Odcinek 197 - S10E03 - The Pegasus Project
Napisano 30.07.2006 - |12:40|
Po pierwsze czarna dziura wciagnie mniejsze statki a wiesze się nie zmnieszczą.
Po drugie połaczeni ejest między małymi wrotami w gali Pegaza a dużymi w Drodze Mlecznej.
Wiec proporcja wrót jest duża a jak gadał MacKeyy przemieszczenie się przez taką kombinacje wrót jest niemożliwe.
Pozatym gdyby było możliwe to po co w odcinku Atlantis 3x03 zbierali by wrota do skonstrułowania drogi między 2 galaktykami.
Ale generalnie odcinek super I wreście wyjaśnili pare spraw i powstało pare nowych wątków a i Daniew się doczekał swojego Danie-land'u
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne
Napisano 30.07.2006 - |12:47|
Oniell dwa razy odwiedził Asgadrczyków budując mały "dopalacz" do zasilania.
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate
Napisano 30.07.2006 - |13:08|
Tzn mogę się mylić ale wydawało mi się że wrota są na stabilnej orbicie (więc czarna dziura ich nie wciągnie ale będą sobie tak krążyć). Więc równie dobrze Dart może zacząć krążyć w wokół czarnej dziury zmniejszając powoli prędkość aż znajdzie się na tej samej orbicie co wrota.Pozatym nawiązują do otwartych wrót w galktyce Pegaza i Drogi mlecznej to transport jest nie możliwy.
Po pierwsze czarna dziura wciagnie mniejsze statki a wiesze się nie zmnieszczą.
Po drugie połaczeni ejest między małymi wrotami w gali Pegaza a dużymi w Drodze Mlecznej.
Wiec proporcja wrót jest duża a jak gadał MacKeyy przemieszczenie się przez taką kombinacje wrót jest niemożliwe.
Pozatym gdyby było możliwe to po co w odcinku Atlantis 3x03 zbierali by wrota do skonstrułowania drogi między 2 galaktykami.
Co do wielkości wrót to chyba dhd w super wrotach powinno korygować różnice wynikające z rozmiarów wrót (Tolanie mieli z tego co pamiętam mniejsze wrota od standardowego modelu).
Dlaczego nasi kombinują a nie korzystają z tych wrót? :
1.Problem mamy z przeniesieniem się z naszej galaktyki do pegaza a nie odwrotnie
2.Niebezpiecznie by było korzystać z wrót po których drugiej stronie można wpaść na Ori
"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam
Napisano 30.07.2006 - |13:56|
Napisano 30.07.2006 - |14:06|
Napisano 30.07.2006 - |14:26|
oby następne były na podobnym poziomie i oby odcinek 200 uświetnili czyms naprawdę wielkim (może wielki come back Jacka???? jakze jego brak, za bardzo przeszli do porządku dziennego nad jego brakiem, już nawet go nie wspominają... zupełnie jakby nie żył...
o poranku..."
Cytat z filmu "Apocalypse Now"
Napisano 30.07.2006 - |15:34|
10 napewno nie dam, bo to maksymalna ocena i dostanie ją dopiero odcinek który spowoduje, że zapamiętam go do końca życia, że będę chciał oglądać w nieskończoność, że za każdym razem będą mi ciarki non-stop chodziły po plecach, że poprostu będzie to najlepszy odcinek stargate'owy.
Obawiam sie ze taki nie powstanie hehehe
Wedlug mnie nie ma co zalowac bo odcinek byl ekstra a takie nastawienie prowadzi do tego ze jesli powstana odcinki jeszcze lepsze i lepsze to nie wystawisz dychy bo bedziesz uwazal ze mozna to zrobic jeszcze lepiej
P.S. w ktorym momencie bedziesz wiedzial ze to jest najlepszy odcinek Stargate`owy i ze nie powstanie jeszcze lepszy??
Napisano 30.07.2006 - |16:14|
To fakt że wrota są na stawilnej orbicie i że jak one są to i dart też może by moje przeoczenieTzn mogę się mylić ale wydawało mi się że wrota są na stabilnej orbicie (więc czarna dziura ich nie wciągnie ale będą sobie tak krążyć). Więc równie dobrze Dart może zacząć krążyć w wokół czarnej dziury zmniejszając powoli prędkość aż znajdzie się na tej samej orbicie co wrota.
Co do wielkości wrót to chyba dhd w super wrotach powinno korygować różnice wynikające z rozmiarów wrót (Tolanie mieli z tego co pamiętam mniejsze wrota od standardowego modelu).
A na dodatek czarna dziura wywołuje zakłocenia w systemach statków na tyle że uniemożliwia skanowanie okilc czarnej dziury i nie pozwala na wykrycie wrót na orbicie. Wtedy statki Wraith mogą przelecieć obok wrót nawet ich nie zauważając bo mają zakłócone sensory. Więc wrota są bezpieczne puki co.
A dhd nie ma w super wrotach. Przynajmniej w naszej galaktyce. DhD jest jedynie w superwrotach w galaktyce ori.
Dlatego sgc przyleciało do gali pegaza by z tąd nawiazać połaczenie z wrotami w naszej gali bo one zostały tak skonstułowane by odbierać przychodzące połączenie.
Więc nie ma urzączenia które koryguje różnice wynikające z rozmairów wrót bo wrota zostały stworzone do współpracy między równymi sobie.
To że nastąpił przeskok i uruchomienie super wrót w naszej gali to tylko połączenie a zakłócenia spowodowane wielkością uniemożliwiają podróż.
Dlatego w Atlantisie abierają wrota żeby zrobić połaczenie między galaktykami bo inaczej wykorzystali by właśnie to które stworzyli.
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne
Napisano 30.07.2006 - |16:46|
a na koncu wyszlo ze ORISHIP jest wiekszy od supergate'a no i jakos ten ich strzal tuz przed zniszczeniem nie trafil w Al'kesh'a troche dziwne wczesniej dobrze strzelali
Nie zgodzę sie - obejrzyj jeszcze raz odcinek 9x20 - celność strzałów z głównej broni ORI oceniam na około 30%
Napisano 30.07.2006 - |17:23|
Napisano 30.07.2006 - |18:00|
Napisano 30.07.2006 - |19:32|
+ Czy jest coś piekniejszego jak zobaczyc druzyne SG1 i SGA w jednym odcinku?! Mckey i Sam, Shepard i Michel vel Crighton :clap: :clap: normalnie bosko (zabraklo tylko Jacka Oneila!)
+ piękna czarna dziura - hehe
+piekna pani Pradawna...
+wraight i ori.... dzielil ich tylko skok przez wrota ale oba zniszczone... to była prościzna
+ciagla akcja, po prostu magiczny ocinek, Atlantyda, dialogi...
-znow zapomniano o proporcjach bo SEGMENT super wrot przeciez musial przeleciec przez normalne wrota prawda? a tu mamy ze jeden segment jest jakies 10xwiekszy (widac na 31:57 i 40:25) niz normalne wrota - pod tym wzgledm rezyserka daje ciala, ale przymykamy na to oczka.
-zabrakło jakiegoś Asgarczyka w tle...
ODCINEK z tych co lubie!
Oczywiście dałem 10:)
Mają fajną 'wyszukiwarkę' na Atlantis:) (zakładam że pradawna podszyła się teraz pod program, a nie że była tam od samego początku). Jestem ciekawy co z najbardziej mi się przynajmniej nasuwającymi się pytaniami: -Jak produkować ZPM/Wyświetl schematy ZPM`a/W jaki sposób powstał pierwszy ZPM/... itd itd:)
Dokladnie, sciagnac plany, schematy, przekazac Asgardczykom i moze skonczyl by sie problem z energia.
Użytkownik Depth Finder edytował ten post 30.07.2006 - |20:16|
Napisano 30.07.2006 - |20:10|
więc nie wiem czemu takie polaczenie jest niemozliwe?
Napisano 30.07.2006 - |21:13|
Bardzo udane polaczenie sg1 + sga, neka mnie jedno pytanie => Czy pradawni dziela sie na Latinian, alterian i cos jeszcze, czy sa to tylko inne okreslenia ich?
Napisano 30.07.2006 - |21:24|
Sorki za zejscie z tematu , już nie będę
Napisano 31.07.2006 - |00:22|
Wishful thinking. Tak jakby nie zyl. Po prostu juz w tym serialu nie jest umocowany na stale i sprobuj ten fakt zaakceptrowac....i oby odcinek 200 uświetnili czyms naprawdę wielkim (może wielki come back Jacka???? jakze jego brak, za bardzo przeszli do porządku dziennego nad jego brakiem, już nawet go nie wspominają... zupełnie jakby nie żył...
Z tą ostatnią kwestia to było pytanie retoryczne. Pradawna z tego odcinka po prostu ma zdjecia do serialu ReGenesis i zapewne zbytnio nie ma czasu na granie postaci w innych filmach...Też mnie to wkurza O dziwo w obu serialach wszystkie pradawne sa bardzo ładne i zawsze muszą szybko znikać.
Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 31.07.2006 - |00:24|
Napisano 31.07.2006 - |07:41|
Napisano 31.07.2006 - |07:48|
Kilka razy Pradawna pomagała ascendować Danielowi. Teraz inna pradawna przekazywała wiedzę. Udostępnili nam bazę danych wiec możemy czerpać garściami. Z drugiej strony jak może pamiętasz Tolanie i Nox-owie też nie byli skorzy do podzielenia się swoją wiedzą z Taurii. Uważali ich za mało "rozwiniętych" i dla tego nie chcieli dopuścić aby dokonali samo zagłady.
Spójrz na Asgardczyków, Dali nam tarczę ale nic z technologii militarnej. Nawet źródełkiem energii nie chcą się podzielić
Jak wiele razy było powiedziane Pradawni mieli obserwować a nie mieszać się. To że mamy problem z ORI to nasza wina, sami ich tu ściągneliśmy. Co prawda przez ciekawość ale to wina ludzi.
Z drugiej strony wydaje mi się że jest niepisany pakt między ORI a Pradawnymi. Zauważcie że to nie Acenci z ORI prowadzą siły ORI ale dziewczyna (zmodyfikowana genetycznie) wiec wydaje mi się że po prostu pradawni i ori nie mogą ingerować w życie w kosmosie a jedynie obserowować, z tym że i ori i kiedyś Anubis znaleźli sposób aby to obejść.
Użytkownik enzo edytował ten post 31.07.2006 - |14:24|
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate
Napisano 31.07.2006 - |09:50|
A mi kojaży się ze wszystkimi naszymi statkami które opuściły układ ziemia-księżyc .manewr przyspieszania grawitacyjnego mocno skojarzył mi się z Farscape :-)
Wracając do odcinka - rewelacja . Teksty , humor , akcja , Cytryna , niespodzianka, atlantis i....
Odemnie 9,5 ( 10 sobie zostawiam na tak na wszelki wypadek ) .
Napisano 31.07.2006 - |13:04|
Ten odcinek był naprawdę udany. Wszytko dobrze pięknie czarna dziura, Wraith, ORI nawet ich rozwalili ale po co była ta CYTRYNA?
Ogólnie było do przewidzenia że Mckay sie powsztrzyma i powie Carter o swoich fantazjach ale starali sie nie ma co.
Ciekawi mnie jednak czemu nie sprawdzali wcześniej czy w pokoju z hologramem nie było pobierania energii prócz oświetlenia.
Moim zdaniem Lantiantka chciała powiedzieć że na jednej z planet nie ma tej broni, ale jak pisał biku1 moze broń nie jest warta zachodu i Carter bądz Mckay musi coś wymyśleć, np. cos takiego jak rozwalanie ORISHIP'u.
Odcinek ogolnie rzeczy biorąc był udany opócz kilku FOPA (patrz CYTRYNA, wywód Mckay)
Czekam z niecierpliwieniem na nast odc.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych