Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysokość IQ w SG-1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#41 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.10.2003 - |20:05|

Jednak problem z wszystkimi testami IQ jest taki, że jeżeli znasz zasady to już jesteś do przodu. Nie wierzę we wszystkie tego rodzaju testy.
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#42 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 23.10.2003 - |20:23|

Jednak problem z wszystkimi testami IQ jest taki, że jeżeli znasz zasady to już jesteś do przodu. Nie wierzę we wszystkie tego rodzaju testy.

jesli sie zna zasade to faktycznie sporo pomaga - ale trafiaja sie tez nowe zadania - i tych juz nie sposob obejsc. no i nikt chyba nie wymyslil lepszego sposobu na badanie inteligencji - i on sie zmienia, poprawia (tak mi sie zdaje hehe)
zreszta mi sie wydaje ze takie testy moga statystycznie badac zdolnosci - a pojedyncze przypadki moga byc pewnie zlym odzwierciedleniem.
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#43 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.10.2003 - |20:26|

Nie wiem czy można Pradawnych tak po prostu wykluczyć, w końcu przecież występują w serialu. No, ale chciałem pomówić o Replikatorach. Wydaje mi się, że kolega obi troszeczkę je niedocenia. Zaadaptowali wiedze Azgardu i zaczęli budować własne statki. Udało im się też udoskonalić tę technologie w oparciu o wiedzę zdobytą na kimś innym. Dzięki czemu mogli sobie potem łotać Azgardczyków. Sam Thor powiedział, że zachowują indywidualność, ale działają w grupie. Czyż nie można o nich powiedzieć, że tworzą społeczeństwo? No i ich najbardziej rozwinięta forma. Najnowszy model niczym się nie różni od ludzi. Oprócz oczywiście nieorganicznego ciała. Ja bym tak łatwo nie przekreślał Replikatorów.
  • 0

#44 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 23.10.2003 - |20:35|

Inteligencja jest słowem wytrychem, jak szczęście, dobro - istnieją w nszej cywilizacji od tysięcy lat, ale nie wiadomo co to jest. Możesz ocenić wiedzę człowieka, ale nie jego inteligencję, podobnie nie ocenisz dobroci człowieka. Ta sama osoba w różnych sytuacjach może być bardziej lub mniej inteligentna, podobnie dobroć nie jest bezwzględne. Testy IQ oceniaja inteligencję w rozwiązywaniu testów IQ.

gulus chyba nie zawsze inteligentny
  • 0

#45 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 23.10.2003 - |20:50|

Możesz ocenić wiedzę człowieka, ale nie jego inteligencję, podobnie nie ocenisz dobroci człowieka. Ta sama osoba w różnych sytuacjach może być bardziej lub mniej inteligentna, podobnie dobroć nie jest bezwzględne. Testy IQ oceniaja inteligencję w rozwiązywaniu testów IQ.

mozna probowac oceniac czy ktos jest dobry - np matka teresa - no jest to jakas ocena. tylko ze zazwyczaj jest ona subiektywna. tak samo mozna oceniac inteligencje. w skrajnych przypadkach takie testy raczej wykaza roznice pomiedzy kims delikatnie mowiac ograniczonym, a kims powiedzmy genialnym.. gdy roznice sa mniejsze testy staja sie mniej dokladne. ale to sa takie proby badania inteligencji - ja mysle ze w przyszlosci te testy beda lepiej odzwierciedlaly poziom badanego - choc raczej z mala dokladnoscia - ale jednak zawsze. a na razie niestety masz sporo racji - wszystko jest wzgledne. ale sadze ze trzeba to ciagnac :D to bedzie lepiej

replikatory - hmm nie wiem czemu ale przyszedl mi do glowy na porownanie "borg" ze star treka. jak mozna ocenic inteligencje kolektywna? bo to byc moze jest czyms w rodzaju kolektywu.
  • 0

#46 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.10.2003 - |21:12|

Zgadzam się z Dag na temat inteligencji. Współczesne testy mają wiele do życzenia pod względem dokładności. Kiedyś o tym słyszałem. Obiektywny wynik mogą w tedy, gdy różnice w wynikach są duże. W przypadku zbliżonego ilorazu IQ, może zadecydować wiedza nabyta. Sam się przekonałem, że do niektórych pytań potrzeba trochę wykształcenia z danej dziedziny. Jeśli ktoś go nie ma nie odpowie prawidłowo.
W temacie Star Trek było już porównywanie Replikatorów do Borg. Sposób działania mają podobny, ale wydaje mi się, że Replikatory są jednak bardziej indywidualne.
  • 0

#47 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.10.2003 - |21:30|

No, ale chciałem pomówić o Replikatorach. Wydaje mi się, że kolega obi troszeczkę je niedocenia. Zaadaptowali wiedze Azgardu i zaczęli budować własne statki. Udało im się też udoskonalić tę technologie w oparciu o wiedzę zdobytą na kimś innym. Dzięki czemu mogli sobie potem łotać Azgardczyków. Sam Thor powiedział, że zachowują indywidualność, ale działają w grupie

Może rzeczywiście ich troszeczke nie doceniłem , ale przyswojić wiedze kilku ras i ją potem modyfikować - tak ale pojedyńczemy replikatorowi zabrało by to niesamowitą ilość czasu , a jak współpracują w grupie to każdy przetważa tylko cześć informacji , dlatego poruwnałem je do komputera klastrowego który działą na podobnej zasadzie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#48 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.10.2003 - |21:34|

Wszystko pięknie. Ale czy na tej samej zasadzie nie działają przypadkiem sztaby naukowców, gdy projektują jakieś urządzenie?
  • 0

#49 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.10.2003 - |22:17|

Wszystko pięknie. Ale czy na tej samej zasadzie nie działają przypadkiem sztaby naukowców, gdy projektują jakieś urządzenie?

ale czy nie widzisz różnicy w ilości i wielkości cząstki? Replikanci działali na wielką skalę, w porównaniu z ludzkimi zespołami badawczymi. moze u nich ilośc przechodzi w jakość?
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#50 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.10.2003 - |12:32|

replikanci to maszyny. Czy można badać iQ maszyn? Są tak inteligentne jak twórca pozwoli im się rozwinąć.
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#51 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 27.10.2003 - |12:39|

replikanci to maszyny. Czy można badać iQ maszyn? Są tak inteligentne jak twórca pozwoli im się rozwinąć.

moga sie bardziej rozwinac np. jesli tworca przewidzial mozliwosc dalszego rozwoju. dzisiejsze zaawansowane programy sa w stanie sie czegos nauczyc (chociaz o iq nie ma raczej mowy)
no i doszlismy do watku sztucznej inteligencji :) mi sie wydaje, ze jest mozliwe zeby zaawansowana maszyna byla inteligentna (kwestia przyszlosci)
  • 0

#52 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.10.2003 - |15:35|

Jeśli chodzi o Replikatory to napiszę jeszcze, że u nich nie ma osobników leniwych lub niezdolnych. I stąd może wynikać różnica, o której mówił ułan. No i należy też wspomnieć o tych Replikatorach humanoidalnych. A ich najnowszy model miał jeszcze uczucia, zupełnie tak jak ludzie. Ja bym tak łatwo nie przekreślał ich inteligencji.
No, ale to nie o Replikatorach chciałem pisać. :D Prawdziwy powód to Ascendent i Nox. Kiedy Orlin gościł u sam, spędził wieczór na oglądaniu telewizji, by nauczyć się języka. A kiedy SG-1 gościło u Noxów, ci potrzebowali kilku minut, aby zrozumieć język angielski. <_< Też bym tak chciał. :D Czy to nie dowodzi większej inteligencji Noxów? W końcu SG-1 używało w czasie tej pogaduszki ograniczone partie języka. Podczas gdy Orlin, miał pełen zakres języka z dodatkiem wizualnych ułatwień. Właściwie to tym Noxom za łatwo poszło. :blink: Potrafili prowadzić dyskusje jak by całkowicie znali język chociaż powinni się byli nauczyć tylko kilku słów. Nie wiem czy ten temat nie powinien się pojawić w „Błędach SG-1”. Co o tym myślicie?
  • 0

#53 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 27.10.2003 - |16:49|

Mnie bardziej zdziwiło, że Nox nie znali angielskiego od początku. Ich zachowanie przypominało kogoś, kto musi sobie przypomnieć dawno nie używany język. Może i u nich jest rodzaj pamięci genetycznej - ktoś kiedyś znał angielski, a teraz tych kilka słów, które padły z ust SG-1 zadziałały jak zapalnik.
Mało jest ludów nie znających angielskiego, przypominają mi się tylko Unas. Przecież Asgard znał angielski, ale to chyba z powodu zabaw w Bogów od wielu , wielu lat.

gulus przypominający Unas
  • 0

#54 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.10.2003 - |18:07|

Nie było mnie ponad tydzień, i nie mogę się powstrzymać przed powrotem do jednego z pierwszych postów.

(Obi @ 20.10.2003 |19:49|)
Ja jednak bym rozpatrywał to troszczekę innaczej. Jak wszyscy wiemy w radzie władców galaktyki cały czas trwają jakieś intrygi , spiskują wszyscy przeciwko wszystkim i to raczej tu bym szukał wyznacznika inteligencji Goa1uldów . Im dłużej jesteś w radzie tym bardziej cwany , a to przekłada się na inteligetny.

Cóż daleki jestem od zarzucania komukolwiek braku inteligencji, ale powyższe stwierdzenie wywołało u mnie pewne skojarzenie, i muszę to powiedzieć:
Niektórzy z naszych polityków są u władzy od wielu, wielu lat. I jakoś nie mogę się przekonać, że trwanie przez wiele lat na szczytach władzy (mówię o ostatnich 10 latach w Polsce) to objaw inteligencji.

A tak poważnie:
Jeśli chodzi o ziemian:
Daniel = Sam następnie Jack = Teal'ca
Inne rasy:
Myślę, że rasy starsze od ziemian, z racji dłużej trwającej ewolucji wykorzystują większą część mózgu niż ludzie, przez co siłą rzeczy muszą być inteligentniejsi.
Inaczej rzecz ma się z Goa'uldami – są to stworzenia o dużej wiedzy, magazynowanej od wieków, ale czy są wysoce inteligentni. Pozostają jeszcze Tok’ra – jeśli Goa'uldowie są mało inteligentni, to Tok,ra równierz.
  • 0

#55 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 27.10.2003 - |18:37|

rexus uważać że najinteligentniejsza być Janet - a reszt nadawać sie do układania klocków LEGO
  • 0

#56 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 27.10.2003 - |19:12|

Myślę, że rasy starsze od ziemian, z racji dłużej trwającej ewolucji wykorzystują większą część mózgu niż ludzie, przez co siłą rzeczy muszą być inteligentniejsi.
Inaczej rzecz ma się z Goa'uldami – są to stworzenia o dużej wiedzy, magazynowanej od wieków, ale czy są wysoce inteligentni. Pozostają jeszcze Tok’ra – jeśli Goa'uldowie są mało inteligentni, to Tok,ra równierz.

Zdolnośc wykożystywania zgromadzonej wiedzy też jest wykładnkiem inteligencji , w przypadku Goa`uldów wiemy iż można otrzymać larwe bez osobowości ( i zarazem bez inteligencji) czyli wyglada to na jakiś zapis w DNA Goa`uldów .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#57 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.10.2003 - |22:28|

[quote name='rexus' date='27.10.2003 |19:37|'] rexus uważać że najinteligentniejsza być Janet - a reszt nadawać sie do układania klocków LEGO [/quote]
Chciałam poruszyć kilka kwestii, mam nadzieję, że nie pomieszam wszystkiego.

1. Rexus jest strasznie zmanierowany. Ja też lubię Janet:)[QUOTE]

2. Kiedy mówiłam, ze maszyny są tak inteligentne jak pozwoli im twórca miałam na myśli to, że twórca replikatorów nie postawił im ograniczeń, więc mogą się rozwijać pod każdym względem. Ale rozpoczynając ten temat chciałam zwrócić uwagę na inteligencję ludzi i innych ras. Nie uważam replikatorów za rasę. Problem inteligencji ludzkiej i sztucznej to materiał na odrębny temat.

3. Jeśli chodzi o szybkość uczenia się Noxów, to nie sądzę, żeby dużą rolę odgrywała tu pamięć dziedziczna. Myślę, że pomaga im telepatia. Oni chyba potrafią więcej niż są skłonni powiedzieć. Może to nie jest telepatia dosłowna, ale wyczuwanie pewnych odczuć, spraw...oni chybanauczyli się angielskiego trochę intuicyjnie. A może mają dar szybkiego rozpoznawania różnorodnych form komunikacji i dostosowywania się. Kto wie...:)
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#58 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 27.10.2003 - |22:39|

Zdolnośc wykożystywania zgromadzonej wiedzy też jest wykładnkiem inteligencji , w przypadku Goa`uldów wiemy iż można otrzymać larwe bez osobowości ( i  zarazem bez inteligencji) czyli wyglada to na jakiś zapis w DNA Goa`uldów .

jest, ale tak nie do konca. np ja, majac gotowy przepis/schemat moglbym cos zbudowac, ale to nie znaczy ze jestem na tyle inteligentny zeby to stworzyc. np ludzie stworzyli x303 - a to taka hybryda.
i byc moze tak jest z goauld'ami - na pewno sa dosc inteligentny - ale moze nie wiele bardziej niz ludzie. a to ze buduja statki - wiedza w jaki sposob to buduja.
zreszta to wogole jest slaby punkt serialu - z jednej strony nowoczesna bron a z drugiej strony jest uzywana w wyjatkowo prymitywny sposob. ludzie juz teraz maja rakiety samonaprawadzajace - a w epoce lotow miedzygwiezdnych bron bedzie nieporownywalnie lepsza. to tez przemawia za tym, ze goauld'owie nie sa w stanie sami wymyslic ultranowoczesnej technologii

Ale rozpoczynając ten temat chciałam zwrócić uwagę na inteligencję ludzi i innych ras. Nie uważam replikatorów za rasę.

hmm nie wiem czy replikatory mozna nazwac rasa.. z jednej strony ewoluuja - ale z drugiej sa mechaniczne.

Problem inteligencji ludzkiej i sztucznej to materiał na odrębny temat.

zalozylbym osobny temat ale chyba nie bylby zbyt popularny :/
  • 0

#59 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 27.10.2003 - |22:58|

jest, ale tak nie do konca. np ja, majac gotowy przepis/schemat moglbym cos zbudowac, ale to nie znaczy ze jestem na tyle inteligentny zeby to stworzyc. np ludzie stworzyli x303 - a to taka hybryda.
i byc moze tak jest z goauld'ami - na pewno sa dosc inteligentny - ale moze nie wiele bardziej niz ludzie. a to ze buduja statki - wiedza w jaki sposob to buduja.
zreszta to wogole jest slaby punkt serialu - z jednej strony nowoczesna bron a z drugiej strony jest uzywana w wyjatkowo prymitywny sposob. ludzie juz teraz maja rakiety samonaprawadzajace - a w epoce lotow miedzygwiezdnych bron bedzie nieporownywalnie lepsza. to tez przemawia za tym, ze goauld'owie nie sa w stanie sami wymyslic ultranowoczesnej technologii

Po pierwsze - shemat/przepis trzeba jeszcze zrozumieć - jeśli nie rozumiesz nić z budowy.
Po drugie - już Apophis udowodnił iż technika się rozwija budująć wiekszego ( Najwiekszego) Ha`taka i modyfikujac generator niewidzialności tak aby dzaiłał również na Ha`takach.
Po trzecie - Jak zaczną im się kończyć Jaffa to może zmienią strategie .
Po czwarte - Co do x-303 to nie jestem całkiem przekonany o tym że jest to całkowicie samodzielny projekt US Army - mi się zdaje że po prostu przenieśli ten statek co go klony Goa`uldów budowały w jakieśmieścinie , uprzedzając przy okazji NID.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#60 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 28.10.2003 - |00:09|

Po pierwsze  - shemat/przepis trzeba jeszcze zrozumieć - jeśli nie rozumiesz nić z budowy.

tak, ale zeby cos zrozumiec wystarczy nizsze iq niz zeby to cos wymyslic. a czasem nawet nie trzeba do konca rozumiec zeby moc z tego korzystac/modyfikowac

Po drugie - już Apophis udowodnił iż technika się rozwija budująć wiekszego ( Najwiekszego) Ha`taka i modyfikujac generator niewidzialności tak aby dzaiłał również na Ha`takach.

zbudowal to samo tylko wieksze, i zmodyfikowal generator niewidzialnosci zeby mial wiekszy zasieg. te zmiany byc moze nie wymagaja jakiejs niesamowitej inteligencji.

Po trzecie - Jak zaczną im się kończyć Jaffa to może zmienią strategie .

goauld ktory by zaczal uzywac w sposob zaawansowany dostepnej broni by wykonczyl szybko cala reszte. ostatnia wojna w iraku pokazala, ze przewaga technologiczna daje spora przewage w walce. chyba goauld'owie sa na tyle rzadni zwyciestwa, ze wykorzystali by szanse gdyby mieli dosc intelektu?

Po czwarte - Co do x-303 to nie jestem całkiem przekonany o tym że jest to całkowicie samodzielny projekt US Army - mi się zdaje że po prostu przenieśli ten statek co go klony Goa`uldów budowały w jakieśmieścinie , uprzedzając przy okazji NID.

moze tak, moze nie. faktem jest, ze w jakis sposob ludzie potrafia wykorzystac obca technologie (przynajmniej w serialu ;))
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych