Sezon ósmy - podsumowanie
#41 Gość_(PL)Amigo_*
Napisano 08.11.2003 - |13:05|
Jak dla mnie to bluźnierstwo! Zachowanie niegodne prawdziwego fana!
Kategorycznie zabraniam!
To bezsprzecznie najlepszy serial jaki kiedykolwiek powstał i mimo niewątpliwych niedociągnięć nie wolno na niego narzekać. Serial MUSI być kręcony nadal, bez względu na potknięcia scenarzystów i aktorów! Osiem sezonów to dopiero wstęp do początku!
Zaczynam właśnie oglądać sezon czwarty i uważam go za najlepszą formę rozrywki. Nie sądzę żeby to się kiedykolwiek zmieniło.
Sądząc po waszych wypowiedziach, sezon siódmy nie należy do najlepszych. To jednak nie powód żeby oczekiwać końca produkcji Stargate!
Jest tylko jeden powód, który mógłby uzasadniać przerwę w produkcji – zmiany w obsadzie. Nie istotne jest, kto tworzy zespół SG1, najważniejsze jest czy w skład tego zespołu wchodzi Carter
Rola Amandy Tapping jest dla mnie jedynym czynnikiem pozwalającym oceniać serial. Im większa rola Amandy tym lepszy odcinek
A tak poważnie: zastanówcie się co będziecie oglądać, gdy zabraknie „Gwiezdnych Wrót”? Gdzie znajdziecie inny, równie ciekawy serial (a raczej mega-produkcję science fiction, której czas trwania jest liczony nie w dziesiątkach minut a setkach godzin ) ?
Malkontenci – CISZA! Nie marudzić i czekać cierpliwie na kolejne pół miliona odcinków
Napisano 08.11.2003 - |14:08|
Jest tylko jeden powód, który mógłby uzasadniać przerwę w produkcji – zmiany w obsadzie.
Dla mnie jest to jedyny powód dla którgo ten serial mógłby być kręcony dalej. Postacie wypaliły się i nic nie wnoszą do serialu i samej fabuły - potrzeba małego szoku żeby ożywić cały serial (śmierć Janet napewno takim szokiem nie będzie), lub zmiany sposobu przedstawiania historii , jej urozmaicenia, a przedewszystkim zmiane w kreowaniu bohaterów. Jeżeli do tego nie dojdzie to nie widze innego rozwiązania jak uśmiercenie Sam lub Jacka (osbiście wolabym jednak pożegnać Sam)
Użytkownik rexus edytował ten post 08.11.2003 - |14:17|
Napisano 08.11.2003 - |14:13|
Wszystkich ktorzy byc wkurzeni moim postem przepraszac - to byc reakcja na pol miliona odcinkow.
Rexus - pozyczyc mi toporek?
Hmm. - ja powoli dochodzic do siebie, ja wziac moj lightsaber i czuwac nad Stagate....
Użytkownik Katharn edytował ten post 08.11.2003 - |14:14|
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 08.11.2003 - |15:04|
Napisano 08.11.2003 - |17:48|
Na szczęście tylko dla ciebie. Ślepa wiara w doskonałość serialu nie jest dobrą prawidłowością. I jeżeli fakt że Jacka jest mało i mi się to nie podoba bo go lubię, będę to mówił. Jeśli fakt że odcinki są jednopostaciowe i jednowątkowe i to mi się nie podoba też będę to mówił bo mi się to nie podoba.Jak dla mnie to bluźnierstwo! Zachowanie niegodne prawdziwego fana!
Jeśli są wspaniałe efekty, wielowątkowość, dużą wnoszą to będę je chwalił.
Za przeproszeniem osoby. ODBIŁO CI!!!! Osiem sezonów w serialach to istny fenomen w USA! Jedynie X-Files miało jeden sezon więcej. Taka ilość sezonów zbliża serial do jakiegoś tasiemca i niestety "wszystko co ma początek musi mieć koniec"!Osiem sezonów to dopiero wstęp do początku!
Nie zabraknie Stargate. Świat Stargate to nie SG1. To także Atlantis, to także film kinowy, a przede wszystkim my sami którzy ten świat kreujemy.A tak poważnie: zastanówcie się co będziecie oglądać, gdy zabraknie „Gwiezdnych Wrót”?
Nie zaliczam sie do niej. Ale dopóki malakenci poprą swą teorię argumentami mają jak największe prawo mówić!Malkontenci – CISZA! Nie marudzić i czekać cierpliwie na kolejne pół miliona odcinków
Czy ja stoję tym razem po stronie rexusa? NIEMOŻLIWE aaaaaRexus - pozyczyc mi toporek?
Oprócz tego zgadzam się z resztą przedmówców....
#46 Gość_(PL)Amigo_*
Napisano 08.11.2003 - |19:32|
Po prostu absolutnie nie zgadzam się z ludźmi twierdzącymi, że należałoby zaprzestać kręcenia kolejnych odcinków. Nie rozumiem czemu zmuszają się do siedzenia przed telewizorem czy komputerem, skoro tak bardzo im się nie podoba. Przecież nie ma przymusu!
Nie uważam, że można takie osoby zaliczyć do grona fanów SG. Kwalifikują się raczej do szerokiej grupy zwykłych „oglądaczy” poszukujących jakiegoś filmu związanego tematycznie z ich kręgiem zainteresowań – w tym przypadku sci-fi.
Dobrym przykładem może być Star Trek – Deep Space Nine. Cały serial już od samego początku był marny i został chłodno przyjęty przez widownię. To jednak nie spowodowało, że prawdziwi „trekkie” zaprzestali jego oglądania czy żądali zakończenia produkcji!
Zresztą nie musimy być tylko biernymi obserwatorami. Jak widać na przykładzie akcji „Save Daniel Jackson” grono fanów może stanowić potężne lobby i skutecznie wpływać na kształt serialu.
Cóż zatem stoi na przeszkodzie byśmy użyli wyobraźni i podrzucili twórcom parę pomysłów na kolejne epizody? Przecież jest tak, jak napisał SGTokar – my sami (współ-)kreujemy ten świat!
Z niecierpliwością czekam na pełen sezon 8, 9 i wiele, wiele następnych. Mam nadzieję, że za kilkadziesiąt lat usiądę przed telewizorem (holoekranem? ) z moim wnukiem i oglądając kolejny odcinek sezonu 50+ opowiem mu jak zaczęła się moja przygoda z serialem
Sorki, że sprowadziłem rozmowę trochę "off-topic", ale zapewniam że nie zrobiłem tego celowo - samo tak jakoś wyszło
Użytkownik (PL)Amigo edytował ten post 08.11.2003 - |19:38|
Napisano 08.11.2003 - |19:50|
(PL)Amigo: Jak dla mnie to bluźnierstwo [krytyka]! Zachowanie niegodne prawdziwego fana
(PL)Amigo: Po prostu absolutnie nie zgadzam się z ludźmi twierdzącymi, że należałoby zaprzestać kręcenia kolejnych odcinków
(PL)Amigo: Wręcz przeciwnie – do obowiązków miłośnika serialu należy jego ocena i krytyka, wytykanie wad i chwalenie zalet.
(PL)Amigo: Nie uważam, że można takie osoby zaliczyć do grona fanów SG. fi
(PL)Amigo: Wcale nie twierdzę, że prawdziwy fan będzie bezkrytycznie przyjmował wszystko, co mu dają producenci.
A ten serial też miał 9 serii, też nie było głównej postaci, też jednopostaciowe, jednowątkowe odcinki...Dobrym przykładem może być Star Trek – Deep Space Nine. Cały serial już od samego początku był marny i został chłodno przyjęty przez widownię. To jednak nie spowodowało, że prawdziwi „trekkie” zaprzestali jego oglądania czy żądali zakończenia produkcji!
No właśnie. Ja osobiście na wakacje wysłałem nawet list do producentów! Teraz ja jestem w obozie krytyki PIERWSZEJ połowy siódmego sezonu! I co? Dalej czekam na dalsze odcinki z niecierpliwością ponieważ wierzę w serial i nawet gdyby nie wiem co się z niego stało będę go oglądał jednak dopóki jeszcze myśle mam zamiar wyrażać swoje zdanie o tym co się dzieje i mieć nadzieje że ktoś mnie usłyszy.Cóż zatem stoi na przeszkodzie byśmy użyli wyobraźni i podrzucili twórcom parę pomysłów na kolejne epizody? Przecież jest tak, jak napisał SGTokar – my sami (współ-)kreujemy ten świat!
Czy rozmowa jest offtopic? Chyba nie... ponieważ dyskutujememy o słuszności sezonu ósmego :>
#48 Gość_(PL)Amigo_*
Napisano 08.11.2003 - |20:19|
Już wyjaśniam pozorne sprzeczności: zdenerwowały mnie posty, których autorzy żądają zakończenia produkcji a kręcenie kolejnych epizodów uważają za czystą komercję i upadek idei serialu.
To przede wszystkim do autorów tych wypowiedzi kierowałem swoje uwagi.
Krytyka filmu jest dozwolona a nawet porządana (sam kilka razy wytykałem wady SG). Jednak tylko konstruktywna a nie całkowita, z góry wykluczająca dalsze epizody (i sezony) SG.
Powtarzam - komuś nie podoba się 7 sezon, może wyłączyć monitor i pójśc do kina na kolejnego "Matrixa".
Napisano 08.11.2003 - |21:50|
Podobnie w serialu jedne sezony są lepsze inne gorsze, ale i w tych gorszych zdażają sie b. dobre odcinki. a co niektórzy mówią o zamknięciu, likwidacji tylko dlatego, ze zdarzył się gorszy sezon, tacy ludzie w piłcew nożnej nie są uważani za fanów, a jedynie za tzw. "pikników", którzy dołączają się tylko wtedy kiedy jest dobrze, a kiedy jest źle odwracają sie od niego (i jeszcze mówią, że powinno się zamknąć zlikwidować.
Prawdziwy fan zawsze ma nadzieję, że w przyszłym sezonie bedzie lepiej i dlatego pod pewnymi warunkami zgadzam się z wypowiedzią (PL)Amigo
Użytkownik ulan edytował ten post 08.11.2003 - |21:51|
o poranku..."
Cytat z filmu "Apocalypse Now"
Napisano 08.11.2003 - |22:16|
Trudno jest porównywać kluby piłkarskie które istnieją od kilkudziesięciu lat i będą pewnie istnieć wiecznie do serialu scf-fi który kiedyś musi mieć swój koniec! Już mi kolega wmawia że granicą tasiemca jest 170 odcinków!W piłce nożnej taka
Podobnie w serialu jedne sezony są lepsze inne gorsz
Serial Stargate:SG1 to nie "Moda sukcesu" która ma 3000 odcinków bodajże.
Ja mam nadzieje na przyszłość serialu. Jakby nie patrzył zawsze przyjmę decyzję jakie podejmą producenci ponieważ nic mnie od niego nieodciągnie. Jednak ja chcę ZMIAN! Miał być wspaniały film kinowy! Nie ma! Poneiważ scf-fi woli czerpać korzyści z reklam. Na szczęście będzie Atlantis i coś się ruszy. Tymczasem SG1 będzie próbowało ciągnąć historię SG1 próbując ocalić to co miało mieć koniec w piątym sezonie! Prawda jest taka, że każdy sezon (od czwartego) miał być ostatni
Napisano 08.11.2003 - |23:07|
o poranku..."
Napisano 08.11.2003 - |23:14|
Chodziło ci więc o fanów serialu kontra fanów klubu... o fanów serialu scf-fi które zazwyczaj nie mają i raczej nie będa mieć stuletniej i historii fanów czegoś co taką stuletnią historię będą mieli z definicji ponieważ klub z założenia trwa dłużejwidzę, że jednak nie do końca zrozumiałeś, ja mówiłem o fanach (a nie klubie czy serialu).
Napisano 08.11.2003 - |23:51|
o poranku..."
Napisano 09.11.2003 - |00:13|
Pozwole sobie dorzucic slow pare.Dobra, dobra - przyznaję miałem lekką gonitwę myśli i nie do końca udało mi się w jasny i jednoznaczny sposób przelać na klawiaturę moją opinię.
Już wyjaśniam pozorne sprzeczności: zdenerwowały mnie posty, których autorzy żądają zakończenia produkcji a kręcenie kolejnych epizodów uważają za czystą komercję i upadek idei serialu.
To przede wszystkim do autorów tych wypowiedzi kierowałem swoje uwagi.
Krytyka filmu jest dozwolona a nawet porządana (sam kilka razy wytykałem wady SG). Jednak tylko konstruktywna a nie całkowita, z góry wykluczająca dalsze epizody (i sezony) SG.
Powtarzam - komuś nie podoba się 7 sezon, może wyłączyć monitor i pójśc do kina na kolejnego "Matrixa".
Po 1 - jak wspomnialem jestem fanatykiem Stargate - ale to mowie zeby byla jasnosc
Po 2 - NIE CHCE WIECEJ NIZ 8 SEZONOW A NAJLEPIEJ CZULBYM SIE GDYBY SERIAL SKONCZYL SIE NA SEZONIE 7.
Po 3 - zanim ktos mi tu zarzuci ze nie jestem prawdziwym fanem z powyzszego powodu - niech sie powaznie zastanowi - gdzie jest sens - Stargate to nie telenowela. To bylaby farsa. Kolego (PL)Amigo - czy slyszales o wspomnianym wczesniej Archiwum X??? - ten serial tez mial wieeeeeelu fanow, mocny poczatek, solidny srodek i zenujacy koniec - 9 sezon byl juz tylko z nazwy - bez glownych bohaterow, z historiami o cztery litery roztrzasc. MOWIE DOSC - BO NAJLEPIEJ ZAPAMIETUJE SIE PRODUKCJE DOBRE, POZA TYM LICZY SIE TO JAK COS SIE KONCZY A NIE JAK ZACZYNA.
Po 4 - Nigdzie nie powiedzialem ze sezon 7 jest gorszy od innych - fakt niedokonczone luzne watki moga draznic i pozostawiac niedosyt ale wlasnie jako fan - troszke na to patrze przez palce
Po 5 - jesli jeszcze raz ktos mi zarzuci ze piszac te slowa udowadniam iz fanem nie jestem - dowiem sie gdzie ta osoba przebywa i chocbym mial jechac do Australii pojade i wcisne jej te slowa z powrotem do gardla.
JA JESTEM FANEM A NAWET FANATYKIEM STARGATE!!!!!!!
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 09.11.2003 - |08:46|
odpowiedź jest zawarta w wypowiedzi KatharanCzy aby napewno? a fani Star Treka, o ile mnie pamięć nie myli trwa to w tej czy innej postaci lat już prawie 40.
Fan Stargate. Jako całości. Nie tylko serialu "Stargate: SG1" lecz jednej całości na którą składa się SG1, film, Atlantis i reszta. Oowszem sagę "Stargate" można porównać do klubu, jednak samo "Stargate: SG1" nie za bardzo.JA JESTEM FANEM A NAWET FANATYKIEM STARGATE!!!!!!!
Napisano 09.11.2003 - |09:33|
..Osiem sezonów w serialach to istny fenomen w USA! Jedynie X-Files miało jeden sezon więcej....
Eeeeee Tokuś chyba E.R. (Ostry Dyżur) miał więcej (10) i o ile się nie myle to J.A.G też ma 9 itd...
Wicie co, ja jestem przeciwnikiem sezonu 8 ale z 2 powodów, które paskudzą cały serial. Chodzi i o scenarzystów piszących odcinki i kreujących postacie i świat w SG-1, gdyby ich wymieniono to całość wiele by zyskała (lub straciła - ale to pesymistyczny wariant), i wtedy możliwe by było nakręcenie nawet 10 sezonów. Drugi powód to wymiana postaci (aczkolwiek nie konieczna). W X-Files mieliśmy do czynienia z 2 bohaterów i wymiana 1 --50%-- ale zarazem najbardziej kluczowego bohatera serialu spowodowała jego upadek. tutaj mamy do czynienia z drużyną 4 osoby. Już mieliśmy przypadek, kiedy wymieniono 1 członka zespołu i polepszyło to tylko sprawę. Nie musi się zastępować bohaterów niech zmienią się aktorzy ich grający (bo widać że niektórym znudziło się granie w SG-1) - samo to wniesie do serialu dużo świeżości.
Osobiście chcę 8 sezonu, ale takiego jaki sobie wyobraziłem - nie chce takiego jaki zrobi ta sama ekipa co robi sezon 7
Użytkownik rexus edytował ten post 09.11.2003 - |09:33|
Napisano 09.11.2003 - |16:11|
Jeszcze nie , ale w USA pomiedzy fanami ST a fanami SW istnieje sporo nienaski i pojawiając się na konwecie ST w stroju z SW (lub innego filmu ) można się narazić napewno na gwizdy i obrażliwe słowa .no fakt jeszcze się nie biją z fanami np. sg1 ;-)
Zresztą jeżeli producenci myślą o innej serji to SG1 raczej zakończy się szybko , wiec niewiadomo do końca czy powstanie 8 sezon - a jeśli powstanie to czy wyemitują .
Napisano 09.11.2003 - |20:06|
Napisano 10.11.2003 - |11:04|
Okaże się że to pradawni stworzyli Goa'uldów ... Żeby mieć pod kontrola galaktyki... A Oma stworzyła Anubisa by wykończył pozostałych Goa'uldów...
Napisano 03.12.2003 - |08:03|
Ps.Oczywiscie to tylko moje odczucia:))))
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych