Skocz do zawartości

Zdjęcie

Battlestar Galactica - sezon 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
231 odpowiedzi w tym temacie

#41 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 27.03.2007 - |12:28|

Mam nadzieję, że je dopracują... bo ja nie chcę oglądać znowu odcinków typu: o strajkujących pielęgniarkach, albo o górnikach, którzy chcą wcześniejszych emerytur.

Liczę, że następny sezon, to będzie 20 odcinków nieprzerwanego dążenia do Ziemi :) I kto wie, może w finale 4 sezonu dotrą tam.
  • 0
VeeDee

#42 LooZ^

LooZ^

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 27.03.2007 - |13:25|

Ale przeciez ziemia jest za rogiem... Teoretycznie powinni tam dotrzec w ciagu jednego odcinka ;) Cala podroz trwala 53 odcinki, to teraz w 20 beda leciec do Ziemii ? :)
  • 0

#43 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 27.03.2007 - |13:38|

Chyba iść na piechotę ;)

A na serio - szkoda, że nie pozostali przy 12 odcinkach. Obawiam się, że nie unikniemy wypełniaczy takich, jakie wywróżył VeeDee - strajkujące pielęgniarki na statku szpitalnym itp.
Po cichutku liczę na sporą porcję mistyki, mitologii, religii, wyjaśnienia wielu wątków i... dużo strzelaniny w kosmosie ;>
  • 0

#44 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 27.03.2007 - |13:47|

Na pewnie będzie co najmniej pięc zamkniętych w sobie epizodó poświęconych jedej osobie (jak Day in the Life), lub jednemu aspektowi życia w koloniach lub flocie (jak Woman King). Będzie jednak tez wiele spektakularnych odcinków. W końcu mamy mase rozgrzebanych watków, które musza się jakos skończyc:

*Kim jest piątka? Jaka jest ich rola w powstaniu Cylonów? Jak się skończy walka ludzkośc z Cylonami. czy pzreneisie się na Ziemię?
*Droga do Ziemi. Na jakim etapie historycznym cywilizacja Ziemska się znajduje (Starozytnośc? Współczesność? Przyszłość?)
*Dalsza rola Baltara. Czy stanei się twórca nowej religii?
*Rozwikłanie mitów Kobola.

i pewnie wiele innych. To sporo materiału jak na jeden sezon.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#45 Kristof128

Kristof128

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 27.03.2007 - |17:17|

Wedlug mnie 4 sezon powinien byc ostatecznym rozwiklaniem calej historii i w umiejetny sposob mozna z tego zrobic dobre 20 odcinkow. Powinien sie zakonczyc dotarciem floty na Ziemie ale niekoniecznie zniszczeniem cylonow czy pogodzeniem sie z nimi to zalezy czy bedzie sezon 5. Sadzac po wynikach ogladalnosci Moore zaczyna coraz bardziej dazyc do rozwiazania zagadki i stad ten koniec S3 pokazujac ziemie i Kare ktora mowi ze wie jak doleciec aby mozna bylo dokonczyc serial w 13 odcinkow ale ze kasa sie znalazla na wiecej, to dorzuca te kilka odcinkow zapychaczami albo rozciagna dluzszymi dialogami. Jezeli to ma byc konczacy S to mysle ze nie bediemy na niego narzekac,a wrecz odwrotnie bedzie to nalepszy S jaki byl/bedzie.
  • 0
W oczekiwaniu na 2009 rok...
4.5 BSG....

#46 caluch

caluch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 27.03.2007 - |21:48|

Siedmiomiesięczna przerwa to nie problem. Popatrzcie na przypadek Rodziny Soprano, gdzie już pomiedzy sezonami 1 a 2 była przerwa 9 miesięcy, a pomiędzy dwoma ostatnimi aż 21 miesięcy! Jednak ciężko przewidzieć jak ten sezon będzie wyglądał. W każdym razie bitkę z Cylonami w mgławicy można rozpisać na 2 niezłe odcinki. Ale potem mogą być zamulacze :( Mam na myśli, że mogą zrobić osobne odcinki o Tighu, Tyrolu, Andersie i asystentce. Tzn. mam na myśli, że w tym sezonie poszli ciutke za dużo w psychologię, co się odbiło na rozwoju akcji. Fajnie, że BSG nie boi się zadawać trudnych pytań o istotę człowieczeństwa i uderza też w stronę mistyki, ale bez przesady.
W dodatku problemem może być właśnie dotarcie na Ziemię. Odcinki, w których flota nie jest w ruchu nie są niestety najlepsze, bo siada napięcie. Uciekinierzy docierają do celu i trzeba zmienić koncepcję, co nie zawsze wychodzi in plus.
Ale jak widzieliśmy Ziemia jest już w następnym układzie galaktycznym (chyba, nie znam się) i pytania o nią są wręcz pasjonujące.
Jak myślicie? Ziemia będzie pustą planetą? Wymarłą? Czy może zamieszkaną i w miarę przygotowaną do boju? :unsure:
  • 0

#47 dpm

dpm

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 30.03.2007 - |09:03|

A moze popatrzcie na to inaczej ...
Wiadomo ze zeby powstał odcinek (ki) które maja sporo scen walki w kosmosie ..a przeciez na takie czekamy bo jak inaczej miala by sie rozwiazac sprawa Cylonów ... tak wiec na to potrzebna jest kasa ...
Poza tym zeby zrobic odcinek w kilku pomieszczeniach czego mielismy dowód w poprzednich kilku odcinkach nie trzeba duzo czasu .
Sceny w kosmosie nie tylko dlugo trwaja w produkcji ( patrz czemu az 9 miesiecy do nast. odcinka ) ale kosztuja ... a kase to stacja zrobila ... w koncu nie na próżno sie mówi ze jest to jedna z najlepszych serii które ostatnio powstaly :)

ps. NA pogodzenie z Cylonami bym nie liczyl ... Oni przeciez tez usilnie szukaja ziemi ... i jak sami mówili - nie po to aby rozmawiac z Ziemianami :P - wiec moim zdaniem szykuje sie walka i to przynajmniej w tych pierwszych odcinakch nowego sezonu ... najpierw krótkie starcie którego przedmową jest obecny ostatni odcinek trzeciego sezonu ( brak zasilania, pojawienie sie Starbak itp ) a następnie jakas powazniejsza potyczka - byc moze powaznie naruszajaca obie potegi, ale tez pokazujaca ze te sily staly sie równe - co bedzie oznaczalo ze samej Ziemi Cyloni nie beda mogli bezpośrednio atakować. ... a to da podstawy do calego spektrum dalszych odcinków .. gdzie nasi bohaterowie juz w oparciu o potęge ziemi bedą mogli pokazac co i jak ... do szcesliwego happy endu
  • 0

#48 Kristof128

Kristof128

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 01.04.2007 - |20:43|

co do naruszenia obu poteg to troche przesadziles bo po ludzkiej stronie stoi jest BattleS z niewielka iloscia viperow a cyloni maja przynajmniej 4 BaseS ktore ich gonia nie mowiac że musza miec gdzies swoje imperium (planete) gdzie buduja kolejne i ogolnie sami siebie produkuja. Teraz jakims trickiem moze uda im sie pokonac to co ich goni ale potegi cylonow nie rusza. Takie rozwiazanie moze byc dopiero wtedy gdy dotra na ziemie i flot ziemska im pomoze. Ale ja mysle ze serial skonczy sie dosc nieoczekiwanie...... wszyscy beda bardzo zaskoczeni... (mam nawet pewna koncepcje ale narazie trzeba czekac)
  • 0
W oczekiwaniu na 2009 rok...
4.5 BSG....

#49 dpm

dpm

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 02.04.2007 - |23:27|

Jako potęge nie miałem na mysli Galactice ale ziemskie sily zbrojne :)
Zniknięcie Starbuck śledzącego niezidentyfikowany statek ...
Wyobraźmy sobie ze jestesmy ziemianami ... mamy dobrze rozwinietą technike .. i nagle nasz zwiad donosi ze niedaleko pojawia sie Battlestar z mniejsza gromada stateczków ... co robimy .. oczywiscie .. obserwujemy i badamy, a sami sie nie ujawniamy ... sprytnie porywamy jednego(ną) ... Ona wyjasnia co i jak ... a następnie ....
... brak zasilania na wszystkich statkach ... pojawia sie Starbuck ... i...
... myśle ze jednak ziemskie oddzialy zmniejsza przewage cylonów jak juz powiedzialem do takiego stopnia zeby można bylo prowadzic wyrównana akcje z dużą ilościa zmiennych epizodów :) bo mam nadzieje ze reszta tych 20 odcinków to nie bedzie kicz typu ... porozmawiajmy z soba o innych i odwrotnie ...

ps. A przyjrzeliscie sie w ostatnim odcinku na samym koncu jak wygląda viper Kary i Lee jest taka jedna migawka :) ... wydaje mi sie ze to nie wygląda na znajomy do tej pory typ

Użytkownik dpm edytował ten post 25.04.2007 - |02:25|

• 0

#50 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.04.2007 - |07:54|

Moim zdaniem... 4 sezon będzie drogą do Ziemii, sami zobaczymy co będzie na jej drodze przez następny sezon. Wydaje mi się i liczę na to, że cyloni z Classika jeszcze istnieją a ci z tej nowej wersji chcieli zniszczyć zacofanych w ewolucji i zostawili ich gdzieś może. Dwie wersje powinny się coraz bardziej łączyć i powinni wkroczyć w 5 sezonie w wątek starych cylonów i genezy tych nowych cylonów - warsztaty, laboratoria, gdzie produkowano ludzkie kopie.
  • 0

Dołączona grafika

#51 szczygiel

szczygiel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 07.04.2007 - |01:32|

Jesli tworcy BSG nie wtlocza w fabule wiecej sf to serial niestety bedzie tracil ogladalnosc. To fani sf stanowia glowna czesc widzow i to oni, zawiedzeni coraz mniejsza iloscia elementow fantastyczno-naukowych, moga w znaczacy sposob wplynac na spadek ogladalnosci. Lem mial takie fajne kryterium jak odroznic czy cos jeszcze jest science fiction czy juz nie. Nalezy pozbawic ksiazke czy film wszystkich elementow zwiazanych z science fiction i jesli reszta fabularnie nadal trzyma sie kupy to to nie jest sf ;>
Ja licze na to ze czwarty sezon bedzie pelen mistycyzmu, odniesien religijnych, byc moze wiecej kosmicznej archeologii (super klimat jak dla mnie). Oby tylko nie zatracil swojej istoty, czyli bycia serialem sf, a nie serialem fabularnym osadzonym w realiach sf.

Jasne bo ten serial jest swietny dla tego ze jest sf. Ten serial jest tak dobry bo prawie wogole nie ma sf w klasycznym tego slowa rozumieniu. Czyli jakies obce rasy, debilne wynalazki, jeszcze debilniejsze stroje, fazery, superdobrzy, superzli itp. Ludzi odrzuca sf na kilometr.

Mam nadzieję, że je dopracują... bo ja nie chcę oglądać znowu odcinków typu: o strajkujących pielęgniarkach, albo o górnikach, którzy chcą wcześniejszych emerytur.

Liczę, że następny sezon, to będzie 20 odcinków nieprzerwanego dążenia do Ziemi :) I kto wie, może w finale 4 sezonu dotrą tam.

Akurat dla mnie te "strajkujace pielegniarki" sa znacznie ciekawsze niz kolejna strzelanka z cylonami. Coz ale sa gusta i star trekowcy ;)
  • 0

#52 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.04.2007 - |08:38|

Napewno zobaczymy wiele więcej o Cylonach, dużo dowiedzieliśmy się w sezonie 3.0, jak dobrze pamiętam producent powiedział, że w 4 sezonie pokaże co "wyznacza cylonów", nie bardzo rozumiem. Powinni wtrącić kolejnego Battlestara, nie koniecznie legalnego (jednego z 12), może to być zbudowany przez innych ludzi. Sezon trzeci poruszał się w dziennych klimatach, w odróżnieniu do 1 i 2 sezonu scenografią często były mgławice, jasna atmosfera przy planetach, w 3x11 nawet byli na planecie gdzie był jasny dzień, to był jeden z aspektów 3 sezonu. Oprócz tego 3 sezon to najmroczniejsze czasy w całym BSG, często to przypada na trójki (przykład - Alien). Przez pierwsze dwa sezony byliśmy zaskakiwani prawie każdym odcinkiem, to był serial całkiem nowy, teraz, w 3 sezonie to coś zanikło, rewelacyjnych odcinków było kilka, np. 3x04, 3x17, 3x20, możliwe, że to przez ograniczenie budżetu, miejmy nadzieje, że nie bo podobno w 4 sezonie ma być taki sam a odcinków ma być aż 22. Jedno wydaje się pewne (przynajmniej dla mnie) - 4 sezon będzie dokończeniem trzeciego, tak jak to było z 1 i 2, następny wybuch nowych wątków będzie wywołany przez znalezienie Ziemii pod koniec sezonu. Zauważyłem jeszcze, że serial jest tak jakby trylogią, każda część trylogii zaczyna się od "miniserii", ta z 2003 zapoczątkowała dwu-sezonową, pierwszą część trylogii, druga część trylogii, druga "miniseria" to 3x01-04 z okupacją i exodusem, wszystko z tych czterech odcinków przewlekało się przez cały 3 sezon, w 4 sezonie przyjdzie już najwyższa pora na wytłumaczenie kim jest Hera, kim jest ostateczna piątka, kim jest Baltar, ale tylko wytłumaczenie, działanie może być zachowane na 5 sezon, może pod koniec 4.5. Tkwimy w drugiej części trylogii (o ile tak jest).

Użytkownik Juki edytował ten post 13.05.2007 - |10:34|

• 0

Dołączona grafika

#53 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 11.05.2007 - |18:21|

Zgodnie z wypowiedziami EJO i KS 4 sezon będzie ostatnim. Mam nadzieję, że tym razem ocena, że będzie on najlepszy nie rozminie się tak bardzo z rzeczywistością jak to miało miejsce w przypadku sezonu 3 i wyjdzie wspaniałe zakończenie dobrego sezonu.
  • 0

#54 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.05.2007 - |22:49|

Niech powraca to 2.5 procent oglądających!!! a nie jakieś poniżej 1.5, ja chce 6 sezonów, jest jeszcze wiele do pokazania, napewno, bez naciągania. Napewno pod koniec 4 sezonu znajdą Ziemię... żadna tajemnica.
  • 0

Dołączona grafika

#55 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 11.05.2007 - |23:12|

ale mam nadzieję, że jeśli znajdą to skończy się tylko na pokazaniu Ziemi z odległości połowę mniejszej od Księżyca (ładnie wtedy się prezentuje) i nie będę pokazywać czegokolwiek na niej... bo to nie miałoby najmniejszego sensu...
  • 0

Dołączona grafika

#56 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 12.05.2007 - |04:55|

Jestem zdruzgotany po tej wiadomości, niech jeszcze ściągną atlantis i nie będzie ba rynku żadnego serialu scifi i mówię tu o czołówce a nie o jakichś szajsach co udają scifi.
Mój boże co to się porobiło, niech BSG weżmie jakiś gigant telewizyjny, wtedy oglądalnośc napewno wzrośnie(ale mi się marzy :D ).
  • 0

#57 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 12.05.2007 - |11:29|

ale mam nadzieję, że jeśli znajdą to skończy się tylko na pokazaniu Ziemi z odległości połowę mniejszej od Księżyca (ładnie wtedy się prezentuje) i nie będę pokazywać czegokolwiek na niej... bo to nie miałoby najmniejszego sensu...

Sorry, ale twoje zakończenie nie miało by sensu, powinno się skończyć tak jak 2 sezon, 20 minut powinni pokazywać, co i jak jest na Ziemii i skręcili by z fabułą w nową stronę.
  • 0

Dołączona grafika

#58 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 12.05.2007 - |16:13|

szczeze mowiac jesli mialo by byc 10 sezonow bsg ok ale zeby byly caly czas na tak wysokim poziomie co 1, 2 i 3 ale boje sie jednego ze im dalej beda krecic to zrobi sie z tego jakas opera mdlana przepraszam za to co powiem ale tak jak SG-1 nie ukrywajmy pierwsze sezony rewelacja ale im blizej konca tym hmmmm troszke slabsze nie ze calkiem gnioty ale o wiele slabsze. wiec moze nie bedzie 4 sezony BSG ale za to na genialnym poziomie.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#59 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 12.05.2007 - |16:38|

Sorry, ale twoje zakończenie nie miało by sensu, powinno się skończyć tak jak 2 sezon, 20 minut powinni pokazywać, co i jak jest na Ziemii i skręcili by z fabułą w nową stronę.

moja wypowiedź tyczyła się m.in. Twojego punktu widzenia, bo tak:
jeśli wylądują na Ziemi to jak będzie wyglądało ich spotkanie z tubylcami? kiedy będzie osadzona akcja (który wiek?) czy będziemy przyjaźni? czy od razu amerykańce wystrzelą atomówki i ściągną cylonów? za dużo rzeczy się pojawia, które mogłyby nie spasować widzom...

wypowiedź tyczyła się także tego, że jeśli by pokazali choć 3minuty na Ziemi to każdy chciałby więcej i więcej tego serialu, bo <co się będzie działo dalej?> - stacja zobaczy kolejny serial do zrobienia i już nie będzie to piękny BSG, a jedynie jakaś telenowela, bo nie wierzę, że pokażą walkę Ziemian i BSG, lub Ziemian i BSG przeciwko Cylonom....

dlatego wolę, żeby się skończyło pięknym widokiem Ziemi i ostatnim statkiem Cylonów rozbijającym się na Księżycu...
  • 0

Dołączona grafika

#60 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 12.05.2007 - |18:39|

moja wypowiedź tyczyła się m.in. Twojego punktu widzenia, bo tak:
jeśli wylądują na Ziemi to jak będzie wyglądało ich spotkanie z tubylcami? kiedy będzie osadzona akcja (który wiek?) czy będziemy przyjaźni? czy od razu amerykańce wystrzelą atomówki i ściągną cylonów? za dużo rzeczy się pojawia, które mogłyby nie spasować widzom...

Chodzą plotki, oczywiście niepotwierdzone :), że ziemia będzie pokazana dłużej niż 10 minut. Podobno taki jest zamysł RDM.

Wszystkie te wiadomości to są plotki - to co mówili EJO i KS również. Wiadomo, że dezinformacja też jest formą promocji. Zwłaszcza, że muszą jakoś zająć fanów przez ten 9 miesięcy przerwy.

Pożyjemy, zobaczymy...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych