Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sleeper Cell

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#41 unnamed

unnamed

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 293 postów

Napisano 09.10.2007 - |08:19|

na razie jestem po 1 sezonie i faktycznie jestem miło zaskoczony
serial rozkręca sie z odcinka na odcinek... faktyzcnie nie ma tam strzelania poscigów i inne takie
ale jak dla mnie ne mozna sie przy nim nudzic...
polecam wszystkim którzy szukaja naprawde dobrych seriali....
  • 0

#42 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 09.10.2007 - |19:27|

na razie jestem po 1 sezonie i faktycznie jestem miło zaskoczony
serial rozkręca sie z odcinka na odcinek... faktyzcnie nie ma tam strzelania poscigów i inne takie
ale jak dla mnie ne mozna sie przy nim nudzic...
polecam wszystkim którzy szukaja naprawde dobrych seriali....

A ja jestem rozczarowany, bo zostawili nas z niczym. Tak genialny serial jak Sleeper Cell powienien mieć jakieś sensowne rozwiązanie, a oni narobili nam smaka tą ostatnią ceną drugiego sezonu i zakończyli serial. Tak się nie robi. :angry:

Użytkownik waski edytował ten post 09.10.2007 - |19:28|

• 0

#43 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 30.03.2010 - |18:00|

Odkopuję stary wątek, bo zgodnie z radą zaczęłam oglądać i oceniam serial bardzo pozytywnie. Co prawda na razie widziałam tylko 3 odcinki, ale już widać podejście twórców do tematu.

+ Przede wszystkim islam nie = terroryzm, tylko złożona religia i kultura.
+ Angielski nie jest jedynym językiem na świecie.
+ Mało głupiego strzelania i bum z innych seriali, więcej taktyki i planowania.
+ Świetna scena z pilota, w której grupa małolatów zaczepia hindusa, biorąc go za araba.
+ Brak schematu czarne-białe.

Zdecydowanie do dalszego oglądania.
  • 0

#44 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 02.11.2011 - |17:06|

Ponownie odkopuję, bo dopiero teraz skończyłam s01. Zmobilizowały mnie dobre recenzje Homeland, który mam w planach, ale czekam aż się nazbiera wiecej odcinków i na razie nadrabiam starocie. Nie sugerujcie się datami postów - odcinek 1x04 zaczęłam oglądać mniej niż dobę temu, a dzień jeszcze młody i pewnie jutro będę po s02. Wciąga.

No więc minęło 1,5 roku i sporo seriali za mną, a ja dalej jestem pod wrażeniem SC i podtrzymuję opinię z posta powyżej. Nietypowa perspektywa, fabuła ciągła, logiczna i dobrze wyważona, niektóre akcje przewidywalne, kilka całkowitych niespodzianek, obu stronom trochę pomogło szczęście (ale w granicach rozsądku), dużo szarości, nie ma dominacji angielskiego, brak patosu i nieskazitelnych bohaterów, sporo świetnych scen. A przede wszystkim oglądając miałam wrażenie, że taka historia naprawdę mogłaby się wydarzyć, i to jest największa zaleta serialu. Jeśli coś zgrzytało, to minimalnie.

Drugi sezon podobno słabszy i do tego przypadkiem trafiłam na ogromny spoiler, ale najlepiej samemu sprawdzić.
Na mojej liście seriali pozycja obowiązkowa.
  • 0

#45 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.11.2011 - |08:40|

Ja mam serial na dysku od ponad roku, ale nijak nie mogę się zabrać zawsze coś innego się napatoczy. Jednak po Homeland jego notowania u mnie diametralnie wzrosły i myślę, że już niedługo go oblukam.
@Kiara podążam twoim tropem z serialami, najpierw Damages, wczoraj Downton Abbey zacząłem ;)
  • 0

#46 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 03.11.2011 - |10:50|

Ups, jak się nie spodobają to będzie na mnie ;) Downton Abbey jest specyficzny, zwłaszcza drugi sezon może zmęczyć, za to Sleeper Cell polecam bez wahania. Niestety z planów nic nie wyszło i jestem dopiero po 2x02, ale na razie trzyma dobry poziom. I mam dziwne przeczucie, że nie będzie happy endu.
  • 0

#47 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 03.11.2011 - |11:35|

Zacny serial, aż dziw mnie bierze, że niektórzy wolą katować jakieś nędzne nowości twierdząc, że nie ma co oglądać.
  • 1

#48 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.11.2011 - |11:42|

Trzeba jednak przyznać, że w tym sezonie zacnych nowości kilka jest. Mówię rzecz jasna tylko i wyłącznie o kablówkach. Plus kilka niezłych kontynuacji. Ale fakt faktem, że starszych pozycji tzw must see nadal do obejrzenia jest sporo, jak chociażby SC.
  • 0

#49 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 03.11.2011 - |15:09|

Przymierzam się do tego serialu, tym bardziej jeśli jest to podobne do "Homeland", które mimo braku jakiejś akcji jest ciekawe i mam nadzieję, że w ciekawy sposób zostanie zakończone. Hmm, kwestia wystawiania ocen za poszczególne odcinki już była kiedyś poruszana, serial mimo słabych ocen za poszczególne odcinki może nas w jakiś przedziwny sposób ciekawić i intrygować. Dla mnie takim przykładem jest np. The Big C, gdzie poszczególne odcinki są średnie, przeciętne, mnie jednak ciekawiła historia Cathy, jak to się zakończy.
I jeszcze trochę off - zacnych seriali z nowości jest jak na lekarstwo (Homeland, AHS, może Boss?) - reszty nie oglądam, ale szczerze mówiąc niespecjalnie mnie do nich ciągnie (ani opinie jakieś wspaniałe, ani fabuła zbyt ciekawa) - gdzieś tam mam na dysku Revenge i Hart of Dixie.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#50 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 03.11.2011 - |21:54|

Tak się tu ożywiło ostatnio że łyknąłem 4 epizody na raz. Fajnie zagrane główne role, fajne zderzenie właściwego islamu z tym wypaczonym przez ekstremistów. Bez przesadnego słodzenia - to lubię. Delta i Macmax - chyba nie ma na co czekać.
  • 0

#51 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 05.11.2011 - |14:50|

No i już. Od wczoraj myślę nad końcowymi odcinkami i trochę mi szkoda, że nie ma trzeciego sezonu, ale to byłoby za bardzo naciągane. A tak zostało dobre wrażenie. Serial daje radę aż do końca, nawet ostatni odcinek (kto nie widział nie czytać!)
Spoiler

Krótko mówiąc - mocny serial, bardziej niż niektóre "szokujące" nowości. Jeśli ktoś zna podobne to piszcie. Mnie na myśl przychodzi jedynie Bauer, ale to jednak inna bajka.

A piszę posta głównie po to, żeby się zapytać czy ktoś jakimś cudem zna wykonawcę i tytuł piosenki z 1x09 ok. 27 minuty, kiedy jest widok na miasto w nocy i potem klub ze striptizem. Nigdzie nie mogę namierzyć, nawet po urywkach tekstu.
  • 0

#52 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 05.11.2011 - |23:17|

Z muzyką z Sleeper Cell ciężko bo większość to jest soundtrack zrobiony przez osobę do tego zatrudnioną, która również przerabiała muzyczne swoje wypociny. W pierwszym odcinku jest taki fajny kawałek jak Darwyn wychodzi z więzienia na początku, a na soundtracku jest wersja z wokalem damskim i jakoś wolę tę wersję z serialu.

Kiara, sprawdź skrzynkę forumową.
  • 0

#53 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 06.11.2011 - |12:43|

Sprawdziłam i odpisałam. Dzięki.

Porównałam i też wolę wersję z serialu.

Upór nagrodzony - znalazłam!

Taka sobie piosenka na pewno nie warta czasu poświęconego na szukanie, ale zawzięłam się i postanowiłam sprawdzić, czy w necie rzeczywiście można znaleźć wszystko ;)
  • 0

#54 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 06.11.2011 - |22:06|

No to serial "zaliczony".
Pierwszy sezon spoko, drugi trochę naciąnięty - ale dało się obejrzeć.
  • 0

#55 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 14.11.2011 - |23:08|

I.01-02
jakiś czas temu przeczytałem na tym forum w dziale "Serial nie wart polecenia" opinię kogoś, kto nudził się na każdym odcinku tego serialu. Nie pamiętam nicka, ale mam pytanie czy my rozmawiamy o tym samym serialu?
Dla mnie znakomite otwarcie, świetne poprowadzenie fabuły i nieustanne napięcie, nawet jak się nic nie dzieje czekam zahipnotyzowany. Zaczynam się uzależniać od takich klimatów terrorystycznych (Homeland, SC), zna ktoś jeszcze tytuły w tym gatunku? - czy "Unit" jest podobne? czy "Over There" ? czy może coś innego?
A SC oglądam dalej i kibicuję tym "złym", jakoś tak ostatnio mam, że wolę nietypowe i niekonwencjonalne rozwiązania.
P.S. dzięki za polecenie SC, @cliffhanger, chyba że 3 razy pisałeś że to świetny, choć z lekka niedoceniany serial.

Użytkownik Macmax edytował ten post 14.11.2011 - |23:09|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#56 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 14.11.2011 - |23:26|

No nie był zbyt popularny w USA, aż dziwne, że w ogóle amerykanie go wyprodukowali, miał małą oglądalność i później Showtime zrobił taki trick PR-owy i twierdzili, że to miniseria i tak też kwalifikowali ten serial do różnych nagród i w sumie opłaciło im się to. Serial powstał jakoś 3 lata po 9/11, z marketingowego punktu widzenia serial był skazany na porażkę, ale to była dobra decyzja dla Showtime. To jeszcze były czasy kiedy telewizja budziła się do swojego potencjału i przed urzędasami.
  • 0

#57 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.11.2011 - |13:57|

Myślę, że teraz na fali popularności Homeland (podobno z odcinka na odcinek coraz więcej ludzi to ogląda) Showtime mogłoby się pokusić o odświeżenie Sleeper Cell. Pewnie oglądalność mieliby większą niż podczas oryginalnego czasu nadawania kilka lat temu.
  • 0

#58 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 15.11.2011 - |14:15|

Nawet kiedyś mieli taki pomysł, żeby co kilka lat powstawał nowy sezon opowiadający o zmianach w terroryzmie, ale raczej to była wymówka wobec kasacji serialu i jakoś ten pomysł mi się nie podoba. Warto też wiedzieć to, że większość bohaterów jest wzorowana na prawdziwych postaciach w życiu.
  • 0

#59 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 01.12.2011 - |22:47|

No to po pierwszym sezonie - może to nienormalne myślenie, ale tak się zżyłem i podziwiałem upór i potężną siłę woli zamachowców, że mocno żałowałem że im się nie udało. Znowu wygrała amerykańska siła i ich wszechobecne służby. Epizody w środku nieco słabsze, bardziej skupione na pokazaniu religii islamskiej, na ukazaniu że islam to nie tylko terroryzm. Poza tym zbyt dużo się wtłoczyło wątków romantycznych - nie pasowało to do jakby nie było samobójców, "wojowników", walczących z niewiernymi.
Ale ogólnie serial wart polecenia, przy nim to niektóre seriale wydają się po prostu śmieszne i bardzo nierealistyczne, w SC wszystko było naturalne i spokojnie mogło/może się wydarzyć - 8,5/10 za całość.
  • 0

#60 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 01.12.2011 - |23:10|

O ile dobrze pamiętam, to drugi sezon od pierwszego jest lepszy. Szkoda, że tylko na tylu się skończyło, ale fajnie zobaczyć jak Showtime widziało terroryzm te 5-6 lat temu i porównać to do "Homeland". Bo obie produkcje są stosunkowo podobne.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych