Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kim był Ra?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#41 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 19.11.2006 - |23:26|

Lucas Alfa, ja właśnie o tym mówiłem, co żeś powiedział-że wyjaśnić się da wszystko, tylko jak to będzie wyglądało?
  • 0

#42 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 19.11.2006 - |23:47|

Widać coś przeoczyłem. W takim wypadku zgadzam się z tobą. Dlatego właśnie ja staram się nie naginać dwóch historii tak aby pasowały do siebie, bo wcześniej czy później się przegnie i wyjdzie na to, że Furlingi wyglądają jak Ewoki ze Star Warsa :-)
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#43 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 20.11.2006 - |19:03|

nieeee no, tylko nie jak Ewoki :) juz sie zgodze na tych kosmatych zz Startreka, ale Ewoki... yy.

co do pomyslu, zeby Ori byly ascendowanymi goauldami, interesujace.
ale w takim razie Anubis bylby Ori.
co tez jest mozliwe.
w koncu w pewnym sensie to Ori sprowadzily nas do swojej galaktyki. moze Anubis byl "szpiegiem"?

ale odchodze od tematu.

no przykro mi, Lucas Alfa, ze sie z toba zgadzam i nie bede polemizowac :D chyba, ze cos kontrowersyjnego wymyslisz.. :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#44 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.11.2006 - |23:17|

Anubis a ORI to różne rzeczy. ORI pochodzą z czasów kiedy ludzkość skakała jeszcze po drzewach. Są bardzo starą rasą, tak jak i Goa'uld. Na pewnym etapie rasy te mogły się połączyć i w takich warunkach rozwijać mentalnie przez wiele pokoleń. Potem ascendować i zostać wrednymi jak larwy. Anubis był marną namiastką ascendenta. Poza tym ascendował w galaktyce pod opieką Pradawnych i to oni powstrzymali go przed dokończeniem procesu. Anubis wykorzystał naiwność Omy aby podstępem ascendować. Prawdopodobnie sam nigdy by tego nie osiągnął.

Jeśli opisać powstanie ORI w kontekście ewolucji, to ORI są gałęzią ewolucyjną a Apofis małpą, która próbuje przeskoczyć ze swojej gałęzi ewolucyjnej na inną.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#45 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 03.12.2006 - |21:51|

Stop, stop! Moim zdnaiem film nie powinien być punktem odniesienia do rozmowy o goa'udach bo wtedy nie byli oni przewidywani. Nikt nie myślał, że będą wężami itd. Należałoby więc traktować film i serial jako dwa ODDZIELNE środowiska, bo chociaż niby jedno wynika z drugiego, to po dokładniejszej analizie wiemy że tak nie jest. Wątek z filmu wykorzystano jako bazę pod serial, ale trzymanie się wszystkich faktów związałoby ręce twórcom wobec czego obiektywny obraz serialoweog świata mają ci, którzy filmu nie widzieli. (ale jakże uboższy :])

Dlatego jak już zostało powiedziane szukanie powiązań między filmem i serialem jest naciągane.

ORI pochodzą z czasów kiedy ludzkość skakała jeszcze po drzewach. Są bardzo starą rasą, tak jak i Goa'uld.

Ciężko mi się z tobą zgodzić, bo Ori pochodzą raczej z czasów, kiedy dinozaury skakały po drzewach (chociaż raczej nie było to ich priorytetowe zajęcie :P). Tak czy inaczej ORI są starsi od Pradawnej z Antarktydy datowanej na 10 milionów lat jeśli dobrze pamiętam. Skąd ten wniosek ? W księdze znalezionej przez Daniela w Avalon jest wyraźnie napisane, że w tej powiedzmy pracywilizacji nastąpił rozłam i koncepcje świata Pradawnych i Ori dość poważnei się rozjechały, w związku z czym Pradawni przylecieli do MilkiWay'a i ukryli przed ORI.

Goa'uld to raczej niemowlaki jeśli porównać je wiekiem do Ori. Ich cywilizację liczy się w tysiącach lat (nawet nie dziesiątkach tysięcy), a Ori idzie w miliony.

Na pewnym etapie rasy te mogły się połączyć i w takich warunkach rozwijać mentalnie przez wiele pokoleń. Potem ascendować i zostać wrednymi jak larwy.

Jest to chyba niemożliwe, bo Ori w naszej galktyce nie było, jako że Pradawni ją ukryli. A o wężu w galaktyce Ori to już chyba nie można w ogóle mówić. Z ich technologią napędu hiperprzestrzennego to by nie zdążyli jesze wrócić :P Wydaje się też, że Ori byli wredni przed ascendencją - dlatego Pradawni odlecieli

Anubis był marną namiastką ascendenta. Poza tym ascendował w galaktyce pod opieką Pradawnych i to oni powstrzymali go przed dokończeniem procesu. Anubis wykorzystał naiwność Omy aby podstępem ascendować. Prawdopodobnie sam nigdy by tego nie osiągnął.

Anubis doskonale zdawał sobie sprawę, że sam nie mógł ascendowac, dlatego okazał się geniuszem wykorzystując do tego Omę ! Udawał wielce oświeconego i dobrego żeby ascendować a keidy doszło co do czego, okazał się prawdziym goa'uldem godnym wzorem naśladowania podstępności i wredoty dla innych rpzedstawicieli swojej rasy ^^. Pradawni nie powstrzymali go przed ascendencją, tylko zdegradowali go do jakiegoś pół-ascendenta, za to co robił, pozwalając jendocześnie śiać spustoszenie wśród śmiertelników, co miało być karą dla Omy.

P.S. Ale się uczepiłem wsyzstkeigo :P
  • 0

#46 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 03.12.2006 - |22:54|

Co do Anubisa to sie nie zgodzę. Było to jasno powiedziane w "Threads", że procesu ascendacji nie dokończył (czy może ja coś przeoczyłem?) i Alteranie zatrzymali go w połowie drogi gdy się zorientowali, co to za gagatek (widać w koncu ktoś przeczytał jego myśli... )

Ori natomiast wcale nie musieli być od początku źli. Raczej byli religijni aż do bólu, co spowodowało napięcia między nimi a "ateistami"-Alteranami. Dlatego Alteranie wzięli tyłki w troki i opuścili swoją galaktykę. Można do tego dodać jeszce jakąś wojenkę i mamy pełen obraz. Ale to wcale nie oznacza, że Ori mieli wredny stosunek do ludzi od samego początku. Być może po prostu aktywnie chcieli im pomagać-a łatwiej było to osiągnąć, pozując na bogów, czy też nie zaprzeczając ludzkim stwierdzeniom w tym temacie. Nie zapominajmy, że Asgard też podobnie postępował.
  • 0

#47 Red_Devil

Red_Devil

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 18.05.2007 - |09:37|

Co do Anubisa to sie nie zgodzę. Było to jasno powiedziane w "Threads", że procesu ascendacji nie dokończył (czy może ja coś przeoczyłem?) i Alteranie zatrzymali go w połowie drogi gdy się zorientowali, co to za gagatek (widać w koncu ktoś przeczytał jego myśli... )

Nie zatrzymali go, tylko cofnęli ;) ale że proces ten jest baaaardzo skomplikowany, to wyszło im tylko do połowy drogi :D

Ori natomiast wcale nie musieli być od początku źli. Raczej byli religijni aż do bólu, co spowodowało napięcia między nimi a "ateistami"-Alteranami. Dlatego Alteranie wzięli tyłki w troki i opuścili swoją galaktykę. Można do tego dodać jeszce jakąś wojenkę i mamy pełen obraz.

Bo nie byli :) oni tylko ufali "duchowemu" oświeceniu, natomiast Altairanie podchodzili do tego "naukowo" ;) i z tego wyszły rozbieżności, z których mogła powstać wojenka :D

Ale to wcale nie oznacza, że Ori mieli wredny stosunek do ludzi od samego początku. Być może po prostu aktywnie chcieli im pomagać-a łatwiej było to osiągnąć, pozując na bogów, czy też nie zaprzeczając ludzkim stwierdzeniom w tym temacie. Nie zapominajmy, że Asgard też podobnie postępował.

Oj, tam ;) Asgard to inna bajka :) oni udawali boga opiekuńczego, więc to się chyba nie liczy :)
  • 0

#48 Kalein

Kalein

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 18.05.2007 - |21:51|

Mnie tam jedno trapi...
W pełnometrażówce w ostatnich scenach jest coś takiego, że przesyłają bombę na statek Ra i wtedy widać, że facet zaczyna lśnić i takie tam bajery. Od kiedy to goa'uldowie wyglądali jak neony? Zresztą to nic w porównaniu z klapą dotyczącą powrotu przez wrota...
JAKIM CUDEM ONI WYBRALI ADRES?

W pełnometrażówce nie było pokazanego pulpitu DHD (sterującego wrotami). Co nakręcali okręgi paluszkami? Jak to zrobili?
  • 0

#49 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 18.05.2007 - |21:52|

Bog slonca Ra chroni od zla.
  • 0
Living is easy with eyes closed

#50 Kalein

Kalein

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 18.05.2007 - |21:56|

Kobieto... My tu nie o kosmologii egipskiej tyle co o filmie.
  • 0

#51 Peru

Peru

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 19.05.2007 - |12:45|

gdy powstawał film nie planowano jeszcze serialu, w nieunikniony sposób niektóre fakty musiały zostać zmienione/dostosowane na potrzeby serialu
  • 0

#52 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 21.05.2007 - |07:14|

Ale to jest dyskusja o RA!!!
więc istotne kim był!
Dyskusja o filmie jest w innym poście i niekonsekwencje i błędy są tam omówione po wielokroć a brak DHD jest zauważony chyba 287 razy

wracając do Ra to fascynująca postać i warto o nim nappisać 2 słowa więcej.
Prawdą jest, że w serii SG1 obstaje się, że pierwszymi nosicielami byli UNASI, w filmie ta postać nie jest wyraźnie pokazana, wydaje mi się natomiast, że padło tez wielokrotnie stwierdzenie, że moc samouleczania zależy od jakości symbiontu więc są lepsze i gorsze. Z całą pewnością pozycja w systemie goauldów tez ma z tym powiązania a Ra był the best of the best.

za wikipedią podaję również, że

Ra (cywilizacja pozaziemska) – rzekoma zbiorowa intelektualnie grupa istot, która miałaby kontaktować się telepatycznie z Jamesem Allean McCartym, Donem Elkinsem i Carlą Rueckert. Doświadczenia te opisali w wydanej przez siebie książce.

Grupa twierdziła, że kontakt został nawiązany na początku lat osiemdziesiątych XX w. Uzyskane informacje miały posiadać charakter ontologiczny. Według ich opisów, Ra twierdził, że świat dzieli się na 7 poziomów gęstości. Ziemianie mieliby znaleźć się na trzecim poziomie gęstości w trakcie przejścia na czwarty. Skały i pierwotna materia tworzyłyby pierwszy poziom gęstości, zaś świat roślin i zwierząt zajmowałby poziom drugi. Reszta poziomów gęstości jest niewidzialna dla człowieka, zaś sam Ra miałby znajdować się na poziomie szóstym. W relacjach grupy, Ra zaznaczał, iż to co postrzegają ludzie jest iluzją, a dopiero 7 poziom siódmy gęstości jest właściwym postrzeganiem rzeczywistości. Ponadto Ra stwierdził, że ten wszechświat dzieli się na polaryzację służenia sobie i służenia innym. Polaryzację służenie sobie określał jako negatywną, a służenia sobie jako pozytywną. Sam określał siebie jako społeczny kompleks pamięci spolaryzowany ku służeniu innym.

Ra twierdził, że jest ta samą istota co znany w Egipcie Ra, a omylnie wzięto go w późniejszym okresie za boga. Wyraził pogląd monoteistyczny i holistyczny, opisując wszechświat jako jedność.

Dialog z Ra został popisany w książkach pod tytułem The Law of One. Książki te charakteryzuje skomplikowany i zawiły język. Streszczenie tych ksiąg znajduje się w wydanej po polsku książce Przewodnik po materiale RA.

• 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#53 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.05.2007 - |18:26|

Siedem poziomów gęstości- dobre :)

Ra- mam nadzieję, że powróci w filmie o podróży w czasie. Ta postać ma ogromny potencjał- odpowiednio go wykorzystać :aniolek: .
Ja osobiście nie oparłbym sie pokusie połączenia (chociaż na chwilę) Daniela z Ra. Piękne koło od filmu do filmu. Może okazałoby się, że nie istnieje tylko jeden Ra. (Oświadczam, że nie pisze pod wpływem alkoholu, to tylko moja wybujała wyobraźnia.)
  • 0

#54 RaBylAsgardem

RaBylAsgardem

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 20.10.2013 - |14:10|

Jak dla mnie Ra był Asgardem. Tysiące lat temu Asgard wyglądali inaczej niż pokazane jest to w serialu. Tylko jeden osobnik, z tego okresu, w stanie hibernacji był pokazany w serialu.  Był bardzo podobny do Ra. 

W serialu było powiedziane, że Ra należał do wymierającej rasy. Taką rasa był Asgard. Poprzez klonowanie ciał jednak udało się ocalić ich rasę. Na jakiś czas.

Świadomość serialowych Asgard nie była w stanie pomieścić się w ludzkich ciałach. Nie zawsze jednak tak musiało być.

Ra nie mogąc dłużej regenerować swojego ciała poprzez sarkofag, przeniósł swoją świadomość do ciała chłopca. 

Co do technologii. Asgard rozwijając swoją technologię czerpali z źródeł wiedzy Pradawnych. Zakładając, że Ra był Asgardem tłumaczyło by to skąd Goauld wzięli technologie Pradawnych.

W filmie widzimy wojowników Ra ubranych w hełmy Horusa i Anubisa. Wiemy, że nie byli to Jaffa. Nie mieli symboli na czole i symbiontu w brzuchu. Ludzie uważali ich za bogów. Żaden Goauld, nie pozwoliłby nazywać swoich Jaffa bogami. Daniel zdejmując jednemu z nich hełm, ukazuje jego ludzką twarz. Wtedy ludzie uwierzyli, że nie jestem bogiem.

Być może Ra wykorzystywał Goauld do własnych celów. Do przejmowania ciał ziemskich władców i zmuszania ich w ten sposób do posłuszeństwa. Ci odkrywając tajniki jego technologii zdradzili go i utworzyli swoje własne imperia. Tłumaczyło by to również czemu w tym samym okresie na jednej planecie mieściło się tylu Goauld, którzy ze sobą nie walczyli.

P.S. Przepraszam, że odkopuję tak stary temat.

Użytkownik RaBylAsgardem edytował ten post 20.10.2013 - |14:10|

• 2

#55 emilzx

emilzx

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 23.10.2013 - |19:46|

Widać że jesteś nowy bo wszystko pokręciłeś owszem może chcialbys zeby tak było ale Ra był po prostu Goaul`dem. Myślisz że tylko Asgardzi mogli być wymierającą rasą i że inna rasa już nie mogła też być wymierająca? Owszem się paroma rzeczami różni od serialowych ale film miał inny budżet więc mogli se pozwolić na inne efekty a w serialu już nie mogli se pozwolić na takie efekty

• 0

#56 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 24.10.2013 - |23:49|

A to muszę przyznać zabawna toeria. Oczywiście od czapy, bo co innego zostało powiedziane w serialu, ale ma swój merit. Podoba mi się. W takim scenariuszu goa'uld byliby odwracającym uwagę czynnikiem, a głównym problemem byłby Asgard-lub też jego przeszłość. Ciekawe. Naprawdę dobre.

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#57 emilzx

emilzx

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 25.10.2013 - |07:12|

No Sakramentos racja ciekawa hipoteza no ale to tylko hipoteza nie mająca nic wspólnego z scenariuszem serialu. Choć musze przyznać że dosyć mogłaby być ciekawa fabuła tylko jak by ktoś miał to wyreżyserować to by nie pasowało do reszty seriali SG pewnie trza by jeszcze coś innego zmienić bo wielu fanów by się pewnie oburzyło na tak wielką zmianę fabuły.

PS. RaBylAsgardem napisz ile odcinków już oglądnełeś/aś.

Użytkownik emilzx edytował ten post 25.10.2013 - |07:30|

• 0

#58 RaBylAsgardem

RaBylAsgardem

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 27.10.2013 - |13:30|

Oglądałem wszystkie odcinki. 

Fabuły zmieniać by nie trzeba było. Ludzie mogli po prostu nie wiedzieć o prawdziwym pochodzeniu Ra. Spotykając w galaktyce Goauld mogli założyć, że Ra też nim był. 

Gdyby Ra miał być Goauld, jak inni władcy, to czemu Tokra nazywali by się "walczący z Ra", a nie "walczący z Goauld"? Egeria stworzyła Tokra właśnie dlatego, że nie podobało jej się to co Ra zrobił z jej rasą. Być może przed pojawieniem się Ra, Goauld byli "dobrzy".

• 0

#59 emilzx

emilzx

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 02.05.2014 - |21:16|

Goauldzi na początku pewnie i byli dobrzy co Tokra mówili w którymś odcinku o działaniu sarkofagu . Że to sarkofag wypaczył umysł goauldom i wtedy się stali źli widocznie Ra jako pierwszy z goauldów znalazł ten sarkofag albo coś w tym tylu

A po za tym w jednym odcinku Ra tak jakby umarł więc widać że ma nosiciela ludzkiego chyba że ci chodzi o film to tego dokońca nie można powiedzieć chociaż widać tam też że ma młodego nosiciela. Co prawda nie wiadomo jak wyglądał zanim odnalazł młodego nosiciela w egipcie

• 0

#60 allas

allas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoŚrem

Napisano 03.05.2014 - |14:06|

Tak czytam tu wszystko i wydaje mi sie że było gdzieś mowa że furlingowie astendencjonowali a Ra zapewne miał częściową wiedzę furlingów lecz nie był pierwszym goa'uld w nosicielu bo oni korzystali z unasów przed ludźmi długi czas jak mnie nie pamięć nie myli

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych