Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wraith

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Kiedy powstali Wraith? (97 użytkowników oddało głos)

Kiedy powstali Wraith?

1. Zanim Pradawni przybli do galaktyki Pegaza - drogą ewolucji. (13 głosów [13.98%])

Procent z głosów: 13.98%

2. Stworzyła ich jakaś inna rasa. (4 głosów [4.30%])

Procent z głosów: 4.30%

3. Pradawni stworzyli ich "przypadkiem" z Iratiusa. (76 głosów [81.72%])

Procent z głosów: 81.72%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.10.2006 - |17:00|

Tak się zastanawialem jeszcze nad tym i:
!. Jezeli padl im naped podswietlny to bardzo dawno temu
2. Musialo byc to dość blisko pegaza bo McKay odnajduje ich mniej wiecej w pol drogi
Ergo
Nawet w czasie relatynym zaloga musiał byc w hibernacji bo inaczej nie wytrałaby tak długiego lotu.

P.S
Rozumiem że Pradawni nie maja problemów z energia ale z teg oco pamietam z fizyki to zblizenie sie do predkości światla wymaga dużej dawki energii - dążacej do nieskończoności. (No chyba że to rasa Chucka Norisa)

Napęd podświetlny im nie padł, bo go przecież używali. No z tymi 10 tysiącami lat świetlnych to się pomyliłem, bo rzeczywiście to by było drugie 1,5 mln lat drogi.
Przy prędości 99,9%c podróż trwa relatywnie kilkadziesiat tysiecy lat, do tego trzeba uwzględnić składową przejściową dodatkowo ten czas wydłużającą. Przyjmując, że staza może podtrzymać zwykłego człowieka przy życiu 10000 lat i dzieląc załogę na dyżurnyc i śpiących potrzebaby najwyżej kilkunastu pokoleń przy czym możemy też dopatrywać się dodatkowej możliwości uruchomienia urządzenia powodującego dylatacje czasu wokół statku, co mogłoby ten czas skrócić do doslownie dni. Oczywiście takie przypuszczenia nie mają poparcia w serialu ale wiadomo, ze pradawni byli "smart" więc nie możemy tego wykluczyć. Jeśli statek nie umożliwia podruży wielopokoleniowej (żywność, ubrania itp. wymagają dużych zapasów) to zostaje ylko wersja z dodatkową dylatacją czasu.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#42 Hemzok

Hemzok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów
  • MiastoAtlantyda

Napisano 22.12.2007 - |14:03|

Przecierz w SGA mają teorie, że wraith wyewolułowały z Iratusa, pewnie z pomocą pradawnych.
  • 0

#43 freyr

freyr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • Miastołódź

Napisano 04.04.2009 - |00:49|

a generalnie pradawni się jakoś tego nie wyparli tzn. że wright sa z ich winy no możę nie pradawni jako rasa a tylko kapitan statku w odc return 1 w 3 sezonie
o ile mnie pamięć nie myli onill tak odparł zarzut że obudziliśmy wright
  • 0

#44 missiol

missiol

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 06.08.2009 - |06:37|

Dla mnie starorzytni stworzyli Wraith i nic nie zmieni mojej decyzj
No chyba rze będą mieć nną teorie w serialu.

(a poza tym dlaczego pszece Wrath nie morzecie poprostu Widma)
  • 0

#45 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 27.08.2009 - |17:00|

Dlatego poniewaz nienawidzimy tlumacza z AXN ktory jest cieciem. Poza tym ta rasa sie tak nazywa, a po Polsku brzmi to kretynsko.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#46 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 27.08.2009 - |17:20|

Kolejny... Bić... ;) A tłumaczowi z AXN podesłać kopertę z wąglikiem.
Wraith to prędzej upiory a nie widma (o ile pamiętam to w LOTR ring wraiths są przetłumaczeni jako upiory pierścienia). Zresztą i jedno i drugie brzmi idiotycznie.

Poza tym przyjęło się, że starożytni to Pradawni.
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#47 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.08.2009 - |17:34|

A dlaczego Ty nie możesz pisać poprawną polszczyzną? Błędy typu "starorzytni" czy "morzecie" jeszcze mogę przełknąć (choć z trudem), ale żeby napisać "rze"?! :huh:

Jak widać AXN emitując ten serial robi chyba złą robotę. Na forum coraz więcej ludzi piszących o Widmach czy MPZ...
  • 0

#48 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 29.11.2009 - |19:35|

Ja nie uważam, żeby stacja i to dość dostępna w Polsce robiła złą robotę emitując SG. To już lekka przesada:) Oby wiecej stacji i o ludzkich porach puszczało s-f.

Co do tłumaczenia na AXN ma ono potknięcia i to spore ale akurat moim zdaniem nie co do Widm i MPZ. Widmo - to wręcz kongenialna propozycja. Przypomnę, że te stworzenia poznajemy w serialu poprzez strach jaki sieją i projekcje naziemne jakich do tego celu używają. To nie Upiory z LOTR - to zła analogia. Tłumacz to wykorzystał, dodatkowo posiłkując się faktem, że przeciętny człowiek z Pegaza królowych raczej nie widział - stąd rodzaj nijaki to Widmo jest bardzo celny.
Co do MPZ to aż się prosiło, szczególnie, że tylko szyk słów jest inny. Na Hataku jak dobrze pamiętam tak tłumaczono skrótowiec CYLON: CYbernetyczno-Logiczny Organizm Neuronowy (w pilocie Caprica) i to jakoś protestów nie wzbudzało. Co ciekawe tłumaczenie lepsze od oryginalnego CYbernetic Life-fOrm Node.

Przykładem potknięcia tłumacza AXN jest tłumaczenie Dart jako Żądło. Messerschmitt to messerschmitt, spitfire to spitfire, ale język polski taki prosty nie jest i już z RMS Titanic jest zagwozdka, bo nazwa się spolonizowała co do wymowy i 90% osób mówi o TYTANIKU a nie TAJTANIKU. To już tylko kwestia czasu, jak pisownia Tytanik będzie tak samo poprawana jak Waszyngton i Szekspir.

To trend ostatnich lat i lobby reklamowo-producentckiego, aby za wszelką cenę zachowywać nazwy własne i nie tłumaczyć ich - bo są na plakatach, zwiastunach, zabawkach i taniej jest nie kombinować nawet ze szkodą dla języków narodowych. Nie ulegajmy temu lobby.

Mam koleżankę w dystrybucji kinowej i powiem, że jeżeli tłumacz chce przetłumaczyć nazwę własną, imię, ksywę to wymaga to zgody dystrybutora czasem nawet producenta. Zatem nie sam jak go tu nazwano cieć-tłumacz zadecydował o Widmach. Ta presja na zachowanie oryginalnych nazw jest tak duża, że jak wprowadzano do kin kreskówkę The Incredibles, cały sztab ludzi dumał co zrobić, aby chociaż zachować literkę "I" (producent się uparł, bo w większości europejskich języków za sprawą łaciny dało się tytuł prawie dosłownie przetłumaczyć, ale akurat nie po polsku)- dzięki czemu powstało kongenialne tłumaczenie "Iniemamocni" z Panem Iniemamocnym i Panią Iniemamocną. I to polska wersja tytułu lepiej od oryginalnej oddaję istotę tej rodzinki. Podobnie "Łowca androidów" jest tytułem trafniejszym od oryginalnego. Są i wpadki jak "Elektroniczny morderca" (jak ktoś nie wie to Terminator). Zresztą nie trzeba daleko szukać, po francusku i polsku nie mamy Stargejtu tylko narodowe tłumaczenia i dobrze:)

Zatem nie uważam, aby używanie określenia Widma było naganne i sam od jakiegoś czasu go stosuję, co polecam.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 29.11.2009 - |20:14|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#49 miki_357

miki_357

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 24.06.2010 - |10:23|

Ja się zgadzam z Mystralem
  • 0

#50 emilzx

emilzx

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 22.09.2012 - |11:20|

Wraith powstali z Iratusa. Pradawni przybyli do galaktyki i zasiali życie - czyt. ludzi rozesłali po planetach.

Iratus powstał w wyniku ewolucji czy jakoś inaczej po prostu tam już był. Na planecie gdzie był ten Iratus -  gdzie powstał  Pradawni też ludzi tam wysłali jak na każdą inną planetę no i po prostu iratus zaatakował ludzi i pobrał ich DNA i potem się przekształcił i tak opuścił planetę potem na innej planecie "poznał" pradawnych i "widząc" że są dużo inteligentniejsi zrobił to samo z jakąś grupką pradawnych

Ps. Toudi mam nadzieję, że teraz jest już dobrze napisane.Toudi własnie poprawiłęm i napisałem to co rozumiem więc nie czepiaj sie

Użytkownik emilzx edytował ten post 08.03.2013 - |13:26|

• 0

#51 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.09.2012 - |14:48|

emilzx przeczytaj na głos co napisałeś, a następnie napisz co zrozumiałeś.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych