Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 018 - S01E18 - Apotheosis - (season finale ?)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (33 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (29 głosów [87.88%] - Zobacz)

Procent z głosów: 87.88%

2. 9 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. 8 (0 głosów [0.00%])

4. 7 (1 głosów [3.03%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.03%

5. 6 (1 głosów [3.03%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.03%

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (2 głosów [6.06%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.06%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 06.01.2011 - |18:26|

Luki w BSG są ogromne. Dlatego tak gorliwie przyjąłem wyjaśnienie, że Zoe jest bogiem z BSG, bo trochę pozwoliłoby to sprawę uporządkować. Zapomniałem o jej wizjach - pytanie, czy są aż tak ważne? To są wizje jednej osoby, osobiście wybieram na razie, że po prostu była chora umysłowo, to ułatwia mi uporządkowanie sobie w jakąś logiczną całość uniwersum BSG.

PS. Teraz mi się skojarzyło - czy nie jest możliwe, że Piątka Cylonów przekazała jej tą wizję? [przyznaję tutaj otwarcie, że z BSG nic już nie pamiętam :P ]

Użytkownik Magnes edytował ten post 06.01.2011 - |18:27|

• 0
http://magory.net - moja strona

#42 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.01.2011 - |20:20|

PS. Teraz mi się skojarzyło - czy nie jest możliwe, że Piątka Cylonów przekazała jej tą wizję? [przyznaję tutaj otwarcie, że z BSG nic już nie pamiętam :P ]

Nie. Zgodnie z opowieścią Samuela Andersa i Ellen Tigh FF przybyła dopiero wtedy, gdy wojna między Koloniami i Cylonami trwała już na dobre. Przekazując blaszakom technologię zmartwychwstania oraz tworzenia "Skór" wynegocjowali jej zakończenie. W czasach Zoe członkowie Final Five byli jeszcze w drodze.
Tej fabuły nie da się już logicznie zamknąć. Wszelkie próby posprzątania tego całego bałaganu tylko pogorszą sprawę.
Tutaj nie chodzi tylko o Boga Cylonów. Scenarzyści Bogiem "wyjaśnili" wszystkie kwestie, których już nie dali rady wyjaśnić w inny sposób (wizje i zmartwychwstanie Starbuck na przykład).

Użytkownik Atlantis edytował ten post 06.01.2011 - |20:21|

• 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#43 warnold

warnold

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.01.2011 - |19:42|

Luki w BSG są , ale dodają temu serialowi tajemniczości. Proszę nie zapominać o serialu z lat 70 , który opowiadał o pierwszej wojnie .Współczesny BSG opowiada o drugiej wojnie z Cylonami.Ellen Tigh wspomina , że historia się powtarza. Być może 12 kolonii było również finałem wieloletniej wędrówki międzygwiezdnej praprzodków . Teraz scenarzyści zabrali się , aby wypełnić luki .Zwykle w takich przypadkach zdania widowni są podzielone.
  • 0

#44 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 11.01.2011 - |18:02|

c) Tylko ona i Tamara posiadały zdolność tak precyzyjnego kształtowania wirtualnej rzeczywistości, na poziomie 'czystego tworzenia', jak to powiedział Daniel. W tej rzeczywistości można je naprawdę nazwać boskimi. Ale biorąc pod uwagę,że to pierwowzór Zoe stworzył program powołujący do istnienia Tamarę

Późniejsze avatary też zostały stworzone na wzór Zoe.
Z resztą zarówno Tamara jak i Zoe dopiero po pewnym czasie nauczyły się kontrolować rzeczywistość, zauważ że jedna i druga w początkach nowego życia parę razy zginęły.

A względem końcówki to decyzja o anulowaniu była na swój sposób genialna. Pierwsza połowa była taka sobie, w drugiej nie mogli sobie już pozwolić na rozwadnianie akcji i zasadniczo udało im się dać świetne zakończenie ładnie zamykające jeden serial, a przy okazji sklejające część akcji w BSG.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#45 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 06.08.2011 - |15:11|

Bardzo ciekawa dyskusja na temat dziur w uniwersum BSG i ich łatania przez Capricę.

Ja osobiście wcale nie spodziewałem po tym serialu jakieś hekatomby spinającej luki. Jak się przeczyta Historię Kolonii, którą tak ładnie zapodali nam Moderatorzy - to człowiek ma wrażenie, że jednak nie oglądał ze zrozumieniem BSG. A jednak wszystko co tam napisano w serialu było wzmiankowane. Ergo - czas akcji w Caprice jest na tyle bliski wydarzeniom w BSG, że nie wiem jakim niby cudem ten spinacz miałby wszystko powyjaśniać i niby w jakim celu. Tu do rozkminienia mamy detale cyklu bieżącego. Opóźnienie F5 pokazuje dodatkowo, że cykle mogą być zagnieżdżone - a nie jak się typowo zakłada rekurentne. A mogą być i zagnieżdżone i rekurentne. Zabawa przednia :)

Że scenarzyści się pogubili trochę w pomysłach - przy pracach zbiorowych to naturalne - i czasem daje całkiem klawe rozwiązania. Z tego bym takiego strasznego zarzutu nie robił.

Finał BSG mi się podobał i to w aspekcie nie bitewnym tylko skupieniu się na bohaterach - to było dobre wyjście. W Planie scenarzyści zrejterowali z tematu i zapodali czarny dramat psychologiczny odnoszący się do postaci ze świata cylonów i ich mrocznych na wskroś ludzkich motywacji. W Caprice, niejako w ramach rehabilitacji - dali więcej odpowiedzi niż się od nich oczekiwało, co do naszej wiedzy o ostatnim cyklu. Bo przecież nie ja jeden miałem po pilocie wrażenie, że za szybko stworzono blaszaka - a tu miła niespodzianka - było o czym dalej opowiadać. I tak mamy zupełnie niemistyczną a wręcz techniczną wykładnię monoteizmu.

Swoją drogą to chyba najlepszy wkład tego serialu do gatunku serialowego s-f. Pokazanie jak od zaćpanych omamów i wizji kilku osób można za pomocą technologii, terroryzmu i socjotechniki stworzyć realny kult z "namacalnym" niebem - projekcją, sztucznymi i prawdziwymi wyznawcami (blaszaki i ludzie z sekty) i doprowadzić do tego, że produkt tej koncepcji (owa wirtualna rzeczywistość) zasiedlony przez sztuczną inteligencję (jak zwał tak zwał Zoe i Tamarę) jakoś tam doprowadzi do materializacji owej inteligencji i ucieleśnienie się jako rasę cylonów znaną z BSG.

I taki koncept pozwala rozwijać fabułę tak aby ją w toku dalszych spinaczy BSG odmistycyzować - a takie wolty lubię :)

Tu się aż prosi ponownie poczytać Historię Kolonii i w tej perspektywie dokonać autorewizji oglądu całości tego uniwersum.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 06.08.2011 - |15:27|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#46 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 23.10.2011 - |22:16|

TCSC i Caprica dostały cancela przed końcem emisji i dzięki temu oba seriale wyszły na prostą. Caprica miała to szczęście że posiada zakończenie i to świetne. Serial stanowi kapitalne uzupełnienie BSG pod każdym względem. Strasznie mi się podobał od samego początku a koniec to prawie 24.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych