Prawdę mówiąc czekam teraz na finał i na wydanie DVD/Blu-ray; łudzę się, że może kilka odcinków wydadzą w jakiejś wersji rozszerzonej, bo czekać rok na drugi sezon to ja rady chyba nie dam.
Odcinek 009 - S01E09 - Baelor
Napisano 14.06.2011 - |18:30|
Prawdę mówiąc czekam teraz na finał i na wydanie DVD/Blu-ray; łudzę się, że może kilka odcinków wydadzą w jakiejś wersji rozszerzonej, bo czekać rok na drugi sezon to ja rady chyba nie dam.
Napisano 14.06.2011 - |18:33|
Ja mam nadzieję, że to nie zaszkodzi serialowi, a wręcz pomoże.
Napisano 14.06.2011 - |18:56|
Napisano 14.06.2011 - |19:03|
Napisano 14.06.2011 - |20:02|
Napisano 14.06.2011 - |20:52|
W nastepnym sezonie nowa postac bedzie promowac pewnie.
Napisano 14.06.2011 - |21:56|
http://hatak.pl/aktualnosci/seriale/13917/Amerykanscy_widzowie_oburzeni_na_HBO_za_Gre_o_tron/
Ja mam nadzieję, że to nie zaszkodzi serialowi, a wręcz pomoże.
Chwila, chwila, a jaki sens ma to oburzenie?
Serial jest przecież dość wierną adaptacją książki i jeśli w książce zginął (a ciągle liczę że jednak tak się nie stało) to w serialu też musiał. To nie jest "legend of the seeker" gdzie wstawiali wątki z d...
Ciekawe czy śmierć Boromina u Jacksona też ich tak oburzyła.
Napisano 14.06.2011 - |22:21|
A Tyriona bedzie lubiala jeszcze wieksza rzesza osob
Oczywiscie wyciecie Neda okaze sie bledem jesli zadna z postaci nie bedzie w stanie go zastapic czy urosnac bardziej. Wtedy moze sie okazac to pochopnym wywroceniem status quo, ale watpie by tak bylo.
Swoja droga najwiekszym mistrzostwem by bylo gdyby Martin tak pokierowal Joffreyem by ludzie zamiast lac go po ryju chcieli mu bic brawo. Ale obawiam sie ze jego rola ma byc ograniczona do generic evil sissy prince. Nie spdoziewam sie wiec ze w poewnym momencie nastpi cos takiego jak zrobil Sapkowski w jednym z swoich opowiadan gdzie wlasnie taki rozpuszczony bachor okazal sie wcale nie glupim, makiawelicznym wladca.
Winchell Chung
Napisano 14.06.2011 - |23:39|
Genesis
Napisano 15.06.2011 - |02:03|
A tych, którym już go brakuje, zawsze może trzymać nadzieja, że jeszcze wystąpi w kolejnych odcinkach. Jako trup.
Napisano 15.06.2011 - |04:52|
To oburzenie Lunatik ma duzo sensu. Pzrynajmniej z punktu analizy kultury. Jesli przyjrzec sie 99,999% wszelkich produkcji filmowych, ksiazkowych czy komiksowych to tam jest garsc postaci z czego dwie-trzy nakrecaja swoja dynamika wszystko i sa "nie do tkniecia" az do konca historii. I ludzie sa do tego schematu przyzwyczajeni
Oburzenie właśnie sensu nie ma. Przynajmniej oburzenie na śmierć Neda.
Przeżyć on nie mógł, gdyby przeżył film musiałby sporo odejść od książki.
Rozumiem natomiast oburzenie na HBO za zrobienie zrobienie z Boromira głównego bohatera, postaci w okół której niemalże kręcił się serial i jego akcja promocyjna.
Oczywiscie wyciecie Neda okaze sie bledem jesli zadna z postaci nie bedzie w stanie go zastapic czy urosnac bardziej. Wtedy moze sie okazac to pochopnym wywroceniem status quo, ale watpie by tak bylo.
Pochopnym nie jest. Tworzy się albo wierną adaptację albo serial "na podstawie książki". Tutaj mamy sytuację typu - w książce tak było więc i tu musi tak być, gdyby Ned przeżył musieli by albo zmienić dla niego fabułę kolejnych sezonów albo w jakiś sensowny sposób go odsunąć.
Napisano 15.06.2011 - |13:35|
równocześnie cała kampania 'interaktywna' rozkręciła się wokół tego, aby wziąć czyjąś stronę -- np. grać o tron w drużynie lannisterów albo zdobywać punkty na fcb dla rodu starków. pojawiły się koszulki, kubeczki, breloczki -- nie z postaciami, ale herbami i zawołaniami rodów. hbo liczyło na emocje, jakie wywołają końcówki odcinków -- zabicie wilkora (maksymalnie oburzyło amerykanów), zdrada littlefingera, koronacja viserysa -- nastawili się na konflikty między poszczególnymi grupami fanów ubranymi w określone koszulki.
po końcówce 1x09 widać to już wyraźnie. postać wykreowana na główną, najbardziej kojarzona wizualnie z serialem, zostaje skrócona o głowę. w grze mamy jednak remis -- bo jaime i papa lannister dostali wciry na polu bitwy. ciekawe, jak gigantyczne będą flamewary po finale sezonu
imo im więcej emocji i flejmu, tym więcej osób usłyszy o got. i generalnie moim zdaniem ludzie oburzeni losem neda zostaną przy serialu choćby po to, żeby doczekać się widoku krwawej zemsty na lannisterach. a nawet, jeśli odejdą... cóż, na ich miejsce przyjdzie masa innych.
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 15.06.2011 - |13:53|
Tak wiec oburzenie widzow ma sens-bo szli konwencja i nagle ktos im ta konwencje zlamal. Zadrwiono sobie z ich przyzywczajenia. IMO nalezalo sie dretwym sledziom
Zas obawa, ze dziura po Nedzie moze sie nie zapelnic jest rowniez naturalna jesli ktos ksiazki nie czytal-bo to rownie popularna sprawa, kiedy tworcy serii robia odwazny ruch i kogos usuwaja a potem sie okazuje ze to nie dziala.
Ale to wszystko sa zastrzezeia osob ktore nie znaja materialu. Z tego co sie orientuje nie powinno to byc problemem w Piesniach.
Winchell Chung
Napisano 15.06.2011 - |14:47|
A ludzie, którzy chcą obejrzeć coś prawdziwego i mądrzejszego właśnie za to cenią kablówki że wyłamują się z beznadziejnie głupich konwenansów.
A co do samego Beana zupełnie mi nie zapadł w pamięć, chyba nawet celowo tak grał by pozostać raczej obojętnym dla widzów, a nie wzbudzać sympatię czy uwielbienie.
Użytkownik Macmax edytował ten post 15.06.2011 - |14:49|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 15.06.2011 - |20:11|
Nie zapominaj, ze ksiazka byla bestsellerem w USA. Ktos ja wiec przeczytal.Amerykanie i ich oburzenie? Durni są i tyle, widać, że książek nie czytają [...]
Genesis
Napisano 15.06.2011 - |20:26|
Winchell Chung
Napisano 15.06.2011 - |21:15|
Troche to uproszczony obraz amerykanow, tracacy typowo europejskim snobizmem...
Czyżby? Jeśli chodzi o szeroko rozumiane osiągnięcia kulturalne to europejczycy chyba nie mają się czego wstydzić - to raczej koledzy zza Wielkiej Wody, z którymi utorzsamia się Jonasz (jako zamieszkujący USłej, nie wiem czy obywatel) mają lekki komples niższości.
Macmax - nie wdając się w szczegóły - maz rację.
Co do odcinka/książki to usunięcie "tej" postaci było wręcz koniecznością - to taka "popierdółka" była.
Napisano 15.06.2011 - |22:20|
TakżbyCzyżby? Jeśli chodzi o szeroko rozumiane osiągnięcia kulturalne to europejczycy chyba nie mają się czego wstydzić
Winchell Chung
Napisano 15.06.2011 - |23:00|
Mieszkam nie w "USlej" lecz nieco od tego kraju na polnoc, i ku twojej informacji jako obuwatel. Kompleksu nizszosci nie mamy, ani nie maja go nasi sasiedzi. Czytelnictwo w obu krajach bije o glowe przecietnosc polska, ktora jak rozumiem jest czescia Europy. Na szczescie na tym forum gromadzi sie doborowe towarzystwo i nikt nikomu niczego nie wytyka.Czyżby? Jeśli chodzi o szeroko rozumiane osiągnięcia kulturalne to europejczycy chyba nie mają się czego wstydzić - to raczej koledzy zza Wielkiej Wody, z którymi utorzsamia się Jonasz (jako zamieszkujący USłej, nie wiem czy obywatel) mają lekki komples niższości.
Macmax - nie wdając się w szczegóły - maz rację.
Co do odcinka/książki to usunięcie "tej" postaci było wręcz koniecznością - to taka "popierdółka" była.
Genesis
Napisano 16.06.2011 - |08:49|
Czy czasem nie w którymś z tematów na tym forum, osoba, która czytała książkę nie mówiła, że książka latała po pokoju ze złości i robiła sobie przerwy w czytaniu z powodu uśmiercenia bohaterów? Czyli jak mam rozumieć niektórzy tutaj twierdzą, że ta osoba jest "durna, nieoczytana, ma papkę zamiast mózgu"?
Użytkownik cliffhanger edytował ten post 16.06.2011 - |08:50|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »