"The X-Files" w Polsce na DVD?
Napisano 28.05.2007 - |06:32|
Napisano 29.05.2007 - |15:59|
A tu co?? Cena za kolejne ok 25zł, oprócz tego przeczytałem, że już kiedyś "wydawano" ale skończyło się tak jak skończyło. Ochota jakoś mi przeszła :/
135zł za 1 sezon i po ok 150zł za kolejne to chyba kogoś poj...
Jak bym widział w jakimś Empiku czy innym Kolporterze stojące ładnie na półce sezony X-Files z 50zł za sezon to bym się nie zastanawiał tylko odkładał kasę i kupował po kolei a tak zostaje mi tylko wziąć od kumpla ripy w divxach które mozolnie ściąga.
I niech mi ktoś powie, że ściąganie z netu filmów to piractwo!!! Jakby ktoś to wydał po ludzku w rozsądnej cenie to na 100% bym brał- choćby dla samego posiadania w dobrej jakości a tak ...
Napisano 29.05.2007 - |22:45|
Napisano 30.05.2007 - |08:34|
serwis: http://www.zarchiwumx.pl
Aaa... powiem jeszcze, że na dzień dobry bije po oczach angielska reklama, że której wywnioskowałem (mój angielski jest dosyć cienki, ale), że downloading i sharing plików w sieci to stealing, taki sam jak kradzież płytki DVD ze sklepu.
I tak się rozmarzyłem, (jeszcze zanim tę reklamke zobaczyłem) kiedy wreszcie wydawca będzie negocjował wydania z klientami, a nie wydawał wg własnego uznania - np. gdy tak Hatak.pl przejął na siebie tłumaczenia odcinków jakiegoś serialu, + tłumaczenia dodawanych wydawnictw (tak na marginesie książeczka do X-Files wydana bardzo ładnie, nazywnictwo angielskie odcinków i numeracja... jak w sieci - Deep Throad (1x01),
więc gdyby Hatak poza tłumaczeniami wniósł poparcie tysięcy "swoich klientów", gdyby można było osiągnąć znacznie większy nakład, a cena spadła z 25zł --> 12 zł...
to byłby piękny sen
więcej o snach o p2p w artykule:
- Legalne p2p to tylko pobożna wizja? (Arkadiusz Bocheński)
http://www.wiadomosc...ykul/29158.html
Użytkownik Asen edytował ten post 30.05.2007 - |08:40|
Napisano 30.05.2007 - |12:08|
Może jestem naiwny, ale ja nadal czekam na jakieś ludzkie wydanie w Polsce tego wspaniałego serialu
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 30.05.2007 - |12:28|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 30.05.2007 - |12:59|
Użytkownik Inuki edytował ten post 30.05.2007 - |13:02|
Napisano 30.05.2007 - |13:17|
Napisano 30.05.2007 - |14:04|
A co jest nie tak z wydaniami 24? Bo zamierzalem sobie kupic, ale skoro sa jakies kwiatki to moze z amazona zakupie wersje amerykanska.Wiem z pewnych (z drugiej ręki) źródeł, że imperial wyda X files na jesieni, ale imperial to też sztukmistrze parszywego bezczeszczenia (patrz 24).
Napisano 30.05.2007 - |14:05|
Wiem z pewnych (z drugiej ręki) źródeł, że imperial wyda X files na jesieni, ale imperial to też sztukmistrze parszywego bezczeszczenia (patrz 24).
Najlepiej wejdźcie sobie na forum strony http://www.xfiles.stopklatka.pl. W dziale "multimedia" są dwa tematy poświęcone wydaniu "Archiwum X" na DVD przez Imperial i DeAgostini. Można tam tez znaleźć treść meili od Imperialu na temat ich wydania. Po ich przeczytaniu chyba mało kto jeszcze będzie wierzył że takie wydanie się ukaże.
Druga sprawa to propozycja z mojej strony. Może gdybyśmy się razem jakoś skrzyknęli, to dałoby radę namówić DeAgostini do wydania tego serialu również w formie boxów? Oczywiście, ukazywałyby się one jakiś czas po zakończeniu danej serii w "zwykłym" wydaniu (czyli gdzieś w dwumiesięcznych odstępach). Takie wydanie miałoby ten plus, że byłoby dostępne w sprzedaży co najmniej przez kilka miesięcy i nie trzeba by się martwić o brak kasy na kolejne numery. Po prostu: mam uzbierane kasę na cały sezon to idę i kupuję. Co Wy na to? Skoro DA ma licencję na wydanie tego serialu, to trzeba by ich "wykorzystać" na maksa . Daję głowę, że gdyby zrobili takie wydania z numerów archiwalnych, których nie sprzedali, to też znaleźliby się na nie kupcy. Bo chcąc nie chcąc trzeba przyznać, że to wydanie jest ŚWIETNE i szczerze, to ja innego nie potrzebuję, a taki kolekcjonerski box, to byłby już szczyt moich marzeń.
Napisano 30.05.2007 - |14:31|
1. Brak lektora (możecie się uśmiać na ten argument, ale czytajcie dalej)A co jest nie tak z wydaniami 24? Bo zamierzalem sobie kupic, ale skoro sa jakies kwiatki to moze z amazona zakupie wersje amerykanska.
2. Napisy nie są wyśrodkowane (zaczynają się od lewej), co chyba raczej do zalet się nie zalicza.
A jesli chodzi o źródła informacji Inuki, to uwierz mi moje są dużo lepsze.
Napisano 30.05.2007 - |15:17|
"Pora wsłuchać się w głos rynku? DVD X-Files a sprawa piractwa"
http://www.wiadomosc...ykul/29319.html
Nie wiem czy starczyło mi rozsądku, czy się zacietrzewiłem...
Napisano 30.05.2007 - |15:28|
A jesli chodzi o źródła informacji Inuki, to uwierz mi moje są dużo lepsze.
Wierzę Ci na słowo, jednak na dzień dzisiejszy nie ma w tej sprawie ani jednego OFICJALNEGO oświadczenia Imperialu o takim wydaniu. Oczywiście bardzo bym chciał wydanie w boxach, jednak na dzień dzisiejszy pozostaje nam tylko wydanie DA. Jeżeli Imperial wyda ten serial to chwała im za to, ale żeby go sprzedać będą musieli się bardzo postarać i wydać wersję lepszą od tej, która jest wydawana w tej chwili, co moim zdaniem będzie bardzo ciężko zrobić.
Użytkownik Inuki edytował ten post 30.05.2007 - |15:30|
Napisano 30.05.2007 - |15:35|
poza tym należy pamiętać, że mają być 53 nr... nie wiem co ile to wychodzi, ale jeśli co tydzień, to daje ROK!! skąd ja mam wiedzieć co będzie rok...
a jak co dwa tygodnie, to daje dwa lata
Osobiście wolałbym kupować 1 sezon na miesiąc, ale cały i dobrym twardym opakowaniu, które będzie ładnie się prezentować na półce i którą będę mógł bez problemu transportować na wakacje
Napisano 30.05.2007 - |19:45|
Napisano 30.05.2007 - |20:15|
1. Ta piękna klauzula, że mogą przerwać kolekcję w dowolnym momencie. No po prostu pięknie, kupie powiedzmy 20 numerów i co oni stwierdzą, że nie nie będą już wydawać ze względów ekonomicznych.
2. Ta nieszczęsna cena. 25 złotych za numer to zdecydowanie za dużo.
Dobrym przykładem na rynku jest Kino domowe i wydanie GITS, 19.90 za numer, rewelacyjnie i profesjonalne podejście do tematu. Oprócz polskiego lektora są dostepne dwie wersje napisów. W wydaniu DA jest tylko lektor, a gdzie napisy dla osób, które nie przepadają za lektorem? Tak uważam, że w wydaniach powinny istnieć równolegle napisy i PL lektor. Książeczka do wydania ekstra sprawa, umieszczenie w niej płytki to juz pomyłka.
A teraz takie malutkie podsumowanie 1 sezon u nas i w innych krajach:
Wydanie polskie: 134.4 zł (6 DVD)
Wydanie GB: 61.85 zł (7 DVD promocja trwa już dość długi okres czasu), normalna cena: 197.98 zł (nadal jest 7 DVD i jest to porządne wydanie, a nie gazetówka).
Wydanie DE: 95.50 zł (7 DVD normalna cena) - niemiecki lektor i niemieckie napisy (tłumacze mają mneijsze stawki niz w Polsce ???)
Wydanie US: 119.53 zł (o dziwo u nich też 6 płytek)
A teraz całe packi 9 sezonów:
Polska: 1304.7 zł (w kisoku) , 1200.7 zł (w prenumeracie)
GB: 585.60 zł (ponownie mamy doczynienia z promocja, wydanie kolekcjonerskie w gustownym pudełeczku), normalna cena : 1121 zł (tak jakby nadal taniej)
DE: 899 zł (wydanei takie jak w GB)
US: 640 zł (9 boxów)
To jak już tak poszperałem sobie to jakoś nie przekonuje mnie to Polskie wydanie. Czy naprawdę tak trudno jest zrozumieć, że podnoszenie cen wydań w kosmos nie jest rozwiązaniem problemu. Zwiększenie sprzedaży, a co za tym idzie zysków można uzyskaćpoprzez obniżenie ceny do rozsądnych granic, nie mówię tutaj o 50 złotych, bo to jest śmiech na sali, ale kwota 90 - 100 zł za sezon jest według mnie dobra ceną, 150 znacząco wygórowaną 200 to już pomyłka, a powyżej 200 to wydawca z kimś się pozamieniał na łby. Przykładem na debilizm polskich wydawców jest wydanie Krucjaty, to jest wydanie niemieckie, u nas koszt to 220 zł, a zakup na amazon.de z przesyłką do Polski 150 zł :| A później wydawcy płaczą, że zysków nie mają. Niestety drugi potencjalny wydawca to też tragedia, Imperial (czy jak ta oni się tearz nazywają) nie tłumaczy dodatków (o ile je wogóle załącza takowe), ceny bierze z kosmosu. Z przykrością stwierdzam, że jeżeli na naszym rynku nie pojawi się porządny dystrybutor, to słabo widzę przyszłość wydań (może jestem pesymistą). Cała nadzieja w tym, że w zachodniej Europie coraz więcej naszych i tam mogą zacząć pojawiać się wydania z pl subami, będzie taniej i lepiej wydane :]
Trochę przydługo wyszło, ale musiałem to z siebie w końcu wyrzucić.
Użytkownik greco edytował ten post 30.05.2007 - |20:25|
Napisano 30.05.2007 - |20:27|
ja też muszę coś z siebie wyrzucić, nie mam energii do realizowania pomysłów, ale kombinować w fotelu potrafię:
---------------------------------
Pomysł społecznościowy. Na powyższym przykładzie, choć nie o niego chodzi.
Obecna oferta: 53 płyty dvd - cena łączna w prenumeracie: 1175,00
Jak zadbać o bezpieczeństwo wydawcy, i osiągnąć obniżkę ceny?
Dystrybucję powierzamy społecznościowemu portalowi fanów, np. wspominany Hatak.pl ; taka dystrybucja pozwala pominąć koszty (ogromne) reklamy telewizyjnej, która dzisiaj właśnie DeAgostini zaproponował w TVP. Portal zbiera określony poziom zamówienia, a żeby zabezpieczyć wydawcę przed wycofaniem części zamówień w połowie edycji ustanawiamy KAUCJĘ wstępną.
więc
Obniżamy cenę z 1.175 zł do 750 zł - około 64% ceny aktualnej.
Forma płatności: 300 zł kaucja (bezzwrotna w przypadku rezygnacji z kupowania kolejnych numerów kolekcji)
30 pierwszych numerów po 15 zł,
po opłaceniu 15stu numerów, kaucję zaliczamy na poczet pozostałych 23, czyli klient otrzymuje je już bezpłatne = koszt klienta 750,00 zł
---------------------------------
750 / 9 = 83 zł za sezon, pokrywa się z poziomem do zaakceptowania, tylko ja wykluczyłem koszty promocji w telewizji, plus koszty zabezpieczenia tłumaczeń przerzucając i angażując do pracy Hatak (przykładowo rzecz jasna - nie mam zamiaru za nikogo podejmować decyzji), ale zapewnienie dystrybucji i tłumaczeń, a gdyby tak pomyśleć zakupie praw do wydania kolekcji od Fox, to może nagle się okazać, że żaden Wydawca nie jest nam potrzebny.
Napisano 30.05.2007 - |22:50|
Napisano 31.05.2007 - |09:57|
1. Ta piękna klauzula, że mogą przerwać kolekcję w dowolnym momencie. No po prostu pięknie, kupie powiedzmy 20 numerów i co oni stwierdzą, że nie nie będą już wydawać ze względów ekonomicznych.
2. Dobrym przykładem na rynku jest Kino domowe i wydanie GITS, 19.90 za numer, rewelacyjnie i profesjonalne podejście do tematu. Oprócz polskiego lektora są dostepne dwie wersje napisów. W wydaniu DA jest tylko lektor, a gdzie napisy dla osób, które nie przepadają za lektorem? Tak uważam, że w wydaniach powinny istnieć równolegle napisy i PL lektor.
AD 1. Nie rozumiem Was! Przecież taka klauzula jest umieszczona na WSZYSTKICH kolekcjach DeAgostini. To jest ich zabezpieczenie, żeby potem klienci nie targali ich po sądach za ewentualne przerwanie kolekcji. Jednak z tego co mi wiadomo, to do tej pory NIGDY się to nie zdarzyło.
AD 2. No przecież w tym wydaniu jest i lektor i napisy, więc o co Ci chodzi?
Napisano 31.05.2007 - |10:30|
Ad2. Chwalą sie tylko polskim lektorem, ani słowa o napisach..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych