Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pieśni Lodu i Ognia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#41 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 03.03.2011 - |16:02|

Uwierzę jak zobaczę, ale...

A DANCE WITH DRAGONS will be in your favorite bookstore on
TUESDAY, JULY 12, 2011

http://www.georgerrm.../if-update.html
  • 0

#42 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 03.03.2011 - |16:07|

Teraz pytanie o polskie wydanie...znając życie poczekamy długo i zapłacimy podwójnie.
  • 0

#43 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 03.03.2011 - |20:19|

Tyle lat czekam, że kolejny rok już mi nie robi różnicy. Najważniejsze żeby skończył pisać cały cykl. Ostatecznie można się nawet z oryginałem pomęczyć.
  • 0

#44 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.03.2011 - |20:29|

Mam nadzieje, ze bedzie dostepne jako e-book juz minuta po dwunastej 12 Lipca. Do rana przeczytam juz kilka rodzialowm
  • 1
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#45 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 05.03.2011 - |22:05|

Tyle lat czekam, że kolejny rok już mi nie robi różnicy. Najważniejsze żeby skończył pisać cały cykl. Ostatecznie można się nawet z oryginałem pomęczyć.

No niby jeszcze tylko dwie książki ma w planach.

• 0

#46 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 11.03.2011 - |18:18|

Ta data to pewnie tylko chwyt marketingowy zwiazany z serialem. Watpie zeby cokolwiek zdazyl zrobic.
  • 0

#47 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 11.03.2011 - |20:20|

Ta data to pewnie tylko chwyt marketingowy zwiazany z serialem. Watpie zeby cokolwiek zdazyl zrobic.

G RR Martin pisze juz tak ksiazke od pieciu lat, mial wiec sporo czasu by "cokolwiek zrobic". Zreszta jest to zapowiedz wydawnictwa, a nie producenta serialu.
  • 0
Genesis

#48 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 12.03.2011 - |09:36|

..a w międzyczasie sypnęłam groszem i przerzuciłam się z czytania na kompie na wersję papierową. w połowie 'starcia królów' spostrzegłam, że postacie, których nienawidziłam w 'grze o tron', nagle urosły do rangi moich ulubionych bohaterów. fantastyczny cykl.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#49 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 14.07.2011 - |17:00|

i juz jest nowa ksiazka.... tym razem termin dotrzymany.
Czekajac na polskie wydanie czytam ukradziona z netu.
Dali by ludziom z hataka zarobic to by ja przetlumaczyli w miesiac :D . Jak ktos da rade wyczekac rok to ja mu gratuluje samozaparcia ;)
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#50 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 14.07.2011 - |19:04|

Rok? Słyszałam pogłoski o Gwiazdce tego roku?
  • 0

#51 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.07.2011 - |22:22|

Znakomity poczatek "Tanca". Jestem na 8%. Po znakomitym Prologu, juz dwa rodzialy Tyriona, i po jednym Danny, Brana i Jona. Nowa postac centralna - Quentyn - ksiaze z Dorn.

Licze na polskie tlumaczenie jeszcze w tym roku.
  • 0
Genesis

#52 j.constans

j.constans

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 30.07.2011 - |09:45|

Dobrnęłam do końca "Dance With the Dragons" i książka pewnie poleciałaby przez pokój, gdyby nie była e-bookiem.
Uczciwie i szczerze, to fanką serii nie jestem i czytałam kilka zdecydowanie lepszych pozycji ale jak już zaczęłam czytać i przywiązałam się do bohatera czy dwóch, to pomyślałam sobie, że skończę.
Dla tych, którzy nie przeczytali jeszcze "Tańca" zakończenia nie zdradzę, ale zdecydowanie nie mam ochoty na ciąg dalszy. No takich rzeczy, jaką zrobił autor, to się czytelnikom nie robi :angry: Wprawdzie w jego książkach nawet umarli wstają do życia ale z tą scena rodem z idów marcowych to już przesada. Trzeba jednak przyznać, że byłam nią zaskoczona na równi z bohaterem. Niby można było przewidzieć, że będzie z tą postacią niewesoło ale spodziewałam się zobaczyć ją jeszcze w następnym tomie. No i może zobaczę, bo dopóki głowa wciąż na karku to i życie może wrócić.
Ale ogólnie to świnia z autora i tyle :angry:
  • 0

#53 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 09.08.2011 - |02:39|

też skończyłem ja niedawno, i rowniez jestem zawiedziony. Martin jest w swojej nieprzewidywalnosci juz zupelnie przewidywalny. "Id marcowych" sie spodziewalem bo Martin ma tendencje do takiej narracyjen asymetrii jesli ma kogos waznego wykonczyc ;) Poza tym ksiazka na poziomie "uczty dla wron" czyli slabe to i wlecze sie straszliwie; tak na prawde malo watkow pchnieto do konca a otworzono kolejne. Wyglada to jak w Lostach i chyba tak samo sie skonczy bo w dwoch kolejnych tomach jakos z klasa skonczyc sie tego nie da.
  • 0

#54 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 09.08.2011 - |14:43|

Cykl Martina nie jest typowa powiescia. Gdyby zycie Julisza Cesara bylo literacka fikcja, a nie realna historia, to nie zginalby z rak Brutusa. U Martina Jon Snow takze ginie, i to wydaje sie bezsensownym pociagniecie autora. Podobnie bezsensownym wydawala sie smierc Eduarda i Robb. Nie mniej jednak fabula szla nadal. Wydaje mi sie, ze rozumiem o co chodzilo Martinowi. Eliminujac Jon'a otworzyl droge to kompletnej deintegracji polnocy i zalania jej przez Others. Podonie wyeliminowanie lorda Kevana Lanistra i prawdopodobny powrot do wladzy Cersei otwiera droge do kompletnej destabilizacji poludnia. To zas tworzy scene pod ostateczna rogrywke o panowanie nad Westerlos.

Po przeczytaniu tDwD jestem w pelni usatysfakjonowany, w szczegolnosci ostatnimi 35% tomu, w ktorej historia wychodzi poza ramy czasowe UW. W zasadzie w kazdym watku autor przerwal fabule w sytuacji przelomowej. Nastepny tom zapowiada sie bardzo bogaty w wydarzenia.
  • 0
Genesis

#55 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 09.08.2011 - |16:23|

jak juz polecielesmy ze spoilerem.... ;)
Sama smierc Jona nie jest bezsensowna. Ja sadze wiecej: nalezalo mu sie. Nie zostal szefem Nocnej Strazy by ją zmieniać w pospolite ruszenie. Mogl wizac od Stannisa Winterfell i nazwisko Stark i jako Stark ratowac dzikich, szukac siostry czy tzrepac skore bekartowi Boltona. Przesadzil i skonczyl jak skonczyl zasluzenie, tyle, że... Martin w zaden przekonywujacy sposob nie zbudowal psychologicznego kontekstu, ktory usprawiedliwalby takie postepowanie Jona. Slabe wydaje sie to, ze nikt nie probuje sie Jonowi przeciwstawic jawnie. Jest jeden moment dyskusji nt. przysiegi NOcnej Strazy, ale tu Jon watpliwosci innych przekuwa w swoja racje. Wydaje mnie sie, ze Martin postawil na zszokwoanie czytelnika i w tym ferworze dazenia do konkretnego celu zagubil ta bieglosc w budowaniu watkow z pierwszych 3 czesci.
  • 0

#56 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 09.08.2011 - |16:39|

Chciałbym tylko zwrócić uwagę zarzucającym komuś spoilery w dziale książki, że tu nie ma podziału na poszczególne tomy czy rozdziały (jak odcinki w serialach), a więc nie możecie mówić, że pojawiające się tu spoilery są z czymkolwiek sprzeczne.
Jeśli autor posta uznaje, że wyjawienie jakiegoś fragmentu fabuły może zepsuć odbiór, niech wówczas oznacza je tagiem spoiler.

Natomiast dyskusja o fabule (całej fabule) książki, jest jak najbardziej na miejscu.

Chyba, że naprawdę chcecie osobne tematy do tomów, czy rozdziałów (i uważacie, że se one potrzebne), to dajcie wówczas o tym znać w odpowiednim temacie. Wówczas będzie można takie stworzyć.

Użytkownik Toudi edytował ten post 09.08.2011 - |16:39|

#57 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 09.08.2011 - |17:25|

Slabe wydaje sie to, ze nikt nie probuje sie Jonowi przeciwstawic jawnie. Jest jeden moment dyskusji nt. przysiegi NOcnej Strazy, ale tu Jon watpliwosci innych przekuwa w swoja racje. Wydaje mnie sie, ze Martin postawil na zszokwoanie czytelnika i w tym ferworze dazenia do konkretnego celu zagubil ta bieglosc w budowaniu watkow z pierwszych 3 czesci.

Smierc Jona spada jak "grom z jasnego nieba". Jest to slabym punktem, gdyz Martin nie zwracal uwagi na opozycje przeciw niemu, a powinien. Owszem byly sygnaly o nieakceptacji jego nieortodoksyjnych metod. Jak sie okazalo byl spiesek na jego zycie. Retrospektywnie jednak taki koniec Jona wydaje sie bardzo sensowny.

Co zas sie tyczy spoilerow. Coz osoby, ktore przeczytaly ksiazke chca o niej dyskutowac. Trudno powstrzymywwac sie, az wiekszosc ja przeczyta. Mina przeciez miesiace zanim pojawi sie Polskie tlumaczenie. Moze wartoby bylo w tytule tematu umiesci ostrzezenie o spoilerach.
  • 0
Genesis

#58 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 10.08.2011 - |15:36|

Śmierć Johna nie jest przesądzona, trzeba pamiętać o przepowiedni o Azor Ahai i jego powstaniu ze zmarłych.
  • 0

#59 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 10.08.2011 - |17:53|

To prawda. Jon moze dalej zyc w skorze Ghost'a, tak jak ten dziki z prologu. Moze egzystowac jako White Walker, tak jak ranger, ktory pomagal Branowi (domniemany Benjen Stark), lub po prostu przezyc zamach, z mala jakas pomoca Melisandre
  • 0
Genesis

#60 Sopranoss

Sopranoss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 11.08.2011 - |02:53|

Dziękuję bardzo za spoilery. Genialnie.
  • 0
Uznałem,że ten podpis, który tutaj gościł obniżał poziom każdej mojej wypowiedzi, więc teraz jest ten.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych