Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 167 - S08E13 - It's Good To Be King

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (113 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (6 głosów [5.66%])

Procent z głosów: 5.66%

2. 9.5 (13 głosów [12.26%])

Procent z głosów: 12.26%

3. 9 (28 głosów [26.42%])

Procent z głosów: 26.42%

4. 8.5 (15 głosów [14.15%])

Procent z głosów: 14.15%

5. 8 (14 głosów [13.21%])

Procent z głosów: 13.21%

6. 7.5 (10 głosów [9.43%])

Procent z głosów: 9.43%

7. 7 (8 głosów [7.55%])

Procent z głosów: 7.55%

8. 6.5 (2 głosów [1.89%])

Procent z głosów: 1.89%

9. 6 (3 głosów [2.83%])

Procent z głosów: 2.83%

10. 5.5 (1 głosów [0.94%])

Procent z głosów: 0.94%

11. 5 (2 głosów [1.89%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (2 głosów [1.89%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (1 głosów [0.94%])

17. 2 (1 głosów [0.94%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 08.01.2005 - |13:06|

Jednocześnie odkręcili by najwspanialszą rzecz jaka im sie kiedykolwiek mogła przydarzyć: ascendencje. Chyba nie warto by było odkręcić wraith prawda?

Wyświetl post

Nie wnikam czy ascendencja jest wspaniala czy nie....rzecz gustu - ale majac maszyne czasu zamiast zwiewac na Ziemie przed Wraith logika nakazywalaby sie cofnac w czasie i ostrzec samych siebie przed tymi wysysaczami zycia. A oni co? Zwiali i wstapili w ascendencje kierujac sie przy tym dosc dziwna etyka - co wolno a czego nie wolno... Besides, majac takie zabawki o ktorych sie dowiemy w nastepnych odcinkach Wraith - jak wspomnialem nie byli w ogole zagrozeniem dla Pradawnych wiec w ogole nie rozumiem czemu dali sie tak zlac. Masochisci jacys? :hyhy:
  • 0
Dołączona grafika

#42 krzysiekk20

krzysiekk20

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoGłogów

Napisano 08.01.2005 - |15:23|

Nie wnikam czy ascendencja jest wspaniala czy nie....rzecz gustu -  ale majac maszyne czasu zamiast zwiewac na Ziemie przed Wraith logika nakazywalaby sie cofnac w czasie i ostrzec samych siebie przed tymi wysysaczami zycia. A oni co? Zwiali i wstapili w ascendencje kierujac sie przy tym dosc dziwna etyka - co wolno a czego nie wolno... Besides, majac takie zabawki o ktorych sie dowiemy w nastepnych odcinkach Wraith - jak wspomnialem nie byli w ogole zagrozeniem dla Pradawnych wiec w ogole nie rozumiem czemu dali sie tak zlac. Masochisci jacys? :hyhy:

Wyświetl post

Zaczne od tego ze odcinek jak najbardziej mi sie podobal :) Pozatym przeciez nie mozna sie cofnac w czasie i zmieniac swojej przeszlosci ? zmienili by wowczas przyszlosc i nigdy moglby ten skoczek do podrozy w czasie nie powstac :) Dali sie zlac przez Wraithow bo nie docenili sily wroga i zostali zaatakowai znienacka :>
A i jeszcze jedno, na wczesniejszy post...Carter nie odlaczza USB od skoczka tylko odlacza komputer od USB, niewidac czy ten kabelek nie jest na drugim koncu polaczony jakims innym wejsciem ze skoczkiem...moze to tylko taka przejsciowka miedzy "Carter - skoczek" :D

Użytkownik krzysiekk20 edytował ten post 08.01.2005 - |18:04|

• 0
Fear is the mind killer
Guha cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo

"Nou ani anquietas"

#43 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 08.01.2005 - |17:13|

Mi się odcinek nie podobał.
Wszystko to pachniało sztucznością. Absurd gonił absurd.
Jaki taki Harry jako król. To jeszcze OK.
1. ALe na dzień dobry i to nie jedyny raz gromadka wieśniaków z kuszami terroryzuje pogromców połowy galaktyki? Ot tak wychodzą sobie i dają się pojmać. Eh. Potem Jaffa ich chwytają, potem znów wieśniacy. Strasznie sieroty z tego SG-1.
2. Humor Jacka i mimika dokładnie uzsadniają, że już dawno był czas żeby pochować tę postać. Trąci myszką i sztucznością. A że to aktor 3go formatu to poza kilkoma grymasami, naprawdę wtórnymi, niewiele wnosi. W dodatku wygląda, że robi to na siłę, a z nim całe SG-1 sprawia wrażenie jakby się zmuszali do udawania czegoś co już dawno minęło. Męczące było dla mnie cierpieć z nimi.
3. Idiotyzmy w stylu notebooka + USB użytego w skoczku. Jaffa, którzy od razu trafiają na skoczka, którego SG-1 x czasu szukało w trudzie. Jaffa czytający w języku pradawnych (tak to wyglądało)? Skoczek rozwalający 1 strzałem MotherShip Goauld. W Atlantis wszystko działa na osoby z genem pradawnych z bata, w tym skoczkami latają ciągle, a tu jakieś męczarnie. Żałosne. Po prostu brak mi słów ile głupot ewidentnych wpakowano w ten odcinek.

Nie wiem co się Wam w nim podobało. Sam sentyment to stanowczo za mało.
Odcinek wygląda na sklecony na siłę, żeby nawiązać do starych sezonów i każdy z SG-1 dostał ciut tego co lubi. Carter trochę techniki, Daniel trochę pradawnych, Harry niedobry kłamczuszek, ale jednak wychodzący na prostą, Tealc usłyszał Sholva. Pfff. Na siłę to zrobiono i stąd taki poziom absurdu i niedorzeczności.

Odcinek najgorszy w całym 8ym sezonie. A ONeil to już sromotna porażka.
Sorx, ale ja tak to widzę.
  • 0

#44 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 08.01.2005 - |18:33|

A mi się ten odcinek podobał. Nawet bardzo, w dużej mierze z tych powodów, które podał Ulan. Nie posunąłbym się może do dania 10, ale 9 dam z przyjemnością. Może to faktycznie przez sentyment, ale też nieźle się na tym odcinku uśmiałem. Brakowało mi tego - starego dobrego SG1 w pełnym składzie. Na ocenę nie wpływa bynajmniej to, że Maybourne jest jednym z moich ulubionych bohaterów... -_-
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#45 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 08.01.2005 - |18:52|

Eh nie mam pojecia, od czego zacząć nazbierało się tego trochę w tym wątku.
Zacznę od tego,że odcinkowi daje 9 podobało mi się w każdym razie było to coś innego.
no a teraz rzeczy mniej przyjemne tłumaczenie co i jak
Po pierwsze jeden statek pradawnych spokojnie może rozwalić wszystkie statki gualdów ale jest jeden szkopuł prędzej skończy mu się amunicja :)
Po 2 czemu Jack nie lata tak sprawnie i nie wie do końca, chodzi czemu??
Wyjaśnienie jest bardzo proste w 7x22 miał wiedze pradawnych w głowie wiec wiedział co robi teraz nie posiada tej wiedzy ale nadal ma gen.
Dlaczego Carter nie dotyka wehikułu to bardzo proste powiedziane było ,że w statku nie ma energii i Carter prubowala przenieść zasilanie wehikułu na statek , wehikuł się do końca nie wyczerpał tylko dzięki temu polecieli.
Po 4 Jaffa, nie czyta pisma tylko się mu przygląda a to duża różnica
Po 5 dlaczego pradawni nie przenieśli się i nie zniszczyli Wirtch ano dlatego ,że był zakaz
podróży w czasie wehikuł ocalał ale było powiedziane ,że służył im tylko do badań.
wydaje mi się ze oryginalny wehikuł został zniszczony a ten jak mu tam z Atlantydy poprostu zbudował drugi i moim zdaniem było już po 1 ascendenci a jak wiemy dla tej formy nie istnieje ani czas ani przestrzeń wiec gdyby ktoś spróbował ingerować został by powstrzymany.
Po 6 Wydaje mi się z obserwacji pradawnych,że mają oni ścisłe zasady i są nieco zadufani wiec przypuszczając ,że komuś udało by się przenieść wydaje mi się ,że nie bardzo by mu uwierzyli a po 2 miał by kategoryczny zakaz powrotu.
Żeby taka interwencja była wogule skuteczna ktoś musiał by się przenieść do czasów przed poznaniem Wirth i to sporo.
Po 7 ludzie badali już placówkę pradawnych na Antarktydzie wiec wydaje mi się,że nie ma nic dziwnego w tym, że ktoś stworzył interfejs miedzy dwiema technologiami apropos na Atlantydzie też są laptopy i też ich używamy nagminnie wiec to jest moim zdaniem rozsądne wyjaśnienie.
Mam propozycje nie obrażając nikogo niektóży z was mogli by troch pomyśleć przed napisaniem czegoś to bardzo pożadane.
Żeby wysówac jakieś wnioski moim zdaniem trzeba znac caly serial a z tego co widze u niekturych z tym kiepsko:(
  • 0

#46 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 08.01.2005 - |19:27|

Oceniłem odcinek na 9. Wszystko się zgadza co powyżej. Dobra fabyła, Sg-1 w komplecie na innej planecie itd. Szkoda, że sceneria miasteczka przypominała mi troche tą z Herculesa z Kevinem Sorbo, tzn. było widać ze to studio i troche tandetnie wyglądało. Ale odcinek i tak super.

Pozdrawiam
  • 0

#47 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 08.01.2005 - |20:50|

Moja ocena: 8,5

1. Jack - doczekałem się wreszcie jego powrotu do akcji i muszę powiedzieć, że jestem tym mile zaskoczony. Wcześniej nie czytałem spojlerów i staram się od jakiegoś czasu unikać wszelkich wieści na temat nowych odcinków. Wracając do Jacka - mocny powrót na pierwszą linię frontu. Wprowadził ponownie swój specyficzny humor i sposób zachowania (co zresztą udziela się innym - zwłaszcza Danielowi).
2. Harry - kolejne miłe zaskoczenie. Jedna z moich ulubionych postaci. Wydatnie podnósł moją ocenę tego odcinka poprzez swoje dialogi (bitwy?) z Jackiem.
3. Daniel - w tym odcinku stanowił tło dla Jacka i Harry'ego. Postać ta nic ciekawgo i wartościowego nie pokazała w tym epizodzie, a mam dziwne wrażenie, że jest tak coraz częściej.
4. Teal'c - podobnie jak Daniel, tym razem był tylko uzupełnieniem całości. Poszarpał się troszkę z Trelakiem i jak zawsze robił groźne miny - tyle o nim.
5. Sam - sytuacja podobna jak z T i Danielem. Dobrze, że coś próbowała zadziałać przy Skoczku i na całe szczęście z dobrym skutkiem. Jest jednak rzecz, którą muszę tu wyłożyć: nie pojawił się Piotruś i to jest wystarczający powód aby chwalić postać Carter!
(może to i jest dziwne podejście do tematu ale ja już tak mam).

Podsumowując:
Odcinek bardzo dobry w mojej skromnej ocenie. Był to pewnego rodzju powrót do korzeni i przypomnienie starym fanom (takim jak ja) co to jest dobre Stargate SG-1.
Jak dla mnie jest to jeden z najlepszych odcinków sezonu osiem.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#48 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 08.01.2005 - |22:34|

+ SG TEAM w komplecie
+ humor, nie za wiele ale był

= old school, ale sporo mu brakuje do czasów świetności

- Harry Maybourne odkąd został wyrzutkiem był jedną z moich ulubionych postaci. Jednak to co zobaczyłem w tym odcinku to nie był Maybourne tylko jakiś pajac który się tak samo nazywał :angry:
- 2 strzały i po mother ship, taki fart to już lekka przesada :(
- teraz to już byle Jaffa zna język starożytnych (bo jeżeli się tylko przygląda to skąd wie czy tamta w wiosce mówiła prawdę)

Ogólnie daję 5 ponieważ wydawał mi się zrobiony na siłę i mnie po prostu znudził.

PZDR Y
PS: widziałem wszystkie odcinki :)
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#49 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 08.01.2005 - |23:40|

Żeby wysówac jakieś wnioski moim zdaniem trzeba znac caly serial a z tego co widze u niekturych z tym kiepsko:(

Wyświetl post

Raptorek, sorry ze osmielilem sie skrytykowac cokolwiek w Sg1 :hyhy:
Tak sie sklada ze widzialem wszystkie odcinki wszystkich sezonow - po prostu mam inne wnioski od Ciebie, do czego mysle mam prawo, nie? B)
  • 0
Dołączona grafika

#50 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 09.01.2005 - |00:22|

Wreszcie,doczekałam się starej,dobrej akcji w stylu SG-1.Można sobie krytykować,kręcić nosem,żalić się i łkać, ale w tym momencie i z tymi dwoma ostatnimi epizodami jest super.Może nie wyżyny,ani żadne zachłystywanie się,ale kawał rozryweczki i taki właśnie "letni " epizodzik, stąd daję mocne 9.
Apropos,po tylu chmurnych dniach,pełnych ddżu i mgieł, zatęskniłam za taką wysoką trawką i brnięciem w niej.Nie ma co marudzić i narzekać, jest narazie dobrze.
Ach,zapomniałabym.Wierzę,że zapowiedzi są prawdziwe,że skoczek się jeszcze pojawi,ale jak go,w mordę misia,przetransportowali?bo tego jakoś nie dostrzegłam. :>

Boże,błogosław pomysłodawców! he....
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#51 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 09.01.2005 - |01:04|

Ach,zapomniałabym.Wierzę,że zapowiedzi są prawdziwe,że skoczek się jeszcze pojawi,ale jak go,w mordę misia,przetransportowali?bo tego jakoś nie dostrzegłam. :>

Wyświetl post

Pewnie przelecieli nim przez wrota ;)
  • 0

->1019<-

#52 Jolinar

Jolinar

Szeregowy

• VIP
  • 47 postów

Napisano 09.01.2005 - |10:32|

Odcinek bardzo dobry. Okazuje się, że Jack prawdopodobnie nie zniszczyłby skoczka za pomocą zwykłych ładunków wybuchowych - Jaffa nawalali w niego ze staffów i dobrze się trzymał.
Sprawa przenoszenia się w czasie. Dla mnie to oczywiste - przenosząc się w czasie i "majstrując" w przeszłości tworzy się odgięcie linii czasu - kolejny świat równoległy (dwa odcinki SG1 z lustrem). Być może więc Pradawni w jednym ze światów równoległych ocalili się przed Wraith (dzięki ostrzeżeniu z przyszłości) i żyją sobie dalej na Atlantis. Oczywiście powrócić do swojego świata do przyszłości również można, ale zmiany poczynione w przeszłości pozostają w świecie równoległym, a nie naszym. Tak to widzę.
Potwierdzeniem tego jest fakt istnienia dwóch pań doktor w Atlantis - Ziemianie przenosili się być może na Atlantis w wielu równoległych światach, w jednym z nich (a może w wielu) trafili na "zepsuty" Atlantis, w tym akurat przypadku przenieśli się w przeszłość jumperem, a pani doktor spowodowała swoją obecnością kolejną boczną linię w czasie, gdzie Pradawni naprawili Atlantis dla Ziemian. Potem przetrwała już w nieswoim świecie te tysiące lat aby wszystko opowiedzieć (tu ryzyko, czy ta linia potoczy się mniej więcej tak samo i jakaś ekipa z Ziemi przybędzie na Atlantis).
Dla mnie wszystko jak najbardziej trzyma się kupy i jest bardziej logiczne niż przysłowiowe przenoszenie się w przeszłość i zabicie swego ojca.

Użytkownik Jolinar edytował ten post 09.01.2005 - |10:56|

• 0

#53 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 09.01.2005 - |10:56|

Dla mnie wszystko jak najbardziej trzyma się kupy i jest bardziej logiczne niż przysłowiowe przenoszenie się w przeszłość i zabicie swego ojca.

Wyświetl post

Dziadka nie ojca, hi,hi,hi :hyhy:
  • 0
Dołączona grafika

#54 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 09.01.2005 - |11:44|

Dziadka nie ojca, hi,hi,hi  :hyhy:

Wyświetl post

No właśnie, to jest paradoks dziadka.

Polecam też podobny paradoks kul bilardowych. Sens jest ten sam, ale lepiej to sobie uzmysłowić:

W skrócie: mamy białą kulę bilardową który toczy się po przekątnej stołu i uderza inną kulę bilardową (powiedźmy żółtą 1) i wpada ona do łuzy Lewa-Górna. Cofa się ona w czasie o ułamek sekundy i wypada z łuzy Prawa-Środkowa i wybija toczącą sie bilę białą.

I co teraz? I teraz biała nie uderzy tej żółtej, więc ona nie wpadnie do łuzy i nie cofnię się w czasie i nie wybije tej białej. Więc skoro biała nie zostanie wybita, uderzy tą żółtą, która wpadnie do łuzy...

Użytkownik VeeDee edytował ten post 09.01.2005 - |11:53|

• 0
VeeDee

#55 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 09.01.2005 - |15:27|

Podobnie jak ostatni odcinek SGA bez rewelacji- wieśniacy łapią SG-1, itd............... :angry: .Poza tym trzeba docenić próby wskrzeszenia starego team spirit w tym odcinku- jednk chyba próba nieudana zasadniczo :( . Odcinek wg. mnie posklejany, ciut na siłę niestety. Jak dla mnie 7,5
  • 0

#56 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 09.01.2005 - |16:11|

Fantastyczny odcinek :clap:
Dałem 9.5 (10 bedzie na hiper odcinek :hyhy: )
Najwieszke plusy to:
-Wreszcie cale Sg1 w komplecie
- Znalezienie skoczka
Do plusow nalezy dodac też:
-pojawenie sie Mayboruna
-walka z goauldkami
Minusow prawie wcale ...no moze naciagane pokonanie Mother Shipa 2 SZCZAŁAMI :hyhy: :huh: ..ale to jak zwykle mieli farta...
a co do skoczka to Jack powinien szybciej sie nauczyc nim latac...bo Shepardowi to szybko poszlo ;] ...powiedzial broń i sie pojawila a general Jack musiał sie bardzo koncentrowac B)
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#57 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.01.2005 - |17:52|

Odcinek dobry ale zasadniczy bug to osobiste zaangażowanie się
w misji generała Jacka. Zupełnie nie po wojskowemu.
Jakby zaczynało im brakować techników?
Wszystkich wysłali na Atlantis?
I jakie to wsparcie dla Sg-1?
Zamiast co najmniej plutonu kamandosów do ochrony cennego znaleziska i na wypadek spodziewanej walki z jaffa - tylko samotny biały żagiel... :hyhy:

Użytkownik psjodko edytował ten post 09.01.2005 - |17:53|

::. GRUPA TARDIS .::

#58 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 09.01.2005 - |20:15|

Odcinek dobry ale zasadniczy bug to osobiste zaangażowanie się
w misji generała Jacka. Zupełnie nie po wojskowemu.
Jakby zaczynało im brakować techników?
Wszystkich wysłali na Atlantis?
I jakie to wsparcie dla Sg-1?
Zamiast co najmniej plutonu kamandosów do ochrony cennego znaleziska i na wypadek spodziewanej walki z jaffa - tylko samotny biały żagiel... :hyhy:

Wyświetl post

Nie traktuję tego jako bug.
Jak to było powiedziane w rozmowie pomiędzy Cartrer a bodajże Danielem: potrzebowali Pradawnego - a Jack był nim, a może właściwie dalej jest - aby uruchomić skoczka. Na zbawę z technikami nie było czasu.
Nie widzę tutaj żadnych robaczków :D

Samotny biały żagiel, ale za to jaki skuteczny :P
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#59 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 09.01.2005 - |20:23|

Generał w akcji bezpośredniej bez należytej obstawy to BUG! Nawet jeśli jest nim Jack :>
  • 0

#60 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.01.2005 - |20:44|

Obejżałem .

Ocena :
5 na start
+1 Za Humor
+1 Za wywiad Tok`Ra i chęć sie dzielenia informacjami
+1 Za całokształt
-1 za Błędy (mniędzy innymi głośne strzały)

Razem 7
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych