Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 31 - S02E11 - The Hive

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (126 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (8 głosów [7.14%])

Procent z głosów: 7.14%

2. 9.5 (11 głosów [9.82%])

Procent z głosów: 9.82%

3. 9 (31 głosów [27.68%])

Procent z głosów: 27.68%

4. 8.5 (18 głosów [16.07%])

Procent z głosów: 16.07%

5. 8 (12 głosów [10.71%])

Procent z głosów: 10.71%

6. 7.5 (9 głosów [8.04%])

Procent z głosów: 8.04%

7. 7 (7 głosów [6.25%])

Procent z głosów: 6.25%

8. 6.5 (2 głosów [1.79%])

Procent z głosów: 1.79%

9. 6 (5 głosów [4.46%])

Procent z głosów: 4.46%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (4 głosów [3.57%])

Procent z głosów: 3.57%

12. 4.5 (1 głosów [0.89%])

Procent z głosów: 0.89%

13. 4 (1 głosów [0.89%])

14. 3.5 (2 głosów [1.79%])

Procent z głosów: 1.79%

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.89%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 29.11.2005 - |11:01|

Ale fala uderzeniowa zniszczyła drugi statek, a siła wybuchu bombki z naquada sadze ze dałaby rade.

Jeszcze odcinka nie widziałem, więc nie wiem jak wygladała ta sytuacja, ale pisze co wiem. Eksplozja o nieważne jakiej sile w próżni jest tłumiona prawie natychmiastowo, ponieważ nie ma możliwości powstania fali plazmy, bo niby z czego? Do tego potrzeba materii, najlepiej w formie gazowej. Jeśli chodzi Ci o to, że eksplozja wywołana we wnętrzu statku wywołała falę zdolną zniszczyć statek w pobliżu to już co innego, bo tak wielki statek ma już dość sporą gęstość i masę. Odcinek mi się ściąga, jak się skończy ściagać to zobaczę i ewentualnie się ustosunkuję do sytuacji z filmu. Ale na moim łączu to to chyba ruski rok potrwa.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#42 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 29.11.2005 - |13:33|

Zniszczenie jednego statku szczególnie o takich rozmiarach zawsze bedzie wpływało na staki w pobliżu. Przecież wybuch gwiazdy, jak by na to nie spojrzał wpływa na planety sąsiadujące z nią nawet w dużych odległościach. W filmie wybuch statku-roju zniszczyl nie tylko wszystkie myśliwce, ale także osłabiony przez ostrzał drugi statek. Ale co ciekawe, o czym nie wspomniano, promień wybuchu jest większy niż 15 km. Bo jednak wysadzone zostały dwa okręty, a nie jeden.
A co do drużyny. Ucieczka uratrowała ich skórę, a przecież skoro zostali zabrani na tego myśliwca, to i także istnieje możliwość materializacji. Więc tutaj nie było żadnego przegięcia.
Ciekawostką jest to, że Wraith nauczyli się przeciwdziałać technologii Asgardu - czyli też uczą się na swoich błędach.
A i jeszcze jedno. Mowa była o tym, że w tej częsci galaktyki Wraith posiadają około 60 statków - rojów. No to teraż mają ich już trochę mniej. Jeśli dobrzę policzyłem - zostało zniszczonych już 6 statków rojów.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#43 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 29.11.2005 - |19:20|

Ciekawostką jest to, że Wraith nauczyli się przeciwdziałać technologii Asgardu - czyli też uczą się na swoich błędach.

Ziemianie w siodmym sezonie SG-1 tez zakłócali transporter Asgardu, kiedy Ozyrys "kreował" sny Daniela.

Co do fali uderzeniowej to zwracam honor.

Tak mi przyszlo na mysl, ze statek Asgardu klasy Oneill w walce jeden na jeden z Hive ship nie dał by w sumie dojsc do głosu Wraith. Biorac pod uwage ze Deadalus z oslonami Asgardu przez jakis czas przetrzymuje atak nawet 2 HS to co dopiero taki statek z Asgardowska bronia ofensywna, widzac jak HS sa podatne na atak z broni energetycznej, gdyz nie posiadaja osłon.

Tak apropo nie bylo Asgardczyka na Deadalusie,a obsluge transportera juz opanowali Ziemianie. Przydałoby sie nam kilka takich Oneill:)) nawet dlatego ze to sa czyste asgardskie statki a nie hybrydy, a wiec mniej zawodne:)
  • 0

#44 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 29.11.2005 - |20:34|

Ziemianie w siodmym sezonie SG-1 tez zakłócali transporter Asgardu, kiedy Ozyrys "kreował" sny Daniela.

Wtedy opierało się to na zakłócaniu sygnału radiowego - Ozyrys tak jak my niemiał czujników Asgardu i by namierzyć transportowany obiekt było namierzane źródło sygnału nadawane z prostego nadajnika. Wraith natomiast nauczyli się zakłócać czujniki Asgardu:) (brawa dla nich)
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#45 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 30.11.2005 - |11:17|

Przecież wybuch gwiazdy, jak by na to nie spojrzał wpływa na planety sąsiadujące z nią nawet w dużych odległościach. W filmie wybuch statku-roju zniszczyl nie tylko wszystkie myśliwce, ale także osłabiony przez ostrzał drugi statek

tak, ale gwiazda wyrzuca olbrzymie ilości materii i energii nieporównywalne z tym co daje wybuch statku;

dałem 9, bo tak długo czekałem :P ;
ale mam jedną uwagę; 1 dart ostrzeliwuje Hive Ship; Wraith zamiast zrobić rozpoznanie(mając w pamięci to, że Sheppard i banda dostali się na pokład za pomocą darta) natychmiast zaczynają ostrzeliwać drugi Hive Ship; trzeba być idiotą, żeby tak postąpić; nasuwa mi sie przykra refleksja, że Pradawni musieli być naprawdę blisko dna, żeby dać się pokonać przez tak tępą rasę jak Wraiths;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#46 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.11.2005 - |12:35|

inwe ale Shepperd ostrzelał tego drugiego, a ci nie wiedzieli że Shepard może pilotawać Dartha. Uznali po prostu to za akt agresjii ze strony tego drugiego statku, a temten już nie miał wyboru musiał odpwiedzieć ogniem.

#47 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 30.11.2005 - |14:44|

Ale tak na marginesie skoro wybuch jednego statku mogl znisczyc drugi w poblizu, to moge powiedziec ze w Siege part 3 HS byly bardzo blisko siebie. A druga bombka wybuchła w HS ktory był w srodku tej ich formacji, wiec tez powinniec rozwalic lub uszkodzic sadiadujace HS
  • 0

#48 skorpios

skorpios

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoDziałdowo/Londyn

Napisano 30.11.2005 - |15:37|

a mnie zastanawia jedno, odcinek ma byc w USA wyemitowany 6 stycznia 2006, a juz jest w sieci? czy ktos moze mnie oswiecic, bo nie wiem, o co tu chodzi... w sieci widzialem juz do zassania 11 i 12 odcinek, ale czy to sa epizody czy jakies fakes?? pozdrawiam i prosze o jakas odpowiedz :)

P.S.
posilkuje sie stronka: http://www.tv.com
a konkretnie: http://www.tv.com/st...e.html&season=2

jest tu napisane, ze first aired: 06.01.2006.

prosze o jakies objasnienia, bo jestem ciemny jak tabaka w rogu :P

pozdrawiam
  • 0

#49 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 30.11.2005 - |15:50|

O ile się nie mylę, te daty to premiery odcinka na kanale SciFi. Odcinki oglądamy wcześniej, bo są emitowane na innym kanale (na dodatek chyba nie w USA a w Kanadzie).
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#50 Zaku

Zaku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 30.11.2005 - |22:20|

Czy ja sie nie myle czy zolnierz przy wrotach pod koniec odcinka ma polska flage na ramieniu ?
  • 0

#51 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.11.2005 - |22:54|

Nie, pośrodku jest cienka linia niebieska :> (to chyba rosja)
Log65: Happy camper

#52 Widar

Widar

Kapral

• Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 04.12.2005 - |17:00|

Tez mi się wydaje ze to Rosjanin, ale może...,
Co do odcinka, to nie powalił, Wraith są głupi jak ... ciężko mi znaleźć określenie jak bardzo, jak im się udało pokonać Pradawnych i przetrwać tyle lat, chyba maja niezły fart.
Było kilka śmiesznych scen z doktorem ( „mam wszystkie kobiety” :D - najlepszy aktor w serialu i tyle) i pułkownikiem (klauny, budujemy armie a oni cały czas ich przysyłają ). Jeszcze jedno, jak wydostał sie Ford ? chyba ze sami go wypuścili, nie wyglądał jakby mogł sie ruszać, a co dopiero zabic straznika i pozywić sie nim ( hmm... ironia czyz nie :P)
Ocena 7
  • 0

#53 Muoteck

Muoteck

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 04.12.2005 - |19:37|

Odcinek na góra 4... Od początku 2 sezonu atlantis robi się coraz głupsze. Niby lepiej niż w 2x11 ale odcinek jest miejscami po prostu debilny.

Na minus:
- Nie uwierzę że nikt nie zauważył kolesia kleczącego za DHD podczas produkcji <_<
- Wraith dalej tępi.
- Noże... jeszcze trochę i by sobie Ronon z zadka nóż wyciągnął... :/
- Cała galaktyka mówi po angielsku plus zielone disco-światełka w sali królowej. Oczywiście królowa MUSI wyjasnić Sheppardowi co i jak.
- Akcja na dedalu. McKay pokazuje na wielki zielony znacznik na ekranie: 'Widzisz to?' Dowówdca dedala: 'Co?'
- Otrzymali IDC Shepparda zanim otworzyły sie wrota (najpierw IDC a potem dźwięk 'gejzera')...
- Sheppard - mistrz pilotażu darta. Nawet bez tłumaczenia sobie ze wszystkim poradził.

Na plus:
- McKay za całokształt i Beckett za sceny z McKayem.

Prawdopodobnie najlepszy moment odcinka to walka hive shipów, chociaż Base Stary i ich Raidery wywołuja o wiele lepsze wrażenie roju ;)
  • 0
Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.

#54 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 05.12.2005 - |02:01|

6,0

Słabo :( . Jak zykle historię z pierwszej części dwuczęściowca rozwiązano w najprostszy możliwy sposób. Pomysłu w tym nie ma żadnego i tylko McKay (jak zwykle) ratuje trochę ten odcinek. Niestety Atlantisa oglądam już tylko z przyzwyczajenia.
  • 0

#55 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 07.12.2005 - |21:40|

Świetna ale krótka animacja statków Rojów

Członek ekipy filmowej ukrywający się za DHD = DNO

Ogólnie SGA to taka ogłupiająca rozrywka nad którą lepiej bardziej się nie zastanawiać.

Brawo dla Kanady za wersje HDTV, to zdecydowanie największy atut tego odcinka
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#56 Bioły

Bioły

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów
  • MiastoSułkowice/Bolęcina

Napisano 12.12.2005 - |21:31|

Odcinek naprawde reprezentuje dobry poziom a zapewne odstaje od pierwszej części, a ta scena jak Sheppard w mgnieniu oka uczy sie pilotażu myśliwca Wraith - to chyba ten gen Pradawnych :)
  • 0

#57 VindicatoR

VindicatoR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoKielce/Wrocław

Napisano 12.12.2005 - |21:45|

Odcinek naprawde reprezentuje dobry poziom a zapewne odstaje od pierwszej części, a ta scena jak Sheppard w mgnieniu oka uczy sie pilotażu myśliwca Wraith - to chyba ten gen Pradawnych :)

Raczej syndrom Dnia Niepodległości - amerykańskim pilotom najwyraźniej wystarcza przylepiona do steru kartka góra-dół-lewo-prawo :P
  • 0
Wenn ist das Nunstruck git und Slotermeyer? Ja!... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!
http://chorynawyobraznie.blogspot.com/

#58 Fuinethel

Fuinethel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03.01.2006 - |00:34|

Cienko na prawdę, myślałem że pełen nowych wątków SGA będzie przykuwał moją uwagę a tu kolejna klapa, ale do rzeczy - najpierw plusy:

+ jak zwykle Mckey - jego naćpanie się i bijatyka to coś genialnego z pewnością ratuje cały odcinek
+ fajny pomysł z ludzmi służącymi wraith
+ Ronan i jego noże

no i czemu tak słabo czyli minusy:

-Sheppard czyli Rambo - wkurza mnie jego podejście pewny siebie superheros jak w bajkach w stylu superman - odgaduje (nie wiem skąd) że kobieta którą ratuje służy wraith, uczy się cudownej sztuki pilotażu darta (a jak on tam dotarł wogóle wczesniej nie mógł przebyć kilku korytarzy bo spotykał hordy wraith), no i bez trudu załatwia oba hive shipy i cudownie odlatuje, nie mam nic przeciwko nierealności ale niech to się kupy trzyma

-Wraith - z odcinka na odcinek są coraz głupsi a koniec końców jakoś posiedli zaawansowaną technologię...poza tym splaona scena z królową roju - najpierw potężna władająca czymś w stylu psychokinezy zmusza Shepparda do uklęknięcia a potem gada z nim jak przy kawie (liczyłem na jakieś grzebanie w mózgu Shepparda) i grzecznie wierzy w jego słowa, no i zupełne olanie wroga (dedalusa) i strzelanie do siebie

-Ogólnie - brak pomysłu na odcinek wszystko cały czas naginane, a fajne wątki palą się przez brak wyobraźni, całość niby w nastroju gorzy Hive shipu a de facto jak na herbatce u cioci :blink:

Użytkownik Fuinethel edytował ten post 03.01.2006 - |00:49|

• 0

#59 Arkar

Arkar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 13.01.2006 - |11:14|

Odcinek fajny owiele lebszy od 10.

Co do poprzednich wypowiedzi:
Sheppard czyli Rambo-czemu nie chciałbym mupetów oglądać.
Czy Wraith są głupi? No niewiem może poprostu przez te 10 tyś. lat nie potrzebowali nowych wynalazków więc ich nie tworzyli? Po co się wysilać jeśli naprzeciw siebie ma się tylko bandę z kanmieniami.
Co do miast to wtpię czy istniały. Pzecież Wraith śpią po kilkaset lat między posiłkami, więc po co im miasta.

Użytkownik Arkar edytował ten post 13.01.2006 - |11:17|

• 0

#60 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 22.01.2006 - |16:47|

Klauny,hehe dobre :) Klauny biją o głowę Jaffa :P Poza tym co z tym Fordem...czy on kiedykolwiek wróci do teamu....i czy w ogóle żyje ? Wolę poczekać do następnych odcinków...Pani królowa do pięknych nie należy,ale służace ma całkiem niezłe :) Bardzo niezłe :)

Ocena:9 :)
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych