Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czego mi brakuje lub czego oczekuję od SGU?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#41 Przemek_J

Przemek_J

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 26.10.2009 - |22:16|

a czemu nie mieliby się rozwinąć w naszym wszechświecie, tylko gdzie indziej? ;> tak jakoś mi przyszli do głowy - może twórcy zechcą w podobny sposób powiązać SG1 i SGA z SGU (np. Sheppard i Ronon pojawiliby sie na Destiny za pomocą kamieni jako doświadczeni w walce z tamtymi obcymi?). Lubię sobie czasem pogdybać ;D
  • 0

#42 Zaleś

Zaleś

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 26.10.2009 - |22:40|

a czemu nie mieliby się rozwinąć w naszym wszechświecie, tylko gdzie indziej? ;>

Dlatego, ze wg. teorii wszechświatów alternatywnych (czy jak ona się tam nazywa) istnieje praktycznie nieskończona ilość wszechświatów, w których każde możliwe zdarzenie zaistniało. Np. dochodząc do przejścia dla pieszych jest czerwone światło. W jednym z nich stajesz i czekasz na zielone, w drugim przechodzisz na czerwony. Powiem więcej. W przypadku Twojego przechodzenia na czerwonym świetle w jednym z tych wszechświatów spokojnie przeszedłeś po pasach, w kolejnym przebiegłeś po nich, w trzecim potrącił Cię samochód i zginąłeś, w czwartym potrącił Cie samochód ale przeżyłeś (kolejne permutacje kolejnych wszechświatów w których połamałeś sobie różne kości albo nic Ci się nie stało) a w jeszcze kolejnym przechodząc na drugą stronę potknąłeś się o krawężnik po przeciwnej stronie. I tak dalej i tak dalej.
W którymś z takich wszechświatów tamta rasa w ogóle nie powstała, w innych powstała ale wyginęła z przyczyn naturalnych albo została zniszczona przez inną rasę, jeszcze w innych zdominowałą cały wszechświat. Idąc tym tokiem rozumowania, w "naszym" wszechświecie alternatywnym może jej po prostu nie być, albo jeszcze do nas/Destiny nie dotarła. A w jeszcze jakimś innym bazy Ikar nikt nie zaatakował, misja przebiegała zgodnie z planem i dodatkowo do wyprawy dołączyli MacKey, Carter, Zelenka, Sheppard i jakiś naukowiec Asgardu :).
  • 0

#43 Raistand

Raistand

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 27.10.2009 - |09:16|

Jeszcze jedno. Wyżej napisałem czego mi brakuje a czytając ostatnie wypowiedzi uświadomiłem sobie czego NIE oczekuję. Po obejrzeniu pięciu odcinków widać, że scenarzyści postawili na realizm. Skoro tak to oczekuję, że wytrwają i nie zobaczymy w SGU:

- Superpotężnych obcych. - W SG1 denerwowało mnie, że każdy kolejny "głowny wróg" musiał być potężniejszy od poprzedniego. Zapędzono się z tym tak daleko, że powołano do życia Ori. Z naszego punktu widzenie praktycznie bogów, których kapłani pstryknieciem palca sprowadzali zarazę na całe planety. Ja chcę zwykłego wroga, z naszego wymiaru. Pradawni niech sobie spokojnie ascendują.

- wszechświatów równoległych - Wytrych. Jest pomysł na fabułę ale nie ma pomysłu na rozwiązanie. Nie wiadomo jak wyciągnąć drużynę, załogę statku z opresji więc używa się wszechświata równoległego. Wtedy daje się wybrnąć z każdej sytuacji.

- podróży w czasie - kolejny wytrych - Namieszało się tak, że nie wiadomo jak to odkręcić? To nic. Cofniemy się w czasie i to naprawimy. Co to dla nas.
  • 0

#44 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 27.10.2009 - |12:23|

Mi tam się marzy by nowymi obcymi byli furlingi :)

Pozatym serial mnie dosyć zadowala.
  • 0

#45 Jamesemperor

Jamesemperor

Szeregowy

• VIP
  • 50 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 27.10.2009 - |21:21|

Jeszcze jedno. Wyżej napisałem czego mi brakuje a czytając ostatnie wypowiedzi uświadomiłem sobie czego NIE oczekuję. Po obejrzeniu pięciu odcinków widać, że scenarzyści postawili na realizm. Skoro tak to oczekuję, że wytrwają i nie zobaczymy w SGU:

- Superpotężnych obcych. - W SG1 denerwowało mnie, że każdy kolejny "głowny wróg" musiał być potężniejszy od poprzedniego. Zapędzono się z tym tak daleko, że powołano do życia Ori. Z naszego punktu widzenie praktycznie bogów, których kapłani pstryknieciem palca sprowadzali zarazę na całe planety. Ja chcę zwykłego wroga, z naszego wymiaru. Pradawni niech sobie spokojnie ascendują.

Oczekiwałbym że główny wróg ( o ile w ogóle będzie) nie byłby silniejszy nawet od Goa`uld. Nowy wróg nie musi być silniejszy niż w SG-1 czy Atlantis ponieważ zmieniły się okoliczności. Destiny jest daleko od Ziemi, nie możemy liczyć na Dedala i broń Asgardu ani latającego statku-miasta pradawnych ze wszystkimi bajerami ;)Nowy wróg może być nawet słabszy od Tau`ri gdzie w bezpośrednim starciu dostałby srogie lanie. Sęk w tym że załoga statku nie ma dostępu nawet do ziemskiej technologii a to w pomyśle na nowego wroga daje wiele ciekawych możliwości :)
  • 0

#46 Przemek_J

Przemek_J

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 27.10.2009 - |22:58|

Zaleś - nie rozumiemy się chyba xD ja rozumiem teorię wszechświatów równoległych. moja wypowiedź którą zacytowałes powinna brzmieć: "czemu nie mieliby rozwinąć sie w naszym wszechświecie, tylko w innej galaktyce?" bo to jest przecież możliwe
  • 0

#47 Zaleś

Zaleś

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 27.10.2009 - |23:53|

Zaleś - nie rozumiemy się chyba xD ja rozumiem teorię wszechświatów równoległych. moja wypowiedź którą zacytowałes powinna brzmieć: "czemu nie mieliby rozwinąć sie w naszym wszechświecie, tylko w innej galaktyce?" bo to jest przecież możliwe

Zrozumiałem o co Ci chodziło. Tak, istnieje prawdopodobieństwo tego. Tak samo jak istnieje prawdopodobieństwo tego że nie rozwinęli się nigdzie. I wydaje mi się, że to prawdopodobieństwo jest bardziej prawdopodobnie (i nie dlatego, że moje prawdopodobieństwo jest bardziej mojsze niż Twoje twojsze ;P ). Po prostu nie wydaje mi się, że tamta rasa była w zamierzeniach scenarzystów SGA czymś innym niż rasą epizodyczną i wątpię żeby scenarzyści SGU po nią sięgnęli.
  • 0

#48 captein morgan

captein morgan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.10.2009 - |16:11|

[ i jakiś naukowiec Asgardu :).

z Asgardu nie da rady - wymarli ale są Noxowie i ci od dział jonowych jakoś im tam :lol: a jeszcze ten facet co produkował SG-eins na baterię i te, węże z kręgosłupem moralnym

Użytkownik captein morgan edytował ten post 30.10.2009 - |16:41|

• 0

#49 Zaleś

Zaleś

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 30.10.2009 - |16:46|

z Asgardu nie da rady - wymarli ale są Noxowie i ci od dział jonowych jakoś im tam :lol: a jeszcze ten facet co produkował SG-eins na baterię i te, węże z kręgosłupem moralnym

No tak, z głównej gałęzi Asgardu to tak, wyginęli (przynajmniej tak to zostało pokazane w "Unending"). Chyba że gdzieś ostała się jakaś osamotniona placówka. Ale nie zapominajmy o odłamie Asgardu który występuje w galaktyce Pegaza. Może nie są najmilsi, ale istnieją.
  • 0

#50 captein morgan

captein morgan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.10.2009 - |18:03|

No tak, z głównej gałęzi Asgardu to tak, wyginęli (przynajmniej tak to zostało pokazane w "Unending"). Chyba że gdzieś ostała się jakaś osamotniona placówka. Ale nie zapominajmy o odłamie Asgardu który występuje w galaktyce Pegaza. Może nie są najmilsi, ale istnieją.

a chciało by ci się latać do Pegaza po Asgardczyka jak masz Noxa na miejscu ? :lol:
  • 0

#51 Zaleś

Zaleś

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 30.10.2009 - |20:32|

a chciało by ci się latać do Pegaza po Asgardczyka jak masz Noxa na miejscu ? :lol:

No w sumie nie bo wydaje mi się, że taki Nox'ianin wciągnął by Asgardczyka nosem. Ale problem z nimi jest taki, że raczej nie byli by zainteresowani, jesteśmy dla nich "za młodzi" ;P .
Poza tym w tym hipotetycznym alternatywnym wszechświecie Asgardczycy mogli nie wyginąć :D .

Użytkownik Zaleś edytował ten post 30.10.2009 - |20:35|

• 0

#52 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 30.10.2009 - |21:17|

Przeczytałem ponownie cały wątek i spodobała mi się koncepcja, że wrogiem ekspedycji mogłby być i sam statek.

Rozwijając tę myśl, to faktycznie, dlaczego Pradawni nie zabezpieczyli się przed intruzami spacerującymi wewnątrz Przeznaczenia. Chyba nie chcieli budować autostopu przez galaktyki. Wprawdzie metoda genetycznego zabezpieczenia tu nie została zastosowana, to przecież nic nie stało Pradawnym na przeszkodzie nad zastosowaniem jakiejś sztucznej inteligencji statku, eksterminującej nieproszonych gości. Bo to, że statek nie pozwala gościom "sabotować" kursu to tak trochę mało.

Po tych kilku odcinkach już wyemitowanych, oprócz jakiś obcych cywilizacji i wrogów, coraz bardziej brakuje mi wątku ze statkiem pionierskim rozmieszczającym wrota i rozplątania całej tej zagadki tego projektu. Pradawni już nie raz nas zaskakiwali, niby siewcy życia a sterylizację galaktyki też mają na koncie. A zarozumiali do bólu.
W SGU aż się prosi wnieść coś nowego i zaskakującego do ich wizerunku.

A Noxów, Goauldów, Tolan, Asgardu, Furlingów, Widm, Ori i Replikatorów w jakiejkolwiek odmianie/szczepie czy odnodze to raczej nie reanimują zanim nie ruszą wątku twórców Przeznaczenia - bo dla nowych widzów to byłoby za bardzo zagmatwane chyba.

Oczekuję też, że w dalszej części serialu, po rozwiązaniu podstawowych problemów natury egzystencjalnej, akcja przestanie dziać się nieomal godzina po godzinie. To, że jak do tej pory wszystko dzieje się "od kilku dni" na pokładzie jest na przyszłość moim zdaniem, za dużym ograniczeniem. To nie może być 20-odcinkowe reality na żywo, bo serial zginie w szczegółach typu czy nadal widać poparzenia z wizyty na pustyni i czy dana postać się już wyspała po kryzysie emocjonalnym z wczoraj. Oczywiście przeskok typu rok później też byłby dziwaczny, ale tempo jak w SG-1 i SGA, w skali wielosezonowej, jest dobre i się sprawdziło w praktyce.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#53 Przemek_J

Przemek_J

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 30.10.2009 - |22:11|

Po prostu nie wydaje mi się, że tamta rasa była w zamierzeniach scenarzystów SGA czymś innym niż rasą epizodyczną i wątpię żeby scenarzyści SGU po nią sięgnęli.

Ja równiez wątpię żeby pojawili się oni w SGU, ale pogdybać zawsze można ;>
  • 0

#54 wosio

wosio

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 17.11.2009 - |21:40|

no mnie osobiście w SGU brakuje głównie czołówki. Pełnej specjalnie do tego przygotowaanej czołówki z cudowną muzyką taką jak w SG1 czy SGA.

A sam SGU, powtórzę innych, jest inny. Każdy odcinek ma mniej więcej podobny schemat fabularny(inny oczywiście niż w SGA i SG1). Troszkę mnie ta fabuła wkurza bo jest ona trochę podobna to fabuły pełnometrażowych filmów akcji(W każdym odcinku jest BARDZO wyraźne załamanie akcji, z tego co pamiętam w SG1 i SGA nie było to aż tak uwidocznione). No ale na pewno SGU dużo zyskuje swą tajemniczością. Na razie mi się podoba, a ogarnęła mnie znana SGA, wściekłość gdy ściągając odcinek za odcinkiem(bo nie byłem na bieżąco), nagle doszedłem do momentu gdy następnego odcinka nie ma. Zobaczymy jak to się rozwinie
  • 0

#55 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 23.11.2009 - |20:51|

Wow. Nie zła dyskusja była w temacie o "Life". Wiem w czym jest problem z SGU. Każdy bierze do porównania SG1/SGA. Ale SGU jest inne. Tak trzeba zacząć traktować ten serial. Nie jest on zły tylko inny. Nie oszukujmy się że w pierwszym sezonie będą ganiać za wrogiem.
Z czym mieli by ganiać z kilkoma pistoletami? To nie była planowana i przygotowana ekspedycja jak w SGA. Może jak ekipa nawiąże połączenie z ziemią za pomocą wrót. Pojawią się takie akcje. Na ten moment motywem przewodnimi są relacje między ludzkie. Ale w końcu to świat StarGate, więc przydała by się jakaś akcja. Pewnie to nastąpi w sezonie 2.
  • 0

#56 ScifiLover

ScifiLover

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 29.11.2009 - |14:12|

Ok zacznę od pytanie : ile czasu oni spędzili już na tym statku ?
Jeżeli 9 tygodni( 9 odcinków ,1 w tygodniu ) To ich zachowanie nie jest normalne nawet w najmniejszym stopniu.
Sorry ,ale myślę ze gdybym był uwieziony na statku miliony lat świetlnych od domu to jedyna rzeczą o jakiej bym myślał to przetrwanie i powrót do domu a nie kogo przelecieć, a mamy tam już pokazane życie seksualne co najmniej 9 osób (już nawet nie wspomnę o tym ,ze ludziom na ziemi nie przeszkadza ze osoba z która się "puszczają" jest dla nich zupełnie obca, przynajmniej z wyglądu).
Z 2 strony jeżeli każdy odcinek pokazuje powiedzmy kolejny miesiąc na statku (wtedy ten seks staje sie bardziej logiczny). Z kolei wychodzi na to, ze sa na najnudniejszym statku stworzonym przez obca cywilizacje w historii SF.

Teraz co do samego serialu, sadze ze nazwanie go Stargate jest wielkim nieporozumieniem , w końcu chyba wzięli pod uwagę , ze nadając mu nazwę stargate przyciągnie on fanów serii, a w koncu ze starymi seriami ma on wspólne tylko wrota (których co gorsza przez 9 odcinków użyli tylko 3 czy 4 razy). To trochę jakby nakręcić StarTreka opowiadającego o życiu na Ziemi(chodzi mi o Ziemie z universum ST czyli pola wieśniacy i ogólnie klimat z wiejskiej sielanki).
Kilka osób pisze ze serial sie rozkreca/rozkreci ale chyba nie muszę nikomu przypominać ze w 1 odcinku SG1(no dobra niech będzie ze w dwóch) było więcej akcji niż w 9 odcinkach SG:U.
Ja rozumiem , ze serial ma teraz pokazywać zmagania ludzi na statku uwiezionym na 2 końcu wszechświata bez większych perspektyw na powrót do domu , ale niech do jasnej cholery to pokazuje a nie jakieś pierdoły rodem z brazylijskich telenowel dziejące sie na ziemi.
Czasem gdy oglądam SG:U mam wrażenie ze osoba pisząca scenariusz stwierdziła :
"hmm BSG odniosła niesamowity sukces to ja oleje SG i jego fanów i zrobię moja wersje BSG , teraz pomyślmy co odróżniało BSG od SG...
1.BSG było mroczne i poważne ... ok Sg będzie teraz mroczne i poważne
2.Ujęcia kręcone z reki... oo tak to zdecydowanie znak rozpoznawczy BSG... ok Sg teraz tez będzie miał takie ujęcia
3.BSG skupiał się bardzo na samych bohaterach ich zmaganiach z samym sobą i interakcji z innymi ludźmi...ok to tez trzeba skopiować
...
Ojej , jestem genialny mam kolejny niesamowity pomysł walka z wrogiem była w obu serialach ,wiec na pewno posądzą mnie o plagiat trzeba wykreślić walkę z wrogiem... albo nie wykreślmy cala akcje wtedy zatrą się wszystkie podobieństwa, ooo i koniecznie muszę gdzieś dodać wrota zęby nie skreślili mojego pomysłu na starcie..." itd.

Naprawdę nie miał bym nic przeciwko temu serialowi gdyby nie nazwa ,porostu bym go nie oglądał.
Prawdę mówiąc SG:U to pierwszy serial SF w którym oglądam odcinek na 2 podejścia bo zwykle usypiam w połowie.
Porównując SG:U do BSG(którego nie lubiłem) to tak jak by porównywać Mode na sukces do StarWars-ow.
Obejrzałem 3 sezony BSG które było ciekawe choć nie trafiało w moje gusta jednak SG:U jest tak nudne , ze wątpię czy wytrzymam do końca sezonu.

Co do zmian to powinni wywalic te kamienie by akcja wreszcie przypominala SF a nie jakas space opere.
Mysle ze wiecej humoru tez by nie zabolalo , w koncu to wlasnie byl jeden ze znakow rozpoznawczych SG.
Mniej gadania wiecej akcji.
No i wymienil bym Scotta i Chloe lub poprostu ich usmiercil :)

Użytkownik ScifiLover edytował ten post 29.11.2009 - |14:23|

• 0

#57 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 29.11.2009 - |14:25|

Ok zacznę od pytanie : ile czasu oni spędzili już na tym statku ?
Jeżeli 9 tygodni( 9 odcinków ,1 w tygodniu )

Pierwsze jak pamiętam z 7 odcinków to jest jakoś trochę ponad tydzień ich pobytu na Destiny.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#58 Jamesemperor

Jamesemperor

Szeregowy

• VIP
  • 50 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 29.11.2009 - |20:51|

Powstają dwa nowe filmy o Stargate, było by naprawdę ciekawie gdyby Tau`ri zostali w nich unicestwieni, chociażby w wyniku konkretnej wojny w Milky Way a nasza wesoła ekipa na Destiny zostałaby jedyną pozostałością naszej cywilizacji ;) Podoba wam się taki pomysł?
  • 0

#59 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 29.11.2009 - |21:09|

Nie, bo nikt by nie mógł oglądać ich przygód w przyszłych sezonach.

::. GRUPA TARDIS .::

#60 Gareen

Gareen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 02.12.2009 - |01:32|

...
Co do zmian to powinni wywalic te kamienie by akcja wreszcie przypominala SF a nie jakas space opere.
Mysle ze wiecej humoru tez by nie zabolalo , w koncu to wlasnie byl jeden ze znakow rozpoznawczych SG.
Mniej gadania wiecej akcji.
No i wymienil bym Scotta i Chloe lub poprostu ich usmiercil :)

Ogólnie rzecz ujmując zgadzam się z twoja wypowiedzią (mimo że nie jest krótka) a w szczególności z ostatnim zdaniem.
ta para bohaterów jak narazie potrafi tylko irytować swoim charakterem.

Scott - były ministrant głęboko wierzący który chciał zostać księdzem lecz przeleciał panienkę robiąc kek dzieciaka po czym wstąpił do wojska i walczy z kosmitami! :)

Chloe - plastikowa córka martwego senatora która tak naprawdę nic nie potrafi.

Wracając do tematu, w tej serii stanowczo brakuje klimatu SG.
Brak odpowiedników bohaterów O'Neilla oraz Shepparda zapewniających lekki humor.
  • 0
Stargate: SG1, SGA, SGU,
Star Trek: TNG, Voyager, Enterprise,
Space: Above and Beyond, Battlestar Galactica,
V: Przybysze, NCIS, House

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych