniesienia się w czasie". Lee, był cały czas informowany, że zbliża się do granicy zza której niema powrotu, a Starbuck miała odwagę żeby tam wlecieć, było to jakieś zawirowanie czasowe, (dziura, bramka, korytarz), jedyna droga do Ziemi i ona ją odkryła. Dlatego dla niej minęło tylko 6 godzin, może wylądowała, spotkała nas ziemian i to Ziemianie dali jej nowiutkiego Vipera. Potem pokazali drogę powrotną do floty, zaopatrując ją jedynie we wskazówki i przekonanie, że wie jak dotrzeć na Ziemię. Jest to oczywiście tylko moja wersja tego co mogło się wydarzyć. Może na Ziemi Cyloni, Zyją w symbiozie z ludzmi i ta pozostała piątka jest zaprogramowana na ochronę ludzkiej rasy, może są Ziemskimi agentami?? B)
Tak samo wątek z Andersem kiedy Cyloński Rider odwrócił się i po "identyfikacji" nie zestrzelił go. To mi wyglądało raczej na wgranie do jego świadomości jakiegoś programu, rozkazu. Wyglądało to tak , jakby cały atak Cylonów był ukierunkowany tylko na tą chwilę. Po tym natychmiast się wycofali.

Pozdrowienia dla wszystkich chorych na BSG. Tej choroby nieda się wyleczyć :D :D :D :D
  • 0

#77 Archan

Archan

Starszy szeregowy

• Email
  • 117 postów
  • MiastoSkwierzyna

Napisano 11.04.2008 - |16:38|

starbuck i nówka viperek :D
Ponieważ wszyscy sądzą że to ziemianie itd...
Ja powiem to tak: Starbuck po Final cylon..Ale o tym nie ma pojęcia. Po eksplozji została "downloadowana" na resurectionship finałowej piątki, tam wyprodukowali jej świeżutkiego Viperka, puścili ją w randevoux dookoła ziemi, potem jej zresetowali pamięć, by pamiętała tylko tyle ile musi. I machnęli ją do mgławicy.
  • 0
War..War never changes

#78 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 11.04.2008 - |16:52|

starbuck i nówka viperek :D
Ponieważ wszyscy sądzą że to ziemianie itd...
Ja powiem to tak: Starbuck po Final cylon..Ale o tym nie ma pojęcia. Po eksplozji została "downloadowana" na resurectionship finałowej piątki, tam wyprodukowali jej świeżutkiego Viperka, puścili ją w randevoux dookoła ziemi, potem jej zresetowali pamięć, by pamiętała tylko tyle ile musi. I machnęli ją do mgławicy.

Sugerujesz, ze Piatka ma swoj wlasny (ukryty przed pozostalymi Cylonami) Resurection Ship a w nim "hell of body shop" jak stwierdzil to szef.

To co napisales stoi w sprzecznosci z twoimi wczesniejszymi postami, z ktorymi bylem sklonny sie zgodzic.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 11.04.2008 - |16:58|

• 0
Genesis

#79 Archan

Archan

Starszy szeregowy

• Email
  • 117 postów
  • MiastoSkwierzyna

Napisano 11.04.2008 - |17:21|

Raczej się odnosiłem do postów tych, którzy szukają nie mistycznego wyjaśnienia. A sposób w jaki Finalni cyloni się odradzają, lub robią inne rzeczy wyjdzie w praniu :D Drugie wyjaśnienie jest takie: Bóg lub druga strona maczała swe palce w tym i to był duch który powrócił. Choć to jest w sumie bzdura. Ale raczej nie stawiam na ziemian.
  • 0
War..War never changes

#80 Proximus

Proximus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 12.04.2008 - |21:30|

Nie lubię Starbuck i jestem sad, że powróciła; wolałbym więcej Sharon.
Jakieś to dla mnie dziwne, że babka podejrzewana, iż nie jest człowiekiem chodzi sobie po statku jak VIP, a pani prezydent ma ochronę, którą da się rozwalić jednym granatem - żałosne.

Gaius - kiedy go w końcu scenarzyści ukatrupią, mam serdecznie dość tego gościa.!!!
  • 0

Th truth is out there...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych