Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 181 - S09E07 - Ex Deus Machina

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (117 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (15 głosów [13.89%])

Procent z głosów: 13.89%

2. 9.5 (10 głosów [9.26%])

Procent z głosów: 9.26%

3. 9 (12 głosów [11.11%])

Procent z głosów: 11.11%

4. 8.5 (19 głosów [17.59%])

Procent z głosów: 17.59%

5. 8 (16 głosów [14.81%])

Procent z głosów: 14.81%

6. 7.5 (6 głosów [5.56%])

Procent z głosów: 5.56%

7. 7 (12 głosów [11.11%])

Procent z głosów: 11.11%

8. 6.5 (4 głosów [3.70%])

Procent z głosów: 3.70%

9. 6 (5 głosów [4.63%])

Procent z głosów: 4.63%

10. 5.5 (1 głosów [0.93%])

Procent z głosów: 0.93%

11. 5 (1 głosów [0.93%])

12. 4.5 (1 głosów [0.93%])

13. 4 (2 głosów [1.85%])

Procent z głosów: 1.85%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

15. 3 (1 głosów [0.93%])

16. 2.5 (1 głosów [0.93%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.93%])

19. 1 (1 głosów [0.93%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 19.09.2005 - |17:23|

W końcu zaliczony.

Po świetnym odcinku poprzednim, kolejny bardzo dobry... Wreszcie nie było Ori, za to był Baal :D I to nawet nie jako trójca :P Pomysł naprawdę OK, do tego mocne nawiązania do poprzednich sezonów/odcinków, odrobina akcji, scena z "naszywkami" i baaardzo sympatyczne zakończenie. Nie uważam jakoby epizod był przegadany, był w sam raz i tyle. Dałem 9,5

PS. Nie wiem, czy ktoś zwrócił na to uwagę, bo szczerze mówiąc nie przebrnąłem przez cały ten temat, ale wydaje mi się, że znalazłem drobną niekonsekwencję:
Baal ucieka, pomimo odpalenia pocisku z trucizną (pocisku, który wcześniej był w stanie załatwić całą planetę Jaffa). Ale w sumie mogli użyć słabszego ładunku, nie będę się czepiał...
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#42 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 28.12.2005 - |20:16|

Odcinek baaardzo dobry :) Oczywiście zaskoczenie....Baal :) Jakiż on elegancki w tymże garniturze :) Piękna pani blondyneczka :D Ajajajaj :D:D:D Ciekawy,który Baal ją ten tego ;) Powrót Carter i coraz lepsza gra Mitchum'a :)

Ocena:9,5 !!
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#43 Sam

Sam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów
  • MiastoRuda Śląska

Napisano 10.03.2006 - |15:11|

a mi sie nie podobało. ale może to dlatego że ogólnie nie lubie odcinków na ziemi...
pomysł z teleporatacją budynku bardzo przewidywalny, no i ten wybuch w ostatniej sekundzie, cóż za wyczucie czasu.... :rolleyes:

jeden duuuuuuzy plus za Ba'al'a, bo tak jak wiele juz osób mówiło, uwielbiam tego robaczka. :D
  • 0

#44 DOCI

DOCI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 14.03.2006 - |14:03|

nie daje dużo za odc bo mi się nie podobał za bardzo... po co to jeszcze było z tym klonowaniem dodawać to już był totalny bezsens. a ogólnie nie lubie takich rozmytych odcinków które toczą się na Ziemi może dlatego że są takie przewidywalne i nudne. poprostu mało nowości.... daje 8 :/
  • 0

#45 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 25.05.2006 - |20:30|

Powrót starych czasow SG1 :clap: bardzo fajny odcinke, gdyby nie te minusy dałbym wiecej

Ocena: 8,5

PLUSY:

+ rządy Gereka, całe jego postępowanie, metody jakich używa (największy szok: tortury!) i odrzucania Tauri doprowadzają do zatarcia granicy między sojusznikami a wrogami. Ciekawe, oj ciekawe. Dobry temat na kilka/kilkanacie odcinków. Są tylko 2 wyjścia z sytuacji: albo Gerak się zmieni, czy to sam czy to ktoś mu przegada do rozumu, albo druga opcja => nowy Przewodniczący Rady
+ powrót Baala to wielkie zaskoczenie i radocha zarazem :D Uwielbiam tego gościa, a odcinki z nim zawsze jakoś mi się podobają. A tu widać, ze Baal urządził sobie miłe gniazdko na Ziemi, ma pieniądze, własną mini-armię, technologie, ładniutką blondyneczkę i 4 dodatkowych Baalów-klonów. Według mnie, to piękna emeryturka dla Gou'lda
+ miła scenka przylepienia znaczków SG1 - i powiało zapachem Stargate SG1 B)
+ Carter na stałe się wprowadziła do SGC a już chwilę po tym jakiś agent się do niel zaleca. Nice :D
+ znów widać Prometeusza w akcji i znów przydaje się asgardzi teleport. Ale....

MINUSY:

- teleportowanie całego ogromnego wieżowca to bylo przegięcie :/ I to w dodatku w ostatniej sekundzie. Nieładne to było.
- z tym desantem Jaffa w środku miasta to przesadzili na maxa :/ Przecież USA ma system radarów który namierza wszystkie obiekty latajace zbliżajace się do terytorium USA. :]
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#46 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 19.08.2006 - |16:09|

Absolutnie rewelacyjny odcinek.Dalem 10 choc jest to jedynie ocena za wystep Baal.Wreszcie pojawil sie moj ulubieniec.Czy zobaczymy go jeszcze??Kto wie...Reszta srednia zwlaszcza z tym teleportowani budynku.
  • 0

#47 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.09.2006 - |14:32|

Minus za Carter - mogłaby już nie wracać :angry2: , mam jej serdecznie dość!

W ogóle wiadomo to juz wszem i wobec, że nie przepadam za odcinkami o Goa'uldach na ziemi, w ogóle odcinek nie powala na kolana. Dałam więc 7 i nie chce mi się więcej pisać... Mogłoby być lepiej, nie było... I ci 4 Baalowie + 1 killed przez Geraka to stanowczo za dużo... :angry: Nudy i przesada!
  • 0

#48 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 08.11.2006 - |00:15|

SGTokar napisal:

Baal różni się od tamtych wypadków, że ani nie jest on bliski śmierci, ani nie organizuje jakiegoś wielkiego kultu. Po tym odcinku naprawdę odnoszę wrażenie że chce on spokoju i będzie chciał rozkręcić własny biznes. Nie gada on z akcentem Goa’uld’ów, nie wywyższa się za bardzo jak na słownikowo normalnego szefa przystało. Śmieszne wydają się sceny w odcinku gdy na koniec Baal’a widzimy w nietypowych sytuacjach wcinającego jakieś chińskie danie, serwującego drinki i oglądającego telewizję. Baal swoją złą naturę chyba dostosowuje do warunków kapitalistycznych, co więcej jak mówi w granicach amerykańskiego prawa. Ta pierwsza wypowiedź którą skierował do Ziemian naprawdę ładnie brzmiała do czasu gdy wspomniał o bombie. Cóż Baal jako postać darze sympatią. Nigdy go nie postrzegałem jako jakiegoś wielkiego przerażającego wroga, ale gościa z którym chciałbym by SG-1 miało kolejne konflikty i je rozwiązywało.

no i wypada mi sie tylko pod tym podpisac. :)

odcinek rewelacyjny jest pod tym wzgledem, ze pokazuje goaulda, i to Wladce Systemu, inteligentnego, ktory w koncu zrozumial, ze skonczyla sie zabawa w bogow, ze ludzie i jaffa w calej galaktyce juz sie nie dadza na to nabrac. i szuka rozwiazania. w maire pokojowego.
no ta bomba... oczywiscie, konieczna "polisa ubezpieczeniowa" :)

nie powiem, ze uwazam ten odcinek za idealny, ale mowa Baala - nagranie ogladane w SG-1 jest super.
ja na ich miejscu bym mu pomogla, a nie myslala od razu o truciznie na symbioty. to mnie wkurza, ze caly czas chca go tylko mordowac i mordowac, a przeciez pomogl z replikatorami, i w ogole, spoko facet jest, jak na System Lorda, moznaby sie z nim dogadac :) glupie amerykance :(
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#49 wester

wester

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 05.02.2007 - |23:05|

7.
Taki sobie
Plus za Balla i powrot Carter.
Minus za nude wiejaca z kazdej klatki, akcja na sile.
  • 0

#50 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 09.05.2007 - |22:14|

Średnio. 6. Na plus genialny wstęp - Jaffa zasuwa po lesie na nie-wiadomo-jakiej planecie, zasuwa, zasuwa i... wpada pod samochód :D Co do reszty odcinka, to czuć było klimat poprzednich sezonów. Nie podobała mi się jednak sprawa z klonującym się Baalem-biznesmenem. Nie pasuje mi to po prostu. A teleport budynku... coraz większe głupoty w tym serialu :D
  • 0

#51 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 07.06.2007 - |09:38|

Jak powiedzial kefir, atmosfera starych odcinkow! Wydawalo mi sie ze zaraz Jack gdzies wyskoczy ;) Carter strasznie gruba, ale jest kilka miesiecy po porodzie wiec wybaczamy ;)
Jaffa zaczynaja mnie denerwowac, przydalby sie konflikt jakis by pokazac kto tu rzadzi (Jaffa raczej nie sa w stanie zaklocic przesylania bombki metoda asgardu jak Wraith)
Oczywistym bezsensem bylo to ze Baal nie zmienil "skóry" i nikt by go znalezc nie mogl, no ale fani tak polubli południoafrykańskiego aktora Cliffa Simon'a ze taka, logiczna, zmiana nie wchodzila w gre,

Użytkownik the_foe edytował ten post 07.06.2007 - |17:27|

• 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#52 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 07.06.2007 - |11:05|

no ba, gdybym ja miala takie cialo, tez bym go nie zamianiala na inne ... :)

BTW, nie zauwazylam, aby jakikolwiek goauld - oprocz anubisa ktory de facto ciala juz nie mogl posiadac - zamienial nosiciela.
wielkosc System Lorda polega tez na tym, ze jest rozpoznawany zawsze, wszedzie i szybko - gdyby zaczal uzywac nowego ciala, maialby z tym problem, przynajmniej na poczatku. a w sytauacji wojny, szybkich wydarzen, kiedy w gre wchodzi czas reakcji podwladnych jaffa, to sie liczy..
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#53 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 19.05.2008 - |13:36|

Niezły odcinek, tylu Baali się narobiło ;). Mam nadzieję że jeszcze wrócą do tego wątku, bo aż się prosi :D. Faktycznie odcinek coś miał ze stylu tych "starych dobry epizodów".

Ocena: 9/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#54 julia31415

julia31415

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów
  • MiastoKraków

Napisano 12.11.2008 - |20:07|

jeden z Baalów na zakończenie odcinka: "100 kanałów w TV i nie ma czego oglądać" :):)
  • 0

#55 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 21.12.2008 - |20:52|

Z początku myślałem, że odcinek będzie nudnawy, ale pojawienie się Baala na Ziemi było spora niespodzianką - zastanawiałem się co się z nim stało po wydarzeniach z 8 sezonu. W ogóle rozbrajające było widzieć go w roli ziemskiego biznesmena. Równie rozbrajające było widzieć Jaffa rozgrywających walki na którymś piętrze typowego biurowca - jakby takich zobaczył to z miejsca założyłbym że to jacyś podróżnicy w czasie tylko zastanawiałbym się czy z przeszłości (wygląd i strój), czy z przyszłości (broń) ;)
Budynek zbudowany z naquadu... interesujące rozwiązanie, ale mam wrażenie, że niezbyt realistyczne - przecież musiało przy tym pracować całkiem sporo ludzi i nie zdziwiło ich, że budują z jakiegoś zupełnie nieznanego materiału? Nie wspominając już o wszystkich pozwoleniach na inwestycje, na budowę, wszelkie testy bezpieczeństwa budynku, architektów... Poza tym taka ilość naquadu powinna wywołać o wiele większą eksplozję i wysłanie tego na orbitę w pobliżu Ziemi raczej by nie wystarczyło - przecież nawet znacznie mniejsze gwiezdne wrota trzeba było wrzucić w hiperprzestrzeń jak je Anubis zaatakował.
Pomysł z klonowaniem Baala jakoś nie przypadł mi do gustu - teraz będziemy mieli tych Baalów jak mrówków. Sam myślałem, w pewnym momencie, że po prostu symbiont zmienił nosiciela.

7/10
  • 0

#56 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 21.12.2008 - |22:41|

Pomimo że odcinek mi się podobał to jednak Baal na Ziemi wydał mi się jakoś tak zbyt wpasowany w nasze klimaty. Chyba że naprawdę siedział tu od czasu 8 sezonu. Z tym budynkiem to tylko po części się zgodzę. Naquada nie ma jakiś znaków szczególnych, które ktoś mógłby odróżnić za to ilość faktycznie mogła wywołać większą eksplozję. Z kolei wrota to zupełnie inna bajka. Mają w sobie naquada ale to znowu inna konstrukcja, kondensator energii. Kiedy Anubis zaatakował nagromadziły tyle energii że eksplozja mogła się zwielokrotnić dużo bardziej niż w wolno stojącym budynku.

Co do klonowania Baala ... porażka.
  • 0
don't try

#57 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 22.12.2008 - |21:42|

Pomimo że odcinek mi się podobał to jednak Baal na Ziemi wydał mi się jakoś tak zbyt wpasowany w nasze klimaty.

A to też prawda.

Co do naquadu - nie musi mieć znaków szczególnych, wystarczy ze nie jest to typowy materiał budowniczy - poza tym zbudowanie takiego budynku wym,aga szeregu pozwoleń itp., więc to by tak łatwo nie przeszło. No i też pytanie skąd Baal go nagle tyle wziął i jak przetransportował na Ziemię? A to wszystko w bardzo krótkim czasie jak na taki pomysł.

Z wrotami to może zła analogia. Tym niemniej nieraz się w serialu podkreśla jak wielką energię generują nawet niewielkie ilości naquadu (gdy np. wzbogaci się nim zwykłą atomówkę) - tutaj mamy cały wielki budynek z naquadu, czyli ilość materiału ogromna i powinno to poskutkować proporcjonalnie olbrzymią eksplozją.
  • 0

#58 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 22.12.2008 - |22:13|

Takie małe niedopatrzenie scenarzystów z tej strony. Z budową tego budynku faktycznie coś jest nie tak. Od wydarzeń z 8 sezonu mogło minąć góra 9 miesięcy. Przyznam rację że jakoś mnie to nie przekonało. Ale dało się przełknąć. Jak to przy serialu czasami trzeba przymknąć oko.
  • 0
don't try

#59 gagaga

gagaga

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 23.01.2009 - |23:25|

Pomijamy tutaj taki drobiazg - Baal to robal, a nie czlowiek. Klonowanie ciala nosiciela jest totalnie bez sensu. W zasadzie sezon 9 zmienil sie w komedie zalatujaca parodia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych