Wysokość IQ w SG-1
Napisano 23.10.2003 - |20:05|
o poranku..."
Cytat z filmu "Apocalypse Now"
Napisano 23.10.2003 - |20:23|
jesli sie zna zasade to faktycznie sporo pomaga - ale trafiaja sie tez nowe zadania - i tych juz nie sposob obejsc. no i nikt chyba nie wymyslil lepszego sposobu na badanie inteligencji - i on sie zmienia, poprawia (tak mi sie zdaje hehe)Jednak problem z wszystkimi testami IQ jest taki, że jeżeli znasz zasady to już jesteś do przodu. Nie wierzę we wszystkie tego rodzaju testy.
zreszta mi sie wydaje ze takie testy moga statystycznie badac zdolnosci - a pojedyncze przypadki moga byc pewnie zlym odzwierciedleniem.
Napisano 23.10.2003 - |20:26|
Napisano 23.10.2003 - |20:35|
gulus chyba nie zawsze inteligentny
Napisano 23.10.2003 - |20:50|
mozna probowac oceniac czy ktos jest dobry - np matka teresa - no jest to jakas ocena. tylko ze zazwyczaj jest ona subiektywna. tak samo mozna oceniac inteligencje. w skrajnych przypadkach takie testy raczej wykaza roznice pomiedzy kims delikatnie mowiac ograniczonym, a kims powiedzmy genialnym.. gdy roznice sa mniejsze testy staja sie mniej dokladne. ale to sa takie proby badania inteligencji - ja mysle ze w przyszlosci te testy beda lepiej odzwierciedlaly poziom badanego - choc raczej z mala dokladnoscia - ale jednak zawsze. a na razie niestety masz sporo racji - wszystko jest wzgledne. ale sadze ze trzeba to ciagnacMożesz ocenić wiedzę człowieka, ale nie jego inteligencję, podobnie nie ocenisz dobroci człowieka. Ta sama osoba w różnych sytuacjach może być bardziej lub mniej inteligentna, podobnie dobroć nie jest bezwzględne. Testy IQ oceniaja inteligencję w rozwiązywaniu testów IQ.
replikatory - hmm nie wiem czemu ale przyszedl mi do glowy na porownanie "borg" ze star treka. jak mozna ocenic inteligencje kolektywna? bo to byc moze jest czyms w rodzaju kolektywu.
Napisano 23.10.2003 - |21:12|
W temacie Star Trek było już porównywanie Replikatorów do Borg. Sposób działania mają podobny, ale wydaje mi się, że Replikatory są jednak bardziej indywidualne.
Napisano 23.10.2003 - |21:30|
Może rzeczywiście ich troszeczke nie doceniłem , ale przyswojić wiedze kilku ras i ją potem modyfikować - tak ale pojedyńczemy replikatorowi zabrało by to niesamowitą ilość czasu , a jak współpracują w grupie to każdy przetważa tylko cześć informacji , dlatego poruwnałem je do komputera klastrowego który działą na podobnej zasadzie .No, ale chciałem pomówić o Replikatorach. Wydaje mi się, że kolega obi troszeczkę je niedocenia. Zaadaptowali wiedze Azgardu i zaczęli budować własne statki. Udało im się też udoskonalić tę technologie w oparciu o wiedzę zdobytą na kimś innym. Dzięki czemu mogli sobie potem łotać Azgardczyków. Sam Thor powiedział, że zachowują indywidualność, ale działają w grupie
Napisano 23.10.2003 - |21:34|
Napisano 23.10.2003 - |22:17|
ale czy nie widzisz różnicy w ilości i wielkości cząstki? Replikanci działali na wielką skalę, w porównaniu z ludzkimi zespołami badawczymi. moze u nich ilośc przechodzi w jakość?Wszystko pięknie. Ale czy na tej samej zasadzie nie działają przypadkiem sztaby naukowców, gdy projektują jakieś urządzenie?
o poranku..."
Cytat z filmu "Apocalypse Now"
Napisano 27.10.2003 - |12:39|
moga sie bardziej rozwinac np. jesli tworca przewidzial mozliwosc dalszego rozwoju. dzisiejsze zaawansowane programy sa w stanie sie czegos nauczyc (chociaz o iq nie ma raczej mowy)replikanci to maszyny. Czy można badać iQ maszyn? Są tak inteligentne jak twórca pozwoli im się rozwinąć.
no i doszlismy do watku sztucznej inteligencji
Napisano 27.10.2003 - |15:35|
No, ale to nie o Replikatorach chciałem pisać.
Napisano 27.10.2003 - |16:49|
Mało jest ludów nie znających angielskiego, przypominają mi się tylko Unas. Przecież Asgard znał angielski, ale to chyba z powodu zabaw w Bogów od wielu , wielu lat.
gulus przypominający Unas
Napisano 27.10.2003 - |18:07|
(Obi @ 20.10.2003 |19:49|)
Ja jednak bym rozpatrywał to troszczekę innaczej. Jak wszyscy wiemy w radzie władców galaktyki cały czas trwają jakieś intrygi , spiskują wszyscy przeciwko wszystkim i to raczej tu bym szukał wyznacznika inteligencji Goa1uldów . Im dłużej jesteś w radzie tym bardziej cwany , a to przekłada się na inteligetny.
Cóż daleki jestem od zarzucania komukolwiek braku inteligencji, ale powyższe stwierdzenie wywołało u mnie pewne skojarzenie, i muszę to powiedzieć:
Niektórzy z naszych polityków są u władzy od wielu, wielu lat. I jakoś nie mogę się przekonać, że trwanie przez wiele lat na szczytach władzy (mówię o ostatnich 10 latach w Polsce) to objaw inteligencji.
A tak poważnie:
Jeśli chodzi o ziemian:
Daniel = Sam następnie Jack = Teal'ca
Inne rasy:
Myślę, że rasy starsze od ziemian, z racji dłużej trwającej ewolucji wykorzystują większą część mózgu niż ludzie, przez co siłą rzeczy muszą być inteligentniejsi.
Inaczej rzecz ma się z Goa'uldami – są to stworzenia o dużej wiedzy, magazynowanej od wieków, ale czy są wysoce inteligentni. Pozostają jeszcze Tok’ra – jeśli Goa'uldowie są mało inteligentni, to Tok,ra równierz.
Napisano 27.10.2003 - |18:37|
Napisano 27.10.2003 - |19:12|
Zdolnośc wykożystywania zgromadzonej wiedzy też jest wykładnkiem inteligencji , w przypadku Goa`uldów wiemy iż można otrzymać larwe bez osobowości ( i zarazem bez inteligencji) czyli wyglada to na jakiś zapis w DNA Goa`uldów .Myślę, że rasy starsze od ziemian, z racji dłużej trwającej ewolucji wykorzystują większą część mózgu niż ludzie, przez co siłą rzeczy muszą być inteligentniejsi.
Inaczej rzecz ma się z Goa'uldami – są to stworzenia o dużej wiedzy, magazynowanej od wieków, ale czy są wysoce inteligentni. Pozostają jeszcze Tok’ra – jeśli Goa'uldowie są mało inteligentni, to Tok,ra równierz.
Napisano 27.10.2003 - |22:28|
Chciałam poruszyć kilka kwestii, mam nadzieję, że nie pomieszam wszystkiego.
1. Rexus jest strasznie zmanierowany. Ja też lubię Janet:)[QUOTE]
2. Kiedy mówiłam, ze maszyny są tak inteligentne jak pozwoli im twórca miałam na myśli to, że twórca replikatorów nie postawił im ograniczeń, więc mogą się rozwijać pod każdym względem. Ale rozpoczynając ten temat chciałam zwrócić uwagę na inteligencję ludzi i innych ras. Nie uważam replikatorów za rasę. Problem inteligencji ludzkiej i sztucznej to materiał na odrębny temat.
3. Jeśli chodzi o szybkość uczenia się Noxów, to nie sądzę, żeby dużą rolę odgrywała tu pamięć dziedziczna. Myślę, że pomaga im telepatia. Oni chyba potrafią więcej niż są skłonni powiedzieć. Może to nie jest telepatia dosłowna, ale wyczuwanie pewnych odczuć, spraw...oni chybanauczyli się angielskiego trochę intuicyjnie. A może mają dar szybkiego rozpoznawania różnorodnych form komunikacji i dostosowywania się. Kto wie...
do serca człowieka
zimnego jak głaz
Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Mój świat
Napisano 27.10.2003 - |22:39|
jest, ale tak nie do konca. np ja, majac gotowy przepis/schemat moglbym cos zbudowac, ale to nie znaczy ze jestem na tyle inteligentny zeby to stworzyc. np ludzie stworzyli x303 - a to taka hybryda.Zdolnośc wykożystywania zgromadzonej wiedzy też jest wykładnkiem inteligencji , w przypadku Goa`uldów wiemy iż można otrzymać larwe bez osobowości ( i zarazem bez inteligencji) czyli wyglada to na jakiś zapis w DNA Goa`uldów .
i byc moze tak jest z goauld'ami - na pewno sa dosc inteligentny - ale moze nie wiele bardziej niz ludzie. a to ze buduja statki - wiedza w jaki sposob to buduja.
zreszta to wogole jest slaby punkt serialu - z jednej strony nowoczesna bron a z drugiej strony jest uzywana w wyjatkowo prymitywny sposob. ludzie juz teraz maja rakiety samonaprawadzajace - a w epoce lotow miedzygwiezdnych bron bedzie nieporownywalnie lepsza. to tez przemawia za tym, ze goauld'owie nie sa w stanie sami wymyslic ultranowoczesnej technologii
hmm nie wiem czy replikatory mozna nazwac rasa.. z jednej strony ewoluuja - ale z drugiej sa mechaniczne.Ale rozpoczynając ten temat chciałam zwrócić uwagę na inteligencję ludzi i innych ras. Nie uważam replikatorów za rasę.
zalozylbym osobny temat ale chyba nie bylby zbyt popularny :/Problem inteligencji ludzkiej i sztucznej to materiał na odrębny temat.
Napisano 27.10.2003 - |22:58|
Po pierwsze - shemat/przepis trzeba jeszcze zrozumieć - jeśli nie rozumiesz nić z budowy.jest, ale tak nie do konca. np ja, majac gotowy przepis/schemat moglbym cos zbudowac, ale to nie znaczy ze jestem na tyle inteligentny zeby to stworzyc. np ludzie stworzyli x303 - a to taka hybryda.
i byc moze tak jest z goauld'ami - na pewno sa dosc inteligentny - ale moze nie wiele bardziej niz ludzie. a to ze buduja statki - wiedza w jaki sposob to buduja.
zreszta to wogole jest slaby punkt serialu - z jednej strony nowoczesna bron a z drugiej strony jest uzywana w wyjatkowo prymitywny sposob. ludzie juz teraz maja rakiety samonaprawadzajace - a w epoce lotow miedzygwiezdnych bron bedzie nieporownywalnie lepsza. to tez przemawia za tym, ze goauld'owie nie sa w stanie sami wymyslic ultranowoczesnej technologii
Po drugie - już Apophis udowodnił iż technika się rozwija budująć wiekszego ( Najwiekszego) Ha`taka i modyfikujac generator niewidzialności tak aby dzaiłał również na Ha`takach.
Po trzecie - Jak zaczną im się kończyć Jaffa to może zmienią strategie .
Po czwarte - Co do x-303 to nie jestem całkiem przekonany o tym że jest to całkowicie samodzielny projekt US Army - mi się zdaje że po prostu przenieśli ten statek co go klony Goa`uldów budowały w jakieśmieścinie , uprzedzając przy okazji NID.
Napisano 28.10.2003 - |00:09|
tak, ale zeby cos zrozumiec wystarczy nizsze iq niz zeby to cos wymyslic. a czasem nawet nie trzeba do konca rozumiec zeby moc z tego korzystac/modyfikowacPo pierwsze - shemat/przepis trzeba jeszcze zrozumieć - jeśli nie rozumiesz nić z budowy.
zbudowal to samo tylko wieksze, i zmodyfikowal generator niewidzialnosci zeby mial wiekszy zasieg. te zmiany byc moze nie wymagaja jakiejs niesamowitej inteligencji.Po drugie - już Apophis udowodnił iż technika się rozwija budująć wiekszego ( Najwiekszego) Ha`taka i modyfikujac generator niewidzialności tak aby dzaiłał również na Ha`takach.
goauld ktory by zaczal uzywac w sposob zaawansowany dostepnej broni by wykonczyl szybko cala reszte. ostatnia wojna w iraku pokazala, ze przewaga technologiczna daje spora przewage w walce. chyba goauld'owie sa na tyle rzadni zwyciestwa, ze wykorzystali by szanse gdyby mieli dosc intelektu?Po trzecie - Jak zaczną im się kończyć Jaffa to może zmienią strategie .
moze tak, moze nie. faktem jest, ze w jakis sposob ludzie potrafia wykorzystac obca technologie (przynajmniej w serialuPo czwarte - Co do x-303 to nie jestem całkiem przekonany o tym że jest to całkowicie samodzielny projekt US Army - mi się zdaje że po prostu przenieśli ten statek co go klony Goa`uldów budowały w jakieśmieścinie , uprzedzając przy okazji NID.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »