Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seksmisja (1983)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 01.02.2004 - |17:28|

@xxx1012 - ten cytat brzmi: Żeby chłop nie mógł z gołą babą w windzie... :P Spaliłeś dowcip <_<
A tak na marginesie: do czego odnosił się Twój post? Bo chyba nie dociera do mnie jego głebokie przesłanie...

Wracając do tematu Seksmisji: film świetny, podobnie jak większość starych polskich komedii. Widać po nim, że nie budżet jest najważniejszy ale pomysł i gra aktorska.
A co do wyświetlania Seksmisji za naszą wschodnią granicą, to po rozpadzie ZSRR można ją było obejrzeć również w telewizji, chociaż tłumaczenie dialogów nie było najlepsze i film przez to sporo stracił.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#42 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.02.2004 - |22:22|

Seksmisja jest nie samowita! Nie dosc ze Machulskiemu udalo sie oszukac cenzure i wysmiac panstwo totalitarne, to stworzyl film kultowy!

Gra Shtura daje temu filmowi niepowtarzalny charakter! Z tego co slyszalem w jakims wywiadzie, to mnostwo dialogo tworzyli sami aktorzy! To dzielo niedsc ze jest parodia tamtych realiow to także jest filmem sf. Mowicie ze nie ma laserow, zaawansowanej techniki. Jak nie ma? A klonowanie? Hibernacja itp...

Liga rządzi, liga radzi, liga nigdy Cie nie zdradzi!
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#43 occultus

occultus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoLONDek Zdrój

Napisano 21.06.2004 - |00:00|

Seksmisja jest nie samowita! Nie dosc ze Machulskiemu udalo sie oszukac cenzure i wysmiac panstwo totalitarne, to stworzyl film kultowy!

Gra Shtura daje temu filmowi niepowtarzalny charakter! Z tego co slyszalem w jakims wywiadzie, to mnostwo dialogo tworzyli sami aktorzy! To dzielo niedsc ze jest parodia tamtych realiow to także jest filmem sf. Mowicie ze nie ma laserow, zaawansowanej techniki. Jak nie ma? A klonowanie? Hibernacja itp...

Liga rządzi, liga radzi, liga nigdy Cie nie zdradzi!

Nic dodać nic ująć!!
Film jest jednym z najlepsiejszych!! mało filmów oglądalem tyle razy co SexMisje.
  • 0

#44 porii

porii

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 17.07.2004 - |18:25|

Najlepszy kolski fim komedia-SciFi. Może nie ma wspaniałych holliwoodzkich efektów ale jest świetna gra Shtura i to tym lepiej dla tego filmu.
  • 0

#45 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 22.08.2004 - |19:01|

Do tego dorzucilbym jeszcze, ze autorzy w sumie nie bardzo wiedzieli co chcieli pokazac. Film drogi w basniowym swiecie skrzyzowany z chinskimi legandami o bohaterach, ubarwiony filozofia i stylem walki kendo (dobrze, ze nie ninjitsu), przy czym nie zostaly wybrane z tego elementy najlepsze a najgorsze. Mialo to byc efektowne dzielo, a wyszedl ciezko strawny pasztet. To jest dowod, ze nie wystarczy w produkcje wpakowac kupe kasy, zeby wyszedl przeboj.
Natomiast Seksmisja - budzetu porownac sie nie da, a dzieki dobremu scenariuszowi i fenomenalnym dialogom stal sie szlagierem. Wedlug mnie nie mniejszym niz 1984, pomimo calkowicie odmiennego stylu.

Seksmisja jest wspaniała - to komedia political sf (tak ją okreslam). I nie dezaktualizuje się na razie, póki żyją jeszcze ludzie pamiętający zgrzebne lata 80-te. Poźniejsze pokolenia nie wydobędą już wszystkich smaczków (jak z tą butelką po winie - "Nasi tu byli", albo,że trzeba iść na wschód, bo tam na pewno jest jakaś cywilizacja....).

Natomiast Wiedźmina nie oceniałbym tak surowo. Szczególnie serialu. MZ on był naprawdę dobry. Rozwijał sporo wątków. Film z konieczności był poucinany. Może nie udało sie osiągnąć autorom poziomu angielskiego Robin Hooda, ale serial był w sumie niezły. Oczywiście wiele zawdzięcza Żebrowskiemu, naszemu etatowemu rycerzowi (Ogniem i Mieczem, Stara Baśń, Pan Tadeusz).

Lord Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#46 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoKatowice :)

Napisano 23.08.2004 - |09:45|

PS. Odnośnie wiedzmina, kolejnym fatalnym błędem Wiedźmina było wybranie jako specjalisty od scen walki mistrza aikido. Nie jest to styl walki na miecze więc wszystkie walki wyglądają podobnie i mało widowiskowo.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. Nie na miecze - czyli nie na to, co nosi przeciętny rycerz przy pasie bądź na plecach, czy nie na miecze w ogóle? Aikido to wspaniały sport i obejmuje również elementy szermierki mieczem (czyli najczęściej kataną), kilem (jo) i sztyletem (tanto). Tyle że cały styl walki, a także sposób rażenia (diabelnie ostra klinga, mały, praktycznie niestniejący jelec, jednosieczność i dwuręczność, a także rzadkie operowanie sztychem), nie są dostosowane ani do stylu walki półsłowiańskiego rębajły, ani do normalnego miecza (a taki zdaje się miał Żebrowski - mówię zdaje się, bo po paru badziewnie rozegranych scenach, w tym również jednej z pojedynkiem, zrezygnowalam i zwątpiłam). Jeśli istotnie to aikidoka ustawiał pojedynki, to serdecznie gratuluję, bo jest to nierozpoznawalne - ale tylko dlatego, że po prostu ani broń, ani szermierz się do tego nie nadawali.
Tyle efektów, ile obejrzałam na "zajawkach" (czyli chyba wybrali najlepsze) wystarczyło mi, żeby już nie chcieć tego filmu oglądać. Dlatego mogę sądzić jedynie po tych niewielkich fagmentach, jakie z wielkim poświęceniem (żeby nie było, że jestem uprzedzona) obejrzałam.

A wracając do Seksmisji - moim ulubionym powiedzeniem jest "Chodźmy na wschód, tam na pewno jest jakaś cywilizacja", oraz hasło otwierające wyjście... :censored: Obejrzałam ją już tyle razy, że śmieję się, zanim jeszcze gag pojawi się na ekranie.

Ale wiecie co? Mój syn już się tak świetnie nie bawi. Połowy odniesień do ówczesnej rzeczywistości (choćby cynkowany kubeł) nie rozumie.
  • 0
Do. Or do not. There is no try.

Miecz jest duszą samuraja.
Jeżeli kto o nim zapomni lub utraci go
nie będzie mu odpuszczone
.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#47 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 27.09.2004 - |06:19|

Dla mnie Seksmisja jest kultowym filmem sci-fi. Jest to chyba pierwszy film sci-fi jaki obejrzałem. Bardzo mi się podobał, nie tylko ze względu na ciekawa fabułę ale również w związku, że jest to film polski. Szkoda tylko, że takich pozycji w polskiej kinematografi jest bardzo mało.
  • 0

#48 Satin

Satin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.12.2004 - |16:26|

:D Dla mnie ten film jest kultowy, ogladam go chyba od zawsze z czestoliwoscia przynajmniej raz na 2-3 miesiace, a wszystko dlatego ze zaden iiny nie potrafi mnie tak rozbawic i wyciagnac z dolka...
Teksty i dialogi z tego filmu tak gleboko zakorzenily sie w moim slowniku ze nawet ich juz nie dostrzegam, aaa i mam dwa pieski, wiekszywabi sie Albert mniejszy Maks.... zgadnijcie ktory jest bardziej wyszczekany? hehe Pozdrawiam
  • 0

#49 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 11.03.2006 - |23:56|

Ten film jest ekstra. Z straszych komedi to ta chyba jest najlepsza.
  • 0

#50 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 03.05.2006 - |19:04|

Polskie komedie rzodzo. Sexmisja to pierwsza LIGA poprosto mistrzostwo
  • 0

#51 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 03.05.2006 - |21:46|

Polskie komedie rzodzo. Sexmisja to pierwsza LIGA poprosto mistrzostwo

Rządzą !!!! Ludzie istnieją słowniki!!!! :/
A co do filmu. Jest to jedna z najlepszych produkcji MADE IN POLAND w kinie. Wpisuje się - według mnie - w całokształt klasyki komedi polskiej, obok choćby trylogii Sami Swoi, Konopielki (super film, choć czasami trudny w odbiorze) czy Alternatywy 4.

Użytkownik jack edytował ten post 03.05.2006 - |21:47|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#52 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.05.2006 - |22:02|

ja bym jeszcze do listy dodał Kilera i Lokatorów (choć ci na jakieś tam licencji.. ) :)

Hmm mogłem przysiądz, że już tu kiedyś dałem posta, no ale skoro nie :)

To oczywiście jest to jeden z niewielu polskich filmów, które trzeba znać...

W ogóle chyba wszystkie filmy z Cezarym Pazurą, Jerzym Sthurem i Markiem Konradem, trzeba znać na pamięć :)

#53 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 04.05.2006 - |10:53|

No to jeszcze dorzucę chyba arcymistrza w tej dziedzinie jakim jest nieśmiertelny Rejs, choć nie wiem, czy to jest komedia, czy raczej wspaniała ironia o ówczesnym świecie.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#54 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 07.05.2006 - |09:21|

Rządzą !!!! Ludzie istnieją słowniki!!!! :/

dobra przykro mi, przepraszam za ten błąd ale mam ostatnio starego kompa i nie zawsze polskie literki mi wstawia
  • 0

#55 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 26.08.2006 - |12:25|

Stara dobra poczciwa polska komedia z fenomenalnym Jerzym Stuhrem. 10/10
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#56 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.09.2006 - |10:07|

Mój ulubiony polski film, na piedestale razem z Nic śmiesznego oraz Dniem świra. W Seksmisji niszczą wszelkiego typu dźwięki oraz odgłosy :D Te pingi i pongi, plumknięcia i syntezatory rodem z Atari :D No jak tu tego nie kochać ? :D Muzyka tez jest bardzo futurystyczna :) Scen przy których można boki zrywać, jest co nie miara, więc nie będe ich wypisywał. Dosyć ciekawe jest podłoże fabularne, musze powiedzieć że nie spotkałem się jeszcze z podobnym scenariuszem w innym filmie. Polecam tej film każdej feministce :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych