Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wojsko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#41 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 08.07.2005 - |15:29|

Dostałem się do Szkoły Podoficerskiej Wojsk Lądowych w Zegrzu :] OD 3 wrześnie będę przez 11 miesięcy uczył się,a po skończeniu szkoły zostanę Kapralem aż do mam nadzieję Pułkownika :) Także się cieszcie,bo jak wrota znajdziemy będziecie mieć polaka w siłach zbrojnych i kto wie,może w SGC :D

P.S.Ktoś z was również startował do SPWL w Zegrzu???
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#42 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 08.07.2005 - |17:17|

po prostu na tym obozie maja ograniczona liczbe miejsc i wybieraja najzdrowszych:). W Lodzi zglosilo sie 150 osob, a miejsc jest 15 chyba, wiec wiekszosc odpadnie w przedbiegach. A z tym dowodca to bym powatpiewal, bo ta sluzba w wakacje jest po to, zeby nie isc do wojska po studiach.

Mnie właśnie o to chodziło - zgłosić się, a potem nie pojechać bo za dużo chętnym i gotowe - wojsko z głowy. Ale nie mogłem się właśnie zgłosić, i służby nie mam odrobionej.
  • 0

#43 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 08.07.2005 - |18:53|

Dostałem się do Szkoły Podoficerskiej Wojsk Lądowych w Zegrzu :] OD 3 wrześnie będę przez 11 miesięcy uczył się,a po skończeniu szkoły zostanę Kapralem aż do mam nadzieję Pułkownika :) Także się cieszcie,bo jak wrota znajdziemy będziecie mieć polaka w siłach zbrojnych i kto wie,może w SGC :D

P.S.Ktoś z was również startował do SPWL w Zegrzu???

Wyświetl post

Oj to jeszcze dużo będziesz musiał szkół skończyć na tego pułkownika ale gratuluje dostania się i ambicji Pozdrawiam :)
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#44 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 08.07.2005 - |22:08|

Oj to jeszcze dużo będziesz musiał szkół skończyć na tego pułkownika ale gratuluje dostania się i ambicji Pozdrawiam :)

Wyświetl post

Jak się chce to się skończy,tym bardziej,że wojsko mi się bardzo spodobało :]
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#45 300FraYda

300FraYda

Starszy szeregowy

• VIP
  • 92 postów
  • MiastoKrAkÓw

Napisano 09.07.2005 - |23:34|

Mnie dopiero to czeka :D ale wiecie generalow nie biora do wojska :D Pozrawiam
  • 0
^>> Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze << ^

<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>

#46 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 01.08.2005 - |15:53|

Witam,

No tak... i nadszedł ten ostatni dzień "wolności". :) Jutro wyjeżdżam. Chciałem z góry podziękować wszystkim za rady. Niektóre się zdecydowanie przydały. Podziękowania zwłaszcza dla Yoeka. :) Przy okazji postawię ci piwo. :)
Oczywiście nie mam w planach pojawić się dopiero za 9 miesięcy, tylko na forum co jakiś czas wpadnę (chyba, jeśli uda się dobrze "zakręcić" :D), no i niestety tylko na forum (i może trochę ircu :D) bo o napisach i oglądaniu odcinków oczywiście nie ma mowy. :/ Jak wrócę zaszyję się się może na miesiąc i nadrobię zaległości. :D

Jeszcze raz dzięki wszystkim za wszystko.

Pozdrawiam.

Użytkownik Cholek edytował ten post 01.08.2005 - |15:56|

• 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#47 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 01.08.2005 - |16:51|

Z całego serca POWODZENIA !!!!
Niech jak najszybciej minie Ci te 9 miesięcy.
Trzymaj się i szybko wracaj do nas :]

Użytkownik BST edytował ten post 01.08.2005 - |16:51|

• 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#48 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.08.2005 - |19:37|

Trzymaj sie tam mocno :D Czego mam Ci jeszcze zyczyc? Moze... czestych przepustek :lol: bys mogl wpadac na irca i forum :] Mozemy spodziewac sie zaproszen na przysiege? :P :> :D
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#49 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 01.08.2005 - |20:16|

Po ilus tam dniach do przysiegi to brak kontaktu ze swiatem ale pozniej to czesto na przepustki puszczaja ;) bedzie dobrze i zapewne cholernie szybko zleci awet sie nie obejrzymy jak wrocisz z "wywczasow" a tobie pozostana wspomniena, opowiesci dziwnej tresci i pewnie troche znajomych z roznych krancow Polski :D
Trzymaj sie tam Cieplo bo tam polski Biegun Zimna :P

PEACE :)
  • 0

#50 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 01.08.2005 - |20:51|

Trzymaj sie tam Cieplo bo tam polski Biegun Zimna :P

PEACE :)

Wyświetl post

Muszę zaprotestować :P Tu wcale nei jest tak zimno :P :P Fakt czasami potrafi przymrozić, ale bez przesady :) Niedźwiedzie polarne wypuszczamy z zagród, nie zamarzają misie. :D

No Cholek powodzenia w dziale łączności, teraz możesz pomóc chłopakom z SETI :D Spisz się i szybko wracaj, bo tu napisy czekają :)
  • 0

->1019<-

#51 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 01.08.2005 - |21:16|

Powodzenia po jutrze najgorszy dzień twojego życia (pierwsza pobudka).

PZDR Y

Ps. Za 9 miesięcy będziesz się z tego śmiał.
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#52 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.08.2005 - |21:17|

Bedziemy czekać na Ciebie .

No Cholek powodzenia w dziale łączności, teraz możesz pomóc chłopakom z SETI biggrin.gif Spisz się i szybko wracaj, bo tu napisy czekają smile.gif

Moze coś znajdziecie :D.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#53 Kondi

Kondi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 91 postów
  • Miastowawa

Napisano 04.08.2005 - |19:19|

Jest nowa ustawa do podpisania i szykują się zmiany. Będą mogli powoływać od daty komisji do 18 miesięcy od zakończenia szkoły lub do 12 w wypadku wyższej uczelni. Jeśli przez ten czas nie dostanie się wezwania i minie nas ten zaszczyt idzie się do rezerwy :P . Zostaje także zniesiona granica wieku tzn. 27 lat
  • 0

#54 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 04.09.2005 - |08:31|

Witam,

Jak niektórzy już wiedzą, od piątku jestem już w domu na 72h przepustce. :) Tego samego dnia miałem przysięgę. Co można powiedzieć o miesiącu przygotowawczym do służby wojskowej, czyli tzw. unitarce? Ano tyle, że nikt z nas nie chciałby przechodzić przez to jeszcze raz (przynajmniej nie w tej chwili ;) ). Było ciężko. Bywały dni lżejsze i gorsze, z przewagą dni gorszych. :) Kontuzje były na porządku dziennym, ale kto by się tam przejmował obtarciami do krwi, zerwanymi ścięgnami, stawami skokowymi, zwichniętymi kostkami, czy nawet odparzeniami. Dla tych co chcą wiedzieć, opiszę jak wygląda mniej więcej taki miesiąc i plan dnia. Otóż pierszy tydzień jest w miarę lekki, jeśli chodzi o wysiłek. Ale za to szybko trzeba nauczyć się zasad. To podstawa. Rozpoznawanie pagonów, zwracanie się do starszego stopniem itp. To praktycznie wszystko trzeba znać na drugi dzień. W pierwszy dzień także trzeba umieć już ścielić łóżko (w wojsku wóz :) ), ale bynajmniej nie tak jak w domu. Wszystko musi być równo, do krawędzi itp. Wszystko w czasie ograniczonym do minimum. Po dwóch dniach już dostaje się własną broń, której koniecznie nie wolno odstępować na krok (z wiadomych powodów). Zasada wtedy jest tylko jedna. Nawet na chwilę nie odstępuje się jej na krok. Oczywiście trzeba znać numer seryjny broni. Obudzą w nocy, to trzeba go "wyśpiewać". Od pierwszego dnia trzeba się uczyć praw wartownika, obowiązków wartownika, co wolno wartownikowi oraz prawa użycia broni. Wszystko napisane trochę skomplikowanym tekstem, który ciężko wszystkim wchodzi do łba (już lepszy jest Pan Tadeusz ;) ). Oczywiście twierdzą, że mamy na to kilka dni, ale... 90% wciąż tego nie zna. Jak chce się zaliczać, to mówią, żeby przyjść w innym czasie. Zakręt na maxa. W drugim tygodniu już się zaczyna gorzej. Dłuższe wymarsze z coraz cięższym oporządzeniem itp. Nauka strzelania, muszka-szczerbinka, pozycja, padanie, itp. Piersze strzelanie odbywa się ze zwykłych kabekaesów. Dopiero kolejne strzelanie odbywa się już z własnego kałacha na strzelnicy. W międzyczasie wysiłek staje się coraz większy. W sumie można powiedzieć, że w drugim tygodniu zaczyna się to, co trwa aż do końca. Co jest w tym wszystkim najlepsze? Dla mnie była to taktyka. Czyli to co faceci lubią najbardziej. :) Pamiętacie, jak kiedyś bawiło się w na podwórku w wojnę. To chyba jedyna taka okazja, gdzie można znowu się w takie coś pobawić. Zabawa bywała czasami przednia. :) Łażenie w gęstej trawie, krzakach w ponad 30 stopniowym upale też miało swoje uroki (Wietnam się nie umywa ;) ). Trzeci tydzień, to też przede wszystkim zajęcia w polu, ale zaczyna się też musztra, czyli nauka typowego kroku defiladowego, oddawanie honorów, itp. Pod koniec czwartego tygodnia zaczęły się już próby do przysięgi, czyli głównie próby przemarszu defilady. Wszystko do czasu, aż nie osiągnie się perfekcji. :) Oczywiście nie ma wtedy tylko prób. Między śniadaniem a obiadem są zajęcia w polu, itp. Krótko mówiąc cały czas na nogach. Jak wygląda dzień. Pobódka oczywiście o 6.00. Następnie poranny półgodzinny rozruch, czyli powiedzmy 3km bieg na miły początek dnia. Potem śniadanie, apel. Od 8.00 zaczynają się zajęcia i trwają do około 15.00, następnie znowu apel i obiad. Po obiedzie od 16.00 do około 18.00 czas na treningi, itp. Następnie kolacja. Po kolacji rejony, czyli porządki (bynajmniej nie przy pomocy szczoteczki do zębów. :) ), przygotowanie do snu i o 22.00 spanie (przynajmniej w teorii). Ale po ciężkim dniu raczej mało kto przesiadywał. W sobotę po obiedzie ma się więcej czasu wolnego, czyli sobota jest trochę lżejsza. Niedziela natomiast jest dniem odpoczynku. Nie ma zajęć, więc można sobie poleniuchować (też oczywiście w teorii, bo zajęcie dla żołnierza zawsze się znajdzie. :) ).
Tak to mniej więcej wygląda. Nie da się dokładnie opisać słowami. To po prostu trzeba przeżyć. Trochę wygląda to jak dzień w pracy, też obowiązki, wysiłek, itp. tylko z tą różnicą, że po pracy ma się wolne i robi co się chce. W wojsku zasuwa się prawie cały czas. A przynajmniej w pierwszym miesiącu. Co będzie dalej to się okaże. :) Do następnego razu.

Spocznij! ;)

Pozdrawiam.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#55 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 04.09.2005 - |20:40|

Gratuluję przetrwania i życzę powodzenia na ciąg dalszy :]
Jestem ciekaw czy mnie czeka to samo :P
  • 0
Dołączona grafika

#56 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 11.09.2005 - |07:33|

Przetrwałeś najtrudniejszy okres w życiu każdego żołnierza teraz może być już tylko lepiej :)

PZDR Y

Ps. Pierwszy tydzień jest łatwiejszy ponieważ ma on służyć aklimatyzacji w nowych warunkach tzw. Tydzień ochronny lub ochronka.
  • 0

#57 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 11.09.2005 - |18:28|

@Cholek Żołnierz (zwłaszcza młody) dlatego nie ma czasu wolnego (w praktyce), żeby mu jakaś głupota do głowy nie przyszła. Kiedy da się takiemu żołnierzowi byle jakie zajęcie to nie myśli o tym "co by było gdyby". Później wraz ze zdobywaniem stażu służby (fali) jest już lepiej ;)
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#58 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 02.10.2005 - |09:57|

To i ja dorzuce cosik od siebie :) Od 1 września zacząłem naukę w Szkole Podoficerskiej Wojsk Lądowych w Zegrzu.Po raz pierwszy naukę mogli zacząć "cywile",czyli ludzie,którzy nigdy w wojsku nie byli :] We wrześniu,czyli w okresie unitarnym było nas sztuk 62 :] W tym 7 kobiet(również po raz pierwszy w historii) :) Co do samego okresu unitarnego to dosłownie było tak samo jak to opowiedział Cholek,z tym wyjątkiem,że u nas pobudka była o 05:30,a capstrzyk o 21:30 :] Powiem tak:nie żałuję,gdyż w woju jest naprawdę fajnie i atmosfera sprzyja temu,iż nie chce się z tamtąd uciekać.To,że trzeba zapie***to normalne.
To,że przełożeni wywalali nam śmieci na podłogę,wyrzucali źle ułożoną pościel z łóżka przez okno,kazali w opeksach saperką przekopywać ogródek za granie w karty,albo łóżka z szafkami na korytarz wystawiać,czy biegać np.15 orbitek z bronią nad głową(jestem rekordzistą :) ),czy to,że drą ryja o byle szczegół na nasnie robiło wrażenia,a tylko ogarniało mega śmiechem :) To był fajny czas,który jeszcze potrwa zapewne 10 miechów,tylko z tym wyjątkiem,że teraz dojdzie "Z-tka" i na szkole będzie nas około 130 osób.

Osobiście nie zapomnę grypsów,chyba najlepszego na całej jednostce Młodszego Chorążego "Sędziego Dredd'a" :) Kiedy miał się odbyć mecz Polska-Walia,czyli w środę "Dredd" nas zapytał:Jakieś prośby,wnioski,zażalenia??Szeregowy elew.****z zapytaniem.Słucham-odrzekł Dredd.Czy będzie możliwość obejrzenia dzisiaj meczu??Chyba cię Bóg ku***opuścił!!Chcesz się zaraz okopoać w tych płytkach??To nie jest hotel 5 gwiazdkowy,ani kurort Zegrzyński :) I po takim tekście każdy padał ze śmiechu.Było takich tekstów wiele,ale najbardziej znanym było powiedzenie Dredd'a,kiedy to chodził po pokojach i był syf "Drodzy Państwo,macie ku***przejebane" :)

Naprawdę w woju jest kupa śmiechu :) I na pewno nie jest to czas stracony !!!
  • 0

#59 dzigiel

dzigiel

Szeregowy

• Email
  • 41 postów
  • MiastoWęgorzewo

Napisano 07.10.2005 - |11:22|

na mnie wojsko jeszcze poczeka z roczek:) Mam nadzieje.

mam problem z wiazadlem krzyzywym. Operacja dopiero na luty;] Komisja lekarska niedlugo. Kto sie orientuje ile trwa rehabilitacja po operacji na wiazadlo krzyzowe? Pol roku? 3 miechy? moze mniej? Nie wiem na kiedy mam sie do sluzby szykowac:)
  • 0

#60 Martouf

Martouf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 07.10.2005 - |17:14|

TO :censored: mi dzisiaj przyszło. Mam sie stawić do WKU "w celu : powołanie do służby wojskowej" :wacko: Zaczynam mieć stracha bo z kondycją nienajlepiej a najgorzej z płucami.
A było tak ładnie. Tyle czasu się nie upominali.... reszta jest milczeniem ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych