Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stosunek do Anime

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#41 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.09.2006 - |21:12|

Polecam też Appleseed
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#42 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów
  • Miastoz pokładu Slave - I

Napisano 08.09.2006 - |08:42|

Polecam też Appleseed

Osobiście uważam że Applesed w wersji kinowej nie ma startu do " papierowej " wersji , szkoda czasu.... za to manga jest ....... mniam :) polecam !

No wlasnie ! Zapomniałbym o "Cowboy Bebop " , genialny klimat i świetna kreska . Mało obecnie powstaje takich ambitnych serii . Jeśli przypasi ci Cowboy to spróbuj postarać się o wersję kinową serialu - jeszcze lepsza sprawa :D
  • 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

= Teoria Prawdy Telewizyjnej =

#43 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 08.09.2006 - |20:14|

Z opinią o Applesed się zgodzę fajny pomysł zawalony przez technologiczne próby.

Chociaż można obejrzeć, choćby dla samej fabuły.

Oavka Beebopa (mam) jest naprawde niezła i świetnie się wkomponowuje w całą serie.

Z ciekawcy rzeczy do obejrzenia do polecenia jest jeszcze Full Metal Panic obie części oraz komediowe nawiązanie do FMP Fumofuu.
  • 0

#44 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 08.09.2006 - |20:23|

Z opinią o Applesed się zgodzę fajny pomysł zawalony przez technologiczne próby.

Chociaż można obejrzeć, choćby dla samej fabuły.

Oavka Beebopa (mam) jest naprawde niezła i świetnie się wkomponowuje w całą serie.

Z ciekawcy rzeczy do obejrzenia do polecenia jest jeszcze Full Metal Panic obie części oraz komediowe nawiązanie do FMP Fumofuu.

Ty masz na myśli nowego " Appleseda " . Ja mówię o tym starym poczciwym anime , bez żadnych komputerowych szmelców . Chociaż czasem trzeba przyznać ze kompy pomagają , np: GITS II , świetny klimat i nastrój + animacja komputerowa .......ahhhh ;) Albo " Memories " , tego samego reżysera ......
  • 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

#45 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 12.09.2006 - |09:51|

Tez bardziej lubilem anime gdy robili je w old schoolowym stylu, jak np. Akira. Wszystkie te cyfrowe bonus zabijaja powoli ten gatunek, bo juz naprzyklad "nowego" Macrosa to niedawalem rady ogladac - same komputery zero "zywego" papieru, eh ale trudno takie czasy...
  • 0

Greed is eternal.

#46 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 12.09.2006 - |13:25|

Tez bardziej lubilem anime gdy robili je w old schoolowym stylu, jak np. Akira. Wszystkie te cyfrowe bonus zabijaja powoli ten gatunek, bo juz naprzyklad "nowego" Macrosa to niedawalem rady ogladac - same komputery zero "zywego" papieru, eh ale trudno takie czasy...

Masz na myśli " Macross Plus " , czy coś nowego o czym nie wiem ? Bo " Plus " był genialny pod każdym względem .
  • 0

#47 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 12.09.2006 - |16:39|

Nie pamietam pelnego tytulu, ale ten o ktory mi chodzi jest przez ludzi ktorzy go ogladali bardzo chwalony, wiec to moze PLUS, heh a ja go nie obejrzalem bo mi sie nie spodobalo ze za duzo komputerowych bajerow w nim, eh zycie... ale nadrobie skoro taki dobry :D
  • 0

Greed is eternal.

#48 Zoisyte

Zoisyte

Wielki Organizator

• VIP
  • 295 postów
  • MiastoJabłonna

Napisano 18.09.2006 - |11:58|

Choć to nie jest typowe anime to mam pytanko
http://www.anime-gat...=...Anime&id=33

Co powiecie o tym, może już ktoś widział??
ZAmierzam ściągnąć

Jakby co to tu jest trailer - http://www.anime-gat...=...tit&lid=140

Wbija w fotel, wygląda jak Tekken 5 + FF + Sci-Fi :)
  • 0

Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.

#49 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 19.09.2006 - |10:02|

Anime czy mange traktuje obojetnie. W żaden sposob mnie to nie zainteresowało chociaz na "Kapitana Cubase" i "Dragon Balla" lubialem patrzec. Te seriale to chyba raczej "lajtowcy" wśrod anime :) Z przyjemnościa oglądało mi się filmy Hayao Miyazakiego: "Spirited Away: W Krainie Bogów", "Księżniczka Mononoke" i ostatnio "Ruchomy zamek Hauru".
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#50 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 22.05.2007 - |16:26|

Z filmów to najcudowniejszy jest moim zdaniem "Spirited Away". Nie zapomnę nigdy wizji pustego pociągu sunącego po tafli wody. Piękną kreskę ma też Neko no Ongaeshi (ale fabuła raczej dla dzieci). Najlepszy serial dla mnie to bez wątpienia Haibane Renmei (kafkowskie klimaty jak z "Zamku" i dość ponura wizja "upadłych aniołów", choć podana w pięknej oprawie fantasy). Inny to poruszający, wyciskający łzy "Saikano". Trudna miłość, śmierć i poświęcenie w czasach okrutnej wojny, przerażające memento dla całego świata od narodu, który jako jedyny poznał oślepiający blask atomowego błysku. No i nieśmiertelny Cowboy Bebop - warto go obejrzeć dla samej muzyki i kreski (po głowie ciągle chodzi mi ostatnia walka Bebopa i Viciousa).
Jeśli zaś chcecie się zdrowo uśmiać, polecam Green Green (zabarwione podtekstami damsko-męskimi ecchi) oraz Digi Charat (totalnie odjechany film praktycznie bez fabuły, ale tarzałem się ze śmiechu przy każdym odcinku).

Oczywiście uwielbiam mnóstwo innych filmów i seriali, ale chyba nie chodzi o samą wyliczankę. Powyższe tytuły to te, które najbardziej mnie rozbawiły/poruszyły czy zafascynowały. Anime jest ponadczasowe!
  • 0

#51 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.02.2008 - |20:51|

po pierwsze: jesli juz gdzies jest temat o anime, przepraszam, prosze scalic albo przesunac, itp.
po drugie: jeszcze dwa tygodnie temu do glowy by mi nie przyszlo nawet zagladac do takiego tematu :blink:
i co sie stalo?

otoz,
znajomy zareklamowal mi "Death note" Dalam sie namowic i ......... wpadlam po uszy !

od wczoraj emituje ten serial AXN PL, w sobote o 23.30 podano 2 pierwsze odcinki, Z LEKTOREM !!! ( a nie tylko z napisami, co swiadczy o uznaniu..)

Moi drodzy. Na forum Oriona zagladam od ponad 2 lat ze wzgledu na seriale, ale jestem fanka szeroko pojetego science-fiction, zarowno powiesci, opowiadan, jak i seriali i filmow. Co do anime i ogolnie japonskich produkcji mialam raczej stosunek poblazliwo-kpiacy; kojarzyly mi sie z Generalem Daimosem, Czarodziejka z ksiezyca i Pokemonami, wiec - dziecinady. Tak bylo, dopoki nie obejrzalam

"Death note".

Shinigami to japonskie bostwa/demony smierci. Posiadaja oni specyficzne zeszyty; kazdy czlowiek, ktorego imie zostanie zapisane w takim zeszycie, umrze. Pewien Shinigami o imieniu Ryuk nudzi sie i "upuszcza" swoj death note na Ziemie, by zobaczyc, co sie bedzie dalej dzialo. Los chce, ze zeszyt znajduje Raito (Light w wersji ang.) Yagami - niezwykle inteligentny, zdolny chlopak, syn policjanta, zniesmaczony wspolczesnym swiatem. Raito odkrywa, ze dzieki temu zeszytowi moze oczyscic swiat z kryminalistow, uczynic go lepszym...
Ale zabijanie, nawet zbrodniarzy, jest przestepstwem; policja szybko odkrywa, ze ktos, w jakis dziwny sposob, likwiduje przestepcow, i zaczyna sie dochodzenie, w ktorym udzial bierze tajemniczy, ale bardzo skuteczny detektyw....

Doskonaly scenariusz; swietna fabula, trzymajacy w napieciu kryminal, pojedynek moralny, fantastyka...
coz, jest to serial animowany, ale zawsze - serial ! :D
25 odcinkow po prostu wymiata z kapci. Potem troche gorzej, ale nadal bardzo dobrze :)

Istnieje tez film Death Note - 2 czesci (druga naprawde duzo lepsza od pierwszej), w sumie niby to samo, ale inaczej :)
podobno w planach jest czesc 3-cia, "L" nawiazujaca do postaci detektywa z anime, ale opowiadajaca juz o innych zdarzeniach.

no i zaliczylam tez "Darken than black", inne anime typowo SF, teraz ogladam "Cowboy bebop" - tytul durny, ale calkiem fajna space-opera...

Jesli sa tu inni uzytkownicy, ogladajacy filmy animowane (nie mowie o bezkrytycznych fanach mangi i anime, ale o ludziach z wyrobionym gustem :) ) , zapraszam do dyskuji. Bo zastanawiam sie, co jeszcze WARTO zobaczyc....

a DEATH NOTE - OBOWIAZKOWO !!!!

Użytkownik elam edytował ten post 10.02.2008 - |20:55|

• 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#52 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 10.02.2008 - |21:25|

Obowiązkowo to tzreba zobaczyć takie tytuły jak Ghost in the Shell, Akira i Cowboy Bebop wlasnie ;)
  • 0
You are what you believe yourself to be

#53 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.02.2008 - |21:37|

a ta Akira, to co takiego?
  • 0

#54 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 10.02.2008 - |21:40|

dawno temu lecial cowboy bebop lecial na hyperze i naprawde byl swietny akira tak samo nie mam nic przeciwko anime :)
zawsze mozna obejzec.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#55 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.02.2008 - |21:43|

no ale O CZYM jest ta Akira moze ktos mi powie , :) Nie lubie "bajeczek" z gadajacymi zwierzatkami i dziewczynkami w minispodniczkach...

ale ludzie, ludzie, LUDZIE

Death note to jest to :D :D :D
  • 0

#56 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 10.02.2008 - |21:48|

nie nie nie tu nie ma pokemonow :)

akira

Akcja Akiry rozgrywa się w przyszłości. Na gruzach Tokio istnieje nowa metropolia – NeoTokio. 38 lat wcześniej Tokio zniszczone zostało w ogromnej eksplozji, która zapoczątkowała III wojnę światową. W 2019 miasto ogarnięte jest chaosem. Na ulicach szaleją młodociane gangi motocyklistów. Trwają starcia między policją, a antyrządowymi powstańcami. Fanatycy religijni głoszą rychłe nadejście mesjasza – legendarnego Akiry.

Główni bohaterowie to Kaneda i Tetsuo Shima, członkowie gangu motocyklowego Capsule. Kaneda jest założycielem oraz przywódcą Capsule i traktuje Tetsuo z lekceważeniem. W czasie walki z gangiem Klaunów, Tetsuo ulega wypadkowi. Rozpędzonym motocyklem wpada w dziwnego chłopca o twarzy starca, który wychodzi cało z wypadku. Na miejscu pojawia się wojsko, które znajduje zbiegłego chłopca i zabiera go razem z rannym Tetsuo, który trafia do laboratorium, gdzie poddawany jest dziwnym eksperymentom. Ich celem jest obudzenie tkwiącej w nim psychicznej mocy.

Tetsuo szybko wzrasta w siłę i wymyka się spod kontroli wojska i naukowców. Zawsze najsłabszy wśród równieśników, wyśmiewany i poniżany, teraz sam dyktuje warunki. Dowiaduje się też o istnieniu przepotężnego Akiry - który doprowadził do zagłady miasta przed trzydziestu laty. Tetsuo postanawia go odnaleźć. Z czasem przepełniająca go moc staje się tak potężna, że sam nie jest w stanie jej opanować.

cowboy bebop

Akcja serialu rozgrywa się w latach 70. XXI wieku. Rozwój techniki umożliwił wybudowanie w 2021 roku wrót międzygwiezdnych ułatwiających podróżowanie po Układzie Słonecznym. Zignorowana przez twórców niestabilność oprogramowania wrót spowodowała katastrofę bramy nadprzestrzennej w pobliżu Ziemi. W jej wyniku uszkodzony został Księżyc, którego odłamki spadając na Ziemie zabiły 4,7 miliarda ludzi. Ci, którzy przeżyli chroniąc się przed deszczami meteorytów zamieszkali pod powierzchnią ziemi lub wyemigrowali na inne planety Układu Słonecznego oraz naturalne i sztuczne satelity. Ludzie zasiedlili Wenus, kratery Marsa, największy księżyc Saturna Tytan, galileuszowe księżyce Jowisza, stacje kosmiczne, niektóre nadające się do zamieszkania asteroidy oraz Pluton na którym znajdują się kolonie karne. W 2071 roku cały Układ Słoneczny zamieszkuje ok. 1,5 miliarda ludzi.

tak w skrocie
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#57 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.02.2008 - |21:54|

Dzieki :)
cowboya bebop wlasnie ogladam, to wiem, ale "Akira" budzilo we mnie watpliwosci... (brzmi jak imie malej dziewczynki :D )
jak gdzies to dopadne, to sobie obejrze. Na razie - death note po raz drugi i z utesknieniem czekam juz na 3ci film....
  • 0

#58 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.02.2008 - |23:38|

Akire jak i kilka innych dosyć dobrych pozycji można sobie kupić po 19,99 w Kinie domowym - co prawda to dosyć stary numer , ale nadal można go bez problemu znaleźć w empikach .
A poza wymienionymi tu przez kolegów seriami , polecił bym ci Neon Genesis Evangelion .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#59 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 11.02.2008 - |12:07|

Nawiązując do tematu wątku. Stosunek do Anime? A jakże, zwłaszcza do tych wielkookich dziewic :D :P .

Ale na serio. Wcześniej jakoś niespecjalnie interesowałem się anime, jednak jesienią obejrzałem Full Metal Alchemist. Nawet nie wiem dlaczego, jakoś tak mnie coś tknęło żeby to zobaczyć. Muszę powiedzieć że naprawdę przyjemnie oglądało się ten serial.

Teraz AXN Sci Fi rozpoczął emisję Blood+ i Death Note. Zwłaszcza ten drugi (po pierwszych dwóch epizodach) bardzo przypadł mi do gustu. Zapowiada się niezwykle ciekawie. Jedyny i poważny minus to lektor, no ale cóż jakoś się to przeżyje.

Nie jestem jakimś fanem anime ale czasem coś obejrzę.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#60 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 11.02.2008 - |21:13|

NGE polecam, klasyk - kiedys moje ulubione anime ;)
poza tym warto sie zapoznać z orginalnym Blood OVA, Vampire Hunter d Bloodlust (tez w klimatach wampirów ;))
z cyberpunku to jeszcze Armitage był niezły OIDP; poza tym to w sumie nie wiem jaki gatunek ale też dziejące się w przyszłości tehXnolyze
do Death Note nic podobnego wczesniej nie bylo, wiec ciezko cos polecic komus komu sie DN podobał
ale jesli ci sie spodoba Bebop to polecam pozostale anime stworzone oprzez tych samych ludzi - Samurai Champloo, Ergo Proxy i Wolf's Rain
  • 0
You are what you believe yourself to be

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych