Skocz do zawartości

Zdjęcie

polityczna poprawność

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#41 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.12.2005 - |16:36|

Rzeczywiście. Błedem jest stwierdzenie, że nikt nie wymyslił systemu lepszego niż demokracja+kapitalizm. Tylko niestety nikt lepszego nie zrealizował. W tym właśnie problem. System socjalistyczny jest wizją najdoskonalszą i właśnie dlatego tak nierealną.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#42 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 05.12.2005 - |16:56|

Nie realne, ale jakie piękne...

Wsumie mnie przeraża nie to że system utopijny jest (a raczej nie istnieje) jaki jest, tylko to że są ludzie którzy w każdym systemie znajdą coś, dzięki czemu będą żerować na innych. Patrzta na komunizm, nawet nasz kapitalizm (szczególnie ten w polskim wydaniu)

@BST masz racje że PP w filmach jest płytka i jasno wykrowana, ale nie możemy oczewić od od filmu 2 godzinnego czy odcinka serialu 40 minitowego, że naszkicują nam postać w pełni szarą, dobrą ale z wadami. Złą ale z sercem dla dla dzieci,, czy zwierząt (choć mogą o tym wspomnieć).

Ale trzeba przyznać że czasem się starają (Garibaldi z B5 to chyba najbardziej "szara" postać w serialach) nawet w SGA taki Ford zrobił się brudniejszy.

Poza tym jest jeszcze jeden problem - WIDZ - ja np chce czasem zobaczyć tylko czerń i biel na ekranie, nie chce skupiać się przez cały film kto kim i dlaczego jest. I któż czasem nie marzył by być takim nieskazitelnym superbohaterem?

#43 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 05.12.2005 - |17:31|

W B5 czy Farku połowa postaci jest "szara", i da sie jakoś w 45 minutach to zmieścić, oczywiście nie w jednym odcinku tylko rozpisać takie wątki na całą serie. Pozatym gdyby wszystko kończyło sie happy endem nigdy nie powstałby "Sleeping in light" najlepszy epizod i najlepszy final jaki kiedykolwiek w życiu widziałem, a widziałem chyba wszystko. (Ze sci-fi wszystko)
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#44 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 05.12.2005 - |18:26|

System socjalistyczny jest wizją najdoskonalszą

No offence, ale:

To ma byc jakas niby 'prowokacja' czy Ty tak na serio? Bo jesli na serio to zaczynam na powaznie sie zastanawiac czy ja jestem na na forum gwrota.com czy w psychiatryku? :o
To co napisales nie jest nawet niemadre... raczej budzace we mnie przerazenie. I mowie to serio.
Jesli ktokolwiek po doswiadczeniach XX wieku znow wypisuje ze socjalizm jest wizja najdoskonalsza (obojetnie: utopijna, niezrealizowana, wypaczona, popsuta) znaczy to dla mnie (bez urazy) ze albo jest slepy, albo jest nastolatkiem, ktory socjalizm zna z ksiazek. I to chyba pisanych przez takich autorow, ktorych ja musialem czytac na zaliczenie w PRL.

ps. ogladalem wiekszosc, co powstalo pod nazwa ST i nigdy bym nie wpadl na tak kuriozalny pomysl aby szukac gdziekolwiek tam socjalizmu! To bzdura. Kto w srodku zimnej w wojny w USA (wtedy zaczeto robic ST) popularyzowalby socjalistyczne idee??? Moze sie cos komus myli z ideami Rewolucji Francuskiej? Ale to jest zupelnie cos innego!
  • 0
Dołączona grafika

#45 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 05.12.2005 - |18:40|

No to musze Cię oświecić ze Roddenberry miał właśnie między innymi problemy z rozpoczęciem emisji ze względu na to ze dostrzegli producenci w latach 60 ze tło polityczne zalatuje socjalizmem.
Poza tym skoro nie wpadłeś na to czym jest ustrój w Treku a dokładnie wariacją jakiego ustroju jest, to jak sam byś nazwał ten ustrój?
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#46 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 05.12.2005 - |18:55|

PP jako system, realia świata:

Tutaj niestety Star Treki biją tym BEŁKOTEM wszystko na głowe, dodatkowo dodając do tego najbardziej wyssane z palca naukowe BREDNIE.
Nawet smerfy i gumisie mają swoje ograniczenia.
W Star Trek te "niespotykane cudowne wynalazki" to tak niedopuszczalne DYRDYMAŁY że głowa boli.

Świat, bez pieniędzy, konkurencji, własności prywatnej, chorób itp to jest UTOPIJNY SOCJALIZM w najczystszej postaci. Takie coś mógł wymyślić TYLKO BOGATY intelektualista mieszkający w KAPITALISTYCZNYM kraju.
Nie dziwota skoro ojciec SOCJALIZMU był KAPITALISTYCZNYM PRZEMYSŁOWCEM

PP jako zachowanie postaci, czyli ogólna plastikowość i bezpłciowość:

Trzeba najpierw oddzielić DRAMATY jak Lost, BSG, Medium, Invasion itp których główną osią jest LUDZKA NATURA od seriali przygodowych/akcji czyli S-F starej generacji, opartych na efektach i rozrywce

Wśród tych drugich mamy takie jak:
I Liga
Farscape - pierwszy przygodowy S-F nowej generacji, gdzie relacje ludzkie to podstawa a nie dodatek. Dlatego tak dobrze pomyślane i zagrane są postacie Johna, Aeryn, Scorpiusa i Chiany
Firefly - coś co mogło być następcą Farka, także bardzo dobrze zagrane i pomyślane postacie.

II Liga
Klase niżej jest Babylon 5

III Liga
Kolejne są Stargaty

IV Liga podwórkowa.
I na samym końcu plastikowi i bezpłciowi, żyjący w UTOPI i obsługiwani przez niedożeczne wynalaski bohaterzy Star Treków.

Tak więc postaci z DRAMATÓW S-F oraz produkcji przygodowych/akcji nie ma co porównywać.

P.S. Obrońcy Star Treka ja też wychowałem się na Picardzie i całej reszcie co nie zmienia faktu że ST to BEŁKOT i najczęściej społeczne i naukowe BREDNIE.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#47 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 05.12.2005 - |19:44|

Pierwsza sprawa dla jasności jak już o dramacie mówimy to Babylon 5 jest stricte dramatem sci-fi i niedoścignioną klasyką dramatu Sci-fi, BSG jeszcze lata musi pracować na takie miano. Farscape z kolei to mistrzowskie połączenie Dramatu/Akcji/Komedii/Przygody którego pewnie tak szybko się da powtórzyć.

Daj sobie spokój wyzywaniem Treka od niedorzeczności, wyśmiewania się z jego wynalazków i technologii.
W czasach, gdy emitowano TNG podczas przerw w wykładach na największych uczelniach, najnowsze odcinki zaprzątały głowy największych fizyków tego świata, dyskutowali komentowali, prym wśród nich wiódł największy umysł dzisiejszego świata fizyki teoretycznej i największy fan Treka wśród fizyków S. Hawking (nobel za czarne dziury, to ten na wózku...)
Sam nawet zagrał epizod w jednym odcinku TNG. Polecam ci poczytać kilka książek traktujących o technologii w Treku, między innymi "Podróże międzygwiezdne" L.Krausa gdzie opisuje on krok po kroku każdy element technologii z Treka.
Moja mama jest tez fizykiem i jest fanka Treka, od czasu jak ma DVD obejrzała wszystkie odcinki wszystkich seriali i bredni i bełkotu nie stwierdziła, a jedynie naciąganie praw fizyki, upraszczanie i czerpanie pełnymi garściami z prac teoretycznych największych umysłów 20 wieku. No, ale Ty z pewności jako politolog masz większe pojęcie o technologii w Treku od fizyków. Oczywiście w Treku jest kilka wierutnych i nie potrzebnych bzdur jak na przykład Q i inne omnipotencjalne wynalazki które mnie strasznie denerwują.

Co do polityki w Treku to widzę że razi cię wszystko co ma lewicowe podłoże... pozdrawiam twoją młodzieżówkę :>
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#48 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 05.12.2005 - |19:54|

No to musze Cię oświecić ze Roddenberry miał właśnie między innymi problemy z rozpoczęciem emisji ze względu na to ze dostrzegli producenci w latach 60 ze tło polityczne zalatuje socjalizmem.
Poza tym skoro nie wpadłeś na to czym jest ustrój w Treku a dokładnie wariacją jakiego ustroju jest, to jak sam byś nazwał ten ustrój?

Na pewno nie socjalizmem. Nie slyszalem, zeby Marks czy Engels pisali w swoich "dziełach" o swiecie, w ktorym uproszczajac wrzuca sie do automatu garsc piasku a wyjmuje schabowego. :P
Trek jest po prostu bajką. A bajki kieruja sie innymi prawami niz rzeczywistosc.
Jesli natomiast ktokolwiek zaczyna z bajek wyciagac wnioski dot. prawdziwego swiata, to moim skromnym zdaniem powinien sie obudzic. Bo Trek to sen, bajka.
  • 0
Dołączona grafika

#49 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 05.12.2005 - |21:30|

Nie przeinaczaj faktów, przeczytaj dokładnie to co napisałem w postach powyżej. Marks, Owen, Henri de Saint-Simon, Fourier i inni nakreślali idee całkowicie nierealne to oczywiste ale głowne hasło socjalizmu Każdemu według potrzeb (jednostki) każdy według swoich możliwości to jest główna parafraza Treka, to tego dołaczona jest druga część - zaawansowana technika, która w pewnym stopniu uprawdapadabnia ekonomie i polityke w Treku. Bo skoro replikatory z energi wytwarzają (prawie) dowolną zaprogramowaną materię, energia jest wytwarzana z deuteru (ciężka woda) i anty-deuteru (tu wymyslili inwertery dlatego nie ma problemu z zamianą na anty-deuter, która wymaga więcej energi niż da) i z takich reaktorów produkują "darmową energie" to dysponując taką techniką w pewny sposób można zrozumieć ekonomie i polityke Treka, bo po co Ci pieniądze skoro dostaniesz wszysto z replikatora, jedzenie, ubrania cokolwiek.

Nie rozumiem dlaczego Treka nazywacie bajką co niektórzy. To jasne ze to serial Sci-Fi z techniką bardziej lub mniej prawdopodobną. W treku wszystko można policzyć, jest w miare paranaukowy, naciągając fakty oczywiście to wszystko prawda, ale inne produkcje to 100 razy większe bzdury przeczące jakiejkolwiek logice. Spójrzcie na Sg1 - wrota zasilane z elektrowni jakieś..... zeby zagiąć przestrzen na takim odcinku potrzeba energi 10 obserwowanych wszechświatów (według badań m.in Krausa) a co dopiero energi z elektrowni lub DHD. To co jest większa bzdurą to czy statki zasilane przez najbardziej wydajne reaktory znane fizyką i opierające sie na prawach fizyki mówie tu o reaktoram M-AM. Spiesze wyjaśnić ze już od kilku lat potrafimy anty-atomy wytworzyć na kilka sekund, ale energia do ich wytworzenia jest 100 razy wieksza niż uzyska sie z anichilacji. Chodzi mi tu poprostu o skale wielkości, to wszystko jest Sci-fi, ale biorąc skale to Trek w porównaniu do innych produkcji to serial niemal dokumentalny.

A i jeszcze jedno, znajdę materiał o tym ze Roddenberremy ze względu na podteksty Socjalistyczne wyrzucano projekt Treka to wkleje linka.
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#50 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 05.12.2005 - |21:54|

A i jeszcze jedno, znajdę materiał o tym ze Roddenberremy ze względu na podteksty Socjalistyczne wyrzucano projekt Treka to wkleje linka.

A to nie było tak, zę oni mu skasowali pierwszego pilota bo był za mało szybki? zbyt inteligentny? I że ludzie wówczas chcieli western w kosmosie, a nie goepolityczną myśl filozoficzną? (dawno temu widziałem materiał odnośnie TOSa, to tam mówili, ze pilot jest "za inteligentny" dla masowego odbiorcy)

#51 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.12.2005 - |21:56|

Generalnie socjalizm i demokracja w ujęciu teoretycznym i idealnym praktycznie zlewaja sie. Różni je jedynie zastosowanie kapitalizmu w towarzystwie demokracji i sposób wspólnego sprawowania władzy przez lud, który w obu przypadkach ma decydujacy głos. Dopiero ujęcie praktyczne je rozróżnia. Własnie ten sposób sprawowania władzy daje demokracji przewagę. Nie można komus wytykać, że socjalizm zna tylko z książek, jesli dyskusja jest tylko na poziomie teoretycznym Bezapelacyjnie socjalizm jest bliski ideału, i podkreślam po raz drugi: właśnie dlatego jest nierealizowalny. Tak samo jak nierealizowalny jest obwód elektryczny z idealnymi elementami RLC.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#52 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 05.12.2005 - |23:02|

Babylon 5 niedoścignionym wzorem, którego Battlestar Galactica długo nie osiągnie ? :blink:

Bez urazy ale chyba kolega bardzo mocno się uderzył w głowe.

Ja właśnie teraz oglądam B5 s3e2 obecnie i porównywanie tego z BSG to pomyłka.

I nie mówie o efektach żeby była jasność, mówie o grze aktorów, postaciach itd.

Oczywiście B5 się poprawia z s1 tragedii na całkiem dobry s2/3 ale to nie ta klasa co BSG, tutaj nawet nie ma co porównywać gry aktorów do Farscape, Firefly.

Rozumiem że ktoś może być fanem B5, Terka itd ale NIE MOŻNA porównywać wspomnień, najczęściej z kilku najlepszych odcinków.
Ja też zaczołem powtórnie oglądać ST Voy bo pamiętałem że mi się bardzo podobał.
I co ??
Po obejżeniu ST Voy s1e1-12 postanowiłem że będzie on na końcu listy jak już wszystko inne zobacze, taki był "rewelacyjny".
Z tym że teraz ST Voy oglądałem razem z BSG i Farkiem.

Ten sam błąd, czyli wspaniałe wspomnienia mamy przy grach komputerowych gdzie ludzie mówią, poprzednia część 5 lat temu to była super, a nowa to kicha.
To włączcie i porównajcie, bo tylko wtedy widać różnice.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#53 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 05.12.2005 - |23:18|

Ale z Ciebie człowieku zacietrzewieniec jakich mało i jak ktoś walnął sie w głowe to napewno byłeś to Ty. Twoje wielkie dzieło BSG którego wielkim wyznawca jesteś, jeszcze sie w powijakach rozkręca. Dla Twojej wiadomości do moich ulubionych produkcji wracam często obecnie po raz drugi oglądam BSG i po raz 3 B5, którego kończe i mój drogi przyjacielu twierdze ze BSG w obecnej formie po 20 odcinkach z groszem ma daleką droge do pobicia Babylon'u i Farscape. A Treki na czele nomen omen z moim ulubionym Voyagerem również całkiem niedawno oglądałem, chyba w maju skończyłem i nie sa to wspomnienia jakieś dawne i odległe. Zapamietaj jedno ja jezeli coś pisze to pisze to z własnego doświadczenia a nie z Tv.com twojej drugiej wyroczni. Bo pierwsza to przecież BSG dzieło wszechczasów po 23 odcinkach.
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#54 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 06.12.2005 - |00:09|

Widzę, że wywołano tu BSG, więc się wypowiem.

Nie ma chyba osoby bardziej pragnącej żeby BSG osiągnęło szczyty, ale niestety muszę się zgodzić, że na razie nie ma sensu porównywać BSG do B5 czy Farka. Jakkolwiek nie do końca zgodzę się zw słowani, że BSG " długo nie osiągnie" tego co osiągnął B5, to uważam, że Babylon na prawdę jest obecnie serialem lepszym od BSG. Bo nawet ja uważam, że B5 jest jak na razie najlepszym serialem jaki powstał. Jak Battlestar osiągnie 5 (czy nawet 4 sezon) to będzie można zacząć jakieś porównania, ale teraz to lekka pomyłka. IMO BSG jest serialem z potencjałem, z przyszłością, ale trzeba zobaczyć jak Moore poradzi sobie z prowadzeniek kilkusezonowej fabuły. Na razie wychodzi mu to świetnie (niewielu serialom udało się to na początku swojego istnienia), ale nie w tym sztuka, żeby mieć świetny start, sztuka w tym żeby ten start wykorzystać i nie opaść z sił. Pokładam wiarę w Moora i spółkę, ale to, że sobie wierzę, nic nie zmienia, trzeba poczekać na porównania i oceny.

@BST: wierzę, że ta ironia odnśnie BSG była wyolbrzymiona na potrzeby tej dyskusji :) ;)
  • 0

->1019<-

#55 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.12.2005 - |00:28|

Neoo jeśli akcja w BSG będzie rozwijać się tak jak się rozwija, to ja się obawiam że jeszcze wiele wodu upłynie w rzekach i wiele sezonów nakręcą nim będzie można go porównać z B5, jak by nie było w B5 jeden sezon to jeden rok, a w BSG to zaledwie miesiące minęły, a akcja czesto i o dzień się nie posuwa.

#56 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 06.12.2005 - |00:36|

A czy ja o tym mówiłem? Jak uważnie przeczytasz moją wypowiedz, to zobaczysz, że pisałem o kilkusezonowej historii. Więc gdzie ja pisałem o czasie upływającym w serialu?
:>
  • 0

->1019<-

#57 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.12.2005 - |00:49|

wiem, widzę, ale mi chodziło o to że to będzie więcej niż 5 sezonów... sporo więcej ;)

a nie ważne widzę że ze zmęczenia coś mi się klawiatura i słowa mylą....

#58 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 06.12.2005 - |12:32|

Dokładnie BSG jest serialem o ogromnym potencjale, ale to od Moora zależy co z tego wyjdzie. Jak narazie emocje takie jak najlesze odcinki B5 wzbudził we mnie genialny BSG 2x10. Ale serial dopiero sie zaczyna niemal, bo co to przy epopejach jest 20 pare odcinków, wiec wszystko przed nim.
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#59 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 06.12.2005 - |16:27|

A wiecie co? Powiem Wam, bo sie tak awanturujecie, ktory serial lepszy...
Mialem dzis wolne, wiec tak pod wieczor wczoraj cos mnie tknelo i zaczalem ogradac 3 sezon ST DS9. I jak zaczalem ogladac o przed 20 to skonczylem gdzies gdy switalo :afro:

Czemu to pisze? Nie wiem jak to co powiem przeklada sie na BSG, Babylon i Farka, ale gdy ogladam ST ciagle widze ze 80% pomyslow w SG1/SGA jest ze Startreka! :huh:

Wychodzi mi wiec, ze jak by nie patrzec, pomijajac forme - czyli np coraz bardziej zakrecone efekty z komputera pierwowzorem i, a moze przede wszystkim matryca, z ktorej robi sie seriale Sci-Fi byl i jest Startrek. Zwlaszcza te wczesniejsze serie. Bo te ostatnie - mialy juz konkurencje....
  • 0
Dołączona grafika

#60 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 06.12.2005 - |17:12|

Ja dobrze rozumiem dlaczego DŁUGIE, 4 sezonowe seriale mają większą ocene niż te co mają 1-2 sezony.

Po prostu siłą serialu jest przywiązanie nasze do postaci, a 4 sezony gnioty nie dostają.

Tak więc starsze dzieła dostają bonus za ciągłość i rozwój, a już Star Treki i Star Warsy dostają wielki bonus za bycie oddzielnym kanonem, mają własne universum.

Niemniej nie można mówić że np Lost czy BSG jest słaby bo dopiero leci 2 sezon.
Prison Break będzie miał tylko 1 sezon, a nikt nie powie że nie jest świetny.

Powiem tak że Farek po 2 sezonach a zwłaszcza s1 był gorszy od Firefly, który niestety został skasowany.
Oczywiście po oglądnięciu całego Farka jest on lepszy od Firefly.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych