Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 – S05E10 – First Contact

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (172 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (88 głosów [59.46%])

Procent z głosów: 59.46%

2. 9.5 (26 głosów [17.57%])

Procent z głosów: 17.57%

3. 9 (18 głosów [12.16%])

Procent z głosów: 12.16%

4. 8.5 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

5. 8 (4 głosów [2.70%])

Procent z głosów: 2.70%

6. 7.5 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

7. 7 (2 głosów [1.35%])

Procent z głosów: 1.35%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (1 głosów [0.68%])

Procent z głosów: 0.68%

11. 5 (1 głosów [0.68%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.68%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.68%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 27.09.2008 - |20:21|

Hm choć tak sobie teraz myślę, że być może tak jak piszesz GW pomieszało w obrazkach do odcinków i dopiero ich ujrzymy......

Wątpię raczej aby nakręcone sceny wywalili do kosza bo to w końcu kosztuje.

Użytkownik biku1 edytował ten post 27.09.2008 - |20:26|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#42 SGTomek

SGTomek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 27.09.2008 - |20:24|

No i jak ratujecie Zaginione Miasto:

http://www.petitions...titions/SaveSGA
  • 0

#43 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 27.09.2008 - |21:46|

Z mojej strony 9,5. Odcinek prawie doskonały.
Jak zobaczyłem Daniela na początku wiedziałem, że to będzie coś. W końcu poprzedni odcinek z jego obecnością na Atlantis tez był jednym z najlepszych (The Pegasus Project).

genialny odcinek; zasłużone 10/10;
właśnie to mnie zaciekawiło; jeśli się nie mylę to byłaby pierwsze takie wydarzenie w uniwersum; co więcej sensory Pradawnych zdają się wykrywać co się dzieje w hiperprzestrzeni(np. śledzenie HS), a takowego okręciku nie wykryło dopóki się nie pojawił nad powierzchnią planety;

zdaje się, że są dwie możliwości:
a) jest tak szybki, że zanim zareagowały czujniki to już był nad planetą;
B) korzystają z innego "poziomu" hiperprzestrzeni/innego sposbu podróżowania FTL niż Pradawni i Wraith;

zdolność przechodzenia przez osłony Pradawnych świadczyć może albo o zaawansowanej technologi obcych(1) albo o uprzednim spotkaniu się z technologią Pradawnych(2);

dziwnym jest w takim razie porwanie Daniela i Rodneya; skoro włączenie urządzenia było tak proste, a oni wiedzieli do czego służyło(co implikuje zdolności do odczytania pisma Pradawnych i notatek Janusa albo zdołali z konstrukcji domyśleć się do czego służy urządzenie) to w przypadku (1) powinni sobie poradzić bez problemu; tak samo w przypadku (2), a nawet jeszcze lepiej, bo znali wcześniejsze konstrukcje Pradawnych;
w takim razie o wiele racjonalniejsze wydaje się zostawienie ogłuszonych naukowców w tajnym laboratorium(lub ewentualne zabicie ich) niż targanie ich ze sobą przez pół galaktyki, ryzykując możliwość ucieczki/sobotażu z ich strony etc.;
tlen akurat nie ma tu nic do rzeczy, ale cała reszta tego co piszesz jest zupełnie słuszna, jeśli nic nie przenika to energia nie ma gdzie się podziać, a jeśli przenika to żeby nic się nie stało to tempo przenikania powinno być o wieleeeeeeeeeeeeeeeeee mniejsze niż pokazano w serialu;

Po pierwsze, czujniki pradawnych potrafią śledzić tylko jednostki Wraith na odległość (nie wykryli zbliżającej się sondy z wrotami replikatorów, zanim ta nie wyszła z hiperprzestrzeni).
Po drugie, otwarcie okna hiperprzestrzennego w atmosferze miało już miejsce w SG co najmniej dwa razy w SG1, odcinki 8x01 - New Order(ucieczka statku replikatorów), drugi raz, kiedy O'neill otworzył okno i wysłał myśliwiec z podpiętymi wrotami, żeby zapobiec ich wybuchowi na ziemi(nie pamiętam odcinka).
  • 0

#44 fayette

fayette

Szeregowy

• Email
  • 10 postów

Napisano 27.09.2008 - |21:59|

Jestem w szoku. To jest dla mnie najlepszy odcinek Atlantis i jeden z najlepszych w calym uniwersum Stargate. I w dodatku jeszcze Daniel był. Przypomniał mi jak bardzo lubiłem wszystkich aktorów z SG-1. Szkoda, ze nie rozpoczeli sezonu tym odcinkiem bo wtedy nikt by nawet nie myslal o kasacji. A teraz jest juz za pozno :(

Nie wytrzymalem i obejrzalem spoiler. Zrobil na mnie takie wrazenie, ze obejrzalem go juz z 12 razy. To chyba jaden z najbardziej zaskakujacych momentow w Stargate. Jest na co czekac.
  • 0

#45 Chopin_l

Chopin_l

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.09.2008 - |00:26|

Aaa!!! Cudo:D
Aaa!!! Daniel:P
Ten odcinek był świetny:D Badanie, akcja, intryga, tajemnice!!!
Nareszcie coś na miarę SG-1!!!
Ja chce już następny odcinek!!!

A co do tajemniczej rasy... Jak się sprawdzi to co wykombinowałem to padnę:D A Daniel chyba wydedukował co to za rasa:P Widać to po jego minie:P

A urządzono bajer:P A jeszcze lepsze są skutki uboczne:D I nie pogniewam się jak te skutki uboczne wykluczą Shepparda:P Gorzej z Zelenką...

Użytkownik Chopin_l edytował ten post 28.09.2008 - |00:27|

• 0

#46 pogar

pogar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 28.09.2008 - |08:43|

odcinek bomba
jak rozumiem cancel byl juz po nakreceniu tego odcinka?

nowy wrog rewelacja. zrobil Antlantisa jak male dzieci. pokonal oslone. gdyby chcieli rozwalic cala baze to bylo by to bez problemu...
  • 0

#47 miccun

miccun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 28.09.2008 - |09:01|

9/10 - super odcinek!

+ powrót Daniela... i to w jakim stylu!
+ dialogi Rodney i Daniel wymiatają :)
+ nowa rasa: od 5x04 to jakoś ich się namnożyło od razu :o
+ Todd: nawet sympatyczny koleś no może poza ostatnią sceną ;p
+ efekty, efekty (osłona wrót, takie coś do podróżowania obcych)
+ i wiele innych!

- gafa Woolseya, na siłę robią z niego idiotę ;/

Podsumowując, nie mogę doczekać się kolejnego odcinka! Mimo powyższych spojlerów :F mam nadzieję ujrzeć coś zaskakującego i łudzę się, że to co nam podano to zmyślne fake'i (nawet to z scifi.com).
  • 0

#48 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 28.09.2008 - |09:29|

Po drugie, otwarcie okna hiperprzestrzennego w atmosferze miało już miejsce w SG co najmniej dwa razy w SG1, odcinki 8x01 - New Order(ucieczka statku replikatorów), drugi raz, kiedy O'neill otworzył okno i wysłał myśliwiec z podpiętymi wrotami, żeby zapobiec ich wybuchowi na ziemi(nie pamiętam odcinka).

zwracam honor, masz oczywiście rację; chyba to już Alzheimer u mnie :( ;

Po pierwsze, czujniki pradawnych potrafią śledzić tylko jednostki Wraith na odległość (nie wykryli zbliżającej się sondy z wrotami replikatorów, zanim ta nie wyszła z hiperprzestrzeni).

może ta sonda była jakoś specjalnie maskowana coś a la stealth?; bo inaczej posiadanie czujników tylko na Wraith, a całą resztę ignorującą jest czymś absurdalnym, nieprawdaż?;

PS. buhahaha życzę powodzenia w konkursie na nagrodę Darwina; konkurencja ostra, ale IMO wyprzedzasz konkurentów o całą długość;

Użytkownik inwe edytował ten post 28.09.2008 - |09:33|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#49 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 28.09.2008 - |12:22|

Jak to dobrze że nie wiem o co chodzi... a o co chodzi? poza tym w cytacie dajecie literkę, a to już sugeruje wiele. Czepiam się, ale chce mieć coś dobrego związanego z SGA w pamięci, a nie sam syf pokroju siedzenia w dziurze przez cały odcinek.

No i zaczynam naprawdę żałować, że SGA już się kończy. Głupcy. Co by to było gdyby SG-1 skończyło się na 5 sezonie? Nigdy nie zobaczylibyśmy tych wszystkich sweet rzeczy, bo przecież dopiero z nadejściem Anubisa zaczęło być hmmm... galaktycznie pełna gębą. Prometheus, replikatory, human form replicator, pradawni, tajmenca Anubisa, dakara device, jaffa rebellion i cholera wie co jeszcze.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#50 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.09.2008 - |12:57|

- Jak to dobrze że nie wiem o co chodzi... a o co chodzi? poza tym w cytacie dajecie literkę, a to już sugeruje wiele.
- No i zaczynam naprawdę żałować, że SGA już się kończy. Głupcy. Co by to było gdyby SG-1 skończyło się na 5 sezonie? Nigdy nie zobaczylibyśmy tych wszystkich sweet rzeczy..... galaktycznie pełna gębą.

- Ups fakt mój błąd przepraszam i usunąłem literkę z cytatu. :)
Mam nadzieję, że teraz już w tym temacie nie będzie takich spoilerujących popaprańców a będzie normalna rozmowa o tym odcinku.
Który jak sami widzieliśmy okazał się jednym z najlepszych w SG a twórcy chytrze wiedzieli kiedy skończyć.

- No właśnie tyle, że teraz możemy sobie pogdybać skoro się SG-A kończy i będą pojedyncze filmy. A tam siłą rzeczy nie da się tak prowadzić fabuły jak w serialu. Czyli kontynuować zbyt długo wątków i będą to raczej pojedyncze historie.

- gafa Woolseya, na siłę robią z niego idiotę

Właśnie mi to też się nie podobało ,że nagle stracił cały swój rezon jako przywódca misji na Atlantydzie a stał się idiotą.
Przynajmniej w tym odcinku.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#51 Chopin_l

Chopin_l

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.09.2008 - |13:04|

A mi się Woolsy właśnie podobał. Pokazało to jego niedouczenie się jeszcze w kontaktach z Wraiht. Próbuje ich traktować jak ludzi mimo iż mają jednak trochę inną psychikę:P Musi się jeszcze podszkolić:P
  • 0

#52 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 28.09.2008 - |13:24|

Ej, Woolsey to Woolsey, właśnie dobrze, że tak wyglądał. To szef-lekka niedorajda. Ma swoje momenty, but hell-it's Woolsey, right? Nie zniósłbym, gdyby z dnia na dzień okazało się, że wymiata jako szef Atlantis. To biurokrata, cywil zza biurka i dobrze, że pokazał się na krótko jako twardy przywódca, ale zaraz powraca do swojej dawnej skóry, dzięki temu postać jest głębsza i prawdziwa, taka "swoja"-a nie jak Carter, która wyglądała na drugą Weir, tyle że taką zretardziała i niedrobioną, i w ogóle jako charakter nic nie pokazała, nie było widać w niej tej Samanthy z SG-1 co to ratuje świat, to tak jakby twórcy obawiali się, że zabierze urok Rodneya, wejdzie na jego poletko. A szkoda, bo duet Carter-Rodney moim zdaniem powinien być główną osią sezonu czwartego-tak to się zapowiadało, ale cóż, potencjał zmarnowano, tak samo jak to zrobiono swego czasu z Hermiodem, który w tajemniczy sposób, jak cały wątek Asgardu, zniknął z SGA jak sen złoty.

EDIT: zabijcie buahaha. Zepsuł mi dzień. Znowu zaspiolował :(

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 28.09.2008 - |14:05|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#53 kazuya26

kazuya26

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 28.09.2008 - |16:29|

mi to sie wydaje ze ta nowa rasa ma cos wspolnego z Asgard, dlaczego tak a no bo jak po raz pierwszy pokazali ich konsole, to te pismo i 'kryształy" to sobie pomyslalem ze z asgardem sie polaczyli, dopiero zachwile pokazali tego kolesia w zbroi
  • 0

#54 cobis

cobis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoInowrocław

Napisano 28.09.2008 - |16:41|

Jestem zły, ZŁY I WŚCIEKŁY. Wreszcie zaczęli robić odcinki na miarę starego Stargate SG-1 i co? CHCECIE GO ANULOWAĆ? Niech no ja dorwę tych scenarzystów :P.
Odcinek świetny według mnie, z niecierpliwością oczekuję na dalszy ciąg. 9.5, może trochę na wyrost, ale jak na SGA to świetny odcinek :D
  • 0
Dołączona grafika
`````````` /((
````````` /``\\
```````` /````))
````````>>-------->
`````````\````))
``````````\``//
```````````\((

#55 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 28.09.2008 - |17:57|

mi to sie wydaje ze ta nowa rasa ma cos wspolnego z Asgard, dlaczego tak a no bo jak po raz pierwszy pokazali ich konsole, to te pismo i 'kryształy" to sobie pomyslalem ze z asgardem sie polaczyli, dopiero zachwile pokazali tego kolesia w zbroi

Przecież to zwykła konsola Lantiańska, już parę razy takie widzieliśmy w serialu.
  • 0
Winchell Chung

#56 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 28.09.2008 - |19:28|

Wybuchające wrota to "detal":P Zawsze mogą przecież wyłączyć system wrót, zabić Wraith statek za statkiem i jak już ich nie będzie "naprawić wrota":)
Najbardziej mi się spodobało. jak Daniel na myśl o "niebezpiecznym promieniowaniu" zrobił krok w tył:)
Jak widziałem pod koniec. świecącą główna wierze miasta, to wyglądała mi jak ZPM ;)

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 28.09.2008 - |19:36|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#57 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.09.2008 - |19:34|

odcinek bomba
jak rozumiem cancel byl juz po nakreceniu tego odcinka?

Z tego co wiem to ostatni odcinek Atlantisa czyli nr 100 kręcili w minionym tygodniu. :(
Ale logiczne ,że przynajmniej połowa była nakręcona kiedy nadeszła informacja o cancelu.

do: biku1
przez Ciebie zainteresowałem się Farscape, super serial szkoda że go odwołano. A zaczeło się od tego że pod twoją wypowiedzią była fajna nazwa: Farscape !

Wiesz choćby te kilka seriali co mam w stopce to taki kanon, podstawa SF które trzeba, warto i nie wypada nie znać.
Bo bez tego jakże można zabierać się za następne. :)
Niestety jeszcze trochę i dojdą tam SG-A i BSG.

Użytkownik biku1 edytował ten post 28.09.2008 - |19:36|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#58 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 28.09.2008 - |20:57|

Nareszcie odcinek który obejrzałem calutki. Po prostu ekstra. Teraz czekam na drugi :lol:
  • 0

#59 piter555

piter555

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 28.09.2008 - |21:20|

Ufff już dawno nie oglądałem takiego odcinka. Teraz czekać na napisy choć o dziwo coś tam rozumięm^^ To chyba przez to ciągłe oglądanie sga i sg1:D Wszystkim radze wypełniać te różne petycje o uratowaniu atlantis. Nikomu to nie zaszkodzi,a my widzowie możemy uratować dobre show. A my jesteś najważniejsze. Twórcy w końcu ulegną naszej wielkiej mocy^^ xD
  • 0

#60 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.09.2008 - |21:23|

wow... tak dobrego odcinka SGA dawno nie było. Nowa rasa, urządzenie, eksplozje wrót... fajnie sie to ogląda szkoda tylko ze nastepna czesc za 2 tyg. i nie ma jeszcze pl. napisków i trzeba bylo w inglisz langłidż oglądać :P
  • 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych