Odcinek 16 - S01E16 - The Brotherhood
Napisano 13.01.2005 - |18:19|
->1019<-
Napisano 13.01.2005 - |18:29|
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat
Napisano 19.01.2005 - |08:59|
Napisano 20.01.2005 - |12:34|
Plusy:
+ bardzo ostro szukamy ZPM, choć tym razem się nie udało, ale było bardzo blisko (od samego początku wieziałam, że i tak go nie dostaną - NIECZYTAM SPOILERÓW!!!).
+ pojawiają się Genai - Koyla (jak ja lubię tego człowieka - zawsze coś namiesza, musi się wtrącić),
+ zaskoczenie Mckay'a na wiadomość, że Sheppard rozwiązał test Mensy
+ scout Wraithów latający nad Atlantis, skanujący je, przesłanie informacji i samozniszczenie
+ za 2 tygodnie przylecą statki - roje Wraithów (och będzie się działo w S01E19-20 "The Siege")
Minusy:
- mogli by trochę powalczyć o tego ZPM
Napisano 20.01.2005 - |13:31|
+ pojawiają się Genai - Koyla (jak ja lubię tego człowieka - zawsze coś namiesza, musi się wtrącić),
...ciekawe czy w 2 sezonie dolaczy do Atlantis? :hyhy: Bo tam jego chyba juz nikt nie lubi bo czego nie dotknie - wszystko spiep**y :afro:
To trzeba zaczac realizowac serial w Korei Polnocnej. Tam inaczej pojmuja tzw polityczna poprawnosc- mogli by trochę powalczyć o tego ZPM
Napisano 01.06.2005 - |14:32|
Ocena 7
Napisano 18.07.2005 - |21:36|
No i wielki plus dla Forda za uzycie brazylijskiego jujitsu podczas walki w komnacie. juz chociazby z tego powodu wielki szacun z mojej strony dla tego odcinka.
chociaz BBJ jest teraz tak modne,ze w sumie nie ma sie czemu dziwic...
Napisano 02.08.2005 - |17:17|
Do tego te wszystkie zagadki ukryte w działach sztuki, matemnatycznych pytaniach itp.
Wydaje mi się, że ktoś ze scenarzystów przeczytał tę genialną książkę i przemycił do serialu bardzo podobne klimaty.
Napisano 17.09.2005 - |17:18|
Hmmm... a czy ktoś zauważył pewne podobieństwa do bestsellera Dana Browna "Kod Leonarda da Vinci"? Widać podobne motywy - śmierć ostatnich członków mbarctwa mającego strzec jakiegoś wielkiego skrarbu i tajemnicy, którzy znali sekret i zabrali go ze sobą do grobu, ale jak się okazuje zostawili na wszelki wypadek jakieś wskazówki...
Do tego te wszystkie zagadki ukryte w działach sztuki, matemnatycznych pytaniach itp.
Wydaje mi się, że ktoś ze scenarzystów przeczytał tę genialną książkę i przemycił do serialu bardzo podobne klimaty.
Motyw może tak, ale zakończenie raczej nie . W każdym razie okazuje się, że jednak nie wszyscy, którzy chcą pomagać robią to bezinteresowanie. Szkoda, że tak się stało, bo [spoiler] w przyszłości - w czasie obrony miasta byłoby to pomocne. Poza tym po raz koleiny okazuje się, że Ziemianie nie tylko że są mądrzy, to jeszcze znają sposoby szyfrowania w galaktyce Pagaza :> . Ciekawe skąd.
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 19.02.2006 - |21:45|
Jedyny plus to Genji. Od razu wiedziałem, że będzie masakra tych młokosów (uwielbiam to od 1x11). Tylko Sory nie było
Druga sprawa to ten myśliwiec nad Atlantis. Jak on zestrzelił Skoczka dwoma strzałami? Przecież one miały zawsze osłone i wytrzymywały kilkanaście strzałów. Czyżby pilot nie uruchmił osłon???
Napisano 10.05.2006 - |12:32|
Ocena: 9
PLUSY:
+ Ładne połączenie 3 wątków: ataku Wraith, zemsta Genii i poszukiwanie ZPM
+ Dawno nie było w obu serialach takiej fajnej misji na jakiejś planecie w stylu Indiany Jones'a. Mamy tajemniczą zagadkę, łamigłówki, stary klasztor, tajemnicze bractwo i ciekawą akcję związaną z poszukiwaniem Świętego Graala (czyli ZPM)
+ za ładną Allinę i za jej stosunki z doktorem McKay'em. Podobało mi się, jak Rodnej zalecał się do niej i robił to tak nieporadnie, niczym dziecko a wszystko z bliska obserwowała reszta drużyny
+ za to, ze Sheppard to nie tylko świetny żołnierz, zdolny przywódca ale też bustry facet bo zdawał do Mensy i pomógł w rozwiązaniu łamigłówki bractwa
+ za dalszą częsć wątku Genii i zemsty Koyli. Bardzo mi się podoba, ze SGA walczy nie tylko z Wraith ale równeiż z Genii. A ciekawa to cywilizacja bo nie jest tak zła jak wężyki i wampirki Ma swoje powody, swoje sposoby i cieszy się jak widać szacunkiem w galaktyce Pegaza. Podobał mi się znów Koyla - lubię tego gościa, jego zachowanie, mimikę twarzy i fajne teksty
+ za niespodziewaną końcówkę. Jak czytał niektórych posty to widać, ze część z was wiedziała jak się skończy odcinek - ja natomaist byłem zaskoczony (pozytywnie) decyzją Alliny i ogólnie pesymistyczną końcówką, co jest rzadkością w serialach
+ za lot myśliwca-samobójcy Wraith. Świetnie to wykombinowali, jeden leci używając wrót, robi szybki skan miasta, podaje informacje statkom-matkom i popełnia efektowne samobójstwo
MINUSY:
- za intro, bo wygląd klasztoru i kulturalne podłoże za bardzo przypominały średniowiecze. Widać, ze twórcom serialu nie chciało się ruszyć główką i wymyślić czegoś troszkę chociaz odmiennego
- za to, ze Rodney nie umiał wytłumaczyć, że jesteśmy następcami Lantan i jakoby Atlantsi było nam przekazane, czyli wszystkie technologie związane z jego obrona powinny się nam należeć. Ogólnie drużyna mogła bardziej stanowczo wytłumaczyć im nasze położenie i to że jesteśmy dziedzicami Pradawnych
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 12.05.2006 - |22:22|
Szkoda tylko ze nie dostalismy zpm zawalil McKay :/
Sheppard mogl zabic Kolye kiefy mial okazje
nastepna moze sie juz nie zdazyc a sytuacja moze sie odwrocic i to sheppard albo ktorys z "atlantydów" moze miec jeszcze przez Kolye problemy
Ocena: 9
Book of ORIgin
Napisano 30.06.2006 - |20:51|
Ocena 8,5
Napisano 05.09.2006 - |14:10|
Napisano 09.12.2006 - |15:47|
Fajny odcinek, coś w stylu Indiany Jonesa
Oczywiście nie zabrali ZPM bo by było załatwo
Kolya na pewno jeszcze sie pokaze...
No i czekamy na atak Wraith...
Carter, SG-1 [08x17]
Napisano 12.02.2007 - |14:08|
Inteligentny odcinek, McKay jąkajacy się nieźle mnie ubawił.
Kolya w pełni rozkwitu, chociaż pewnie nie lubi zmian pogody, bo go coś w ramieniu rwie.
Ciekawe co by było, gdyby stosować metalowe rękawice...
Shepard miał sporo fartu. Takich Magicznych kwadratów można ułożyć 4, na zasadzie obrotu poprzez 4 osie symetrii kwadratu (2 przekątne i dwie środkowe boków). Sumy wychądzą takie same, w środku ten sam kwadrat ale wokół może być różnie.
Napisano 24.05.2007 - |16:27|
Nie lubie tej alogiki.
foe (małpa) cinet (kropa) pl
Napisano 31.07.2007 - |13:55|
Napisano 09.02.2008 - |09:42|
Gdyby nie te minusy było by 9 a tak będzie 8 bo sam odcinek jednak nawet ciekawy. Ocena: 8/10.
Napisano 05.03.2009 - |17:32|
Ogólnie 7,5/10
Użytkownik Altair edytował ten post 05.03.2009 - |17:33|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych