No nie do końca. Gdyby Alex była pisana ta śmierć to Ben nie byłby za to sądzony. Widać wyspa nie chciała jej śmierci dlatego musiała się odbyć scenka w świątyni.Najwyraźniej Alex była pisana wczesna śmierć. Nie umarła w niemowlęctwie, jak chciał Charles, to zginęła w młodym wieku. Czyli rację miał Charles przy pożegnaniu z Benem, przewidział nie tylko śmierć młodej Rousseau, ale i to, że Ben ją poświęci. Heh, ciekawa scena z huśtawką - "uważaj, bo odlecisz z Wyspy"... Alex wcześnie z niej "odleciała"...
Odcinek 094 - S05E12 Dead is Dead
Napisano 09.04.2009 - |17:39|
Napisano 09.04.2009 - |18:03|
Ale takie błędy są niczym w porównaniu do tak doskonałego i złożonego scenariusza
Oczywiście piszesz też mądre teorie oraz znajdujesz ciekawe informacje jak te o Apup`ie. Dlatego prosiłbym opamiętaj się z krytyką to trochę razi
-------
Co do odcinka to:
Lost 5x12 --> REWELACJA!
Bardzo mi się odcinek podobał w końcu sporo się dzieje i pokazują więcej to co było objęte tajemnicą. Odcinek wgniótł mnie w fotel! Chyba najlepszy odcinek w tym sezonie!
Dymek Rulezz !
Jak się nic nie dowiedzieliśmy?
Wiemy już kim jest dymek lub przez kogo został jakby stworzony --> luknijcie na hielogrify nad kratka z której wyszedł dymek
ANUBIS!
Czy wam to nic nie mówi?:
Anubis (z gr.; egip. Inpu lub Anepu) – w mitologii egipskiej bóg zmarłych, prowadzący ich dusze na sąd bogów, na którym był jednym z sędziów. Opiekun zmarłych i miejsca ich spoczynku. Strażnik cmentarzy, patron mumifikacji i balsamowania. Wyobrażany był jako czarne zwierzę podobne do psa lub człowiek z głową psa lub szakala.
Użytkownik Azazell edytował ten post 09.04.2009 - |18:11|
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island
Napisano 09.04.2009 - |20:04|
Co mnie zastanawia z tego epka, to Locke. Wygląda mi na to, że on jednak nie zmartwychwstał per se, tylko jest dymkiem or whatever. Ben w domu woła dymek, Locke znika, pojawia się i zabiera Bena. W jaskini Ben idzie szukać dymka, Locke znika, dymek się pojawia, Ben gada z dymkiem, dymek znika, Locke się pojawia.
Tak samo jak Christian- też się pojawia gdy coś trzeba komuś przekazać . Odcinek niby fajny, ale.....Ben mający uczucia, no dajcie spokój- to co odstawiał i odstawia o wiele lepiej pasuje do niego niż czuły tatuś.
Czy Iliana to "zagubiony "(sic!) Others ?- ja myślę,że to jednak człowiek Widmore'a. Z DHARMA'y raczej nie jest- oni byli ludźmi miłującymi pokój , a to co ma w skrzyni ( dziwne,że się nie roztrzaskała) to broń dla odłamu Others'ów Widmore'a
Zwróciłam uwagę że w scenach Widmore – Linus zawsze był obecny Richard. Może to nic znaczącego, a może sugestia, że to on wywołał konflikt między panami?
A po co wywoływać konflikt pomiędzy Ben/Widmore? No chyba, że mu się znudził "szarogęszący się " Widmore i czas na nową krew- co jednak widzielimy w sezonie III nie podobał mu się wybór Bena a może się nim już rozczarował.Kim właściwie jest Alpert, skoro jego szefem(?) był Widmore? Potem musiał się dzielić władzą z Benem.Skoro żył na Wyspie najdłużej ze wszystkich to mógł ich "wyekspediować" do Tunezji za free i nikt by się na Wyspie nie pałętał a sami by sobie żyli w spokoju . A może był " obserwatorem" dla Wybrańca żeby pokazać go Jacobowi ???
Ciekawe, czy scenarzyści czytają swoje( amerykańskie) fora a potem wdrażają pomysły z nich do serialu . Tylko, żeby to sie nie skończyło jak BSG
Niezłego karpia strzelił Ben jak zobaczył zdjęcie NAMASTE z '77 a tam Hugo & Co. - chyba, że tą fotkę trzymał na biurku w swoim domowym gabinecie a raczej miał Wall of Fame .
Napisano 09.04.2009 - |20:17|
ad1.Alex zginęła w 2004 a nie w 2007.Odcinek nie był zły, ostatnie 5 minut nieźle wymiotło, ale zaczynam odnosić wrażenie, że scenarzyści zupełnie już się poplątali z linią czasową, no bo spójrzmy na dwie sceny:
1. Wspomniana już rozmowa z Widmorem - 15 lat to nie to samo co prawie 20, nie zaokrągla sie liczby o jedną trzecią! szczególnie, że raczej trochę mniej niż 15, Spójrzcie na Alex na huśtawce, nie wygląda na 3 lata, raczej na 5-6, czyli mamy mniej więcej rok '94 - to daje około 13 lat do 2007
2. Scena z Benem i Ethanem - co Ethan robi z Benem 3 lata przed czystką? Pojawia się tu zresztą pytanie, gdzie był Ben po swoim uzdrowieniu, we flashbackach z czystki wydaje się, że żył normalnie z Dharmą, wtedy miałoby to nawet jakiś sens, że Ethan za nim chodzi, ale dlaczego w takim razie dzieciak już sprawia wrażenie jednego z Othersów i wypełnia z Benem misję powierzoną mu przez Charlesa, skoro powinien jeszcze parę lat grzecznie mieszkać w osadzie mamusi i tatusia?
Słowa Iliany zdecydowanie mają spore znaczenie, w końcu posąg nie stoi na Wyspie już od jakichś minimum kilkudziesięciu, a prawdopodobnie kilkuset lat - trochę to dziwne, żeby odnosiło się do niego jakieś przypadkowe hasło, prawdopodobnie przysłał ją ktoś kto zna Wyspę od jej najbardziej mitycznej/starożytnej strony, lepiej nawet niż Widmore - czyżby pojawiła się jakaś nowa siła na horyzoncie? MOże to nawet ktoś kto stoi za wysłaniem na Wyspę Dharmy, ktoś kto zna jej sekrety i ich działanie bardzo dogłębnie, a nie tylko od strony tajemniczego uzdrawiania, wielkiego magnesu, jak-się-przekręci-koło-to-jakoś-skacze-w-czasie? No ale z drugiej strony wprowadzanie teraz kolejnego gracza... hmmm
Napisano 09.04.2009 - |20:19|
Może jest swego rodzaju kapłanem i doradcą Wybrańców ?Kim właściwie jest Alpert, skoro jego szefem(?) był Widmore? Potem musiał się dzielić władzą z Benem.Skoro żył na Wyspie najdłużej ze wszystkich to mógł ich "wyekspediować" do Tunezji za free i nikt by się na Wyspie nie pałętał a sami by sobie żyli w spokoju . A może był " obserwatorem" dla Wybrańca żeby pokazać go Jacobowi ???
Napisano 09.04.2009 - |20:24|
Ben rozmawia z Charlesem w 2007, tuż przed powrotem na Wyspęad1.Alex zginęła w 2004 a nie w 2007.
Napisano 09.04.2009 - |20:28|
Rozmowa małego Bena z Widmorem - do niczego nie potrzebny zapychacz, co to wnosi do fabuły?
Wyjaśnienie Who's the boss w HOSTILESVILLE - dlaczego tak "bracia mniejsi" Hostiles drżą przed Widmorem
Napisano 09.04.2009 - |20:39|
Napisano 09.04.2009 - |21:01|
A skąd ta pewność, że Alex to dymek? Zobaczcie, że dymek wrócił do tego miejsca (kraty) z których wyszedł i raczej nie mógłby się tak teleportować pod postacią Alex?
Zginela od strzalu w glowe, nagle pojawia sie w podziemiach swiatyni i tak samo znika? Nie mowiac juz o tym, ze wiekszosc "zmarlych" postaci pojawia sie przed/po pojawieniu sie cerberusa.
Napisano 09.04.2009 - |21:39|
Napisano 09.04.2009 - |22:12|
Posiadanie dziecka, to jednak coś innego niż "miłe spędzanie czasu z nowo poznanymi ludźmi poza wyspą". To pierwsze jest wyraźnie szkodliwe (co jak w głowie mu się coś poprzestawia i zmienią mu się priorytety? Zapomni co jest naprawdę ważne - Trzeba wywalić, bo jest niegodny zaufania).Wywalono Widmore'a za to że opuszczał wyspę i ma dziecko poza wyspą (czyli spotykał się z kobietą spoza wyspy). Tom robił dokładnie to samo - opuszczał wyspę i spotykał się z kimś spoza wyspy.
Jonasz, gdzie widzisz różnicę?
Bo jeśli trzymamy się zasad, to obaj powinni zostać potraktowani tak samo.
"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam
Napisano 09.04.2009 - |22:25|
apropo spekulacji na temat potworka i anubisa.
jakis czas studiowalem archeologie i jak najbardziej wszyscy mylicie postac anubisa na hieroglifie.
to nikt inny jak Set.
a tak ogolnie to odcinek niezly jak caly sezon warto bylo czekac te 4 sezony
pozdro
Napisano 09.04.2009 - |23:21|
Co do tego obrazka
http://getlostpodcas...0722e6439debed4
W środku jest na pewno oko, a koło oka coś jakby na kształt ptaka, przynajmniej mi sie tak wydaje.
Napisano 10.04.2009 - |01:17|
Napisano 10.04.2009 - |01:32|
@Freeman2501
Jest w tym serialu cokolwiek, co Ci się podoba? Mam wrażenie, że oglądanie każdego odcinka to dla Ciebie mordęga i prywatna droga krzyżowa.
Napisano 10.04.2009 - |05:51|
jakis czas studiowalem archeologie i jak najbardziej wszyscy mylicie postac anubisa na hieroglifie.
to nikt inny jak Set.
Jeśli Set? to kim jest ten dymek? Z tego co wiem to Set nie miał żadnego pomocnika (Ammit = Anubis) ?
W ogóle to Set nie pasuje ponieważ czy ten Bóg który rzekomo jest w Lost jest aż taki zły? A Set był najgorszy i najokrutniejszym bogiem wiec gdyby to on to by juz nikogo na wyspie żywego nie było - albo i gadam już bzdury
Napisano 10.04.2009 - |06:44|
Jeśli Set? to kim jest ten dymek? Z tego co wiem to Set nie miał żadnego pomocnika (Ammit = Anubis) ?
niestety przejrzalem sobie pare ksiazek i to ja sie pomylilem to Wy wszyscy macie racje to jest Anubis.... hehe
zwrocie tylko uwage ze za plecami Anubisa znajduje sie odwrocony Ankh - symbol zycia/duszy
a oko to raczej oko Ra niz Horusa
Napisano 10.04.2009 - |07:22|
Może jest swego rodzaju kapłanem i doradcą Wybrańców ?Kim właściwie jest Alpert, skoro jego szefem(?) był Widmore? Potem musiał się dzielić władzą z Benem.Skoro żył na Wyspie najdłużej ze wszystkich to mógł ich "wyekspediować" do Tunezji za free i nikt by się na Wyspie nie pałętał a sami by sobie żyli w spokoju . A może był " obserwatorem" dla Wybrańca żeby pokazać go Jacobowi ???
Alpert to ktoś kto jest łącznikiem między wyspą/dymkiem/jacobem a Innymi. Widać potrafi coś czego nie potrafią inni.
A skąd ta pewność, że Alex to dymek? Zobaczcie, że dymek wrócił do tego miejsca (kraty) z których wyszedł i raczej nie mógłby się tak teleportować pod postacią Alex?
Alex zachowywała się podobnie jak "Yemi" podczas sądu Eko. Jak dla mnie to jakaś wizualizacja czy coś takiego.
Dymek jest zwierzatkiem ktoregos z bogow.
No właśnie. Moją uwagę zwrócił fakt iż Anubis klęka przed dymkiem, wznosi też do niego ręce. Może dymek to byt nadrzędny? Tylko czy wtedy budowano by posąg Anubisa?
zwrocie tylko uwage ze za plecami Anubisa znajduje sie odwrocony Ankh - symbol zycia/duszy
Krzyż ankh to symbol życia. Czyli co? Odwrócony to śmierć?
Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.
Napisano 10.04.2009 - |09:16|
@Freeman2501
Jest w tym serialu cokolwiek, co Ci się podoba? Mam wrażenie, że oglądanie każdego odcinka to dla Ciebie mordęga i prywatna droga krzyżowa.
Parę rzeczy mi się podoba, po prostu coraz mniej. A oglądam bez żadnych emocji, to nie BSG czy Supernatural czy Life, żeby wymienić te ostatnie. Ot, oglądam z przyzwyczajenia i dlatego że głupio by było przerwać tak blisko końca, chociaż po tych bzdurach z podróżami w czasie aż miałem ochotę wrócić do Herosów. Staram się niczego nie analizować, wtedy jest do przełknięcia. W ramach terapii oglądam od czasu do czasu epki z S1.
Aha, przedostatni odcinek to była mordęga i prywatna droga krzyżowa, nie ukrywam.
Napisano 10.04.2009 - |09:59|
Dymek jest zwierzatkiem ktoregos z bogow.
No właśnie. Moją uwagę zwrócił fakt iż Anubis klęka przed dymkiem, wznosi też do niego ręce. Może dymek to byt nadrzędny? Tylko czy wtedy budowano by posąg Anubisa?
Ja mam taką teorię, że Wyspa w starożytności znajdowała się na Morzu Śródziemnym (ewentualnie gdzieś na Oceanie Atlantyckim) i Egipcjanie ją wówczas odkryli i zawładnęli. Odkryli też moce wyspy i zaczęli budować świątynie na wzór własnych w Egipcie. Połączyli moce wyspy ze swoim systemem wierzeń i stąd ten posąg na brzegu + inne budowle.
To taka tam moja teoria. Mam nadzieję, że jest bliska prawdzie, bo przyznam szczerze, iż jestem tak samo niechętny wobec bogów egipskich, jak wobec kosmitów.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych