Nawet nie wiem co napisać...
Jak pomyśle, że minęło 10 lat to po prostu ogarnia mnie zwątpienie... Zakończył się piękny serial przez co cholernie mi smutno, ale pocieszam się faktem, że dzięki temu forum i jego członkom ta historia nie zginie
Stargate SG-1 [10x20] Unending 11/10!Zawsze chciałem dać któremuś odcinkowi note
11/10 i chociaż dawanie oceny wyższej niż przewiduje skala nie ma zbytniego sensu przynajmniej z logicznego punktu widzenia. To który jak który, ale ten odcinek zasłużył sobie na nią
Przedewszystkim spotkanie "po latach" z Asgardczykami, no już myślałem, że się nie doczekamy... Moment w którym Thor mówi, że dadzą nam dosłownie
WSZYSTKO całe dziedzictwo rasy Asgardu... No i moment kiedy okazuje się iż robią to dlatego, ponieważ nie ma już dla nich ratunku...
"You are the Fifth Race"... Jak myśle o tym, że moja ulubiona Rasa wysadziła swoją planete w powietrze... to mnie zatyka normalnie...
Wogóle nie godze się z tym, że tak cholernie zaawansowana rasa nie znalazła sposobu na to żeby poradzić sobie z własnym rozwojem... Z tego co zrozumiałem ich degeneracja fizyczna, prawdopodobnie związana z ciągłym klonowaniem doprowadziła do rozprzestrzenienia się choroby, a oni chcieli to zakończyć zanim nie będą w stanie... Nie godze się no ale trudno, stało się
Poprawki zainstalowanie na Odyseji... Widok wybuchającego statku ORI... Pocieszyłem się, że dostali po [beeep]e chociaż raz i to nie przez przypadek tylko w prawdziwej walce
No i motyw z namierzaniem technologi Asgardu... Modes ma racje, latać w kółko i wykańczać ich po kolei... Niech szczezną... Dylatacja czasu: nie spodziewałem się, że potrwa aż tak długo...
Na początku każdy próbował zająć się swoimi sprawami, Landry hoduje roślinki
No a z czasem... Ma już cały ogród botaniczny, a Michell daje rade Teal'cowi
A potem gwiazdka...! Prezenty i wogóle!
Świetny pomysł z salą do projekcji wiedzy Asgardu, moyw znany już wcześniej... A ostatnio znany z Atlantis
Czas mija i mija... W końcu śmierć Landryego, no ale mamy też rozwiązanie... Teal'c zamknięty w polu ochronnym, wybór rzeczywiście jak najbardziej trafny. Każda inna osoba nie pożyła by zbyt długo, a jego czeka przynajmniej jeszcze kilkanaście lat.
No to teraz komenatrze:
Jesteście piątą rasą. Wasza rola jest jasna. Jeśli istnieje jakaś nadzieja na zachowanie przyszłości, to spoczywa ona w was i waszych ludziach"
Nic dodać nic ująć
- Daniel i Vala byli jak dla mnie ochłapem rzuconym dla widzów - "A, macie co chcecie i tak cofniemy czas i będzie spokój z tym wątkiem" - z drugiej strony, może to i lepiej
A ja się nie zgodze... W końcu mam prawo nie?
Ciesze się, że pokazali ich wreszcie "razem" i bynajmniej nie chodzi mi o scene kiedy Vala zaczyna się rozbierać, ani też o tą kiedy przynosi kajdanki z futerkiem
Jakoś zawsze sądziłem, że ta dwójka powinna być ze sobą... Mimo ich całkowicie odmiennych charakterów, wybryków Vali itp. No i tu pokazano, że jednak było by im dobrze ze sobą... I mi się to podoba.
Siedzę w Sc-Fi od prawie 20 lat i zgadzam się z Raptorkiem SG-1 to klasyk w pełnym tego słowa znaczeniu.Dla pełni obrazu klasyki to dla mnie także Babylon 5, ST TNG, ST DS9, SAAB - to tyle jeśli chodzi o seriale.
I ja również uważam SG-1 za klasykę, jak i pozostałe z wymienionych seriali.
podobno w 10 sezonie miala sie wyjasnic sprawa z Frulingami
Już od dłuższego czasu miałem to napisać... Co wam odbiło z tymi Furlingami?!
Tak chcecie je zobaczyć, że się wszystkie pochowały.
następnie skoro ziemska Odyseja potrafiła po ulepszeniach skopać d... 2 z 3 Orishipów, to czemu w bitwie owrota 09x20 asgardzki statek nie zniszczył ani jednego??;
No przedewszystkim trzeba zauważyć, że wtedy statki Agardu strzelały pociskami a nie promieniem... Wiem, że to niewiele tłumaczy, ale napewno wiąże się z rodzajem broni i jej skutecznością
Teraz Odyseja strzela promieniem, który powoduje fluktuacje w osłonach statków Ori, a kolejne strzały wieńczą dzieło zniszczenia
Jak Asgard wynalazl bron ktora mogla spenetrowac oslony ORI to dlaczego nam tego wczesniej nie powiedzieli??
Tak jak powiedział Thor, spora część Asgardczyków sprzeciwiała się przekazaniu ich technologi Tauri nawet teraz kiedy ich zagłada jest nieunikniona. Pozatym przekazali Tauri wszystko co najlepsze, może broń nie została ukończona aż tak dawno temu? Thor mówi że nad samym komputerem pracował przez ostatni rok (z tego co zrozumiałem
)
No to się napociłem... Napewno coś jeszcze sobie przypomne
Czy chcesz czy nie, SG-1 nie umiera nigdy...