I chyba tylko sieke (jesli znasz doniesienia o kontrolowanym wplywie fal elektromagnetycznych na funkcje mozgu, to chetnie sie zapoznam). Kontrola funkcji mozgu przy pomocy fal em musiala by byc piekielnie skomplikowana.
problemem nawet nie jest kontrola, ale to żeby mózg w ogóle odebrał te fale, mózg to nie antena; podejrzewam(chociaż rachunków nie robiłem), że poziom promieniowania EM, który by mózg mógł odebrać(w znaczeniu wpłynąć na działanie) prawdopodobnie usmażyłoby mózg;
Osobna kwestia jest odbior sygnalow z mozgu. Proponuje obejrzec jakis zapis EEG - potencjaly pochodzace ze struktur mozgu sa w wiekszosci przypadkow normalnej pracy mozgu duzo nizsze od potencjalow z miesni twarzy - krotko mowiac latwo pomylic je z szumem. Oczywisci EEG zbiera sygnaly z elektrod powierzchniowych, jednak pokazuje problemy z jakimi musialoby sie zmierzyc kazde urzadzenie odczytujace aktywnosc mozgu.
filtry powinny poradzić sobie z tłumieniem EMG, chociaż częstotliwości na siebie nachodzą; robi się to nawet przy naszym poziomie technologii i cyfrowego przetwarzania sygnałów; chociaż IMHO lepszym rozwiązaniem byłbym układ mierzący pole magnetyczne mózgu, oczywiście u nas wymaga to starannie ekranowanego pomieszczenia i
SQUID-ów ale zaawansowana cywilizacja może to zrobić(mam nadzieję
); plusem jest to, że nie musisz mieć elektrod na głowie, w ogóle nie musisz mieć kontaktu z obiektem, bo podejrzewam, że Woolsey chodzący z elektrodami na czaszce mógłby wywołać pewną dozę podejrzliwości u członków ekspedycji;
Zeby wywolac w mozgu cokolwiek co nie jest szeroko rozumianym belkotem nalezaloby pobudzac scisle okreslone miesjca mozgu w scisle okreslonych momentach czasu - raczej niemozliwe jest uzyskanie takiego efektu przy zalozeniu uniwersalnosci komunikatora, wiec rownoczesnie dowolnej budowy mozgu.
no więc IMHO w świcie SF można
; badasz SQUID-em mózg(vide akapit wyżej), określasz strukturę a następnie budujesz coś w rodzaju
phased array( nie wiem jak po polsku, może sieć z fazowa(z przesunięciem fazy), macierz fazowa?); oczywiście to jest technologia 2D, do takich zastosowań potrzebowaliśmy by skupiania w określonym miejscu przestrzeni 3D, wiem że coś takiego się da obecnie zrobić dla dźwięku, nie wiem czy da się obecnie to zrobić dla EM; oczywiście tak jak pisałem powyżej musi to być coś innego niż fale EM, ale zasada pozostaje;
Najciemniej jest pod jabłonią.
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis