Boardwalk Empire
Napisano 23.10.2010 - |19:07|
Wyraźnie widać rękę Terence'a Wintera, ogląda się równie dobrze jak Soprano, doskonale budowane postaci, coraz lepszy jest Pitt, zaczyna mnie do siebie w roli Jimmy'ego Darmody przekonywać, nic tylko dalej oglądać - 8/10 za 2 ep.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 23.10.2010 - |22:53|
Początek odcinka strasznie niemrawy jednak w miarę upływu czasu nieźle się rozkręcił. Zabrakło mi troszkę jakichś mocniejszych momentów, ale i tak było dobrze. Serial potrafi nieźle wciągnąć, że aż szkoda, że się kończy i trzeba czekać kolejny tydzień.
Na plus rozmowa Rothsteina u fryzjera i tego karła z Nuckym. Coraz bardziej podoba mi też Margaret Schroeder, potrafi postawić na swoim. I za to chyba spodobała się Nuckiemu. Ciekawe co na to Lucy? Może dojść do jakiejś konfrontacji między obydwoma paniami.
Szkoda mi trochę Pearl ładny przerywnik z niej był (oczywiście przed tym oszpeceniem).
Trochę mało było Ala Capone'a, a to jedna z lepszych postaci tego serialu.
Van Alden faktycznie miał mocne wejście na tej prywatce, chłopak zaczyna ostro mieszać, oby tylko nie skończył przedwcześnie swojego żywota.
Ocena odcinka 8/10. Nie jest źle, ale mogliby dodać chociaż odrobinę więcej akcji, wtedy by było rewelacyjnie, a tak póki co jest bardzo dobrze.
Napisano 26.10.2010 - |14:01|
Trudno to wytłumaczyć - naprawdę dobrze, ciekawie się ogląda, jest zrobiony bardzo solidnie, z dużą dbałością o szczegóły. Coś jednak denerwuje:
Może zupełny brak humoru, może sztuczność pewnych sytuacji (przesadny sadyzm i okrucieństwo brata Nucky'ego), a może to czepialstwo? Za 3 epizod takie solidne 8/10 (0,5 pkt więcej ze względu na fajne krągłości De La Huerty:)
I.04 - momentami brutalny, sadystyczny, ale zarazem bardzo realistyczny obraz światka przestępczego Ameryki lat 20-tych XIX wieku. Najlepszy IMHO odcinek jak do tej pory, od początku do końca oglądało się świetnie, najlepsze wątki z Capone i Jimmym, ale coraz ciekawsza postać Margaret. Świetna przemowa Chalky'ego przed torturami przewodniczącego KKK.
Nie bardzo wiem tylko po co wtrącili wątek tej księżnej Anastasii? - 9/10.
Użytkownik Macmax edytował ten post 31.10.2010 - |22:00|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
Napisano 31.10.2010 - |23:23|
No i jesteśmy na półmetku. Odcinek niezły, ale miał momenty których można było uniknąć. Gdyby był krótszy o 10 minut byłoby lepiej, a tak kilka scen nic nie wnoszących. Na plus akcja w wykonaniu ekipy Jimmiego w hotelu, w końcu zaserwowali nam chociaż odrobinę akcji. Fajnie rozwija się też postać Margaret, a jej rozmowa z Lucy to już prawdziwy majstersztyk. Jimmy też przyplusował tym jak pojechał Capone'owi przy wszystkich o jego przygodach wojennych, utarł cwaniakowi trochę nosa. Jeszcze mina Luciano kiedy dowiedział się od Rothsteina, że posówa matkę a nie żonę Jimmiego - bezcenne No i jeszcze samobiczowanie się van Aldena, ogólnie strasznie dziwny z niego typ. Kilka ciekawych smaczków w tym odcinku było. Jakby jeszcze wrzucili troszkę więcej akcji, jakichś pojedynków gangsterskich to by już w ogóle było super. A tak jest dobrze, ale liczę na więcej.
Ocena 8/10.
Napisano 01.11.2010 - |01:25|
Poznajecie tego pana z A Serious Man ?
You made my day W ogóle gościa nie skojarzyłem.
I zgadzam się, że sceny z jego udziałem należą do najlepszych w serialu.
Podobnie jak w przypadku Rubiconu nie wyczekuję jakoś specjalnie kolejnych odcinków i przez to często kilka epizodów leży odłogiem, ale jak już zaczynam nadrabiać, to nie mogę się oderwać od TV.
Brawa dla HBO.
Napisano 01.11.2010 - |08:30|
Napisano 04.11.2010 - |10:49|
Najlepsze postaci - Al Capone i Jimmy Darmody, jak ogień i woda.
Fabularnie posuwa się do przodu - agenci mają coraz więcej poszlak na udział Jimmy'ego w napadzie i zabójstwie.
Postać żołnierza w masce z siódmego odcinka - MIAZGA.
Napisano 06.11.2010 - |11:44|
Świetne postacie Rothsteina i agenta Van Aldena, myślę że wokół nich w dalszych odcinkach będzie najciekawiej.
Dziwny za to jest wątek Margaret, nie do końca rozumiem jej intencje i zamiary - 8/10.
Napisano 07.11.2010 - |22:22|
Odcinek troszkę słabszy od poprzednich, ale oglądało się dobrze. Praktycznie zero akcji, więcej dramatu i obyczaju.
Na plus dwie nowe postaci - Richard Harrow (snajper) i Meyer Lansky (przydupas Luciano).
Fajna rozmowa w barze Jimmiego z kolesiem, który okaleczył Pearl i jego smutny finał oraz rozmowa Lanskiego z Chalkym. Poza tym nic godnego większej uwagi. No ale klimat nadal świetny.
Ocena odcinka 7,5/10.
Użytkownik delta1908 edytował ten post 10.11.2010 - |13:06|
Napisano 10.11.2010 - |12:58|
Zadziwiająco próżna i interesowna jest Margaret, no cóż istnieje niestety sporo takich kobiet (z charakteru podobna do Betty z Mad Men), chociaż jej rywalizacja z dziewczyną Nucky'ego (zapomniałem jej imienia) jakaś taka bez błysku i drapieżności.
Matka Jimmy'ego po prostu wygląda na góra 30 lat, ile miała jak go rodziła? Wygląda na niewiele starszą od pozostałych lasek, trochę to dziwne.
Ogólnie epizod jak wszystkie do tej pory bardzo dobry - 8,5/10.
Użytkownik Macmax edytował ten post 10.11.2010 - |13:01|
Napisano 10.11.2010 - |13:14|
Matka Jimmy'ego po prostu wygląda na góra 30 lat, ile miała jak go rodziła? Wygląda na niewiele starszą od pozostałych lasek, trochę to dziwne.
Też już kiedyś chyba o tym pisałem albo zastanawiałem się nad tym. Aktorka grająca matkę Jimmiego to Gretchen Mol, lat 38, a sam Jimmy czyli Michael Pitt ma lat 29 czyli różnica zaledwie 9 lat. Chociaż Jimmy kreowany jesy na kolesia o wiele młodszego, tak mi się wydaje. Była mowa, że zrezygnował z collegu i poszedł na wojnę. Więc jak dla mnie to ma jakieś 20 lat nie więcej. Czyli na upartego mogłoby być.
Napisano 11.11.2010 - |14:00|
Jimmy oczywiście w zamierzeniu ma być jego rówieśnikiem, z tym że choćby nie wiem co - to nie wygląda na tyle, wygląda po prostu na swoje 29-30 lat.
Natomiast Gretchen Mol mimo swoich prawie 40 lat wciąż wygląda młodo i atrakcyjnie. Dziwię się, że przyjęła rolę matki, choć oczywiście jest to dla aktorek nieuniknione prędzej czy później.
Dla mnie to są błędy twórców, które w pewien sposób rzutują na całość serialu. Mam nadzieję, że nie będzie takiego sztucznego obniżania wieku w "Game of Thrones", gdzie bohaterowie mają góra 20-22 lata, a często są poniżej 18 lat.
Użytkownik Macmax edytował ten post 11.11.2010 - |15:13|
Napisano 11.11.2010 - |14:58|
Napisano 11.11.2010 - |20:18|
Napisano 11.11.2010 - |23:01|
W SoN różnica wiekowa pomiędzy Charlie Hunnam a Maggie Siff wynosi 6 lat a z fabuły wynika że chodzili razem do klasy. Czyżby Tara powtarzała 3 klasę 6 lat?
Może i powtarzała, kto ją tam wie
Generalnie chodzi o to, że matka Jimmiego wygląda na o wiele za młodą by faktycznie być jego matką. Jak dla mnie błąd osób odpowiedzialnych za casting do serialu. I ta różnica wieku rzuca się wyraźnie w oczy. W SoA różnicy między Jaxem a Tarą w ogóle nie widać, IMO. Chociaż nie pamiętam żeby była mowa o tym, że chodzili razem do jednej klasy, ale mogę sie mylić.
Druga sprawa jest taka, że brakuje dobrych młodych aktorów, którzy mogliby wystąpić w produkcji HBO, gdzie moim zdaniem jakiś poziom aktorski trzeba już reprezentować.
A i jeszce mi się jedno skojarzyło. Czy nie uważacie, że Michael Pitt, aktor grający Jimmiego Darmody, jest łudząco podobny do Leo DiCaprio, ulubionego aktora Scorsese (wspólnie zrobili chyba z 5 filmów). Jakiś sentyment czy tylko zbieg okoliczności?
Napisano 13.11.2010 - |23:33|
Jeden ze słabszych odcinków. Sporo obyczaju i dramatu, praktycznie zero akcji. Kilka fajnych dialogów i nic poza tym.
Oczywiście klimat jak najbardziej na plus.
Ten van Alden strasznie mi na nerwy działa. Ciekawe co zrobił z tą kasą z szuflady?
Ocena 7/10.
Napisano 14.11.2010 - |01:02|
Napisano 14.11.2010 - |18:28|
Wysłał matce Jimmy'ego?
A po co miał wysłać matce Jimmiego skoro chyba jej nawet w życiu nie spotkał?
Napisano 14.11.2010 - |22:13|
Napisano 14.11.2010 - |22:17|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych