Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 084 - S05E02 - The Lie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#41 cygan

cygan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • Miastokatowice

Napisano 23.01.2009 - |12:13|

<_< odcinek słabszy od poprzedniego wąteka hugo moim zdaniem wypadł blado, jack za łatwo daje się benowi koniec za to rewelacyjny, starsza pani pełni pewnie role wyroczni jak w matrixsie i te magiczne 70 godzin
  • 0

#42 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 23.01.2009 - |12:24|

Właśnie, czy mam rozumieć, że Miles potrafi rozmawiać ze zmarłymi dzikami? :huh:

A dzieckiem Marvina może być też Jin :P W końcu nie wiemy kto jest jego ojcem, a jego matka mogła być chociażby Dharmową Dziwką.
  • 0

#43 Nasedo

Nasedo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 23.01.2009 - |12:34|

Jak to nie wiemy? Jin jest synem rybaka.
  • 0

#44 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 23.01.2009 - |12:40|

Jak to nie wiemy? Jin jest synem rybaka.

Niekoniecznie. Jego matka była prostytutką, a jego ojcec mówił w rozmowie z Sun, że podejrzewał, iż Jin nie jest jego synem.

Dobry odcinek, choć nie tak jak I.

1. Wyspa:
- Dan wciąż na prowadzeniu, chyba wie znacznie więcej niż mówi.

- deszcz płonących strzał :shock: Wstrząsające. Bardzo dobrze zrobiona scena: niespodziewany atak, panika, ucieczka.
Ale kim byli ci ludzie? Goście od Widmore'a, Inni, Dharma? Oby się to szybko wyjaśniło.

- ciekawe, od czego, jeśli w oóle, zależ a przeskoki w czasie na Wyspie.

- na minus: za mało Wyspy i to wprowadzenie Froghurta... Była jasne, że dali go tylko po to, żeby jak najszybciej go usunąć.

2. Poza Wyspą.
- Podoba mi się, że O6 pomału zbiera się w całość: Hugo&Sayid, Jack&Sayid, Kate&Sun.

- dobrze, że Sayidowi nic nie jest. Dziwne trochę, że rodzice Hugo go nie poznali :wink:
Wygląda więc, że nie pracuje już dla Bena. Dziwne.

- Hugo nie zaufał Benowi, tego się nie spodziewałam. Sądziłam, ze łatwo się zgodzi na pomoc przyjaciołom. Jasne, że Benowi nie można ufać, ale w tym przypadku miał rację.

- rodzice Hugo to ciekawe postaci, fajnie, że w tym odcinku odegrali sporą rolę.
Dobra scena, gdy Hugo mówi matce prawdę. Ten fantastyczny serial opowiedziany w skrócie brzmi naprawdę głupio :D Jasne jest, że musieli kłamać, kto by im uwierzył.

- podobała mi się rozmowa Kate i Sun. Po finale 4 sezonu też uważałam, że Sun może mieć do Kate słuszne pretensje, bo ta wbrew obietnicy nie poszła po Jina.
Zaraz... córeczka Sun ma chyba ponad 2 lata, a na tym zdjęciu wygląda na bardzo małą. Sun pokazała jakąś starą fotkę? :shock:

- Sun to lodowata i niebezpieczna kobieta, nie wiadomo, czy była z Kate szczera :/ Może planuje zemścić csię na nich wszystkich :/

- Kate znów ucieka... Ale ciekawi mnie, czy to nie przypadkim Ben stoi za tym wynajęciem prawnika - żeby zmusić ją do powrotu na Wyspę.

- fajnie, że Jack się ogarnął :)

- Ana mnie nie zaskoczyła, wpadłam wcześniej na spojler. W sumie ta scena nie była bardzo potrzebna, ale i tak miło była zobaczyć Anę. Miała fajną fryzurę :)

- no i pojawia się pytanie, kim jest Jill z mięsnego (:

- Jubilerka była zaskoczeniem. W ogóle końcówka miała fajny klimat: kościół, świece, równania na tablicy i Ben, który chyba nie zawsze ma plan. Tu wyglądał na zagubionego.

Cóż, czekamy na 3 odcinek :)
  • 0

#45 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.01.2009 - |13:18|

Jeszcze raz obejrzałem scenę z atakiem na Sawyera i Julkę i zmieniam zdanie: to zwykli strażnicy Dharmy - komandosi nie mają raczej plakietek z imieniem na piersi :)

A skąd pomysł, że to byli komandosi? To był zwykły stały personel z czasów gdy Widmore był właścicielem Wyspy. Komandosów wtedy nie musiał tam trzymać na stałe, oddział najemników wysłał celem jej odbicia.
Pytanie o związki Widmore'a z Hanso i tym samym z Dharmą. Jaka była chronologia? Zresztą mówienie o chronologii to nie najlepszy pomysł biorąc pod uwagę temporalne zamieszanie. :)

Świece z kościoła, które zapalał Ben świadczą o obrządku starogreckim

Też niekoniecznie. W katolickich świątyniach też się widuje takie, zapala się je w jakiejś intencji po wrzucaniu drobnej ofiary do puszki. :)

Właśnie, czy mam rozumieć, że Miles potrafi rozmawiać ze zmarłymi dzikami? :huh:

Wystarczy, że potrafi wyczuć jakiś "ślad" śmierci w powietrzu, może ma szósty zmysł, który kieruje go w samo miejsce związane z niedawną śmiercią? ;)

a jego matka mogła być chociażby Dharmową Dziwką.

Ekhm... To trochę dwuznacznie brzmi, gdy się to wymawia, a nie czyta. ;)

Użytkownik Atlantis edytował ten post 23.01.2009 - |13:23|

• 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#46 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 23.01.2009 - |13:41|

O wiele lepszy odcinek od pierwszego. Atak na ekipę Sawyera na plaży. Ogólnie końcówka bardzo dobra. Też jestem ciekawy co to za ludzi ich zaatakowali. Mam nadzieje ze to nie ludzie Bena tylko ktoś kto zamieszkiwał wyspę przed nimi. Czekam na kolejny odcinek. Ocena odcinka 7/10. Niestety są momenty które przynudzają.
  • 0

#47 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 23.01.2009 - |14:33|

Coś mi się zdaje, że te tajemnicze 70 godzin, wahadła i obliczenia polegają na tym, że za równe 70 godzin Wyspa przeskakując trafi w teraźniejszość, i wtedy znając odpowiedni kurs będzie się można na nią dostać...
  • 0

#48 PeaceMaker

PeaceMaker

Kapral

• Użytkownik
  • 218 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.01.2009 - |17:32|

Też niekoniecznie. W katolickich świątyniach też się widuje takie, zapala się je w jakiejś intencji po wrzucaniu drobnej ofiary do puszki. :)

Nie wiem może rzadko chodzę do kościoła, ale nigdy takich różnokolorowych świec nie widziałem. Na pewno nie w takiej ilości.
  • 0
"Two players: one is black one is light" -------> John Locke

#49 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.01.2009 - |21:26|

"Event Window determined" - bardzo ciekawy moment, jubilerka okazuje się zakonspirowaną specjalistką od czasu.
Popieram zdania Jonasza o monologu Hurley'a - rzeczywiście mnóstwo autoironii. Jak ktoś zaczał ogladac od tego odcinka to sie chyba załamie i pomyśli, ze ten serial to same głupoty ;P
Za to ponarzekam na to efekciarstwo - pokazywanie plecow kilku osob przez prawie minute i doperio wtedy twarzy (Anna Lucia, Kindle, p. Hawking) - co za dużo to niezdrowo.

Deszcz strzał - jak dla mnie pochodzi od "indigenous hostiles" - czyli pierwotnych mieszkańców Wyspy walczących z najeźdzcami - na pewno z Dharmą, może też kimiś żołnierzami z lat 50tych, zależy kiedy sie to działo. Dużo balastów wycięli. Pewnie przez kryzys płacą statystom od minuty teraz. Zabawa z wprowadzeniem Froghurta miała pewnie nas postraszyć, że zapowiada się powtórka z Expose, po czym - bam, prztyczek w nos, panu już dziękujemy.

Scena w której Hugo sie oddał w ręce władz mnie dobiła... Zebranie całej ekipy będzie teraz naprawde trudne :\
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#50 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 23.01.2009 - |21:49|

Scena w której Hugo sie oddał w ręce władz mnie dobiła... Zebranie całej ekipy będzie teraz naprawde trudne :\

Ja przez chwilę myślałam, że to część gierek Bena. :lol:

Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 23.01.2009 - |21:49|

• 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#51 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.01.2009 - |21:58|

Tak po przemysleniu jeszcze jedna uwaga. Jak oglądałem to uderzyło mnie jedno (ale zaraz o tym zapowmniałem, a to właściwie najważniejsze spotrzeżenie z odcinka jak dla mnie). Ben powiedział Jack'owi, że jak wrócą na Wyspę, to już NIGDY z niej nie wrócą. Jack się na to zgadza bez sprzeciwu. Więc decyzja o powrocie to decyzja na resztę życia.
Miło było zobaczyć 8 i 15 na początku sezonu. ad. Sygnaturki Teorii spiskowej - no właśnie, cały czas te słowa o czasie i przestrzeni krążą mi po głowie, teraz to chyba będzie motyw przewodni Sezonu

Użytkownik Emp edytował ten post 23.01.2009 - |23:14|

• 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#52 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 23.01.2009 - |22:03|

Tak po przemysleniu jeszcze jedna uwaga. Jak oglądałem to uderzyło mnie jedno (ale zaraz o tym zapowmniałem, a to właściwie najważniejsze spotrzeżenie z odcinka jak dla mnie). Ben powiedział Jack'owi, że jak wrócą na Wyspę, to już NIGDY z niej nie wrócą. Jack się na to zgadza bez sprzeciwu. Więc decyzja o powrocie to decyzja na resztę życia.
Miło było zobaczyć 8 i 15 na początku sezonu. ad. Sygnaturki Teorii spiskowej - no właśnie, cały czas te słowa o czasie i przestrzeni i czasie krążą mi po głowie, teraz to chyba będzie motyw przewodni Sezonu

Zważywszy na to, że w realnym świecie życie Oceanic 6 się p...y to lepiej wracać i siedzieć na wyspie. A wrócić i tak nie będą mogli bo wyspa znów zaczęłaby skakać w czasie i przestrzeni.

ps. w tej scenie, o której wspominasz Ben wyciąga z szybu jakieś pudło. Ciekawe co w nim ma?
  • 0

#53 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 23.01.2009 - |22:47|

Co do sceny ze schowkiem Bena to zaraz z Dexterem mi się skojarzyło. :D

A Hugo z kicia wyciągnie Michael z Prison Break. :P
  • 0
...and Justice for All!

#54 Warson

Warson

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 24.01.2009 - |06:44|

hahaha jesteś najlepszy rozbawiles mnie z tym michaelem do łez hehe gratki.

Co do lost to jest to wszystko tak pokopane że aż nic nie napisze bo mało kapuje powiem tyle że fajna teoria z tym ze wyspa przenosi się w czasie co 108minut od momentu gdy ben prZekręcił to koło. Jakby takie zabezpieczenie przy zniszczeniu 1 stacji desa
  • 0

#55 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 24.01.2009 - |22:30|

Nie wydaje mi się żeby wyspa przenosiła się co 108 choć byłoby to niewątpliwie ciekawe :)

Odniosłem wrażenie, że czas w jakim wyspa znajduje się w jakimś czasie jest różny. Raz krótszy, a raz zdecydowanie dłuższy niż 108 minut.
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#56 Lady666

Lady666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 24.01.2009 - |23:58|

Dwa nowe odcinki wymiatają - do tego stopnia, że chciało mi się odzyskać dawno zapomniane hasło do tego forum i się wypowiedzieć ;)

Otóż:
pomijając oczywistą wartkość akcji, nowe pokomplikowane pytania i chwilami bardzo fajne odpowiedzi-nawiązania do dawnych scen (nie wierzę, że scenarzyści mieli od początku w głowie całe 5 sezonów zaplanowanych, więc raczej są to świeżo wykombinowane, umiejętne i pomysłowe nawiązania łączące się z motywami z poprzednich sezonów) ---- dzięki niekontrolowanym przeskokom w czasie znów się zrobiło na Wyspie interesująco i groźnie jak w pierwszym wbijającym w fotel sezonie! Bo ostatnio nudy się robiły także dlatego, że wszystko juz prawie mieliśmy na wyspie obczajone - kto na niej jest, gdzie i czego mniej więcej chce, nie było zbyt wielu miejsc w takiej fabule na mega niespodzianki.
A teraz znów może sie zdarzyć absolutnie wszystko, i wyspa znów jest tajemnicza, niepokojąca i ma co chwilę inne - bo z innego czasu historycznego i okoliczności na niej - właściwości, "warstwy społeczne" ;), i w ogóle wszelkie okoliczności przyrody, raz coś jest, raz jeszcze nie ma, a raz już nie ma i co w związku z tym - wachlarz ciekawych możliwości. 10/10

Użytkownik Lady666 edytował ten post 25.01.2009 - |00:00|

• 0

#57 jaduwaS

jaduwaS

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 25.01.2009 - |01:50|

Każdy odcinek rodzi pytanie. Kiedy dostaniemy odpowiedzi? w 4 sezonie były poruszone bardzo ważne wątki, a mianowicie Kate mówiła Jackowi że robiła coś dla Sawyera i to mogło być w każdej chwili w przeciągu 3 lat, ale skoro Oni zostali na wyspie przez ten czas? może tak naprawdę czas na wyspie nie ucieka i Ci którzy są teraz na wyspie, w tym samym czasie będą w "domu" jak Locke czy wspomniany Sowyer, ale co z resztą ? To sie nie trzyma kupy, jakby ktoś to potrafił wytlumaczyć, do tego mamy bardzo zagadkowy wątek Clair oraz Jacoba co z nimi?
  • 0
10.0 Supernatural, Lost, Californication, Dexter, Sons Of Anarchy, Chuck
9.0 True Blood
8.0 Prison Break, Kyle XY
7.0 Heroes

#58 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 25.01.2009 - |09:31|

Każdy odcinek rodzi pytanie. Kiedy dostaniemy odpowiedzi? w 4 sezonie były poruszone bardzo ważne wątki, a mianowicie Kate mówiła Jackowi że robiła coś dla Sawyera i to mogło być w każdej chwili w przeciągu 3 lat, ale skoro Oni zostali na wyspie przez ten czas? może tak naprawdę czas na wyspie nie ucieka i Ci którzy są teraz na wyspie, w tym samym czasie będą w "domu" jak Locke czy wspomniany Sowyer, ale co z resztą ? To sie nie trzyma kupy, jakby ktoś to potrafił wytlumaczyć, do tego mamy bardzo zagadkowy wątek Clair oraz Jacoba co z nimi?

odpowiedzi mniej lub bardziej jasne dostajemy w prawie każdym odcinku :) i pytania również.
ja osobiście nie interesuje się żadnymi newsami itp itd więc jak dla mnie fakt że czas na wyspie stale się zmienia jest szokiem. i na to właśnie czekałem :) jeśli ktoś nie chce psuć sobie oglądania lost nie powinien oglądać żadnych zapowiedzi itd.
serial musi wyjaśnić się sam w sobie.

a co do Claire i Jacoba to wydaje się że oni będą musieli poczekać, tak samo jak dym, głosy cała inicjatywa dharma, jej mocodawcy, stopa czteropalczasta, czarna skała - to jak dla mnie sezon nr 6 :)
cały serial straciłby swoją siłę gdyby te wszystkie zagadki zostały rozwiązane a mielibyśmy oglądać komandosów na wyspie pościgi itp shit

jak dla mnie miazga, Hugo już chyba też poddał się paranoi w którą wcześniej wpadł Sayidos, jego zachowanie trochę irracjonalne, twierdzi że nie powinni opuszczać wyspy a kiedy słyszy propozycję powrotu woli iść do więzienia :(
spotkanie Locka z Richem też niezłe - ten mówi że go nie pozna - Locke przeniesie się przed czas swoich narodzin? na to wygląda, bo wtedy Richard go jeszcze nie znał, pojawił się dopiero na narodzinach.
na wyspie świetna akcja, wartko i na temat, poza nią już niestety trochę gorzej, coś na kształt zwykłego obyczajowego serialu aniżeli sf. ale fragmenty wyspowe nadrabiają z nawiązką.
pytanie jest takie: wyspa znikła, czy zaczęła zmieniać za każdym skokiem czasowym swoje położenie geograficzne? wydaje się że tak skoro to wahadełko z kredą pokazywało zdaje się kilka możliwych położeń.
poza tym wyjaśniłby się fakt (chyba) że Nigeryjczycy nie dolecieli gdzieś aż nad Pacyfik bo to w ogóle mało realne, wyspa mogła się akurat znajdować blisko Afryki :)

to wszystko sprawia że sezon 5 zapowiada się dla mnie całkiem nieźle.
  • 0

#59 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 25.01.2009 - |09:47|

Nie wydaje mi się żeby wyspa przenosiła się co 108 choć byłoby to niewątpliwie ciekawe :)

Odniosłem wrażenie, że czas w jakim wyspa znajduje się w jakimś czasie jest różny. Raz krótszy, a raz zdecydowanie dłuższy niż 108 minut.

Bardzo możliwe, że wyspa przenosi się od czasu zniszczenia bunkra (wciskanie przycisku miało temu zapobiegać?).

I w ogóle tak mi przyszło do głowy, że np. zmiana obrazków w domu starej Murzynki, brak włosów na klacie Jacka itp ma jakiś związek ze skokami w czasie.

ps. popieram Wicucha, odpowiedzi dostajemy w każdym odcinku tylko trzeba umieć je dostrzec.
  • 0

#60 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 25.01.2009 - |12:26|

Trochę to chaotyczne... Ale tak jak Wicuch i Teoria napisali, odpowiedzi dostajemy, spokojnie :)
Chodzi Ci o to, co Kate robiła dla Sawyera? Poprosił ją o odnalezienie córki, więc pewnie tym sie zajmowała :)
Claire i Jacob pewnie pojawią się później.

że np. zmiana obrazków w domu starej Murzynki, brak włosów na klacie Jacka itp ma jakiś związek ze skokami w czasie.

Obrazki OK, ale klata Jacka?! :blink: A może to Kate go poprosiła, żeby się wydepilował ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych