Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 25 - S02E05 - Condemned

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (109 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (8 głosów [7.77%])

Procent z głosów: 7.77%

2. 9.5 (6 głosów [5.83%])

Procent z głosów: 5.83%

3. 9 (20 głosów [19.42%])

Procent z głosów: 19.42%

4. 8.5 (10 głosów [9.71%])

Procent z głosów: 9.71%

5. 8 (19 głosów [18.45%])

Procent z głosów: 18.45%

6. 7.5 (11 głosów [10.68%])

Procent z głosów: 10.68%

7. 7 (13 głosów [12.62%])

Procent z głosów: 12.62%

8. 6.5 (5 głosów [4.85%])

Procent z głosów: 4.85%

9. 6 (6 głosów [5.83%])

Procent z głosów: 5.83%

10. 5.5 (2 głosów [1.94%])

Procent z głosów: 1.94%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

12. 4.5 (1 głosów [0.97%])

Procent z głosów: 0.97%

13. 4 (1 głosów [0.97%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.97%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 23.08.2005 - |14:53|

Czytam wasze posty i każdy ma takie same uwagi do odcinka.
1. Zestrzelenie „armatą” skoczka:
Dlaczego uważacie ze to pocisk uszkodził skoczka? To nie sam pocisk, tylko materiał wybuchowy. Na samym początku było powiedziane, że jest dużo tego minerału. Fakt nic nie wiemy o materiale wybuchowym. Ale może on być bardzo „wybuchowy”

2. Druga sprawa to celność krążownika Wratih:
A może Wraith nie chcieli ich zabić. Pamiętajcie że wszystkie statki-roje się obudziły i brakuje pożywienia.

3. Wątek to porównania do Tolan.
Ja tu żadnego porównania nie widzę. Tolanie było bardzo zawansowaną rasą, ale przegrali bo wrócił Anubis z cząstkowo wiedzą Pradawnych.
  • 0

#42 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 23.08.2005 - |17:44|

Czytam wasze posty i każdy ma takie same uwagi do odcinka.
1. Zestrzelenie „armatą” skoczka:
Dlaczego uważacie ze to pocisk uszkodził skoczka? To nie sam pocisk, tylko materiał wybuchowy. Na samym początku było powiedziane, że jest dużo tego minerału. Fakt nic nie wiemy o materiale wybuchowym. Ale może on być bardzo „wybuchowy”

Wyświetl post

Ale jakie to ma znaczenie ze nie "sam pocisk a materiał wybuchowy"? Rownie dobrze mozna powiedziec ze zniszczen w Hiroszimie nie dokonala bomba atomowa a reakcja materialu rozczepialnego. O to chodzi? Bo dla mnie zblizymy sie wtedy niebezpiecznie do jakiejs dziwnej granicy no no nie wiem jak to nazwac - politycznej poprawnosci na tym forum z uwagi na koniecznosc obrony serialu? :mellow:
Armata, Bomba - w uzyciu potocznym to taki po prostu kolokwializm.

2. Druga sprawa to celność krążownika Wratih:
A może Wraith nie chcieli ich zabić. Pamiętajcie że wszystkie statki-roje się obudziły i brakuje pożywienia.

Wyświetl post

To by ich teleportowali na pokład. BTW - tylko mi nie pisz "a skad wiesz, moze na krazownikach nie ma diwajsow do teleportacji?" :P

3. Wątek to porównania do Tolan.
Ja tu żadnego porównania nie widzę. Tolanie było bardzo zawansowaną rasą, ale przegrali bo wrócił Anubis z cząstkowo wiedzą Pradawnych.

Wyświetl post

Mnie sie te obydwie rasy jedynie wydaja podobne z uwagi na scenografie z centrow Vancouver. Inne argumenty na nie sa mi jeszcze nie znane...hmm
  • 0
Dołączona grafika

#43 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 23.08.2005 - |18:35|

... to nazwac - politycznej poprawnosci na tym forum z uwagi na koniecznosc obrony serialu? ...

Wyświetl post

No bez przesady. :] Wracając do tematu, każdy wie na jakiej zasadzie działa bomba atomowa. I na takiej zasadzie mogła działać ich broń. Pamiętaj że to pocisk jest ważny a nie „urządzenie” które wystrzela pocisk. Co do ataku Wraith, to być może masz rację. Ale… Z tego co wiemy to Wratih mają teleport, taki że muszą być bezpośrednio nad ofiarą. Może on działa też inaczej, ale nie wiemy tego.
  • 0

#44 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 28.08.2005 - |16:30|

A mi się ten odcineczek bardzo podobał. Nie był może rewelacyjny, ale był całkiem spoko. Z czystym sumieniem daję 8. Dla mnie największym zdziwieniem była celność Wraith pod koniec, walili po bokach aż miło, ale może faktycznie nie chcieli ich zabić... Co do uciekiniera to bardzo wątpię, aby był szpiegiem ale to się pewnie wkrótce okaże bo wiele wątków w Atlantis powraca.
A co do zestrzelenia skoczka z armaty i opinii z tym związanych coś Wam poewiem (no dobra, napiszę). Podczas wojny w Wietnamie kilkukrotnie zdażyło się (i są to udokumentowane przypadki), że amerykańskie śmigłowce Wietnamczycy strącili z... łuku. To chyba podobna przepaść technologiczna, nie? I nie chodzi mi o samą zasadę, ale możliwość zaistnienia takiej sytuacji.
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#45 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 04.09.2005 - |19:32|

To ciekawe, co potrafią wymyśleć scenarzyści. Ale z drugiej strony, skoro przez to można zmiejszyć koszty, to dlaczego nie posłużyć się tym co pod ręką już jest. Mam nadzię, że następnym razem się trochę postarają - przynajmniej więcej pozmieniają w scenografii :D .
A wracając do odcinka. Dla mnie jest ciekawy. Zadziwia mnie postać tego Upiora. Wskazuję, że jednak nie są oni tacy głupi. Potrafią ukazać pewną osobowość. W konfrontacji z tym sędzią - zyskał mój szacunek. Okazuje się, że jednak ludzie - chyba ci mieszkańcy są ludźmi B) - potrafią być gorsi niż inne stworzenia. Choć usprawiedliwieniem jest fakt, że chciał obronić planetę.

Użytkownik jack edytował ten post 19.09.2005 - |17:39|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#46 Christof

Christof

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoWarszawa, Bridgetown

Napisano 08.09.2005 - |10:16|

[...]dobra wstawka McKay'a "I'm not Macgyver" ;)

Dobry tekst jeszcze miał o "obsadzie Braveheart" no i Sheppard mowiacy do Ronona per "Wookie" :D
  • 0

#47 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 20.12.2005 - |22:15|

A mi sie odcinek nawet podobal. Najlepsze teksty to oczywiscie MacGyver i Chewie. Po tym odcinku zdecydowanie moge stwierdzic, ze postac Dexa mi sie podoba. Ta jego prostota i brutalnosc :) Druga postacia, co do ktorej w koncu sie przekonalem to pani doktor Weir. Z poczatku strasznie mnie denerwowala, pozniej bylo lepiej, szczegolnie gdy sie w koncu tego swojego Narima pozbyla, no a dzis pokazala klase :)
Oczywiscie to zestrzelenie skoczka, rowniez do mnie nie dociera. No moze i maja tam jakies mocniejsze materialy wybuchowe, ale no sorry, to w koncu statki Pradawnych...
Ogólnie jednak ocena 9 dla odcinka.
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#48 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 02.01.2006 - |12:37|

:afro: Epizod na wysokim poziomie :) Dobry scenariusz,sceny walki(czego ogólnie jest mało w SG) w wykonaniu Ronon'a Dex'a :D i oczywiście humor :)

Nota:9,5 :clap:
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#49 Fuinethel

Fuinethel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03.01.2006 - |00:58|

To zdecydowanie jeden ze słabszych odcinków więc:

+ Jak zwykle McKey, on tu rządzi :D
+ Cywilizowany wraith, w końcu nie są tylko głupimi zombie jak z powrotu żywych trupów

- zbytni podział na dobrych i złych i tak na prawdę podwójna moralność Weir i ekipy (w końcu to tylko rządzący byli źli a nie cała społeczność miasta) która skazuje miasto na zagładę bez zmrużenia oka

- to co wszycy podkreślają czyli armatka vs skoczek

- no i to zakończenie...

Jakoś to tak bezmyślnie trochę, brak jakiejś głębszej treści, wszystko to już gdzieś było, jednak od SG wymagałbym więcej...
  • 0

#50 kajutka

kajutka

Szeregowy

• Email
  • 20 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 14.01.2006 - |13:02|

W tym odcinku zaciekawiło mnie zachowanie Wraith. Nie wyglądają na stworzenia, które dotrzymuja umowy. Zwłaszcza gdy są głodne. No ale cóż. Dałam 7 punktów.
  • 0

#51 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 28.01.2006 - |13:52|

według mnie odcinek całkiem niezły daje 9. Nie wiem czemu czepiacie sie tego ze zapomnieli kamuflarza?? Sami byli zdziwonei ze więźniowie wynaleźli cos podobnego do prochu. Niespodziewali sie ze prymitywni ludzie z procami i łukami zaczna do nich strzelac. Po za tym wtedy strzelali bo ekipa wylądowała na ich ziemi (więźieniu) a jak mówił sędzia tej całej cywilizacji, więźniowie są niebezpieczni jesli sie wyląduje na ich terenie.
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#52 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.02.2006 - |18:47|

Miałem małą przerwę w oglądaniu Atlantis. Teraz, po powrocie jakoś mnie ten odcinek nie zachwycił. :( Ogólnie mówiąc, serial jakoś nie robi na mnie wrażenia. Stąd tylko "szósteczka".

Użytkownik M.M edytował ten post 22.02.2006 - |18:49|

• 0

#53 I. Thorne

I. Thorne

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 28.03.2006 - |13:59|

Nie będę się czepiał odcinka bo wszystkie błędy zostały juz wielokrotnie wymienione.

Za to bardzo ciekawy jest sojusz Sędzii Pokoju z Wraith. Może to nieludzkie (dla więźniów), ale cholernie skuteczne dla całej populukacji. Tylko jak zwykle Wraith chce zmienić zasady w trakcie gry.
  • 0

#54 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 22.05.2006 - |21:10|

Jakoś ten odcinke mnie nie zachwycił i minusy okazały się uciążliwsze niż plusy dlatego odcena ciut mniejsza niż zwykle.

Ocena: 7,5

PLUSY:

+ Wraith Cruiser z blisa. :) To było to, czego mi brakowało. W SG-1 mieliśmy okazję poznać wiele statków Gould'ów i inych ras, tutaj cały czas tylko myśliwce latają i porywają ludzi i ze 3 razy były statki roje. Dlatego fanie, że wreszcie pokazali krążowniki i to z bliska
+ ciekawa fabuła nam się tutaj zarysowała, w kontekscie układu rządowego z Wraith. Fajnie to sobie wymyślili, widać długo to działało, powiem nawet, ze umowa taka ma sens, lecz tylko wtedy jeśi odrzucumy amerykańskie poszanowanie wolności, sprawiedliwości i poprawności politycznej tak znane z filmów i seriali
+ humor był, trochę w mniejszym natężeniu mimo tego było kilka śmiesznych scenek, takich jak "I'm not MacGywer" czy "Uspokój się, Chewie,|pokaleczysz sobie ręce." :lol:
+ dr Weir ponownie w misji dyplomatycznej na jakiejs planecie, brawo pani doktor. Zauważyłem, ze Elizabeth podoba mi sie właśnie wtedy gdy wychodzi z bazy i idzie gdzieś na planetę "negocjować" natomiast drażni mnie, gdy siedzi w Atlantis. Niewiem dokładnie czemu, ale jakoś tak mam ;)
+ fajny koniec, bo wreszcie niebyło pełnego happy-endu. Owszem uratowano kilkunastu więźniów, ale za to dano Wraith na talerzu (w przeności i dosłownie) całe maisto

MINUSY:

- czemo oni w ogóle lecieli aż tak nisko tym skoczkiem? :/ I czemu po strzale z tej archaicznej broni nie wzbili się w powietrze lub zrobili jakiegoś uniku? Sheppard, czy to takie trudne? A podobno z ciebie był wyśmienity pilot :>
- i znów kolejny głupotka. Gdy krążownik został trafiony tą droną ze Skoczka, to o dziwo nic a nic nie zrobił. Unosił się w powietrzy jakgdyby nigdy nic pozwalając uciec ludziom do wrót. Anie nie strzelił z jakejś broni (napewno nie ma tylko jednej lufy), anie nie poleciał w stronę wrót blokując przejście, ani nie wyleciały myśliwce, ani nie użyto "porywacza" ludzi takiego jaki ma myśliwiec Wraith :]
- ojj coś ten krążownik to ma kłopoty ze strzelaniem :/
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#55 Tishi

Tishi

Starszy szeregowy

• Email
  • 120 postów
  • MiastoWanaty k. Cz-wy

Napisano 01.07.2006 - |09:28|

Odcinek średni. Jedynym plusem jest pomysł na odcinek ale jego wykonanie nie jest zbyt satysfakcjonujące.

Ocena 8
  • 0

#56 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 07.09.2006 - |18:47|

Dalem 9.Sporym zaskoczeniem bylo dla mnie iz jeden pocisk rozpieprzyl krazownik,Jak juz wczesniej widzielismy puddle jumper przechowuje po 3 z kazdej strony, rozumujac w tes sposob jeden skoczek moze zalatwic 6 krazownikow.Nierozumiem jednak faktu iz na Atlantis nie ma pociskow...napewno gdzies sa tylko te mlotki nie moga znalezc.Moze znajda pozniej.Tak wogole nie na temat pisze...
  • 0

#57 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 07.09.2006 - |19:26|

skoczki mają chyba wiecej niż 6 dron, pozatym to i tak było nic, przecież w sg-1 jack zniszczył Hataka przy pomocy jednej albo dwóch dron ;)
  • 0

#58 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 20.02.2007 - |12:18|

7,5/10

A tak nisko tylko za fatalną animację krążownika, scenerię z emitowanego obecnie w TVP 4400 i brak logiczności w jednej rzeczy, o czym poniżej.

Odcinek wbrew pozorom logiczny.
Może trudno w coś trafić z bombardy, ale ona miała tylko dostarczyć posisk w odpowiednie miejsce. Pocisk zawierał cholera wie co, więc jego wybuch mógł uszkodzić skoczka.
Shepard leciał do wrót, więc leciał nisko, żeby ze stratosfery nie nurkować.
Bombardy były wstrzelane w cel, przecież mówili o wyliczaniu trajektorii i o zapalnikach. Tak więc, najpierw stwierdzono gdzie mają trafiać, ustalono gdzie trafią i czekali na cel, aż się pojawi w polu rażenia.

Nielogiczność.
Writh przyleciał przez wrota mysliwcem, a potem z orbity zeszły 3 krążowniki. Jeśli on był na krążownikach na orbicie to jakim cudem wyleciał przez wrota?
Krążowniki w atmosferze leciały z prędkością pijanego żółwia i chyba strzelcy byli pijani, bo wstrząsający był rozrzut strzałów.
Może wino nie ten rocznik...
Poza tym odcinek OK i wcale nie był głupi, nudny, nielogiczny i ogólnie ble.
  • 0

#59 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 20.02.2007 - |15:22|

Bard to juz 3 albo 4 wersja nazwy Wraith której używasz, radze zdecydowac sie jednak na tą poprawną ;)

A czy nie mógł poporostu przylecieć jeden przez wrota, a krążowniki leciały w hiperprzestrzeni? nie widze tu problemu żadnego.
Co do celności to nie wiemy jak celne są krążowniki, zwykle walczyly z dużymi obiektami wiec nie było problemu.
  • 0

#60 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 21.02.2007 - |08:36|

Staram się ostatnio pisać Wraith, ale czasem literki strajkują.
Łamistrajki ukłądają się w inną pisownię, stąd rozrzut.
Tych których to denerwuje, przepraszam, będę ciężko nad tym pracował.

Co do celności.
Wisiał nad nimi na jakiś 20-30 metrach i chybiał o jakieś 4-5 metrów.
Z twierdzenia pitagorasa proponuję oszacować rozrzut na odległość 20-30 km, na jaki minimalnie wg mie walczą okręty tej klasy.

Cel musiałby być bardzo duży, żeby trafić.
Lepiej by było, gdyby nie strzelali, mniej by mnie to zdenerwowało
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych