Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 078 - S04E18 - The Monster at the End of This Book

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (37 użytkowników oddało głos)

Ocena

1. 10 (11 głosów [32.35%])

Procent z głosów: 32.35%

2. 9,5 (6 głosów [17.65%])

Procent z głosów: 17.65%

3. 9 (12 głosów [35.29%])

Procent z głosów: 35.29%

4. 8,5 (3 głosów [8.82%])

Procent z głosów: 8.82%

5. 8 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

6. 7,5 (1 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.04.2009 - |20:47|

Widziales kiedys film, w ktorym Bog Szatanowi przebacza, lub godzi sie z Szatanem? ;)
Tak silnie tkwimy w schemacie, ze jest dobro i zlo, ze trudno sobie cos takiego wyobrazic. Ale przeciez teoretycznie mozna sobie takie cos wyobrazic...

To nie Bóg ma się godzić tylko Szatan bo to on się zbuntował. :)
Teoretycznie można ale ....... ciężko ;) to sobie wyobrazić.

Nielogiczne mi się wydaje, że Winchesterowie nie czekali na następne wizje proroka, tylko sobie pojechali. Nie chcieli poznać przyszłości?

Nic by im to nie dało bo przecież Zachariasz [czy jak mu tam] zakazał mu udzielania braciom dalszych informacji.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#42 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 05.04.2009 - |21:15|

Widziales kiedys film, w ktorym Bog Szatanowi przebacza, lub godzi sie z Szatanem? ;)

To nie Bóg ma się godzić tylko Szatan bo to on się zbuntował. :)

...ale sam, z wlasnej woli się za kare do piekła nie udał przecież, nie? :P

To troche offtopic, ale pozornie. Skoro milosc Boga jest bezgraniczna, to tak sobie gdybam, co by bylo, gdyby Bog Szatanowi przebaczyl i znow by sie kochali jak dawniej. Moze tez Bog poszedlby na jakis kompromisik wzgledem Szatana? No i - jakie to mialoby przelozenie dla ludzi, a w tym przypadku i bohaterow filmu.... A sam film sugeruje, ze anioly nieopadłe rowniez balansuja na granicy dobra i zla. Dlatego taki rozwoj wypadkow bylby dla mnie potencjalnie prawdopodobny...

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 05.04.2009 - |21:21|

• 0
Dołączona grafika

#43 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.04.2009 - |21:55|

...ale sam, z wlasnej woli się za kare do piekła nie udał przecież, nie? :P

Ja to ujmę tak - udał się tam "na własne życzenie".
Przypomniał mi się program [piszę o tym dla lepszego zobrazowania] o przestępcach. I oni mieli wiele żalu do całego świata ,że zostali zamknięci, że to prawo i sędzia i zły adwokat ich zamknął.
A [beeep] prawda bo to oni sami się tam zamknęli robiąc to co zrobili. Ale to oczywiście inni ;) są winni nie oni. LOL

To troche offtopic, ale pozornie. Skoro milosc Boga jest bezgraniczna, to tak sobie gdybam, co by bylo, gdyby Bog Szatanowi przebaczyl i znow by sie kochali jak dawniej. Moze tez Bog poszedlby na jakis kompromisik wzgledem Szatana?

Ale przecież on go nadal kocha [chyba :unsure: ] tyle, że jego "dziecko" postawiło się ojcu więc za to beknęło i zostało skarcone. A że jest uparte i walnęło focha to mamy to co mamy........

Obaj wiemy, że zaczyna się zbytnio iść w stronę teologizowania na temat religii więc chyba nie ma co tego kontynuować kto co komu.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#44 Czesiek_PL

Czesiek_PL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 05.04.2009 - |21:56|

Żeby Bóg przebaczył Lucyferowi to musi on tego pragnąć, a na to nie wygląda. Lucek pragnie apokalipsy i zagłady ludzi a nie przebaczenia. Po co mu? Ma wybór rządzić lub być sługą.

Mnie ciekawi co będzie jak się pojawią potężniejsze zastępy niebieskie - trony, cherubini i serafiny. Jeśli w tym odcinku widzieliśmy zaledwie archanioła to co pokaże anioł ognia. Ale o przyszłość Lucyfera bym się nie martwił, przed upadkiem był przecież cherubinem więc demoniczne moce zapewne jeszcze go wzmocniły.

Ostatnio tak się zastanawiałem - skoro Dean złamał pierwszą część to czy Sam złamie ostatnią. Przecież Lilith od początku miała plany wobec Deana więc może też szykuje coś dla drugiego brata.
  • 1

#45 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 05.04.2009 - |22:41|

To troche offtopic, ale pozornie. Skoro milosc Boga jest bezgraniczna, to tak sobie gdybam, co by bylo, gdyby Bog Szatanowi przebaczyl i znow by sie kochali jak dawniej. Moze tez Bog poszedlby na jakis kompromisik wzgledem Szatana?

Nie zapominajmy, że piekło jest po COŚ potrzebne. W człowieczeństwie (chrześcijaństwie) chodzi o winę, odkupienie, sąd ostateczny, wieczne życie. Zło, Piekło, Szatan jest konieczne jako kontrast między dobrem a złem.
  • 0

#46 AnDyX

AnDyX

Kapral

• Grupa Hatak
  • 154 postów
  • MiastoEdynburg/Wrocław

Napisano 06.04.2009 - |01:46|

Ja sądzę, że nie zobaczymy w SN ani Tronów ani Cherubów ani Serafinów. Wydaje mi się, że scenarzyści postanowili trochę to uprościć i już z Archaniołów uczynili tych najpotężniejszych, mimo tego że, jak ktoś już wspomniał, jest to zaledwie przedostatni krąg, a kręgów jest przecież dziewięć. Archanioła w SN mimo wszystko jeszzcze nie zobaczyliśmy, jednak ja żywię nadzieję, że jednak zobaczymy :)
  • 0
Dołączona grafika

#47 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 06.04.2009 - |13:01|

wiesz, normalnie w Biblii tronow, Cherubow, ani Serfainow tez nie ma... /edit: dobra, serafini na pewno sa, nie wiem jak z reszta :P/
co wiecej, wiemy ze archaniołów jest czterech, a jednego znamy tylko z imienia, dodatkowo sa hinty na imiona jeszcze 2. (bo chyba OIDP to Gabriel, Michał i Rafał sa tylko wymienieni w Biblii z imienia, dlatego tez uwaza sie ich za archaniołów)...
Zobaczymy ajk to zostanie dalej rozwiazane, ale ja mam nadzieje, ze Anna bedzie miala wiekszy udzial w fabule anstepnych odcinkow, ze Chuck razem z nia powroci na final sezonu, ktory bedzie bombowy ^^
[edit]
zrewidowalem troche wiedze i widze, ze w Biblii pojawiaja sie rowniez imiona Uriel, Saeltiel, Jegudiel, Barachiel, Jeremiel
Serafini maja swoje cameo dopiero w Apokalipsie, wiec moze, jesli ujrzymy apokalipse w serialu, bedziemy mieli okazji uslyszec o Serafinach ;)
watpie, zeby tworcy SN zaglebiali sie tak bardzo w mitologie i zebysmy mieli okazje zobaczyc pozostale byty niebieskie, szczegolnie ze do kanonu to one za bardzo nie naleza :P ale pozyjem, zobaczym :D

Użytkownik pancor edytował ten post 06.04.2009 - |13:14|

• 0
You are what you believe yourself to be

#48 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 06.04.2009 - |21:23|

wiesz, normalnie w Biblii tronow, Cherubow, ani Serfainow tez nie ma... /edit: dobra, serafini na pewno sa, nie wiem jak z reszta :P/
co wiecej, wiemy ze archaniołów jest czterech, a jednego znamy tylko z imienia, dodatkowo sa hinty na imiona jeszcze 2. (bo chyba OIDP to Gabriel, Michał i Rafał sa tylko wymienieni w Biblii z imienia, dlatego tez uwaza sie ich za archaniołów)...
Zobaczymy ajk to zostanie dalej rozwiazane, ale ja mam nadzieje, ze Anna bedzie miala wiekszy udzial w fabule anstepnych odcinkow, ze Chuck razem z nia powroci na final sezonu, ktory bedzie bombowy ^^
[edit]
zrewidowalem troche wiedze i widze, ze w Biblii pojawiaja sie rowniez imiona Uriel, Saeltiel, Jegudiel, Barachiel, Jeremiel

W Biblii (a raczej Piśmie Św.) katolickiej o serafinach jest mowa na krótko tylko w Księdze Izajasza z tego co pamiętam. Mają sześcioro skrzydeł i cośtam cośtam... Cherubowie często się przewijają, ale nie mają jakiejś większej roli. O aniołach za to często jest mowa, a archanioł jest tylko jeden - Michał (kurde, choć pamięć mnie może zawieść, ale raczej to on :D). Pozostali dwaj (Gabriel i Rafał) zostali opisani jako aniołowie, lecz ze względu na to, że tylko ci 3 aniołowie zostali wymienieni z imienia uważa ich się za archaniołów. Rafał (bądź Rafael) rzucił też tekstem w stylu "ja jestem Rafał, jeden z siedmiu aniołów, którzy cośtam cośtam", co wskazuje na to że jest archaniołem, a ich wszystkich jest siedmiu. Potwierdza to też apokalipsa, gdzie często jest mowa o siedmiu aniołach wokół tronu pańskiego. Aniołowie pojawili się też (chyba) w trzeciej tajemnicy fatimskiej, gdzie stali z płonącymi mieczami blisko Boga. Imiona które wymieniłeś (Uriel i reszta) pochodzą z apokryfów (pism nie uznanych przez kościół).

A wracając do SN to wydaje mi się, że skoro Castiel powiedział, iż archanioły są najpotężniejszą bronią Niebios tzn. że o serafinach itd możemy zapomnieć. W sumie mi to nie przeszkadza. Co za dużo to niezdrowo :D.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#49 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 07.04.2009 - |01:17|

Imiona które wymieniłeś (Uriel i reszta) pochodzą z apokryfów (pism nie uznanych przez kościół).

wlasnie, reszta imion ktore wymienilem pojawia sie w pismie swietym, albo inaczej... po hebrajsku Uriel np. oznacza anioła Bożego OIDP, stad IMHO jego imie wsrod archaniolow, zreszta do biblisty mi daleko, a jesli wikipedia nie klamie to jego imie pojawia sie w Ksiedze ezdrasza, ktora wchodzi w sklad katolickiego Starego testamentu

a co do wczesniejszej czesci twojej wypowiedzi, napisalem, ze z tego co mnie uczono, to w Biblii wlasnie z imienia pojawiaja sie tylko Gabriel, Rafal i Michal
zreszta, to pewnie temat na jakas glebsza dysputer z jakims teologiem :D

a Biblia =/= Pismo Święte, ze tak "a raczej" napisales?

Użytkownik pancor edytował ten post 07.04.2009 - |01:18|

• 0

#50 MisIIek

MisIIek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 07.04.2009 - |15:02|

Kolejny fantastyczny odcinek...choć na początku myślałem ze będzie z rodzaju tych lekkich i śmiesznych, ale jednak był związany z głównym wątkiem.
Czemu Dean nie zaczekał na Archanioła ? bo w tym czasie gdyby nie powiedział tego lilith to pewnie zabiła by go. Zresztą coś długo z tego nieba schodził ;) . Czekam z niecierpliwością na pojawienie sie archanioła w którymś z odcinków !!! Prawie nagi z wielkim mieczem ( bez skojarzeń :lol: )
  • 0
Były użytkownik Michał od prawie trzech lat nie mogę się zalogować...

#51 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 07.04.2009 - |19:46|

Osobiście nie przesądzałbym faktu, że nie pojawią się w SN cherubini czy serfini. Kiedyś na tym forum niektórzy podobnie pisali, że na wątek nieba nie będzie miejsca, a tu ...bach... i cały 4 sezon o tym jest :)
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#52 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 13.04.2009 - |09:45|

Po kilku słabszych epizodach wreszcie coś co tchnęło we mnie wiarę na magiczne zakończenie 4 sezonu :) Po raz kolejny zostałem zaskoczony przez scenarzystów serialu.Prorok ? Pisarz Boga ? :) Coś pięknego :) Jednakże,czy Winchester'owie nie mogą zmienić już biegu historii ?

Zastanawia mnie teraz jedno.Czy Lucyferem będzie ktoś nowy,nieznany ? Czy może Lucyferem będzie...Sam Winchester ?

Odcinek oceniam na mocną 9
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#53 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 14.04.2009 - |14:20|

Czy może Lucyferem będzie...Sam Winchester ?

Nie, nie, nie, tylko nie to. To najglupsze z mozliwych rozwiazan jak dla mnie.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#54 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 14.04.2009 - |20:46|

Z rodzaju "jak uwolnić Lucyfera (Sama) skoro już jest uwolniony (chodzi sobie po ziemi) :)
  • 0

#55 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.04.2009 - |20:48|

Z rodzaju "jak uwolnić Lucyfera (Sama) skoro już jest uwolniony (chodzi sobie po ziemi)

Sam nie jest Lucyferem, Sam ma być tylko ciałem dla Lucyfera - dostrzegasz różnicę?

#56 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 15.04.2009 - |01:02|

sam nie bedzie cialem dla lucyfera
jak wyobrazacie sobie 5. sezon z samym deanem jezdzacym po stanach?
  • 0

#57 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 25.04.2009 - |15:58|

Wątek z prorokiem super!
Ale dlaczego Sam ma być ciałem dla Lucyfera?
Ja sie zgadzam. Dean przecież nie zabije brata.
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#58 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 26.04.2009 - |17:22|

Nie ma powodów do tego aby snuć rozważania na temat ilości sfer niebieskich i ich mocy na podstawie biblii, twórcy serialu prawdopodobnie mają jakąś własną uproszczoną koncepcję wyglądu i podległości służbowej aniołów. Faktycznie można przypuszczać, że koncepcja aniołów została stworzona na potrzeby 4 sezonu po przeczytaniu przez scenarzystów blogów, forów na temat serialu, I choć ładnie się wpasowuje w koncepcję to na dobrą sprawę nie była wymagana do logicznego pociągnięcia akcji. Stąd mogą się brać pewne uproszczenia w fabule i te dziwne wahania mocy anielskiej (raz mogą, raz nie mogą itp.)

Tym odcinkiem jednak scenarzyści całkiem przegięli bo stworzyli postać proroka, która precyzyjnie krok po kroku przewiduje zachowanie się braci Winchester i to dodatkowo z wyprzedzeniem nieomal dobowym! Całe więc zamieszanie, napięcie w poprzednich odcinkach i suspensy, zwroty akcji zdrady i poszukiwania stają się śmieszne - wystarczy że Castiel odwiedzi proroka i już wie że za paręnaście godzin jego kolega będzie chciał go zabić, gdzie aktualnie będzie się podziewała para braci, co o sobie i o wszystkich myślą, co zrobi Sam (nic nie pozostało by w ukryciu) itd. Czyli teraz i w poprzednich odcinkach czymkolwiek anioł jest zdziwiony to jest to kicha albo podpucha - bo powinien wiedzieć wcześniej. A demony? czemu nie podsuną prorokowi ślicznej demonicy zaspokajającej jego wszystkie zachcianki, dbającej żeby miał jak w raju - za dostęp do pełnej wiedzy na temat przyszłych poczynań swych wrogów? Zresztą, co ja piszę, przecież pełna wiedza o braciach o ich myślach i słabych stronach - to już jest spora broń - wystarczyłoby zorganizować wydawanie na bieżąco ich przygód, ponaglanie autora tak aby nic nie trzymał w szufladach, zrobienie go bogatym i sławnym i uzależnienie od tego - wywiad szpiegowski jak się patrzy. Dlatego ten pomysł uważam za całkowicie poroniony i zgubny dla całego serialu.
  • 0

#59 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 17.07.2010 - |21:11|

Jakże przewrotny i pomysłowy odcinek, genialny w swojej prostocie:) Postać proroka tylko potęguje ciekawość jak to wszystko się skończy, do tego świetna końcówka, z której jasno wynika, że pozostałe odcinki sezonu to będzie miazga...i oczywiście znowu sporo humoru i takiego śmiechu twórców z samych siebie - 10/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych