Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 075 - S04E05 - The Constant

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
308 odpowiedzi w tym temacie

#41 Mattii

Mattii

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29.02.2008 - |17:01|

Bo jeśli dla Widmore'a, to czuć lipę - Widmore taki bogaty, a stać go jedynie na taką łajbę?

dokladnie o tym samym pomyślałem przecież za tym stoi wielka korporacja, spodziewałem sie jakiegoś yachtu a nie kutra na ryby...

Co do odcinka w przeciwieństwie do większości jakoś średnio mi się podobał z losta zaczyna się robić serial SF, a co do podróży scenarzyści się gubią w podróżach w czasie wiele nieścisłości paradoksów nie podobał mi się specjalnie.
  • 0

#42 Aza

Aza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 29.02.2008 - |17:05|

I niech mi ktoś powie, że ten serial nie jest najelpszy na świecie.Czy ktokolwiek w historii kina wpadł na taką fabułę, takie podróże w czasie?

"If somethings go wrong, Desmond Hume will be my constant"

Jeden z najlepszych odcinków jakie oglądałem, już dawno żaden nie trzymał mnie w takim napięciu.
  • 0
And have you found it?-Hurley
No, It found me(The Island)-Locke

Dołączona grafika
1.Lost
2.The L word

#43 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 29.02.2008 - |17:05|

Co do odcinka w przeciwieństwie do większości jakoś średnio mi się podobał z losta zaczyna się robić serial SF, a co do podróży scenarzyści się gubią w podróżach w czasie wiele nieścisłości paradoksów nie podobał mi się specjalnie.

Zaczyna? przeciez to od samego początku jest serial SF. Widziałes kiedys latające inteligentne dymy zabijające pilotów rozbitych samolotow? To bylo juz w pierwszym albo drugim odcinku... no ale pewnie, serial dopiero zaczyna sie robic SF... ;)
  • 0

Dołączona grafika

#44 123abcd

123abcd

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 29.02.2008 - |17:09|

Genialny odcinek, do tego stopnia, że nie będę czytał przez tydzień Waszych 'mądrych' postów żeby mi nie namieszało się w głowie.
  • 0

#45 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 29.02.2008 - |17:11|

Maszynka Daniela wyglądała jak te hiper-suszarki w gabinetach fryzjerskich - i zgadzam się z Jonaszem, wyglądało to śmiesznie, ale miało nam zobrazować co się działo z Desmondem.
Za to nie zgodzę się z Jonaszem w sprawie pytań/odpowiedzi. Odcinki, w których padają pytania są dobre, te w których dostajemy odpowiedzi są świetne - warto czekać na kolejną odpowiedź za kilka odcinków ;) I podziwiam twórców za takie rozplanowanie (nie wiem czy już mają wstępne scenariusze na wszystkie sezony), gdzie kilkanaście odcinków później dostajemy wyjaśnienie rzeczy, które wcześniej traktowaliśmy jako błędy twórców ;)

Użytkownik garus edytował ten post 29.02.2008 - |17:13|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#46 Soul_of_Warrior

Soul_of_Warrior

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.02.2008 - |17:20|

A co do podrozy w czasie...
Trzeba przyjac (tak pewnie zrobili Tworcy Losta) ze jest w czasie jakis punkt X, ktory teraz trwa...
Gdzies bylo powiedziane, ze nie da sie zmienic przyszlosci (bo nie da sie przeniesc w przyszlosc? - bo jej jeszcze nie ma?), wychodzi na to, ze przeszlosc sie da...
Notatka pojawia sie w dzienniku Dana dopiero gdy Des przenosi sie w przeszlosc...
Tylko ciekawe czy w momencie gdy ta notka sie pojawia w dzienniku, pamiec Dana tez sie wzbogaca o watek z Desem ? :P

Tylko, ze z tym gdybaniem o podrozach w czasie to kazdy jeden moze swoja teorie przedstawic :P

Wszystko zalezy od tego co sobie scenarzysci wymyslili...

(nie wiem czy już mają wstępne scenariusze na wszystkie sezony)

nie wiem czy to nie spoiler wiec -
Spoiler

I takie 2 fakty jeszcze na koniec -
Wedlug kalendarza (o ile jest aktualizowany na bierzaco) nie powinno byc roznicy w czasie miedzy wyspa a swiatem. Tylko podroz pomiedzy ma jakies opuznienia....
Lostowicze sa juz na wyspie 93 dni :)

EDIT:
ktos tam pytal ile Des siedzial na wyspie, ze go Pen tyle szukala...
Des siedzial w bunkrze przez 3 lata

Użytkownik Soul_of_Warrior edytował ten post 01.03.2008 - |09:50|

• 0

You're not afraid of the dark, are you?

#47 ironpage

ironpage

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • Miastoz_WLKP. Poznan

Napisano 29.02.2008 - |17:24|

Odcinek cały czas trzyma w napięciu. Dynamika fabuły rewelacyjna! Kolejna gra liczbami - 2-3-4-2 czyli:
- współrzędne niezbędne do doświadczeń naukowych Daniela Faradaya (współczesny Michael Faraday - odkrywca indukcji elektromagnetycznej notabene ongiś Profesor Uniwersytetu w Oxfordzie),
- numer aukcji dziennika oficerskiego okrętu Black Rock, której zawartość była jedynie znana osobom z rodziny sprzedawcy, Tovarda HANSO.

Za dynamikę odcinka daję 10/10 pkt., a może 11/10 ;)
  • 0

#48 Mattii

Mattii

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29.02.2008 - |17:35|

Zaczyna? przeciez to od samego początku jest serial SF. Widziałes kiedys latające inteligentne dymy zabijające pilotów rozbitych samolotow? To bylo juz w pierwszym albo drugim odcinku... no ale pewnie, serial dopiero zaczyna sie robic SF... ;)

dobra faktycznie źle to ująłem ale po prostu jestem sceptycznie nastawiony do podróży w czasie w fabule bo rzadko kiedy scenarzyści są w stanie wyjść obronną ręką z tego do tej pory te SF było związane z wyspą z jakimiś jej właściwościami, no nie powiesz mi że jak zakończą serial faktem że ufo robiło eksperyment to będziesz bronił tego bo to serial SF... troche przeginam ale po prostu jak to napisałem wcześniej jestem sceptycznie nastawiony do podróży w czasie.
  • 0

#49 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.02.2008 - |17:36|

Odcinek rewelacyjny! Najlepszy w tym sezonie i jeden z najlepszych w całym serialu! 9,5/10

Flashdesy świetne, miło że zahaczyli o przeszłość Desmonda w wojsku. Mam nadzieję że w następnym flashbacku Desmonda zostanie wyjaśnione, co w tym wojsku zrobił że trafił do paki (vide fb w finale drugiego sezonu). Daniel jest najfajniejszą postacią, w przeszłości przypomina typowego metala. ;) W końcu skontakował się z Penny, wiadomo też, że ona też go szuka(ła). Do tego dostaliśmy sporo ciekawych rzeczy, m.in. Czarnej Skały. Scena rozmowy Desa z Penny zaliczam do jednej z najbardziej wzruszających w serialu. Szkoda że tak szybko zleciało te 40 minut.

Byłaby dycha, gdyby frachtowiec okazał się frachtowcem z dużą ilością załogi. A to jakiś stateczek tylko. I te notatki Daniela, które się pojawiły - tu popieram Jonasza, że twórcy się zakręcili. Mimo wszystko - rewelacja! :)
  • 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#50 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 29.02.2008 - |17:51|

czyli wiemy, że tajemnicze liczby 23 i 42 to są współprzędne Faradaya związane są z podróżą czasową (anomalią czasu) ? czy dobrze mówię?
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#51 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.02.2008 - |18:00|

@ Jonasz

Teraz na to wpadłem: może zasada pani Hawkings została zachowana? Możliwe że te notatki zostały napisane na wyspie, albo jeszcze na statku. W końcu wiedzieli czego się spodziewać i kogo szukać. Naomi szukała Desmonda, który miał wciskać guzik w Swanie. Daniel jako fizyk miał pewnie zająć się Swanem (Naomi miała służyć jako ochroniarz), i pewnie spodziewał się zawirowań w czasie. Nie wiemy na 100% że to notatki się nagle pojawiły, po wizycie Desa u Faraday'a w przeszłości.

I z innej beczki. Pamiętacie kolesia z psychiatryka z którym siedział Hurley? Wydaje mi się że Lenny trafił tam też z powodów skutków ubocznych. Tylko że w jego przypadku pewnie nie chodziło o podróże umysłu w czasie. Ewentualnie znalazł swoją stałą (czyżby Libby? ;) ).

Użytkownik sZakOOu edytował ten post 29.02.2008 - |18:01|

• 0

#52 Soul_of_Warrior

Soul_of_Warrior

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.02.2008 - |18:41|

I z innej beczki. Pamiętacie kolesia z psychiatryka z którym siedział Hurley? Wydaje mi się że Lenny trafił tam też z powodów skutków ubocznych. Tylko że w jego przypadku pewnie nie chodziło o podróże umysłu w czasie. Ewentualnie znalazł swoją stałą (czyżby Libby? ).

Chodzi Ci o Leonarda ? Tego co ciagle te liczby powtarzal ?
On razem z tym drugim znali te liczby z nasluchu na pacyfiku, z wyspa raczej doczynien nie mieli.... Ten schiz wywolaly u niego te "feralne" liczby....

Jak sie myle to mnie poprawcie...
  • 0

You're not afraid of the dark, are you?

#53 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 29.02.2008 - |18:43|

11/10

Aktualnie szczena opadła. Nie jestem w stanie nic powiedzieć ponadto, że miałem przez moment małe obawy co do życia Szkota.
  • 0
...and Justice for All!

#54 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 29.02.2008 - |18:47|

Odcinek rewelacyjny! Najlepszy w tym sezonie i jeden z najlepszych w całym serialu! 9,5/10

Flashdesy świetne, miło że zahaczyli o przeszłość Desmonda w wojsku. Mam nadzieję że w następnym flashbacku Desmonda zostanie wyjaśnione, co w tym wojsku zrobił że trafił do paki (vide fb w finale drugiego sezonu).

Mysle, ze zostalo to wlasnie pokazane. Udal sie na lewizne do Oxfordu itd. Opuszczenie jednostki.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#55 Grzechu

Grzechu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoPyskowice

Napisano 29.02.2008 - |18:52|

A nie wydaje sie wam troche dziwne, ze Des zaczal sie tak krecic, szamotac i chcial sie wydostac za wszelka cene z helikoptera po tym dziwnym "zdarzeniu"? Imo powinien siedziec cicho, tylko by sie zapytal, kim jestescie itd.

Ciekawi mnie tez, jakim cudem Desmondowi pozwolili tak latwo opuscic wojsko :|

Użytkownik Grzechu edytował ten post 29.02.2008 - |18:55|

• 0
Legends may sleep, but they never die.

It's better to die upon your feet, than to live upon your knees.

#56 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.02.2008 - |18:55|

Mysle, ze zostalo to wlasnie pokazane. Udal sie na lewizne do Oxfordu itd. Opuszczenie jednostki.

Jak dzwonił do Penny, to mówił że ma dwudniową przepustkę i pytał się czy może wpaść. Za coś innego go wpakowano do więzienia...

Użytkownik sZakOOu edytował ten post 29.02.2008 - |18:56|

• 0

#57 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 29.02.2008 - |18:55|

A nie wydaje sie wam troche dziwne, ze Des zaczal sie tak krecic, szamotac i chcial sie wydostac za wszelka cene z helikoptera po tym dziwnym "zdarzeniu"? Imo powinien siedziec cicho, tylko by sie zapytal, kim jestescie itd.

Jemu sie to snilo. To znaczy jego osobowaosc, ktora akurat kontrolowala ciala w 2004 w 1994 spala. Byl wiec to dla niej sen, a we snie czlowiek robi rozne dziwne rzeczy.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#58 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 29.02.2008 - |19:04|

Co sadzicie o chorobie o której mówiła Danielle? Mówiła ze inni wariowali. Moim zdaniem ta cala "choroba" i to co przeżywał Desmond i Minkowsky to to samo
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#59 Malutka

Malutka

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 29.02.2008 - |19:14|

Co sadzicie o chorobie o której mówiła Danielle? Mówiła ze inni wariowali. Moim zdaniem ta cala "choroba" i to co przeżywał Desmond i Minkowsky to to samo

no tak, ale oni po pierwsze jedynie przybyli NA wyspe, a nie wydostali sie z niej, po drugie nie byli namagnetyzowani, a wychodzi na to, ze jest to dosc istotny czynnik... wiec choroba wciaz raczej pozostaje tajemnica, choc tez pewnie powiazana z dziwnymi oddzialywaniami wyspy
  • 0

#60 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 29.02.2008 - |19:24|

no tak, ale oni po pierwsze jedynie przybyli NA wyspe, a nie wydostali sie z niej, po drugie nie byli namagnetyzowani, a wychodzi na to, ze jest to dosc istotny czynnik... wiec choroba wciaz raczej pozostaje tajemnica, choc tez pewnie powiazana z dziwnymi oddzialywaniami wyspy

Być może chodzi o to JAK dostali się na wyspę/z wyspy. Nie natykając się na dajmy na to "barierę" żadnych "efektów ubocznych" być nie powinno. Trochę moją małą teorię zaburza fakt, że Sayid i Frank lecący z Desmondem nic nie odczuli. Ale może oni "balansowali na granicy" :P
  • 0
...and Justice for All!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych