Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 211 – S10E17 – Talion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
94 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 211 – S10E17 – Talion (131 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (7 głosów [6.42%])

Procent z głosów: 6.42%

2. 9.5 (4 głosów [3.67%])

Procent z głosów: 3.67%

3. 9 (11 głosów [10.09%])

Procent z głosów: 10.09%

4. 8.5 (12 głosów [11.01%])

Procent z głosów: 11.01%

5. 8 (11 głosów [10.09%])

Procent z głosów: 10.09%

6. 7.5 (7 głosów [6.42%])

Procent z głosów: 6.42%

7. 7 (17 głosów [15.60%])

Procent z głosów: 15.60%

8. 6.5 (6 głosów [5.50%])

Procent z głosów: 5.50%

9. 6 (8 głosów [7.34%])

Procent z głosów: 7.34%

10. 5.5 (1 głosów [0.92%])

Procent z głosów: 0.92%

11. 5 (3 głosów [2.75%])

Procent z głosów: 2.75%

12. 4.5 (1 głosów [0.92%])

13. 4 (6 głosów [5.50%])

Procent z głosów: 5.50%

14. 3.5 (2 głosów [1.83%])

Procent z głosów: 1.83%

15. 3 (5 głosów [4.59%])

Procent z głosów: 4.59%

16. 2.5 (1 głosów [0.92%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

18. 1.5 (1 głosów [0.92%])

19. 1 (1 głosów [0.92%])

20. 0.5 (1 głosów [0.92%])

21. 0 (4 głosów [3.67%])

Procent z głosów: 3.67%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 25.02.2007 - |01:36|

nie jest wazne, czy wiedzieli, czy nie,
faktem jest, ze to kiepski odcinek.
jak na koniec serialu, sezonu, i w ogole - kiepski. :(
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#42 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.02.2007 - |01:37|

No ale weźmy pod uwagę to że scenariusz był pisany zanim anulowano sg-1

mam to głęboko.. skoro skasowali.. to każdy inteligentny producent kazał by je przepisać... aby wyciągnąć jak najwięcej... a oni zrobili to co zrobili... nie mam dla nich litości...

#43 Ra [SG52]

Ra [SG52]

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoZ ziemi...Chyba

Napisano 25.02.2007 - |01:41|

Ja tam mam dla nich litość za to co robili przez ostatnich parę lat. Nie ma co się sprzeczać... Dla mnie był spoko dla innych nie, każdy ma prawo do swojego zdania...
  • 0
STARGATE SG-1

#44 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 25.02.2007 - |02:06|

Wszyscy z powrotem narzekają, bo mnie moderacja za pysk trzyma i nie moge wygarnąć :P Najwyraźniej bez ciągłego powtarzania umysły skażone żółcią powracają do ulubioneog zajęcia, czyli gadania roszczeniowych głupot.

Powiem to jeszcze raz:
NIE DAłO SIĘ ZMIENIĆ SCENARIUSZY. GDYBY BYłO TO MOŻLIWE, ZROBIONO BY TO.

Prościej się nie da.

Wszystkim to się kurna wydaje, że napisanie scenariusza to takie hop siup, usiądzie się przez trzy wieczory i koniec. A tymczasem rzeczywistość przedstawia się zgoła inaczej. Pisanie scenariusza do dwugodzinnego filmu zajmuje niekiedy całe miesiące. Uwzględniając poprawkę na to, że to jest serial, scenarzyści są wprawienia a druga połowa sezonu liczy 10 odcinków, to po prostu nie było czasu na zmianę tym abrdizje, że istniał tylko zarys dalszej akcji.

Odwalcie się od faktu, że serial sie kończy. Jasne, że lepiej by było, gdyby było wspaniałe zakończenie, ale na tym etapie go nie przewidywano. Wymyślcie coś oryginalnego i trzymającego się kupy.

Odcinek nie jest najmocniejszy i nie porywał, ale nie zasługuje na mieszanie go z błotem.
  • 0

#45 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.02.2007 - |02:53|

NIE DAłO SIĘ ZMIENIĆ SCENARIUSZY. GDYBY BYłO TO MOŻLIWE, ZROBIONO BY TO.

nie dało się bo?
Bo co, bo jakiś Sky One chciał za wszelką cenę wyemitować odcinki w styczniu? (ja byłbym gotów czekać do kwietnia a nawet do następnego grudnia, byle ze mnie durnia nie robili...)

Odwalcie się od faktu, że serial sie kończy.

że co proszę? Mam zignorować fakt, że serial będzie zakończony, że wiedzieli o tym, i że właściwie mieli to zrobić dwa lata temu (byli już na to przygotowani) ale postanowili to ciągnąć dalej, i nagle mam przyjąć jakby nigdy nic, że na zakończeniu "Q" pstryknie sobie palcami i rozwiąże problem (celowa aluzja do ST, jakby ktoś nie zauważył)

W sezonie 7 mieli piękny koniec, bitwy, pokazanie poszukiwań, wszystko... a tu ciągle czekają na ostatnie pięć minut by wszystko zakończyć... a kij im w .... ...
Nie dość że sprali Legendy Arturiańskie, to jeszcze mi nie zrobią porządnego końca... (nie powiem co ja myślę o takich twórcach i producentach... bo nawet jako mod, mógłbym się z forum pożegnać)

A co do scenariusza...
Ludzie, każdy scenariusz pisze tu kto inny, reżyseruje kto inny.. i nikt mi nie w mówi, ze brakło im czasu na przepisanie 5 ostatnich odcinków... Bo zrobili wszystko by NIC NIE ZROBIĆ... (a swoją drogą jeśli ten odcinek był pisany przez miesiąc... a może lepiej bez komentarza...)

Zarrow a ty się zastanów, jak można ignorować fakt że coś się kończy... to tak jakby być na ubocie w czasie II Wojny Światowej (a dokładnie na dnie) i ignorować to że kończy ci się powietrze... a nad tobą pływają Alianci...

#46 Ra [SG52]

Ra [SG52]

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoZ ziemi...Chyba

Napisano 25.02.2007 - |03:02|

Wiesz co Toudi jakąś rację masz... Powiedzmy sobie ze serial powinien sie skończyć po 8x18 i było by dla serialu i wszystkich najlepiej... No ale skoro już jest to nie zamierzam szukać wad i ich wytykać... A szczerze mówiąc to pewnie nikomu się nie chciało przepisywać scenariuszy bo mają widzów w d.... i liczy sie tylko kasa.
  • 0
STARGATE SG-1

#47 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 25.02.2007 - |06:21|

i nagle mam przyjąć jakby nigdy nic, że na zakończeniu "Q" pstryknie sobie palcami i rozwiąże problem

W sumie... po odcinku "200" to nawet specjalnie bym sie nie zdziwil wdzac "Q" w finale 10 sezonu SG! :)

Byloby mi prosciej krytykowac gdyby wszystkie odcinki 10 sezonu byly denne. Ale przecez tak nie jest :(

ps. offtopicowo - czy serwer gwrota stoi teraz w Moskwie? :> pytam, bo czas serwera jest 2 godziny do przodu w porownaniu z CET ;)

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 25.02.2007 - |06:23|

• 0
Dołączona grafika

#48 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 25.02.2007 - |11:53|

Widzę, że zaczęła się nagonka na wspaniały :huh: odcinek. :D . Prpzecieżtu połączono w całość wszystko - historię sprzed paru lat - Jaffa z najnowszym "przyjacielem" ORI. Szkoda, że tylko tak jakoś słabo to wyadło :censored:
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#49 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 25.02.2007 - |12:39|

jednym slowem slabiutki odcinek bez 2 zdan
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#50 black hose

black hose

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 25.02.2007 - |13:37|

Ble... :( Teal'c mścił się już za ojca, żonę, kochankę, przyjaciół, a teraz za matkę i mam nadzieję że nie ma już więcej rodziny, bo te odcinki są ciągle według stałego schematu: w ostatniej chwili nadludzkim wysiłkiem... itd. A facet miał pecha i marnego dekoratora wnętż. 0/10

I wcale nie uważam, że "serial się kończy" bo w tym sezonie była masa świetnych odcinków (np poprzedni), po prostu ten jest :X

A wogóle co to za argument, że twórcy nie wiedzieli że serial się kończy? Czy odcinek był by mniej g***, gdyby SG miało przed sobą jeszcze kilka sezonów?

Użytkownik black hose edytował ten post 25.02.2007 - |13:48|

• 0

#51 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 25.02.2007 - |14:26|

Wczoraj około 3 w nocy pisałem sążnista replikę, w której mieszałem z błotem głupoty o "kończącym się serialu", wzywałem do optymizmu i pokazywałem, jak najrpawdopdobniej rozwinie się cała akcja SG razem z filmem, by uspokoić co poniektórych. Niestety... Ten popis elokwencji i chamstwa w jednym nigdy nie ujrzał światła dziennego, bo mi się nagle ni z gruszki, ni pietruszki uruchomiła aktualizacja Firefoxa i wszystko wzięło w łeb.

Dlatego postanowiłem w odpwiedzi streścić tamten post:

Nie macie racji i kropka :P

Coś więcej: zianteresujcie się kiedyś pisaniem scneariuszy i robieniem seriali. Spróbujcie wymyśleć spójną historię na 20 odcinków, trzymającą w napięciu itd. itp-tak jak sobie wyobrażacie SG. A potem wywalcie połowę i spóbujcie coś do niej dopisać, mądrale.

Zobaczymy, jak to się będzieiei wtedy kozaczyć, panowie "ten serial zszedł na psy".
  • 0

#52 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 25.02.2007 - |14:51|

Niby masz rację, ale...... nikt z nas nie jest zawodowym scenarzystą (tak sądzę), nikt też z nas nie bierze za to porządnej kasy. itd, itp......
Przecież jeżeli tworzy się jakiś serial, to nie pisze się tego na z dnia na dzień..... tylko historię tworzy się na wiele miesięcy wcześniej. Nie znam się na scenariuszach, ale wiem, że jak się tworzy jakiś projekt, to nie robi się tego z dnia na dzień, ale gdy to ma być porządnie - to trzeba nad tym posiedzieć. Kropka i tyle.
Przecież jest tyle - a raczej było - tyle wątków, które naprawdę można było wykorzystać jako odcinek "zastępczy" do głównego wątku....
Ale to i tak dyskusja na inny temat :-D
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#53 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.02.2007 - |15:46|

Nie macie racji i kropka :P

Cos Ci powiem od siebie. Nie jako moderator ale jako user tego forum. Wiesz jak konczyli inni piszacy tak jak ty (w domysle "g... wiecie, ja mam racje")? Szybko zegnali sie z tym forum.

Coś więcej: zianteresujcie się kiedyś pisaniem scneariuszy i robieniem seriali. Spróbujcie wymyśleć spójną historię na 20 odcinków, trzymającą w napięciu itd. itp-tak jak sobie wyobrażacie SG. A potem wywalcie połowę i spóbujcie coś do niej dopisać, mądrale.

Hmmmm... A Ty sie interesowales? Probowales cos napisac? Nie sadze. Wiec moze darujmy sobie takie komentarze.
I male info dla Ciebie i innych:
- Stargate SG-1 cancelled, Atlantis renewed
- SCI FI Channel confirms SG-1 cancellation
- Teal'c out for revenge in 'Talion'
Spojrzcie tylko na daty newsow. Czasu na zrobienie sensownego zakonczenia bylo az nadto. Skoro scenariusz odcinka jest (prawie) gotowy na 3 dni przed data ogloszenia konca serialu to wniosek jest tylko jeden. Nie chcialo im sie ruszyc tylkow i glow by zrobic cos porzadnego co satysfakcjonowaloby choc troche fanow.

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 25.02.2007 - |15:47|

• 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#54 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 25.02.2007 - |16:17|

Cos Ci powiem od siebie. Nie jako moderator ale jako user tego forum. Wiesz jak konczyli inni piszacy tak jak ty (w domysle "g... wiecie, ja mam racje")? Szybko zegnali sie z tym forum.

A to działa w dwie strony. Inni piszą, że na pewno się dało napisać od nowa scenariusze, również nie podając żadnych dowodów... I co?

I male info dla Ciebie i innych:
- Stargate SG-1 cancelled, Atlantis renewed
- SCI FI Channel confirms SG-1 cancellation
- Teal'c out for revenge in 'Talion'
Spojrzcie tylko na daty newsow. Czasu na zrobienie sensownego zakonczenia bylo az nadto. Skoro scenariusz odcinka jest (prawie) gotowy na 3 dni przed data ogloszenia konca serialu to wniosek jest tylko jeden. Nie chcialo im sie ruszyc tylkow i glow by zrobic cos porzadnego co satysfakcjonowaloby choc troche fanow.

No patrzę na daty newsów. I sam sobie zaprzeczasz, bo dokładnie pokazujesz, ile trwa tworzenie odcinka i na jak długo przed emisją są gotowe scenariusze.
  • 0

#55 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.02.2007 - |18:04|

No patrzę na daty newsów. I sam sobie zaprzeczasz, bo dokładnie pokazujesz, ile trwa tworzenie odcinka i na jak długo przed emisją są gotowe scenariusze.

Chcialbys by bylo tak prosto. Skoro tego i tego dnia potwierdzili kasacje serialu to znaczy, ze juz dawno byla o tym rozmowa w ekipie producentow. Przeciez takiej decyzji nie podejmuje sie ot tak. Mieli kilka miesiecy na przepisanie tego/tych odcinkow.

10 Marzec 2006 - Data emisji 9x20
14 Lipiec 2006 - Data emisji 10x01
18 Sierpien 2006 - Info o "Talion" - czyli koniec PROJEKTU scenariusza, do krecenia odcinka daleko jeszcze.
21 Sierpien 2006 - "Koniec serialu"

'Talion' to 17 odcinek sezonu. Jesli w czasie 10 Marzec - 14 Lipiec (=161 dni) powstaje 17 scenariuszy to nie mowcie nam, ze to tak wiele czasu zajmuje. 161 dni, nie dajac im wogole przerwy wakacyjnej, czyli 161/17, daje 9,5 dnia na scenariusz. DUZO?!
Oczywiscie, scenariusze pisze kilka osob, kazdy do innego odcinka wiec pojedynczy czas sie zwieksza na rzecz pracy rownoleglej ale nadal daje to ogromna ilosc czasu na poprawienie/zmiany odcinkow.

I teraz moj gwozdz do trumny tworcow:
http://stargate-sg1-...com/blog/?p=647

Before cameras: August 25-September 5

10 dni krecili ten odcinek. DUZO?!
Skoro zaczeli krecic odcinek po ogloszeniu konca serialu to nalezalo wstrzymac prace i zrobic nowe odcinki. Postprodukcja i tak nie zrobilaby darmowej pracy, efekty tez nie. Na pewno mozna bylo zrobic to lepiej, Czasu do stycznia od diabla i troche jeszcze.
  • 0

Dołączona grafika

#56 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 25.02.2007 - |18:17|

Hmmmm... A Ty sie interesowales? Probowales cos napisac?

Od 3 mięsięcy pracuję z kolegą nad scenariuszami do alternatywnego serialu SG, taki fanowski projekt. Nie robliśmy profesjonalnych scenariuszy, tylko dla jaj opracowaliśmy linie fabularne, co się dzieje w każdym z odcinków itd. Poczytaliśmy jak się robi scenariusze i takie tam. Więc mam jako-takie pojęcie, o co chodzi. Łyso?

Projekt jest martwy, ale ilość zmian, jaki przeszedł przez marne 3 miesiące uświadomił nam, jaka to ciężka i niewdzięczna robota, jeśli chce się zrobić dobre historie. I nie mówię tu nawet o robieniu serialu, tylko o samym napisaniu historii. Odprysk z jednego z pierwszych pomysłów zamieściłem na forum, to to o Furlingach i ich Spirali. Od tamtego czasu koncepcja mocno sie zmieniła, ale wkońcu daliśmy sobie spokój. Za mało czasu, a robota nas przerastała. W dodatku jeśli wszystko mogło zostać zniszczone przez nadchodzące filmy, więc postanowliliśmy poczekać i dostosować się do tego, co potem będzie. A potem może to wrzucimy na internet w formie opowiadan i streszczeń, jesli sie nam uda.

I dlatego wiem, że opracowanie 20 hisotrii na cały sezon to ogromna robota, pomijając scenariusze, scenagoraife, użeranie się o kasę itd.
Przecież to nie jest tak, że oni robią jeden film. Nie, oni robią dwadzieścia. Wiecie, jaka to kupa roboty? ile sie trzbe anagimnasytkowacnad kazdym odicnkiem, by miał ręce i nogi? By był zaskakujący, wnosił coś do historii, w rozwój postaci, by pokazać coś intereusającego, co przykuje uwagę? A może wy macie jakieś pomysły, jak powinni zmeinić scenariusze odcinków, by zroibć wspaniałe zakończenie, zwieńczone filmem? Prosze zarzucić pomysłami. A potem rozwinąć je w formie streszczeń odcinków. 10 odcinków.

Jako moderator ne możesz rozdzielać tych dwóch funkcji i twoje słowa można traktować tylko jako oficjalne zdanie jednego z modów. Pełnisz funkcję publiczną, pogódź sie z tym. I nie zachowuj się jak wkurzony szopen, rzucający oskarżenia na lewo i prawo, bo reprezentujesz tutaj high authority, a nie jakąś gównażerię. Irytuje cię to, że mam inne zdanie niz twoje, modowskie? Twoje słowa to otwarta groźba i kiwanie palcem agresywnej cenzury. Na miejscu admina zastanowiłbym się nad twoimi uprawnieniami, bo masz moim zdaniem tendencję do ich nadużywania.

Ja nie prowadze tu z nikim wojny. Użyłem emoticony by uświadomić żartobliwy ton wypowiedzi, ale jak widać kogoś (niesłusznie, bezpodstawnie) zabolały moje słowa.

Czas pokaże, jak to się wszystko zakończy. Ja tam wierzę w twórców i ufam, że nie schrzanią zakończenia. Że film nie opowie hisotrii, jak to w dzień Tauri rozwalają wszystkich jednym pierdnięciem, lecz że otrzymamy porządną historię i wybiciu Ori. Ori, a nie ich followersów.

Co do dat i produkcji-ach, rozumiem, że szacowny moderator jest producentem filmowym i ma udziały w SCIFI, że wie, jak sie ten biznes prowadzi.

Poza tym ilości czasu, jakie podajesz są strasznie małe. W 10 dni można sobie garnitur uszyć, a nie odcinki pisać.
Daj sobie spokój-porywasz sie na temat bez żandej argumentacji, za to tylko z pretensjami, które służą jako paliwo dla twojego gniewu. Wejź na wstrzymanie. Nie wiemy, dlaczego zrobiniono tak a nie inaczej, ale gwarantuje, ze nie było to spowodowane lenistwem twórćów, tylko po prostu niemożliwoscią cofniecia wssytkiego. Człowieku, czy to wogóle wiesz, że on mieli podpisane UMOWY? ze by ich wywalili z pracy, jakby w terminie nie rozpoczęli zdjęć? Czy ty wogóle masz pojęcie o kapitaliźmie? Oni musieli oddac sezon w uzgodnionych ramach czasowych. To się nazywa deadline.

Użytkownik Zarrow edytował ten post 25.02.2007 - |18:24|

• 0

#57 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.02.2007 - |18:31|

Od 3 mięsięcy pracuję z kolegą nad scenariuszami do alternatywnego serialu SG, taki fanowski projekt. Nie robliśmy profesjonalnych scenariuszy, tylko dla jaj opracowaliśmy linie fabularne, co się dzieje w każdym z odcinków itd. Poczytaliśmy jak się robi scenariusze i takie tam. Więc mam jako-takie pojęcie, o co chodzi.

Robisz to pierwszy raz w życiu, nie zawodowo i dlatego tak to idzie..
dla serialu scenariusze piszą ludzi zawodowo, nie dość że im za to płacą, to jest ich normalna praca, to jeszcze robią to od "zawsze", a jeśli mają problem napisać historię która trzymała by się kupy i ciąglości (że już nie wspomnę że byłą łączyła się w całość z tym co już wcześniej pokazano - strzały ze staffów), to może powinni zmienić pracę.. Nie sądzisz?

Że film nie opowie hisotrii, jak to w dzień Tauri rozwalają wszystkich jednym pierdnięciem,

na razie wszystko idzie w stronę tego pierdnięcia

lecz że otrzymamy porządną historię i wybiciu Ori. Ori, a nie ich followersów.

Teoretycznie można sądzić że ORI już zostali wybici, czyli co teraz? (10x14 THE SHROUD)

Użytkownik Toudi edytował ten post 25.02.2007 - |18:33|

#58 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 25.02.2007 - |18:32|

'Talion' to 17 odcinek sezonu. Jesli w czasie 10 Marzec - 14 Lipiec (=161 dni) powstaje 17 scenariuszy to nie mowcie nam, ze to tak wiele czasu zajmuje. 161 dni, nie dajac im wogole przerwy wakacyjnej, czyli 161/17, daje 9,5 dnia na scenariusz. DUZO?!

Możesz mi wyjaśnić dlaczego akurat przez taki okres czasu tworzyli te scenariusze? Bo chyba jestem za głupi na to i nie kapuję, w jaki sposób do tego doszedłeś... I kto powiedział, że nie pracują jednocześnie nad kilkoma odcinkami? Bo akurat teoria, że najpierw jeden, a później kolejny jest BARDZO naciągana.

Użytkownik franek edytował ten post 25.02.2007 - |18:33|

• 0

#59 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 25.02.2007 - |18:44|

Robisz to pierwszy raz w życiu, nie zawodowo i dlatego tak to idzie..

Zgadza się, nie zparzeczam, zreszta to hobby jest. Siadam i w wolnym czaise my slę. Ale nie zmienia to fkatu, ze zdjae sobie jako tkao sprawę z ogromu pracy.

dla serialu scenariusze piszą ludzi zawodowo, nie dość że im za to płacą, to jest ich normalna praca, to jeszcze robią to od "zawsze", a jeśli mają problem napisać historię która trzymała by się kupy i ciąglości (że już nie wspomnę że byłą łączyła się w całość z tym co już wcześniej pokazano - strzały ze staffów), to może powinni zmienić pracę.. Nie sądzisz?

To manipulacvja faktami :P Strzelanie i przeżywanie po tch strzałach to stara śpiewka kinematografii. Poza tym historie trzymają się kupy. Gdyby tak nie było, to by ich wylali z roboty, bo ratingi spadłyby w okolicy 4 sezonu.

Na razie wszystko idzie w stronę tego pierdnięcia
Teoretycznie można sądzić że ORI już zostali wybici, czyli co teraz? (10x14 THE SHROUD)

Niem. Sugeruję przeczytanie spoilerów do filmu. Nie są jakieś miażdżące, a wiele wyjaśniają i pozwolą zrozumieć, dlaczego jestem taki ufny ( i mam nadzieję, że się nie rozczaruję). Poza tym pomysł na film nie został wzięty z sufitu. Jak powiedziano w jednym z wywiadów, po prostu wyciagnięto cały wątek z planowanego sezonu 11 i go zmienino w ten sposób, by zmieścić go w filmie. Co przy niezbyt dużej ilości odcinków przełomowych dla fabuły (np. w tym sezonie były to: "Pegasus Project" "Quest", "The Shroud", i nadchodzący "Dominion"), daje całkiem spore możliwości.

Proponuję uważnie śledzić, ile czasu zajmie napisanie scenariusza do filmu. Z dużym prawdopdobieństwem wystarczy potem tą liczbę zaokrąglić w dół, a otrzymamy czas potrzebny na napisanie dwóch odcinków.

Użytkownik Zarrow edytował ten post 25.02.2007 - |18:46|

• 0

#60 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.02.2007 - |18:48|

Zarrow:
Zeby nie bylo ze grzebalem w Twoim poscie. Poprawilem tylko znaczniki cytatow by wyswietlal sie prawdlowo.

Jako moderator ne możesz rozdzielać tych dwóch funkcji i twoje słowa można traktować tylko jako oficjalne zdanie jednego z modów. Pełnisz funkcję publiczną, pogódź sie z tym. I nie zachowuj się jak wkurzony szopen, rzucający oskarżenia na lewo i prawo, bo reprezentujesz tutaj high authority, a nie jakąś gównażerię. Irytuje cię to, że mam inne zdanie niz twoje, modowskie? Twoje słowa to otwarta groźba i kiwanie palcem agresywnej cenzury. Na miejscu admina zastanowiłbym się nad twoimi uprawnieniami, bo masz moim zdaniem tendencję do ich nadużywania.

A nawet niech to bedzie zdanie mnie-moderatora. Nie irytuje mnie Twoja opinia na ten czy inny problem ale sposob w jaki ja przedstawiasz. I to Ty nie ja rzucasz slowami na lewo i prawo nie podajac prawie zadnych argumentow. Ot, chodzby "Nie macie racji i kropka." a znajde wiecej takich jesli zechcesz.
Jesli chcesz mozesz smialo powiadomic o mojej opinii na ten temat administracje forum. Na pewno rozsadza sprawe sprawiedliwie.

franek:
10 Marzec 2006 - Data emisji 9x20
18 Sierpien 2006 - Info o "Talion"

Koniec emisji sezonu jest okolo daty startu pracy nad kolejnym sezonem. Tutaj przyjeta z pewna doza przypuszczen. 18.08 - data ukazania sie info o odcinku - 17 ukonczony scenariusz- popatrz na daty innych spoilerow.

Oczywiscie, scenariusze pisze kilka osob, kazdy do innego odcinka wiec pojedynczy czas sie zwieksza na rzecz pracy rownoleglej ale nadal daje to ogromna ilosc czasu na poprawienie/zmiany odcinkow.

No i przeciez to wartosc srednia. 9,5 dnia gdyby pisala je jedna osoba. Jesli wiecej osob to pomnoz to sobie razy ich ilosc. I nie mowie, ze maja pisac pokolei jeden.. drugi... trzeci... caly czas to wartosc srednia. Przytaczam ja po to by pokazac, ze wcale wiele czasu nie kosztuje ich napisanie tego scenariusza.
  • 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych