Skocz do zawartości

Zdjęcie

[sprzęt] drukarki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#41 Snake Dog

Snake Dog

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 19.10.2006 - |15:57|

Od marca jestem szczęśliwym posiadaczem Epsona R220.
Moim zdaniem drukarka jest świetna, jakoś wydruku również bardzo dobra.
Jeśli kogoś stać to oczywiście lepiej używać oryginalnych tuszy (ok.240zł za komplet) , ewentualnie zamienników które również są dobre (koszt kompletu ok.90zł)

Użytkownik Snake Dog edytował ten post 19.10.2006 - |15:58|

• 0

#42 zbyniot

zbyniot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 06.11.2006 - |23:54|

Czy może ktoś już korzystał z zamienników tuszu do Canon 4200 ? Jakie efekty, czy jakość jest zadawalająca ?

Co prawda mam Canona MP500 ale to są te same tusze co do Canona 4200 i właśnie jestem po wymianie już 4 pojemnika. Muszę przyznać że nie zauważyłem żadnego spadku jakości w wydrukach po zamontowaniu zamienników. Jestem bardzo zadowolony z ich jakości.

Użytkownik zbyniot edytował ten post 06.11.2006 - |23:55|

• 0

#43 tosli

tosli

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 108 postów

Napisano 14.12.2006 - |09:49|

Czy ktoś ma lub miał możliwość używania drukarki HP Photosmart D5160 ?
Jakiej jakości są wydruki na płytach, jak ze zużyciem tuszy ?
Z tego co się zorientowałem to ceny wahają się od ok. 370 do 420 zł za sztukę.

Użytkownik tosli edytował ten post 16.12.2006 - |07:23|

• 0

#44 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.02.2007 - |01:40|

Wracając do Canon IP4200. Czy ktoś skąd korzystał z zamienników do tej drukarki? Jakiej firmy? Jakie byłe tego efekty? Czy głowica dalej jest cała?

Czy ktoś korzystał z zamienników firmy Calidad z Sydnej importowane przez agama.pl?
  • 0

#45 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 26.11.2007 - |14:48|

No więc kupiłem sobie kolorową drukarkę laserowa (ceny ostatnio spadły).
Oczywiście z przeznaczeniem głównym do druku okładek (no może dzieci tez trochę dopuszczę - ale pod kontrola).

Drukarka HP Color LaserJet 1600.
Cena brutto 999 zł.
W zestawie oprócz drukarki 4 (cztery) tonery - yellow, magenta, blue i oczywiście black.
Oryginalne tonery - komplet kosztuje ok 1200 zł.
Są oczywiście zamienniki ale jeszcze nie próbowałem.
Uwaga - tonery to połówka standardowych opakowań mimo, że wielkośc jest mniej więcej ta sama.
Wystarcza jedynie na 1000 odbitek :(

Drukarka olbrzym - w końcu gdzieś te 4 tonery muszą się zmieścić :)
Strasznie ciężka - 18 kg :)

Papier z podajnika jest zaginany chyba raz. Więc ładnie bierze nawet dośc gruby kartonik.
Jednak nie wydrukuje na papierze "trójwymiarowym" z wypukłościami.
Tzn wydrukuje ale wydruk można od razu do kosza.
Więc nadają się wyłącznie papier/karton gładki.

Pierwszego dnia wydrukowałem ok. 30 okładek na papierze foto, błyszczącym przeznaczonym do drukarek
atramentowych Canon (na którym standardowo drukowałem okładki w mojej drukarce).
Czas wydruku jednej okładki jest dość duży.
Nie mierzyłem ze stoperem ale powiedzmy, że coś koło minuty.

Krycie i odwzorowanie barw jest znakomite - i jestem bardzo zadowolony :)
Praktycznie natychmiast mogę okładkę przyciąć i wkładać w pudełko.
Nie muszę czekać na dokładne wyschnięcie tuszu i nie muszę uważać na spocone palce
przy wkładaniu do pudełka.

Jedna uwaga - mimo stosowania papieru foto błyszczącego - wynik jest matowy.
W tej chwili poszukuję papieru foto przeznaczonego to tego typu drukarki - zobaczymy wtedy jakie będą rezultaty.
Prawdę powiedziawszy zastosowanie zwykłego papieru do drukarek (zamiast sztywnego kartonika foto)
jedynie nieznacznie pogarsza wydruk.
Zrobiłem na takim papierze (prime jet 80 g/m2 - Kwidzyń zielony Polpaper) kilka okładek do mniej ważnych pudełek
i całkiem całkiem :)

No i to by było na tyle...

(Zobaczymy na ile okładek mi to wystarczy :) )

::. GRUPA TARDIS .::

#46 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 27.11.2007 - |10:46|

Kolorowy laser ma poważną wadę, a mianowicie koszty utrzymania. Oprócz tonerów co jakiś czas trzeba wymienić bęben, oraz pas (nie pamiętam jak on się nazywa) na który narzucany jest wzór wydruku przenoszony na kartkę. To są koszta porównywalne do zakupu drukarki. Co do jakości druku, to jednak plujki są lepsze IMHO. A startowe pojemniki zawsze są oszukane, napełniają je tylko w 30% :(
  • 0

#47 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 27.11.2007 - |21:56|

Kolorowy laser ma poważną wadę, a mianowicie koszty utrzymania. Oprócz tonerów co jakiś czas trzeba wymienić bęben,

Jaki bęben?
Tam nie ma żadnego bębna :)
Tzn są 4 bębny (wałki światłoczułe - jeżeli o tym myślisz) po jednym w każdym pojemniku na toner.
Wymienia sie je wraz z tonerem :)
Więc nie ma tu żadnego dodatkowego kosztu.

Jak pisałem wyżej koszt kompletu tonerów to 1200 zł
Drukarka z kompletem tonerów wewnątrz kosztuje 999 zł
Więc będę się mocno zastanawiał co kupić gdy mi się toner zużyje :lol:

oraz pas (nie pamiętam jak on się nazywa) na który narzucany jest wzór wydruku przenoszony na kartkę.

Coś takiego jest w tej drukarce i właśnie się zastanawiałem do czego służy - dzięki już wiem :)

To są koszta porównywalne do zakupu drukarki. Co do jakości druku, to jednak plujki są lepsze IMHO.

Absolutnie nie potwierdzam.
Jakość wydruku z plujki (CANON IP4200) nawet się nie umywa do tej drukarki laserowej.
Nie mówiąc już o trwałości wydruku.

A startowe pojemniki zawsze są oszukane, napełniają je tylko w 30% :(

Może w plujkach tak jest - tutaj po prostu są mniejsze opakowania niż "normalne".
Obliczone na 1000 odbitek.
Zresztą "normalne" by tu się nie zmieściły - zwiększyłyby gabaryty drukarki dwukrotnie :)

Jedyna wada - jaką w tej chwili widzę to to ze nie może drukować na płytach :( :P
Ale może, w jakieś kolejnej wersji i to dołożą :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 27.11.2007 - |22:00|

#48 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.11.2007 - |22:44|

Jakość wydruku z plujki (CANON IP4200) nawet się nie umywa do tej drukarki laserowej.
Nie mówiąc już o trwałości wydruku.
Może w plujkach tak jest - tutaj po prostu są mniejsze opakowania niż "normalne".
Obliczone na 1000 odbitek.

A z IP4200 przestałeś już korzystać ??
  • 0

#49 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 28.11.2007 - |09:05|

A z IP4200 przestałeś już korzystać ??

nie :)
na czymś muszę drukować labele na płytki.

#50 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 28.11.2007 - |10:43|

Chyba laserówki na płytkach nie będą drukować (w relatywnie krótkim okresie czasu), za bardzo by je rozgrzewały, chyba, że zrobiąmniej grzejące lasery :)
  • 0

#51 Kitana

Kitana

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoThorne (Doncaster)

Napisano 20.04.2008 - |10:44|

Heyka:)

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna urządzenia wielofunkcyjnego...
Zastanawiałam się nad firmą BROTHER (HP odpada, ja i moi przyjaciele mieliśmy problemy z HP...)
Czy mozecie mi polecić jakiś model?
Próbowałam znaleźć jakieś opinie...ale niestety..niezbyt dużo...
Bardziej chodzi mi o drukowanie tekstu niż zdjęć...

dziękuję za pomoc :)
  • 0

“ Remember, the Force will be with you. Always."

#52 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 20.04.2008 - |11:10|

Więc będę się mocno zastanawiał co kupić gdy mi się toner zużyje :lol:

Dokładnie :] Chyba lepiej sprzedać używaną drukarkę za 500-600zł i kupić nową z połową tonera za 999zł. (plusem jest też to, że można kupić nowszy model)

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna urządzenia wielofunkcyjnego...

Też o tym myślałem i przeglądając urządzenia do 500zł doszedłem do takich wniosków:

Brother - tanie, ale słaby desgin. Przyzwoite koszty eksploatacji. Problemy z wydrukami foto jak się używa inny papier niż firmowy Brother.

Canon - ładny design, dobra jakość. Masakryczne koszty eksploatacji. Tanie zamienniki, ale jest haczyk: trzeba bawić się w przeklejanie oryginalnego chipa z tuszu. Jak się zepsuje to trzeba wyłożyć na nowy tusz.

HP - ładny design, dobra jakość. Duże koszty eksploatacji. Dużo tanich zamienników.

Epson - ładny desgin, przyzwoita jakość. Tanie koszty eksploatacji!!! Czerń i kolory mają osobne tusze. Tusz na allegro to ok. 10zł za 18ml. Komplet tuszów to 25-30zł.

Jeżeli bym kupował to pewnie pomyślę o HP lub Epson.
  • 0
VeeDee

#53 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.04.2008 - |22:32|

Jeśli chodzi o Canon, jeśli zapchasz głowicę to amen. Trzeba kupić nową drukarkę. Ja tak miałem przy zamiennikach (ale przynajmniej drukarka się zwróciła).

Nawet mając teraz Brothera, chyba jednak zastanowił bym się jednak nad epsonem. Po Brother ma kilka drobiazgów na które się początkowo nie zwraca uwagi, ale potem potrafią być upierdliwe :/
  • 0

#54 Kitana

Kitana

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 21.04.2008 - |19:57|

dziekuje bardzo za podpowiedzi :)

Poszukałam troche w necie i macie racje.
Miałam wczesniej drukarkę igłową firmy EPSON, ale był to jeden ze starszych modeli (7 lat temu...).
Teraz zapewne jest wiekszy wybor, bo i nowe, wielofunkcyjne urzadzenia doszly z rozwinietymi opcjami etc., wiec znowu bede glowkowac ktory model jest najlepszy.

dzieki :)
  • 0

#55 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 22.04.2008 - |06:59|

Po Brother ma kilka drobiazgów na które się początkowo nie zwraca uwagi, ale potem potrafią być upierdliwe :/

Mógłbyś wymienić? Bo rozważam niedługo kupno Brothera (dotychczas używam starego Epsona).
  • 0
http://magory.net - moja strona

#56 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.04.2008 - |00:20|

Jeśli chodzi o drukarkę to nie mam zastrzeżeń, co najwyżej brak trybu nocnego (wcześniej miałem Canon IP4200) czyli drukowaniu wolniej niż max, ale za to ciszej. Drukarka w czasie pobierania papieru hałasuje jak laserówki. Ale to nic.

Jeśli chodzi o skaner. To tak. Denerwuje mnie brak możliwość skanowania kilku stron do jednego pdf. Oraz to iż skaner nie skanuje od początku szkła tylko ma jakiś margines 0,2-4cm

A to się tyczy modelu DCP 150C
  • 0

#57 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 23.04.2008 - |08:57|

OK. Dzięki. Mnie to raczej przeszkadzać nie będzie.
  • 0

#58 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.04.2008 - |23:55|

To jak kupisz Brothera i zamierzasz działać na zamiennikach to kilka rad:
- kupuj zamienniki tylko jednej firmy
- od razu wsadź do drukarki zamienniki, a org schowaj do szafy (bo jak ci się zepsuje drukarka to do serwisu wyślesz z nówkami :P)
- z pierwsze kompletu mniej wydrukujesz niż z następnych bo drukarka pobiera z niego tusz by "zalać" dysze.
  • 0

#59 Kitana

Kitana

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 26.04.2008 - |10:57|

:)

Po dłuższym przeszukiwaniu stron internetowych/informacji/opinii etc zdecydowałam się na model Epson DX8450.
Co prawda to urządzonko zajmuje troche miejsca na biurku (byłam,widziałam), ale z opinii posiadaczy tej drukarki wynika iż bdb drukuje tekst i zdjecia, a przy tym tusz jest w dobrej cenie :)

Przeszukałam także net pod kątem informacjii o Monitorach...dwa z nich wydaja mi się najodpowiedniejsze... Samsung: SM931BW, SM932GW.
Z tego co zrozumiałam pierwszy znich ma polączenie cyfrowe a drugi analogowe, czy jakoś tak... a że monitor ten ma być prezentem dla mojego ukochanego to nie chciałabym popełnić jakiejś gafy...help ;)
  • 0

#60 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 05.05.2008 - |07:08|

Przeszukałam także net pod kątem informacjii o Monitorach...dwa z nich wydaja mi się najodpowiedniejsze... Samsung: SM931BW, SM932GW.
Z tego co zrozumiałam pierwszy znich ma polączenie cyfrowe a drugi analogowe, czy jakoś tak... a że monitor ten ma być prezentem dla mojego ukochanego to nie chciałabym popełnić jakiejś gafy...help ;)

Poczytaj forum mva.pl - koniecznie! - i nie kupuj niczego bez połączenia cyfrowego. Najlepiej coś na innej matrycy niż TN (ew. TN z tych nowszych, trzeciego typu - o ile monitor nie będzie przeznaczony do obróbki zdjęć/grafiki). Moim zdaniem z budżetem podobnym do ceny monitorów, które wymieniłaś lepiej... nie kupować w ogóle. :)

Użytkownik Magnes edytował ten post 05.05.2008 - |07:09|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych