Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 072 - S04E16 - Deadlock

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (101 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (5 głosów [5.68%])

Procent z głosów: 5.68%

2. 9,5 (2 głosów [2.27%])

Procent z głosów: 2.27%

3. 9 (17 głosów [19.32%])

Procent z głosów: 19.32%

4. 8,5 (7 głosów [7.95%])

Procent z głosów: 7.95%

5. 8 (13 głosów [14.77%])

Procent z głosów: 14.77%

6. 7,5 (7 głosów [7.95%])

Procent z głosów: 7.95%

7. 7 (14 głosów [15.91%])

Procent z głosów: 15.91%

8. 6,5 (3 głosów [3.41%])

Procent z głosów: 3.41%

9. 6 (5 głosów [5.68%])

Procent z głosów: 5.68%

10. 5,5 (2 głosów [2.27%])

11. 5 (2 głosów [2.27%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (4 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (4 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (3 głosów [3.41%])

Procent z głosów: 3.41%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 rtpk

rtpk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.02.2009 - |03:13|

8,5/10

Znów przygotowanie pod następne odcinki, a główny wątek leży. Co do Ellen to wyraźnie już widać, że tzw. "original programmers" to też pionki w czyjejś grze, mam nadzieję że w końcu sensownie wytłumaczą czyjej. Coraz wyraźniej też zarysowują się strony "światła" i "ciemności", o ile przy buncie można było się sprzeczać o ocenę Geaty, to tu wyraźnie ci co atakują cylonów to gangi które odbierają też dzieciom cukier... proszek z alg :P

Z innej beczki:
na Galactice gościli chyba znajomi z Atlantydy, bo w hangarze stoi skoczek:
Dołączona grafika
  • 0

#42 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.02.2009 - |03:45|

Z innej beczki:
Dołączona grafika

To jest ten odcinek?
Możesz podać czas tej sceny?
  • 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

#43 .Fenix.

.Fenix.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoMałopolska/Łódzkie/Opolszczyzna

Napisano 22.02.2009 - |09:07|

Odcinek jak dla mnie dobry - daje 8.5

Moze nie bylo jakiejs spontanicznej akcji ale uwazam ze odcinek nie byl stracony.Jego zasadniczym celem bylo pokazanie ze jednak Hera i tylko ona jest wyjatkowa

Rysuje sie znowu ciekawa sytuacja wsrod cylonow- znowu jest widoczny rozlam - odleciec czy nie odleciec od floty

Kolejna sprawa to z bronia dla cywilow- wyraznie znowu pokazano ze Adama nie panuje dalej nad caloscia.Do tego dochodza patrole cylonow i ich "mazidlo" dla poprawy stanu galactici

Mam nadzieje ze FF jednak zostanie z flota.Wydaje mi sie takze ze spotkanie z Bratem Cavilem jest nieuniknione i nastapi dosc szybko :)
  • 0

#44 messer

messer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 22.02.2009 - |09:07|

38'28''
Nie wiem, co to jest, ale na skoczka mi to nie wyglądało.
  • 0

#45 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 22.02.2009 - |09:12|

Dla mnie to raptor z daleka i oświetlony z boku, przez co szczegółów nie widać,
~33:10 - po raz kolejny moje ulubione switche w tle, chyba Cisco :P

Wersja 350MB

Użytkownik Myszaqu edytował ten post 22.02.2009 - |09:13|

• 0

#46 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 22.02.2009 - |10:18|

Na co dzień na całym świecie jak żona przyłapie męża z jakąś k...ą to zdarza się jej tego męża przebić nożem i ja to rozumiem - a tu Ellen nawet nie wzięła i zerwała tej durnej szóstce tego blond łebka z ramion nie mówiąc już o dziurawieniu powłoki Tigha.

Jestem BARDZO zawiedziony Ellen........A teraz czekałem aż dźgnie Szóstkę tępym narzędziem...

Oj niewiele brakowało aby doszło do tego dźgania ;) gdy Ellen zajrzała do szafki i zdecydowałby się wziąć ten nożyk/pilniczek to Six mogłaby się pożegnać z dzieckiem i życiem ale się powstrzymała.

Dołączona grafika

i te cos hybrydy mysliwca cylonskiego z trasporterem te duze leca zeby przechwyczycic cel..

To Heavy Raider.

Użytkownik biku1 edytował ten post 22.02.2009 - |10:48|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#47 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 22.02.2009 - |10:31|

38'28''
Nie wiem, co to jest, ale na skoczka mi to nie wyglądało.

W mini serii też to było i w kilku innych odcinkach (chociażby przy tym jak Racetrack awaryjnie ląduje w tym odcinku co szef spartolił (4x4 Escape Velocity o ile mnie pamięć nie myli)). To jest pojazd który używają przy wypadkach na "pasie startowym/lądowisku" :D taka ich wersja straży pożarnej:P
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#48 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 22.02.2009 - |10:49|

Wodą chyba nie gaszą :D
  • 0

#49 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 22.02.2009 - |11:16|

spójrzcie na nazwisko autora scenariusza -- od razu można się było zorientować, że dadzą 'dramatyczny' odcinek.

plusy

++ wspólne patrole cylonów i ludzi
+++ zdjęcia na ścianie
++ tigh i adama. ktoś wyżej miał rację. najbardziej wzruszająca scena w bsg [no, moze poza śmiercią ellen i starbuck ;P].
+ head!six, tęskniłam! [również głosuję na wielki show baltara na koniec serialu]
+ wrócili do wątku opera house, jak miło. dying leader miał znać prawdę. chyba jeszcze nie poznał i *wypadałoby* się ruszyć w tym kierunku
+ pianino.
Spoiler

fusy

-- przepraszam, gdzie jest leoben? dlaczego ZNOWU nie ma leobena, kiedy dzieje się coś ważnego :P?
- nie lubię tych wewnętrznych przepychanek w ruchu baltara; wolałam, kiedy po prostu siedział przy mikrofonie, smęcił swoje i nikomu nie przeszkadzał.
- numer siedem, zgłoś się!

Czy tylko ja zwrocilem uwage, ze baseship jest juz "caly", bez urwanego ramienia? wink.gif Czy to juz wczesniej bylo?

od jakiegoś czasu to ramię mu odrastało ;P.
[gdzieś było mówione, ze bs 'leczą' się same -- zgaduję, że bardzo powoli]

i jeszcze jeden jak sobie chłopaki popili :
Bill Adama - "Any mythic revelations?"
Saul Tigh - "Nope. Nothing to report, sir."

o taktak, to miał być mój głos na tekst odcinka. w ogóle tigh odkąd dowiedział się, że jest cylonem, rzuca coraz lepsze grypsy. powinniśmy po ostatnim odcinku zrobić sondę -- 'najbardziej miażdżący komentarz tigha w 4 sezonie' ;D

w tym epie srogi był jeszcze kawałek o cylońskim głosowaniu.

haha :D
nieprawda, panowie, to musi być skoczek -- mckay wpadł nadzorować naprawy ;d

almost sie rozplakalem

jako i ja.
ten fakt przesądza o ocenie -- 8.0 -- inaczej byłoby siedem.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#50 weela

weela

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów
  • MiastoPoznań/Gorzów Wlkp.

Napisano 22.02.2009 - |15:41|

Ellen zła? Bo co? Bo się wkurzyła że jej mąż z którym przeżyła z 1000 lat ma dziecko z ich własnym tworem? I że najwyraźniej go traci na rzecz tegoż stworzenia? Ot tak ma wykasować wszystkie wspomnienia i uczucia bo Tigh ma inną? Nie wydaje mi się - i tak nad sobą panowała - a jej tzw. knowania być może miały na celu lekką terapię szokową by Tigh sobie przypomniał starego siebie. Na co dzień na całym świecie jak żona przyłapie męża z jakąś k...ą to zdarza się jej tego męża przebić nożem i ja to rozumiem - a tu Ellen nawet nie wzięła i zerwała tej durnej szóstce tego blond łebka z ramion nie mówiąc już o dziurawieniu powłoki Tigha. A tylko w sposób całkiem cywilizowany próbowała naprawić sytuację (a mogła próbować zrobić Tighowi krótkie spięcie i restart systemu :D)

No tak, masz racje, normalne ze była wkurzona, że jej ukochany ma dziecko z inną, nie ma w tym nic dziwnego, ale przeciez Ellen nie jest glupia i zdaje sobie sprawę, że Tigh był przekonany, że ona nie żyje (w końcu umarła na jego oczach). Także myślę, że porównywanie tej sytuacji, do przyłapania męża na zdradzie przez żonę, a potem do działanie przez nią w afekcie, nie jest trafne. Oczywiście Ellen była zazdrosna jak cholera, ale w rzeczywistości Tigh jej nie zdradził.

Właściwie to bardzo mi się podobała ta złożoność i Ellen zachowała się nieźle, w końcu musiała patrzeć na to, jak miłość jej życia ułożyła sobie swoje, z inna kobietą. Nie ma co na nią naskakiwać. Uważam, że większość ludzi na jej miejscu nieźle by się załamało i nie umiałaby tego tak dobrze przyjąć.
  • 0

#51 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 22.02.2009 - |15:57|

Trochę przegadany odcinek. Naprawdę brakuje mi tych dynamicznych ujęć w przestrzeni. W zasadzie całość wyglądała bardziej jak wprowadzenie do tego co się wydarzy. Przebudzenie Sama na końcu dało tylko na to dowód. Teraz pewnie powie o co mu chodziło i jednak nie dojdzie do rozłamu.
  • 0
don't try

#52 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.02.2009 - |19:10|

A ja już zupełnie nie rozumiem co się w tym serialu dzieje ;) Wygląda na to, że fabuła przypomina Polskie Ustawodastwo - bez przeczytania komentarza ni huhu ;P Zastanawiam się czy nie czas żeby zadać pytanie: Kim jesteś i co zrobiłaś z prawdziwą BSG? Ponownie wstrzymuję się od oceniania odcinka ;)
  • 0

#53 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 22.02.2009 - |20:34|

Kompletnie nie tego się spodziewałem. Liczyłem na wytłumaczenia odnośnie 7 Cylona, trochę więcej światła rzuconego przez Ellen a dostałem praktycznie operę mydlaną. Do tego nieracjonalne zachowanie Tyrola podczas głosowania. Do tej pory zdawało się, że jest wierny admirałowi, a nagle tak po prostu chce zostawić BSG? Ja tego nie kupuję. Zdecydowanie za dużo scen remontowania i trochę niepotrzebnych dialogów (Roslin i Caprica chociażby).
Kilka z faktów na pewno są ważne dla fabuły, ale można je było skompresować i kontynuować zaczętą tydzień temu opowieść. Dla nie to tylko najsłabszy odcinek tego sezonu, ale jeden z najsłabszych w ogóle.
  • 0

#54 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 22.02.2009 - |20:49|

spójrzcie na to z innej strony. gdyby z miejsca poszła jakaś wielka akcja, mielibyście problem 'a dlaczego ellen nie zrobiła awantury?' podobno to właśnie jest ta 'nowa, lepsza jakość' baltarstara, DRAMAT sci-fi, koncentracja na postaciach. tak właśnie pisze jane espenson i tym razem najwidoczniej chciała skoncentrować się na pogłębieniu wątku państwa tigh w nowym, tosterowym kontekście.
poza tym -- tu też jest 'akcja', tylko subtelniejsza, takie stopniowanie napięcia, podwaliny pod zakończenie serialu, halo -- hera, opera house, przemiana bsg, baltar, caprica traci dziecko? pewnie to będzie ważne i wypadało odkurzyć te zapomniane w świetle ostatnich rewelacji wątki.
spekulacja:
to chyba był też jakiś przełomowy moment. 'cykl nienawiści' trwający od zawsze ma szansę zostać przerwany. bo cyloni zostaną z flotą -- bo umarło dziecko cylon-cylon, niech żyje hera-hybryda? jeżeli o to właśnie chodziło, to właśnie dobrze, że poświęcono tej kwestii osobny odcinek, a nie skondensowano jej w 10 minutach epa traktującego o czymś zgoła innym ;P
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#55 Semko

Semko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 22.02.2009 - |20:52|

Ja tez czuje sie zawiedziony obecnie prowadzona fabula. Kolonisci mieli doleciec do NASZEJ ziemii (Earth) a nie jakiejkolwiek ziemii. Scenariusz caly czas zwodzil nas ze to bedzie nasza ziemia a teraz temat zostal zupelnie zarzucony a ziemia (cel glowny podrozy w serialu) zupelnie nieistotna. Pomijam juz te wszystkie mistycyzmy i np znaki zodiaku w Tomb of Athena na kobolu ktore ewidentnie sugerowaly nasza Ziemie. Obecny odcinek dobitnie dowodzi ze scenarzysci nieco sie pogubili w serialu i serwuja nam jakies smetne brazyliany (Elen i Tigh - ilez mozna).
  • 0
"Well take this for what little it will profit you. As I look at you, Ambassador Mollari, I see a great hand reaching out of the stars. The hand is your hand. And I hear sounds. The sounds of billions of people calling your name."

"My followers?"

"Your victims."

#56 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.02.2009 - |20:58|

Semko w serialu, nigdy nie powiedziano czy to będzie nasza ziemia, czy nie. A już nigdy nie mówinio, że dolecą do "naszych czasów".

Liczyłem na wytłumaczenia odnośnie 7 Cylona

Przecież powiedziano, że 7 nie żyje, koniec, finito, end of story, never more itd....

#57 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 22.02.2009 - |21:54|

A moja uwagę zwrócily nowe najazdy na Galactice. Nowe sceny lądowania. W ogóle dali sporo nowych ujęć w kosmosie BSG.

Bardzo zaczyna mnie martwic to pijaństwo Adamy. Widać też, że wycofuje się z życia floty - woli patrzeć, jak naprawiają jego statek, niż zająć się niepokojami we flocie.

Broń dla grupy Baltara.. Hmm. Chyba chodzi o jakiś rodzaj policji. Pamiętacie, jak w pierwszej serii tłumaczył Roslin, że wojsko nie może być jednocześnie policją, bo wojsko jest stworzone do walki z wrogami, a jeśli jest także i policją, to wrogiem stają się obywatele... Może tego typu argumenty spowodowały, że Baltar broń dostał. Co prawda.. Trochę to pokrętne, bo tam jest to banda zdesperowanych lasek, może i zdyscyplinowanych, no ale raczej bez doświadczenia. Zobaczymy, co z tego będzie.

Tyrol i odlecenie z Battlestara... Jakiś niezrównoważony ten typ.. Póki nie wiedział, że jest ostatnim cylonem dałby się zabić za starego. Potem, wraz z odkryciem final four i śmiercią Cally, stanął w opozycji do wszystkich i wszystkiego, by potem nagle znowu zmienić front. Znowu jest szefem, naprawia, koordynuje - Ba.. Częściowo dzieki niemu i jego ludziom bunt się nie powiódł. A teraz głosuje za ucieczką..

Tori robi się wkurzająca.. Ciagle tylko sie martwi o swoje dupsko.. Jak Baltar.. Gr...

No i ciągle slychac te dzwieki.. Trzaski, skrzęk metalu.. Robi się strasznie wtedy.
  • 0

#58 cardax

cardax

Szeregowy

• Email
  • 18 postów

Napisano 22.02.2009 - |22:13|

Dałem 10 a powinno być w skali 11na 11

To odcinek o miłości uczuciach i zatarciu się granic pomiędzy ludźmi i Cylonami.

Każda scena tego odcinka wyraża jakieś uczucia.Czy to do statku (Adama)
Czy to do ludzi Saul ---Adama.Czy to Saul do Capriki.Czy scena Szefa patrzącego na Boomer.Itd po co bedę streszczał odcinek :)
Są też zagubieni tak jak Starbuck..

I nic więcej.

Ten serial zawsze był przeplatanką S-F oraz głębszych treści.Dlatego go oglądam :)
  • 0

#59 tabby

tabby

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 22.02.2009 - |23:01|

To odcinek o miłości uczuciach i zatarciu się granic pomiędzy ludźmi i Cylonami.

Każda scena tego odcinka wyraża jakieś uczucia.Czy to do statku (Adama)
Czy to do ludzi Saul ---Adama.Czy to Saul do Capriki.Czy scena Szefa patrzącego na Boomer.Itd po co bedę streszczał odcinek :)
Są też zagubieni tak jak Starbuck..

I nic więcej.

Ten serial zawsze był przeplatanką S-F oraz głębszych treści.Dlatego go oglądam :)

Zgadzam się w całej rozciągłości - obserwujemy zmiany na wielu poziomach, przewartościowanie światopoglądu wielu bohaterów. Statek nie będzie już ten sam, społeczeństwo również. Zmieniaja się ludzie (frakcja Amazonek od Batlara). Jedyny i niepodważalny autorytet ws. wojskowych Stary Adama się załamał - ciekawe jakie wartości maja jeszcze dla niego znaczenia.
Ciesze się, że jest z Laurą, ale zastanawiam się dlaczego się dalej stacza - pije. Powinien czerpać siłę z bliskości Laury i aktywnie wyznaczać nowe horyzonty.

Jakoś podejrzane jest, że Kara sie nie pokazuje oraz nie ma żadnego komentarza w sprawie Boomer - żadnego wypytywania obu pań?
Mam wrażenie, że pokazują nam tylko część prawdy i BSG. Statek skrzypi bo się regeneruje, czy naprawde było juz tak żle?

To, że Sam sie obudzi było wiadome od początku, ale nie do końca :rolleyes:
  • 0

#60 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.02.2009 - |23:30|

Semko w serialu, nigdy nie powiedziano czy to będzie nasza ziemia, czy nie. A już nigdy nie mówinio, że dolecą do "naszych czasów".

Liczyłem na wytłumaczenia odnośnie 7 Cylona

Przecież powiedziano, że 7 nie żyje, koniec, finito, end of story, never more itd....

Dokładnie. Kto powiedział, że to ma być "nasza" Ziemia? I niby jak to sobie wyobrażałeś? Wylądują Battlestarem na Wall Street? Bez sensu. Ziemi, którą znaleźli nie wspominają, bo jest zniszczona, więc o czym tu jeszcze mówić. Co do siódmego Cylona, to też zgadzam się z Toudim. Nie ma tu co wyjaśniać. Został unicestwiony i zniszczono wszystkie jego kopie, więc wszystko zostało wyjaśnione. Trzeba było wypełnić lukę w numeracji i to zrobili, sądzę że przywiązujemy do tego zbyt dużą wagę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych