Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 063 - S04E10 - Revelations

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (244 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (158 głosów [73.49%])

Procent z głosów: 73.49%

2. 9,5 (28 głosów [13.02%])

Procent z głosów: 13.02%

3. 9 (14 głosów [6.51%])

Procent z głosów: 6.51%

4. 8,5 (6 głosów [2.79%])

Procent z głosów: 2.79%

5. 8 (4 głosów [1.86%])

Procent z głosów: 1.86%

6. 7,5 (1 głosów [0.47%])

Procent z głosów: 0.47%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (1 głosów [0.47%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.47%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (2 głosów [0.93%])

Procent z głosów: 0.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.06.2008 - |17:25|

9/10
Lipa
Log65: Happy camper

#42 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 14.06.2008 - |17:31|

No co tu napisać :) odcinek szok-myślałem, że faktycznie Tigh poszybuje sobie między statkami Floty :).

Geata ma wacka.....eeee.....no tego...khmmm.... nogę :)

Dołączona grafika

Roslin mówi "Earth" a mi się skojarzył taki cytat " Earth....what a shit hole " :) skąd ten cytat ;) ??
  • 0

#43 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.06.2008 - |18:01|

Lipa

a czemu nie Olcha? ;)

Użytkownik Toudi edytował ten post 14.06.2008 - |18:02|

#44 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 14.06.2008 - |18:29|

Odnośnie naszej Ziemi kilka tysięcy lat temu jak i "użycia" broni jądrowej ją niszczącej można sobie całkiem sporo poczytać tutaj:
evidence of ancient nuclear war ---> http://www.google.co...GL_enUS216US230

Nie, nie, nie - wybacz, ale jak się studiuje historię to takie "dowody" wzbudzają co najwyżej śmiech. Odnośnie SG-1 to jestem w stanie im to wybaczyć - tam przyjęli taką Dankienowską konwencję od samego początku, to taka kosmiczna przygodówka, która ma przede wszystkim cieszyć. Równie dobrze mógłbym wypominać smoki Tolkienowi, bo przecież każdy wie, że smoków nie ma.

Heh, mnie też to rozbawiło :P Jeśli podczas jakichś wykopalisk archeologicznych coś takiego znajdę, to napewno wtedy napiszę:P

Sprzedano faka, a mimo to wszyscy są szczęśliwi-wszelkie teorie się rypsnęły. Czyż to nie piękne?

Tak, właśnie to jest piękne :) Dowodzi to Genialności tego serialu.

Co teraz? Wrócą na Kobol? - Tak naprawdę jest to jedyna planeta która została i nadaje się do zamieszkania.
A co ze "złymi" Cylonami? A ich ojczysta Planeta? Gdzie jest i czy w ogóle istnieje?
Pytania się mnożą, a pół roku czekania......

Użytkownik truskolodz edytował ten post 14.06.2008 - |18:30|

• 0
Dołączona grafika

#45 kani

kani

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 14.06.2008 - |18:29|

po pierwszym obejzeniu nie bylem pewny czy dac 10, ale za drugim razem postanowilem wysatwic maxymalna note dzieki szefowi :> ktory sprawial wrazenie niesmowicie rozbawionego cala ta sytuacja ktora miala miejsce w ostatniom odcinku, tak jakby wiedzial jak to sie wszystko skonczy :P
  • 0

#46 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 14.06.2008 - |18:45|

Roslin mówi "Earth" a mi się skojarzył taki cytat " Earth....what a shit hole " :) skąd ten cytat ;) ??

mi sie przypomniał pilot Farscape - jak Aeryn mówi o Johnie - "he claims that he's from planet called earp"
;)
obejrzałam jeszcze raz ostanią scenę. jest tak niesamowicie abstrakcyjna. wszyscy patrzą na to pobojowisko. nikt nic nie mówi, nikt na siebie nie patrzy.

co do radioaktywności - jej poziom jest wyższy niż normalnie, ale chyba nie jakoś wysoki - w końcu oni wszyscy wylądowali i nawet bez jakiejś specjalnej ochrony.
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#47 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 14.06.2008 - |18:58|

mi sie przypomniał pilot Farscape - jak Aeryn mówi o Johnie - "he claims that he's from planet called earp"

Nie , to klasyk(?) Alien Ressurection, kiedy Jonner dowiaduję się dokąd "Auriga" kieruje się po włączeniu procedury (?) bezpieczeństwa :)

Użytkownik Kiz edytował ten post 14.06.2008 - |18:59|

• 0

#48 owcaboski

owcaboski

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 14.06.2008 - |19:07|

Że nie wspomnę o nuklearnej zimie, która mogła trwać równie dobrze kilka, jak i kilkaset lat,

Nuklearna zima to bajka wymyślona przez KGB w latach 70tych - żadne rzetelne badania nie potwierdziły że takie zjawisko mogłoby wystąpić.
  • 0

ALL WILL BE REVEALED... I hope...

Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"

#49 jareck_i

jareck_i

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 14.06.2008 - |19:13|

Odcinek genialny i ta końcówka .... szok ...
  • 0
Aurox 10.1 QuickSilver
PLD
FreeBSD
Mepis
Ubuntu

#50 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 14.06.2008 - |19:15|

Mówisz o zeznaniach Siergieja Tretjakowa? Nikt jeszcze nie potwierdził, ani do końca nie obalił tej teorii. Tym bardziej, że nie było żadnych konkretnych badań na ten temat. Tylko na obronę "zimy" można dodać takżę "zimę wulkaniczną", po erupcji wulkanów... itd. itp. Więc w tym serialu wszystko jest możliwe....

Tak przeglądam sobie odcinek jeszcze raz, i tak naprawdę to g.... widać, z orbity czy to Ziemia czy nie, trudno rozpoznać kształt kontynentów. Ale mimo wszystko, stawiam, że to jednak Ziemia, chyba że producenci nas zaskoczą..... Mimo wszystko to pytanie coraz bardziej mnie nurtuje....

Użytkownik truskolodz edytował ten post 14.06.2008 - |19:22|

• 0
Dołączona grafika

#51 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.06.2008 - |19:28|

co do radioaktywności - jej poziom jest wyższy niż normalnie, ale chyba nie jakoś wysoki - w końcu oni wszyscy wylądowali i nawet bez jakiejś specjalnej ochrony.

Pamiętaj, że oni zastrzyki od tego mają. ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#52 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 14.06.2008 - |19:38|

Nie , to klasyk(?) Alien Ressurection, kiedy Jonner dowiaduję się dokąd "Auriga" kieruje się po włączeniu procedury (?) bezpieczeństwa :)

nie stwierdziłam, że ten cytat "earth, what a shit hole" to z Farscape, tylko jak Rosylyn powiedziała "Earth", to przez chwilę miałam nadzieję, że powie aerynowskie "earp" ;)
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#53 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 14.06.2008 - |19:56|

Ktoś pisał o krzyżu na dalszym planie - bohaterowie stoją w ruinach kościoła przecież :) ... Samo miasto to ewidentnie sugestia Nowego Jorku.
Ja obstawiam że pierwsza wojna z Cylonami miała miejsce w XXI w. i upłynęło od tego czasu max 200 lat. Ludzkość dokonała wtedy przełomu w AI i wymyśliła FTL, co uratowało im skóry i pozwoliło wyruszyć w kosmos. Reszta nauki niewiele poszła do przodu -> na pewno na Ziemi zginęła większa część populacji, przez to postęp został poważnie ograniczony -> sytuacja technologiczna wygląda w serialu jak wygląda. No bo jakie są możliwości postępu w takiej flocie jak nasza, z losowymi uciekinierami z kolonii? Ilu naukowców przetrwało?

Użytkownik Myszaqu edytował ten post 14.06.2008 - |19:56|

• 0

#54 aszu

aszu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 14.06.2008 - |20:07|

Odcinek wyśmienity, w zasadzie poprzednicy napisali już wszystko. Scenarzyści zafundowali nam wspaniałe preludium do ostatecznego finału.

Co do zakończenia - jest niemal pewne że happy endu nie będzie. Edward Olmos jednoznacznie dał to do zrozumienia na London MCM Expo. Przepowiednia z resztą jest jasna - ludzkość czeka zagłada. Wszystkie poprzednie spełniały się co do joty, nie widzę powodu dla którego ta miałaby stanowić wyjątek od reguły.
  • 0

#55 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 14.06.2008 - |20:09|

Nuklearna zima to bajka wymyślona przez KGB w latach 70tych - żadne rzetelne badania nie potwierdziły że takie zjawisko mogłoby wystąpić.

"Zimy" wulkaniczne są faktem. Piszę zimy w cudzysłowie, gdyż erupcje wulkanów doprowadzały co najwyżej od obniżenia globalnej temperatury o kilka stopni lub anomalii pogodowych typu śnieg w lipcu w Europie. Jednak pojedyncze wybuchy nawet największych wulkanów są niczym pierdnięcie w porównaniu do kataklizmu, jakim byłoby użycie tysięcy, czy dziesiątków tysięcy głowic jądrowych o mocy mierzonej w megatonach. Najpierw nuklearna zima, a potem zapewne zlodowacenie.
  • 0

#56 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 14.06.2008 - |20:15|

Genialny odcinek brak mi po prostu słów aby go opisać.
Koniec odcinka jest absolutnie mistrzowski ten klimat, te reakcje i ludzi i cylonów. Po prostu brak mi słów.

Teraz mnie ciekawi co przyniosą kolejne odcinki bo do tej pory sądziłem że na ziemię dotrą na 2-3 odcinki przed końcem.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#57 cyzyk

cyzyk

Destiny Crew Member

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.06.2008 - |20:30|

10/10
Genialny odcinek, tylko szkoda, że będziemy czekać na następne. Zakończenie będzie zapewne zaskakujące i różne od aktualnych przewidywań :)
  • 0

#58 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.06.2008 - |20:48|

No tak wiemy, że nic nie wiemy.

Fabuła jakby została prześlizgnięta po lodzie. Przy minimalnym tarciu przesunęliśmy się o krok do przodu. Właśnie, nie było tarcia nic nie zazgrzytało nic sie nie zazębiło.
Wielki plan, pozostał wielką tajemnicą (czyli będziemy gonić tego króliczka jeszcze trochę).
Piąty nie został ujawniony.
Nasza wspaniała czwórka bohaterów, przeszła przez wiele, ileż było napięcia, rozwodzenia się nad ich tożsamością. Problemy psychologiczne tych bohaterów stanowiły niemałą część tego sezonu. Wszystko to nagle prysnęło. Ich jedynym celem okazało się bycie w odpowiednim miejscu i stanie. (No cóż, na pewno takie uczucia, że cała maskarada była na nic, chcą wywołać twórcy. Trochę się podroczyć z widzem, do czasu aż coś wymyślą).

Dano nam rozwiązanie, na najmniejszą z wielkich zagadek serialu i to ma wystarczyć na kilka miesięcy. Powiem, że jestem delikatnie zawiedziony. Niemniej obowiązkową dyszkę wystawiłem.
  • 0

#59 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.06.2008 - |20:54|

Ja obstawiam że pierwsza wojna z Cylonami miała miejsce w XXI w. i upłynęło od tego czasu max 200 lat.

Nie ma szans... Po pierwsze po dwustu latach wszyscy pamiętaliby o swoim pochodzeniu i Ziemia nie byłaby mitem - dwieście lat to czasy uchwytnych, znanych przodków. W mojej rodzinie funkcjonują pewne przekazy z tylko trochę bliższego nam okresu. Historia o Ziemi, Kobolu, trzynastym plemieniu itp. dotyczy czasów legendarnych, niemalże heroicznych. Tutaj może być mowa jedynie o tysiącleciach, zresztą tak właśnie oceniano wiek napotkanych pozostałości (ruiny na Kobolu, sonda z grypą itp.).

No bo jakie są możliwości postępu w takiej flocie jak nasza, z losowymi uciekinierami z kolonii? Ilu naukowców przetrwało?

Eee... Czy my się dobrze rozumiemy? Koloniści mieli wielkie metropolie, dobrze prosperujący przemysł, w pełni zorganizowaną państwowość i wybitnych naukowców. Próbujesz mi wcisnąć pomimo tego, że byli żałosną grupką emigrantów, którzy nie mogli się pozbierać po zagładzie mającej miejsce ledwie 200 lat wcześniej? ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#60 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 14.06.2008 - |21:27|

10/10, no bo co :)

problem jest taki, że nie pokazano o ile pamiętam linii kontynentów z kosmosu, wszystko zasnuwały chmury..

Jeżeli przyjmiemy, że planeta z końcówki serii trzeciej to ta sama, wtedy jest to niezaprzeczalnie Ziemia.
Wtedy było oddalenie - Lee/Kara, flota, aż ku planecie, gdzie wyraźnie było widać Amerykę Północną. Skoro tam była to planeta gdzie dotarła Kara, to teraz pewnie jest ta sama. Chyba, że Viper kłamie... Jak to brzmi... :P Viper jest 5 Cylonem! :lol: joke
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych