Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 009 - S01E09 - Baelor

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (22 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (13 głosów [59.09%] - Zobacz)

Procent z głosów: 59.09%

2. 9 (7 głosów [31.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 31.82%

3. 8 (2 głosów [9.09%] - Zobacz)

Procent z głosów: 9.09%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 14.06.2011 - |18:30|

No ja też jestem ciekaw, co się ludziom z innych krajów nie podoba, bo głównie same pochlebne opinie czytam.

Prawdę mówiąc czekam teraz na finał i na wydanie DVD/Blu-ray; łudzę się, że może kilka odcinków wydadzą w jakiejś wersji rozszerzonej, bo czekać rok na drugi sezon to ja rady chyba nie dam. :mellow:
  • 0

#42 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 14.06.2011 - |18:33|

http://hatak.pl/aktu..._za_Gre_o_tron/
Ja mam nadzieję, że to nie zaszkodzi serialowi, a wręcz pomoże.
  • 0

#43 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 14.06.2011 - |18:56|

No tak, po raz kolejny uświadomiłem sobie, że dla amerykańskich widzów najważniejsze jest szczęśliwe zakończenie, a nie sensowna i spójna fabuła. Jak serial/film ma "be" zakończenie, to jest do bani. Co do tego marketingu to się zgodzę, Boromir widnieje nawet na okładce soundtracka do serialu. Jednak powiedzmy sobie szczerze, w serialu było go jak na lekarstwo; inne postacie (np. Tyrion, czy też Jon Snow) pokazywane były dużo częściej i jak dla mnie lepiej. Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie. To nie jest serial o Boromirze i pomimo tego, że szkoda chłopa, losy innych postaci bardziej mnie interesują. Prawdę mówiąc nie zdziwię się jeżeli za te kilka(naście) lat, gdy dane mi będzie (miejmy nadzieję) obejrzeć finał serialu, w obsadzie nie będzie nikogo z bohaterów pierwszego sezonu. Wiem już, że w tej historii nikt nie jest "bezpieczny", widać to zresztą od jakiegoś czasu. Serial jest GENIALNY, koniec i kropka (książka zresztą też gorsza nie jest B) )
  • 0

#44 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 14.06.2011 - |19:03|

Zgadzam się z tym co napisałeś Inuki, ale jednak to było ryzykowne ze strony HBO, aby reklamować serial z Beanem na okładce.
  • 0

#45 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 14.06.2011 - |20:02|

Dobrze, że są wściekli, w HBO pewnie strzelają korki od szampana z okazji tego, że serial wywołał takie emocje. Oczywiście sam Martin przecież nie zatrudnia gwiazd w książce, więc pewnie łatwiej było mu się rozstać z postacią. Ja sam chętnie jeszcze oglądałbym Beana w serialu.
  • 0

#46 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 14.06.2011 - |20:52|

Ale jaki problem promowac postacia, przeciez przeyl 9 odc z 10 ;)
W nastepnym sezonie nowa postac bedzie promowac pewnie.
  • 0

#47 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 14.06.2011 - |21:56|

http://hatak.pl/aktualnosci/seriale/13917/Amerykanscy_widzowie_oburzeni_na_HBO_za_Gre_o_tron/
Ja mam nadzieję, że to nie zaszkodzi serialowi, a wręcz pomoże.

Chwila, chwila, a jaki sens ma to oburzenie?
Serial jest przecież dość wierną adaptacją książki i jeśli w książce zginął (a ciągle liczę że jednak tak się nie stało) to w serialu też musiał. To nie jest "legend of the seeker" gdzie wstawiali wątki z d...

Ciekawe czy śmierć Boromina u Jacksona też ich tak oburzyła.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#48 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 14.06.2011 - |22:21|

To oburzenie Lunatik ma duzo sensu. Pzrynajmniej z punktu analizy kultury. Jesli przyjrzec sie 99,999% wszelkich produkcji filmowych, ksiazkowych czy komiksowych to tam jest garsc postaci z czego dwie-trzy nakrecaja swoja dynamika wszystko i sa "nie do tkniecia" az do konca historii. I ludzie sa do tego schematu przyzwyczajeni. W Grze o Tron natomiast jest cala plejada postaci, ktore beda ewoluowac, zmieniac sie, zaskakiwac i tak dalej. Czego wiec ludzie podnoszacy takie glosy nie rozumieja to to, ze Ned nie byl bohaterem calej tej powiesci. Byl charakterem pomniejszym, ktorego autor rozbudowal wlasnie po to by nie byl tylko fabularnym zapychadlem. Ned to przyczynek do calej historii, a nie historia. I kogo to obchodzi ze ludziom sie to nie podoba? Wlasnie o to chodzilo, by strata bolala i zeby wzbudzic konkretne emocje w widzu. Teraz ponizszy filmik z YT bedzie mial zawrotna ogladalnosc:

A Tyriona bedzie lubiala jeszcze wieksza rzesza osob ;)
Oczywiscie wyciecie Neda okaze sie bledem jesli zadna z postaci nie bedzie w stanie go zastapic czy urosnac bardziej. Wtedy moze sie okazac to pochopnym wywroceniem status quo, ale watpie by tak bylo.

Swoja droga najwiekszym mistrzostwem by bylo gdyby Martin tak pokierowal Joffreyem by ludzie zamiast lac go po ryju chcieli mu bic brawo. Ale obawiam sie ze jego rola ma byc ograniczona do generic evil sissy prince. Nie spdoziewam sie wiec ze w poewnym momencie nastpi cos takiego jak zrobil Sapkowski w jednym z swoich opowiadan gdzie wlasnie taki rozpuszczony bachor okazal sie wcale nie glupim, makiawelicznym wladca.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#49 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.06.2011 - |23:39|

Czesc widzow jest oburzona. Ok. Jak ja czytalem ksiazke to myslalem, ze czegos nie zrozumialem i wrocilem strone wczesniej by zaczac ta scene od nowa. Martin nie opisuje dziejow jednego bohatera, lecz historie Westerlos w czasie gdy ta kraina przechodzi olbrzymi wstrzas polityczny. Postacie przychodza i odchodza a historia toczy sie dalej. Tak jak w zyciu.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#50 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 15.06.2011 - |02:03|

Fani Eddarda Starka niech się cieszą, że został tylko zabity, a nie okaleczony lub zgwałcony przy okazji.

A tych, którym już go brakuje, zawsze może trzymać nadzieja, że jeszcze wystąpi w kolejnych odcinkach. Jako trup. :lol:
  • 0

#51 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 15.06.2011 - |04:52|

To oburzenie Lunatik ma duzo sensu. Pzrynajmniej z punktu analizy kultury. Jesli przyjrzec sie 99,999% wszelkich produkcji filmowych, ksiazkowych czy komiksowych to tam jest garsc postaci z czego dwie-trzy nakrecaja swoja dynamika wszystko i sa "nie do tkniecia" az do konca historii. I ludzie sa do tego schematu przyzwyczajeni

Oburzenie właśnie sensu nie ma. Przynajmniej oburzenie na śmierć Neda.
Przeżyć on nie mógł, gdyby przeżył film musiałby sporo odejść od książki.
Rozumiem natomiast oburzenie na HBO za zrobienie zrobienie z Boromira głównego bohatera, postaci w okół której niemalże kręcił się serial i jego akcja promocyjna.

Oczywiscie wyciecie Neda okaze sie bledem jesli zadna z postaci nie bedzie w stanie go zastapic czy urosnac bardziej. Wtedy moze sie okazac to pochopnym wywroceniem status quo, ale watpie by tak bylo.

Pochopnym nie jest. Tworzy się albo wierną adaptację albo serial "na podstawie książki". Tutaj mamy sytuację typu - w książce tak było więc i tu musi tak być, gdyby Ned przeżył musieli by albo zmienić dla niego fabułę kolejnych sezonów albo w jakiś sensowny sposób go odsunąć.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#52 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 15.06.2011 - |13:35|

ze strony hbo, była to niewątpliwie sprytna kampania promocyjna. boromir na żelaznym tronie zdominował wszystkie możliwe plakaty i okładki; wszystkie trailery pokazywały scenę ścięcia więźnia z pilota, każdy zna na pamięć formułkę 'w imieniu króla roberta baratheona, ja, eddard stark' etc. etc. aktora przeciętny zjadacz hamburgerów kojarzył z władcy pierścieni i miał do niego szacun.
równocześnie cała kampania 'interaktywna' rozkręciła się wokół tego, aby wziąć czyjąś stronę -- np. grać o tron w drużynie lannisterów albo zdobywać punkty na fcb dla rodu starków. pojawiły się koszulki, kubeczki, breloczki -- nie z postaciami, ale herbami i zawołaniami rodów. hbo liczyło na emocje, jakie wywołają końcówki odcinków -- zabicie wilkora (maksymalnie oburzyło amerykanów), zdrada littlefingera, koronacja viserysa -- nastawili się na konflikty między poszczególnymi grupami fanów ubranymi w określone koszulki.
po końcówce 1x09 widać to już wyraźnie. postać wykreowana na główną, najbardziej kojarzona wizualnie z serialem, zostaje skrócona o głowę. w grze mamy jednak remis -- bo jaime i papa lannister dostali wciry na polu bitwy. ciekawe, jak gigantyczne będą flamewary po finale sezonu :)

imo im więcej emocji i flejmu, tym więcej osób usłyszy o got. i generalnie moim zdaniem ludzie oburzeni losem neda zostaną przy serialu choćby po to, żeby doczekać się widoku krwawej zemsty na lannisterach. a nawet, jeśli odejdą... cóż, na ich miejsce przyjdzie masa innych.
  • 1
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#53 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 15.06.2011 - |13:53|

LunatiK, nie zrozumielismy sie. Oczywiscie masz racje-to jest wierne przeniesienie fabuly ksiazkowej wiec ocalenie Neda nie mialoby sensu skoro tego nie bylo w materiale. Ale nie o to chodzi. Patrze z punktu widzenia historii przeznaczonej na ekran i tego jak w wiekszosci wypadkow to wyglada. Jak slusznie zauwazyla katja HBO zrobilo to specjalnie, liczac najwyrazniej na silne reakcje.

Tak wiec oburzenie widzow ma sens-bo szli konwencja i nagle ktos im ta konwencje zlamal. Zadrwiono sobie z ich przyzywczajenia. IMO nalezalo sie dretwym sledziom ;)
Zas obawa, ze dziura po Nedzie moze sie nie zapelnic jest rowniez naturalna jesli ktos ksiazki nie czytal-bo to rownie popularna sprawa, kiedy tworcy serii robia odwazny ruch i kogos usuwaja a potem sie okazuje ze to nie dziala.
Ale to wszystko sa zastrzezeia osob ktore nie znaja materialu. Z tego co sie orientuje nie powinno to byc problemem w Piesniach.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#54 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 15.06.2011 - |14:47|

Amerykanie i ich oburzenie? Durni są i tyle, widać, że książek nie czytają i zamiast mózgu mają papkę. To pokazuje wprost dlaczego uwielbia się tam g... typu CSI, Bones i wszelkiej maści klony z happy endem, i najlepiej jednoodcinkowe, bo po co śledzić jakąś dłuższą historię?
A ludzie, którzy chcą obejrzeć coś prawdziwego i mądrzejszego właśnie za to cenią kablówki że wyłamują się z beznadziejnie głupich konwenansów.
A co do samego Beana zupełnie mi nie zapadł w pamięć, chyba nawet celowo tak grał by pozostać raczej obojętnym dla widzów, a nie wzbudzać sympatię czy uwielbienie.

Użytkownik Macmax edytował ten post 15.06.2011 - |14:49|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#55 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.06.2011 - |20:11|

Amerykanie i ich oburzenie? Durni są i tyle, widać, że książek nie czytają [...]

Nie zapominaj, ze ksiazka byla bestsellerem w USA. Ktos ja wiec przeczytal.
  • 0
Genesis

#56 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 15.06.2011 - |20:26|

Troche to uproszczony obraz amerykanow, tracacy typowo europejskim snobizmem. Jak Jonasz zauwazyl, cykl zostal wydany w Stanach. I napisany przez amerykanina. Moze 200 lat temu czytelnictwo w USA przypominalo snieta rybe, ale obecnie to jeden z najwiekszych rynkow ksiazek na swiecie. Wiekszosc nowosci jest tam pisana i wydawana zanim trafi gdziekolwiek indziej. Tak wiec te gadki o glupich amerykanach mozna wsadzic miedzy pie rdoly a dyrydmaly.
  • 0
Winchell Chung

#57 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 15.06.2011 - |21:15|

Troche to uproszczony obraz amerykanow, tracacy typowo europejskim snobizmem...

Czyżby? Jeśli chodzi o szeroko rozumiane osiągnięcia kulturalne to europejczycy chyba nie mają się czego wstydzić - to raczej koledzy zza Wielkiej Wody, z którymi utorzsamia się Jonasz (jako zamieszkujący USłej, nie wiem czy obywatel) mają lekki komples niższości.
Macmax - nie wdając się w szczegóły - maz rację.
Co do odcinka/książki to usunięcie "tej" postaci było wręcz koniecznością - to taka "popierdółka" była.
  • 0

#58 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 15.06.2011 - |22:20|

Czyżby? Jeśli chodzi o szeroko rozumiane osiągnięcia kulturalne to europejczycy chyba nie mają się czego wstydzić

Takżby :) Nie wiem czy ktos ma sie czym nie wstydzic, mowimy o czytelnictwie. Kazdy kraj i kultura maja swoja wlasna specyfike oraz wymagania. Inaczej wylgada odbiorca w Poslce a inaczej w Francji. W zwiazku z tym wszelka proba oceny tych rynkow sprowadza sie ostatecznie do gadaniny o gustach. Szerszerzej rozumiana kultura (i odbiorca) europejski jest tak samo plytki(tka) jak w Stanach. Roznica jest tylko w czym to sie objawia.
  • 0
Winchell Chung

#59 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.06.2011 - |23:00|

Czyżby? Jeśli chodzi o szeroko rozumiane osiągnięcia kulturalne to europejczycy chyba nie mają się czego wstydzić - to raczej koledzy zza Wielkiej Wody, z którymi utorzsamia się Jonasz (jako zamieszkujący USłej, nie wiem czy obywatel) mają lekki komples niższości.
Macmax - nie wdając się w szczegóły - maz rację.
Co do odcinka/książki to usunięcie "tej" postaci było wręcz koniecznością - to taka "popierdółka" była.

Mieszkam nie w "USlej" lecz nieco od tego kraju na polnoc, i ku twojej informacji jako obuwatel. Kompleksu nizszosci nie mamy, ani nie maja go nasi sasiedzi. Czytelnictwo w obu krajach bije o glowe przecietnosc polska, ktora jak rozumiem jest czescia Europy. Na szczescie na tym forum gromadzi sie doborowe towarzystwo i nikt nikomu niczego nie wytyka.
  • 0
Genesis

#60 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 16.06.2011 - |08:49|

A ja popieram Sakramentosa. Uwielbiam czytać kiedy Polacy narzekają na głupotę Amerykanów za nie oglądanie serialu, który skasowali i wytykanie im oglądania reality show B).

Czy czasem nie w którymś z tematów na tym forum, osoba, która czytała książkę nie mówiła, że książka latała po pokoju ze złości i robiła sobie przerwy w czytaniu z powodu uśmiercenia bohaterów? Czyli jak mam rozumieć niektórzy tutaj twierdzą, że ta osoba jest "durna, nieoczytana, ma papkę zamiast mózgu"?

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 16.06.2011 - |08:50|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych