Skocz do zawartości

DS9 vs B5 - porównanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#41 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 09.03.2005 - |11:58|

Przesyla tlumaczenie bezposrednio do mozgu, czy do jakiejs sluchawki w uchu? Ale dlaczego nie dostrzegamy zadnego opoznienia w przekazie?

W serialach TNG, DS9, VOY uniwersalny translator jest umieszczony w komunikatorach.
Nie rozumiem gdzie chcesz opóźnienia widzieć w urządzeniu z 24 wieku, które ma pewnie wydajność połowy komputerów dziś istniejących?
Słuchawka w uchu? Po co skoro potrafią kontrolować każdy foton w holodeku to pewnie też umieją kontrolować same fale dźwiękowe poza nim, dla mnie jest to proste. W Farku jest to również świetnie rozwiązane jeśli chodzi o translator, również charakteryzacja jest lepsza w Farku i gra aktorska i efekty itd, bo IMO Farek jest lepszy od B5 i DS9, ale ten topik to nie porównanie Farka z DS9 i B5.

Wracając do tematu.

To że google "gada" po klingońsku to z pewnością zasługa już 40 blisko lat StarTrek'a i jego uniwersum, język klingoński i wolkański zostały opracowane na uniwersytecie dla potrzeb Treka i na dzień dzisiejszy szacuje się że więcej ludzi "zna" klingoński niż Esperanto. Google nie gada po Mimbarsku z prostej przyczyny, że Trek jest o wiele popularniejszy i ma dłuższa tradycje od B5
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#42 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 10.03.2005 - |01:53|

Ave,

no coz im dalej posuwa sie dyskusia nad wyzszascia "Świat Wwielkiej Nocy" nad ....... tym bardziej jestem zazenowany !!!
(dla tych co nie wiedza o co chodzi to proponuje posluchac programu Powtorka z rozrywki)

Od razu przypominaja mi sie wojny:
Atari kontra Comodore
- Comodore 64 a Atari 800
a potem
- Amiga a Atari ST
a i tak wygral IBM :o(

Ale przynajmniej wyniki tych wojen mialy swoj plus ze przeciwnicy wyciskali ostatnie poty ze swoich maszynek a przy okazji uczyli sie jak doskonale programowac :clap: czego nie mozna juz dzis powiedziec :censored:

A powracajac do tematu przewodniego - bzdura jest porownywanie obydwu seriali !!! i do niczego to nie prowadzi.

Tak jak juz wczesniej napisalem DS9 jest dlamnie kalka B5 ale tylko w warstwie pomyslu i stylu narracji i tylko na tym poziomie mozna ewentualnie porownywac te seriale.

To ze pomysl ze stacja DS9 w ST zostal zaporzyczony z B5 to chyba nikogo nie trzeba przekonywac kto chociaz troche zna kulisy powstania obu seriali.
Bylo to cos nowego w uniwersum ST ale niestety na poczatku zastosowano styl opowiesci sprawdzony juz w TOS-ie; TAS-ie czy TNG i gdyby nie bylo B5 prawdopodobnie kontynuowano by w ten sposob do konca serialu i byloby dobrze.

Ale wlasnie (prawie) rowno z DS9 ruszyla emisja B5 ktora wprowadzila cos nowego; cos czego nie bylo do tej pory w zadnej serialowej SF a nawet w ksiazkach o tematyce SF spotykalo sie bardzo zadko (i chyba mozna to nazwac) epopeja (przynajmniej nie przychodzi mi inne okreslenie na mysl). Kazdy nowy odcinek wprowadza nowe elementy ktore tworza z poprzednimi jakas calosc, akcja toczy sie na kilku poziomach (tworzac glebie akcji) itd. itd.....

Babylon 5 z kazdym nowym odcinkiem przyciaga coraz wieksza widownie a DS9 utrzymuje sie na tym samym poziomie. I w tym momecie (nie wiem kto) podejmuje rewolucyjna decyzje (jak na Universum ST) ze nastepuje zmiana formy naracji na podobna do B5 co powoduje zwiekszanie sie widowni podobnie jak w przypadku B5.

I na tym koncza sie praktycznie wszystkie podobienstwa pomiedzy tymi serialami, a to czy tu sa ladniejsze statki kosmiczne, lepiej przedstawione walki; ze wszyscy gadaja po angielsku itp. itd. sa sprawami wturnymi.
Tworzac kazde Universum przyjmujemy pewne zalozenia i czy sa one zgodne z nasza nauka czy tez nie nie ma znaczenia, wazniejsze jest aby trzymac sie tych zalozen !!!

Żelazny
PS: Mozliwe ze co poniektorzy ... od czci i wiary ale w Farku najlepszy byl wylacznie 1 sezon a im dalej tym coraz gorzej
  • 0

#43 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 10.03.2005 - |10:13|

Dyskusja o obiektywnych kryteriach przeniesiona TUTAJ

::. GRUPA TARDIS .::

#44 sokar007

sokar007

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 22.04.2005 - |20:49|

Niby racja, ale nawet największy fan B5 musi przyznać, że początek serialu (tak mniej więcej do połowy I sezonu) jest po prostu beznadziejny... Byłem szczerze zdziwiony, że Babylon 5 w ogóle przetrwał swój własny początek (żeby nie było wątpliwości - BARDZO się z tego cieszę). Odcinki z Sinclairem w roli głównej (z jednym wyjątkiem) są takie jakieś drewniane...
Z kolei jeśli chodzi o początek DS9, to faktycznie momentami jest nudnawo (choć nie tak jak w B5), ale serial cały czas się rozpędza i w momencie odkrycia Dominium jest już ok (fakt, że jak policzyć odcinki, to trwało to dłużej).

BTW, czy nie drażniła Was w B5 pewna powtarzalność akcji? JMS brał na warsztat jakiś problem (Cienie, Ziemię itp) i robił serial prawie od początku. Jakby te wątki silniej ze sobą przeplatać (wiem, że tacy np. Telepaci pokazywali się non stop) to byłoby absolutne mistrzostwo świata  :clap: . A tak mamy wzrost napięcia (Cienie), rozwiązanie, spadek napięcia. Potem mamy wzrost napięcia (Ziemia), rozwiązanie, spadek napięcia. I tak dalej... Strasznie mnie to denerwowało. Taka konstrukcja powodowała, że "pomiędzy problemami" zdarzały się odcinki nudnawe i jakby niepotrzebne, ale może to tylko moje zdanie... :look:

Wyświetl post

ds9 obejrzalem na razie prawie caly 1 sezon i powiem szczerze ze jest beznadziejny nawet nie bede porownywac do b5 bo nie ma sensu :)
  • 0

#45 szimonek

szimonek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 06.05.2005 - |20:36|

To ja tez sie posluze (copy-paste :-) ) powyzszym schamatem :-)

Obcy
W obu serialach ma sie wrazenie ze wiekszasc ras z calego wszechswiata zeszla z jednego drzewa... czy naprawde jest tak drogo zrobic inna rase niz humanoidalna? A nawet jesli to ci zadymiarze Zmiennoksztaltnych z DS9 to ludzie tylko z jakas pokrecona twarza... za przyklad ciekawie zrobionej rasy humanoidalnej mozna dac Unasow z SG-1 :-)

Zróznicowanie technologiczne
Tu zdecydowanie widac ciezkosc B5 a bardziej futurystyczne podejscie seriali trekowych w tym DS9 - tu u mnie wygrywa DS9.

Języki
Tu niestety widac ze chyba wszyscy mieszkancy wszechswiata mowia po angielsku... w DS9 przynajmniej probowali (np. Klingonski) ale slabo to wyszlo.

Pomysł i Klimat
DS9 jest za bardzo osadzone w trekowym wszechswiecie zeby "wymiatalo", natomiast B5 nadrabia swoim klimatem braki w kilku innych kwestiach wiec zdecydowanie B5.

Efekty
O tu stanowczo DS9. B5 jest taki cukierkowy w tym wzgledzie ze az nie przystoi to takiemu serialowi.

Statki
Statki w trekach maja to "cos" - mimo ze nie wiem jakim cudem cos o takich ksztaltach moze byc tak zwrotnie... ale fizyka to jest chyba slaby punkt wszystkich tworcow seriali SF :-)

Sama Stacja
Trudno mi sie okreslic. W DS9 czuje sie wielkosc w widocznej czesto wielopoziomowej budowie stacji jednak jej ostry skret sugeruje maly promien, a stacja B5 wyglada z zewnatrz jak nalesnik - nie oddaje to ewentualnego jej ogromu.

Aktorzy
Dlaczego mam wrazenie ze dowodca B5 gra tak jakby mial sie zaraz rozplakac? A wybraniec z DS9 wcale nie wypada lepiej - tu DS9 ratuje tylko postac Worfa i "Jadzi ™"

Walki
Remis 0:0. Jeszcze nie widzialem walki kosmicznej ktora by mnie powalila na glebe... ale to chyba wspomniana kwestia brakow znajomosci fizyki przez tworcow (np. chcialbym zobaczyc zyroskop czy inne cudo, ktory obroci statek kosmiczny o 180 stopni w prozni gdzie nie ma zadnego tarcia i w sporej odleglosci od roznych punktow odniesienia (planety, slonca itp.) i zrobi to przy duzej predkosci wzglednej statku (proznia nie proznia ale sila odsrodkowa dziala, nawet jesli nie na ludzi (tlumiki inercyjne) to na material z ktorego jest statek zbudowany)

Podliczac mi sie nie chce ale chyba DS9 wygralo :-)

Pozdro
Szymon
  • 0

#46 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 06.05.2005 - |22:36|

Statki
Statki w trekach maja to "cos" - mimo ze nie wiem jakim cudem cos o takich ksztaltach moze byc tak zwrotnie... ale fizyka to jest chyba slaby punkt wszystkich tworcow seriali SF :-)

Może jeszcze powiesz czyje statki mają te coś ? No i co to jest te coś ? .

Walki
.......... (np. chcialbym zobaczyc zyroskop czy inne cudo, ktory obroci statek kosmiczny o 180 stopni w prozni gdzie nie ma zadnego tarcia i w sporej odleglosci od roznych punktow odniesienia (planety, slonca itp.) i zrobi to przy duzej predkosci wzglednej statku (proznia nie proznia ale sila odsrodkowa dziala, nawet jesli nie na ludzi (tlumiki inercyjne) to na material z ktorego jest statek zbudowany)

Obejżyj jeszcze raz B5 i sposób latania myśliwcem typu Fury .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#47 sokar007

sokar007

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 07.05.2005 - |20:24|

Wyświetl post

hehe to chyba nie tworcy serialu maja problemy z fizyka tylko Ty :P
nie bede sie rozpisywal na ten temat poszukaj w ksiazkach albo w necie o fizyce w kosmosie :P

btw. poczynilem postep od ostaniego postu i koncze wlasnie 3 sezon ds9
w porownaniu do 1 sa o wiele lepsze ale do b5 jeszcze daleko - zobaczymy co bedzie dalej
  • 0

#48 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 08.05.2005 - |00:57|

btw. poczynilem postep od ostaniego postu i koncze wlasnie 3 sezon ds9

He, he, to najlepsze jeszcze przed tobą :) ! Od "The way of the warrior" zaczyna się robić naprawdę ciekawie, no i Worf wchodzi do załogi. Afera z Dominium dopiero teraz się tak naprawdę rozkręci. Niemal żałuję, że już to znam ;).
  • 0

#49 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 08.05.2005 - |08:41|

Dwie ostatnie serie wymiataja... ale oczywiscie do B5 to im duzo brakuje :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#50 sokar007

sokar007

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 16.06.2005 - |21:48|

22.04.2005 konczylem pierwszy sezon
dzis skonczylem 7 :)

co tu duzo mowic film sie zdecydowanie rozkrecil - pierwsze sezonu byly beznadziejne a z kazdym nastepnym coraz lepiej

porownujac ds9 do b5 to ds9 jest zdecydowanie bardziej telenowela - ale w pozytywnym tego slowa znaczeniu - lepiej poznajemy bohaterow itd jak to w telenowelach :P

ds9 jest swietny ale i tak b5 bije go na glowe
fabula i klimat w b5 po prostu nie do pobicia - mistrzostwo swiata :]
  • 0

#51 Donar

Donar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoSOSNOWIEC

Napisano 10.08.2005 - |19:43|

22.04.2005 konczylem pierwszy sezon
dzis skonczylem 7 :)

porownujac ds9 do b5 to ds9 jest zdecydowanie bardziej telenowela - ale w pozytywnym tego slowa znaczeniu - lepiej poznajemy bohaterow itd jak to w telenowelach :P

ds9 jest swietny ale i tak b5 bije go na glowe
fabula i klimat w b5 po prostu nie do pobicia - mistrzostwo swiata :]

Wyświetl post

No zgadzam sie co do akcji i fabuły w DS9 i B5 i wyższości B5 pod tym wzgledem nad DS9, ale wg mnie DS9 miało lepsze zakończenie.
  • 0

#52 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 11.08.2005 - |21:19|

To teraz ja (bo tutaj chyba mnie nie bylo :D)

Obcy
Za Cienie/Vorlonow pkt powinien dostac B5, ale za bardzo mi posmiarduja Organianami i innymi energetycznymi rasami z TOS'a. A pomijajac Pierwszych z obu seriali, to B5 dostaje pkt za Centauri (pierwsza humanoidalna rasa nie majaca sposobu na krzyzowanie sie z ludzmi [nie ta budowa]. A DS9 za Jem'hadar i Borg (mimo iz pokazani chyba tylko w pierwszym odcinku).
B5 - 1
DS9 - 1

Zróznicowanie technologiczne
W B5 zroznicowanie technologiczne w zasadzie nie istnieje. A raczej jest BAAARDZO pozorne. Przyklad - Narn/Centauri. Minbari/Ludzie (tak, tak, nie pomylilem sie). No i B5 zdecydowanie traci w moich oczach przez uzycie bio-technologii.
Z kolei Trek wyglada tak samo (disruptor kontra fazer) ale w sumie rasy roznia sie poziomami technologi, i to sporo (Kardassianie kontra Klingonie, Federacja kontra Dominium).
A co do podobinstw technologii - w B5 wszyscy korzystaja z nadprzestrzeni, w DS9 z warp, w B5 jest bron czasteczkowa w DS9 fazery etc.
B5 - 0
DS9 - 1

Języki
No w ST jest przynajmniej ten translator (u Ferengi w uchu :D). I jak bylo pokazane - od czasu do czasu zawodzi/musi sie uczyc. W B5 z kolei wiekszosc ras z niewiadomego powodu gada po angielsku, nawet na spotkaniach dyplomatycznych gdzie teoretycznie powinni byc w uzyciu tlumacze (zywi czy mechaniczni).
B5 - 0
DS9 - 1

Pomysł
B5 jest pod tym wzgledem super, szczegolnie pomysl manipulowania mlodziakami przez stare cywilizacje. byloby lepiej gdyby istnieli pozostali z pierwszych i te machnacje bylyby pokazane na innym (nie czarno-bialym a potem czarno-czarnym) poziomie, ale i tak supre.
DS9 - na poczatku bylo milo (czyli ala TNG) a potem wkroczyl wielki wrog ktory chce podbic Federacje i sie skonczylo :(
B5 - 1
DS9 - 0

Klimat
Oba seriale sa rowne pod tym wzgledem. Trek ma pokazywac utopie walczaca z przeciwnosciami i swietnie to robi, B5 nrmalnych, wrednych ludzi.
B5 - 1
DS9 - 1

Efekty
Nie dyskutuje jakosci. ale efekty b5 sa dla mnie zbyt... przejaskrawione. Za duzo kolorow, swiatel etc (jakim cudem okret w kosmosie jest tak ladnie oswietlony. Przeciez tam jest ciemno jak w d..ie u wiadomo kogo. Podobalo mi sie za to pokazanie nadprzestrzeni (wielkie nic :D)
W DS9 efekty, swiatla etc byly bardziej realistyczne, przez co sporo tracily na efektywnosci (brak uber-kolorkow z B5).
B5 - 0
DS9 - 1

Statki
W przypadku mlodziakow B5 wypada lepiej, jednak bio-okrety psuja im statystyke (nie cierpie bio-technologi). Z drugiej strony jestem wielkim fanem konstrukcji Federacji (nie ma jak Galaxy) wiec moja ocena nie jest pewnie do konca obiektywna
B5 - 1
DS9 - 1

Sama Stacja
B5 - ladna i realistyczna, tylko wykonanie czasmi szwankuje. Jak juz zrobili stacje z grawitacja uzyskiwana przez kreciolki, to centrum dowodzenia (ktore jest blisko osi stacji) powinno miec prawie zerowa grawitacje. Podobnie wiekszosc sektorow stacji lezacych w oddaleniu od powiezchni (skoro powierzchnia ma 1g). Ujecia z wnetrza stacji dobrze oddaja jej ogrom co jest sporym plusem.
DS9 - wyglad zewnetrzny na plus (pulony dokownicze, etc) z kolei wnetrze jest jakies takie.. mizerne (niby duze, ale tego nie widac)
B5 - 1
DS9 - 0

Aktorzy
Wyjmujac perelki w rodzaju Quarka czy Winn z DS9 - Trek prezentuje sie raczej przecietnie. Podobnie zreszta w B5, gdzie Sinclair byl jakis sztywny - a to glowna postac. Jednak Garibaldi, Londo, G'kar i Morden nadrabiaja te braki.
B5 - 1
DS9 - 0

Walki
W obu przypadkach totalna zenada. Jednak skoro trzeba porownac - w obu przypadkach zero taktyki i strategii - floty ida na spotkanie czolowe i strzelaja z czego sie da. Najczesciej zreszta w najbardziej oddalony i najtrudniejszy do trafienia cel. Z pkt widzenia widza bitwy DS9 sa bardziej efektywne (te Galaxy rozmieniajace Galora na drobne czy jem'kamikadze), jednak duza ilosc wtornych ujec niweluje efekt. W B5 bardzo dobrze pokazane walki pojedynczych okretow (Primus kontra G'quan czy vorcha kontra G'quan) ale bitwy sa zbyt male (nie widac tego ze podobno walcza tysiace okretow - widac zaledwie pare).
B5 - 0
DS9 - 0

Podsumowujac
B5 - 6
DS9 - 6

Jak widac wyszlo mi ze oba seriale sa tak samo dobre (albo zle :) )
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#53 john constantine

john constantine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 13.11.2005 - |17:25|

Ogólnie mówiac jako fan J.Michaela.Straczyńskiego i Petera Davida który ceni sobie wszystko co wyszło spod ich reki(polecam komiksy tych panów,zwłaszcza "Midnight Nation" Straczyńskiego")zdecydowanie palme pierszeństwa oddaje w rece B5.
  • 0

#54 Obcy

Obcy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 06.02.2006 - |14:54|

Mam za sobą cały DS9.
Wczoraj obejrzałem pilota B5 The Gathering.

W chwili obecnej jestem zdegustowany WSZYSTKIM w B5. We wszystkich kategoriach, które wymieniacie powyżej B5 to jakaś kpina w porównaniu do DS9.

Jedynym, co mnie jeszcze zachęca do kontynuowania oglądania B5 jest ten wątek.

Pozdrawiam.
  • 0

#55 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 06.02.2006 - |15:03|

Mam za sobą cały DS9.
Wczoraj obejrzałem pilota B5 The Gathering.

W chwili obecnej jestem zdegustowany WSZYSTKIM w B5. We wszystkich kategoriach, które wymieniacie powyżej B5 to jakaś kpina w porównaniu do DS9.

Jedynym, co mnie jeszcze zachęca do kontynuowania oglądania B5 jest ten wątek.

Pozdrawiam.

Nic sie nie przejmuj! Mialem tak samo. I tez zaczalem ogladac B5 po DS9. I tez uwazalem (zaczalem ogladac B5 pod wplywem achow i ochow wypisywanych pod adresem tego serialu na tym forum) ze chyba ktos zwariowal bo tego B5 sie nie daje ogladac!

Zmuszalem sie zeby przebrnac przez The Gathering i 1 sezon. Dopiero 2gi zaczal mnie wciagac. A potem to juz sie nie moglem od ekranu odczepic! Serial ma tylko jedna "wade" - juz pisano o tym ale powtorze. Zeby serial zrozumiec trzeba go zobaczyc od deski do deski. A kto nie ma wystarczajaco duzo silnej woli - ten trąba! Na prawdę warto! :clap:
  • 0
Dołączona grafika

#56 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 06.02.2006 - |16:10|

Tu masz racje B5 to całość nie ma że możesz objerzeć pierwsze pare docinków i poźniej zrobić sobie przerwe. Po przerwie trzeba zacząć od początku.

DS9 nie widziałem całego ale jak leciało tych pare sezonów w TV to oglądając kiedy miałem czas jakoś za duzo nie traciłem

A jeszcze jedno DS9 jest zdecydowanie słabsze wporównanie do B5
  • 0

#57 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 06.02.2006 - |18:47|

A jeszcze jedno DS9 jest zdecydowanie słabsze wporównanie do B5

Owszem, ale siadajac do jakiegokolwiek treka wszyscy wiedza o co chodzi... a w wypadku B5 - czarna magia. Mnie odrzucaly od tego serialu zawsze postacie z okladek. Myslalem ze to jakies kosmiczne teletubisie :clap:
  • 0
Dołączona grafika

#58 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 06.02.2006 - |21:22|

A dlaczego wszyscy wiedzą o co chodzi bo DS9 ma za sobą dwa wczesniejsze seriale z tego uniwersum + filmy a B5 było całkowicie nową produkcją
  • 0

#59 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 07.02.2006 - |15:25|

B5 - wprost TRAGICZNY s1 potem już całkiem dobrze. Trzymająca się kupy, linowa fabuła z małą ilością zapchaj dziur.

DS9 - jestem obecnie na początku s3. Serial BEZ FABUŁY zrobiony wyłącznie z ZAPCHAJ DZIUR. Poprawność polityczna i utopia granicząca z absurdem. N-te anomalie z s1 także. Niemniej odcinki są równe, dobrze zrobione i zagrane więc da się oglądać.

Ocena:
B5 = 4+
DS9 = 4 jak narazie
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#60 Pah Wraith

Pah Wraith

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 08.02.2006 - |15:23|

Lista podobieństw obu seriali jest dłuuga:

BABYLON 5 AND DEEP SPACE NINE: COSMIC SIMILARITIES (in englisz of coz ;-))

któryś z kolei nagłówek z
http://home.att.net/.../farbeyond.html

Fascinating :)

Użytkownik Pah Wraith edytował ten post 08.02.2006 - |18:45|

• 0

Projekt polskiego fanserialu Star Trek
Star Trek: HORIZON

e-mail: rekrutacja@sthorizon.com
Dołącz do naszej ekipy pierwszego polskiego fanserialu Star Trek!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych