Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 09 - S01E09 - Home

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (108 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (7 głosów [7.37%])

Procent z głosów: 7.37%

2. 9.5 (3 głosów [3.16%])

Procent z głosów: 3.16%

3. 9 (14 głosów [14.74%])

Procent z głosów: 14.74%

4. 8.5 (8 głosów [8.42%])

Procent z głosów: 8.42%

5. 8 (17 głosów [17.89%])

Procent z głosów: 17.89%

6. 7.5 (12 głosów [12.63%])

Procent z głosów: 12.63%

7. 7 (13 głosów [13.68%])

Procent z głosów: 13.68%

8. 6.5 (6 głosów [6.32%])

Procent z głosów: 6.32%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (7 głosów [7.37%])

Procent z głosów: 7.37%

12. 4.5 (2 głosów [2.11%])

Procent z głosów: 2.11%

13. 4 (2 głosów [2.11%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [1.05%])

Procent z głosów: 1.05%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [2.11%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.05%])

Procent z głosów: 1.05%

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 fiskomp

fiskomp

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 17.09.2004 - |10:10|

Spoko, zaraz po HDTV wysłałem do Sokara wersję dsrip- lol (troche po północy to było), już jest na stronie.

Tłumaczenie skończyłem we wtorek wieczorem ale potem przesłałem dalej i gdzieś utknęło, już nie moja wina :)

Biję pokłony i zwracam honor, kajam się, bo nie sprawdziłem z rana, czy się coś nie zmieniło w tej materii :clap:

pozdrawiam,
  • 0

#42 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 17.09.2004 - |10:28|

Ja nudziłam się przy tym odcinku okrutnie i dałam ocenę 4,5. Dlaczego? Same odgrzewane (i to w niezbyt odkrywczy sposób niestety) pomysły, brak oryginalności, zmarnowana szansa na rozwój postaci... W takich 'przegadanych' odcinkach można przecież wiele opowiedzieć o bohaterach, ich motywacjach, uczuciach, rozwinąć ich, uwiarygodnić psychologicznie... I tego mi zabrakło - poza dr Weir i trochę Teylą wszyscy bohaterowie odcinka po prostu w nim byli. I nic ponadto. Niewielki plus należy się jeszcze za czołówkę - ładnie wyglądały te zamglone wrota i za wykorzystanie pomysłu na rasę 'bezcielesną'.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#43 Tel'mac Zeb

Tel'mac Zeb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • Miastoóć ;)

Napisano 17.09.2004 - |11:55|

A może SG-1 polecieli właśnie tym przerobionym Prometeuszem?

to byla projekcja z ich wspomnien i doswiadczen, wiec dowodca bazy powinien byc Jack, jak rowniez powinna byc reszta SG1. A nie bylo o nich nawet wzmianki (sami bohaterowie tez nie spytali co z SG1).
  • 0

#44 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.09.2004 - |13:01|

a powinni spytac. przynajmniej McKay ktory opowiedzialby Carter wszystko czego sie dowiedzial. ten odcinek to bylo mocne przegiecie o czym swiadcza jego oceny!! :)
  • 0

#45 cLoNe_xx

cLoNe_xx

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 17.09.2004 - |16:54|

to byla projekcja z ich wspomnien i doswiadczen, wiec dowodca bazy powinien byc Jack, jak rowniez powinna byc reszta SG1.

Po oglądnięciu nie zauważyłem aby ktoś mówił, że Hammond jest dowódcą SGC. Hamond jak wiemy awansował i teraz siedzi na wyżsyzm szczeblu i nadzoruje SGC i Atlantis więc mógł przyjechać do bazy kiedy atlantis wracało ale O'Neill jako dowódca też powinien tam stać. Tylko, że taka teoria też nie może być prawdziwa bo hamond musiał by sie nazywać Clark Kent aby tak szybko dotrzeć do bazy aby zdążyć ich przywitać w końcu nie spodziewali się, że przybedą.
Pozdrawiam cLoNe_xx
  • 0

#46 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 17.09.2004 - |17:47|

Odcinek otrzymuje odemnie note 8.5 :)
Napewno lepszy od odcinka Stargate
Odrazu zauważyłem ze cos nie gra na tej Ziemi bo nie było Jacka jako generała tylko Hammond :>
Plusy:
-Ładny strój Teyli :hyhy:
-Ładne mieszkanie Johna
-Koszulka Mckaya
-W ogóle Mckay

Jeszcze mamjedno spostrzerzenie to mieszkanie Johna to nie jego on sobie je wymyślił ..powiedziane to zastało na koncu(przynajmniej tak mi sie wydaje :) )

Ogólnie odcinek udany!!

Ps. To ja jestem fujara jak zobaczyłem tylko ze sa do sfm(napisy) to wywalilem Lola i zassałem sfm :hyhy: dopiero teraz zassalem jeszcze raz napisy i widze ze jednak były do lola

Pozdrawiam

Użytkownik Michał edytował ten post 17.09.2004 - |18:00|

• 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#47 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 17.09.2004 - |19:11|

W porównaniu do poprzednich nieźle.

+Hammond
+motyw z McKayem jak wraca i włącza automatyczną sekretarkę (0 nowych wiadomości)
+domówa u Shepparda
+wrócili na Ziemię (teoretycznie)
+Teyla żłopiąca piwsko

-podobny odcinek był w sg1.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 17.09.2004 - |19:11|

• 0
VeeDee

#48 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 17.09.2004 - |21:09|

Jak dla mnie był to drugi w kolejnośći najgorszy odcinek (po Hide and seek) Atlantisa. Na początku było nawet ciekawie (możliwość powrotu na ziemię) ale potem coraz gorzej. A już końcówka koszmarnie naiwna i przewidywalna (wiem, że nie mogli zabić głównych bohaterów, ale niesmak pozostał). Lubię ten serial i ostatnio nawet bardziej mi się podoba niż SG1, dlatego daję 7,5 co jak na Atlantis jest dla mnie poniżej średniej.
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#49 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.09.2004 - |22:09|

Jak dla mnie był to drugi w kolejnośći najgorszy odcinek (po Hide and seek) Atlantisa.

Tomciak - nie zgodze sie!!! odcinek byl w porzadku tylko jego jedynym i powaznym minusem sa straszne niedociagniecia jesli chodzi o SGC. "Hide and seek" bylo najgorszym wedlug mnie odcinkiem gdyby nie liczyc tego co Sheppard wyprawial z McKayem testujacym tu urzadzenie na sobie :) . nie powinnismy oczekiwac ze kazdy odcinek bedzie super i bez bledow. na tym wlasnie to chyba polega ( mowie chyba bo sie nie znam), aby robic odcinki, patrzec co nie wyszlo i nie popelniac wiecej tych samych bledow tylko tworzyc coraz lepsze odcinki
  • 0

#50 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 17.09.2004 - |23:07|

na tym wlasnie to chyba polega ( mowie chyba bo sie nie znam), aby robic odcinki, patrzec co nie wyszlo i nie popelniac wiecej tych samych bledow tylko tworzyc coraz lepsze odcinki

Tylko można się uczyć na cudzych błędach, nie trzeba od razu na swoich :> - takie odcinki już były, nie tylko w SG1, więc nie należy robić kolejny raz tego samego i to źle. Może i faktycznie nie należy oczekiwać, że każdy epizod będzie genialny, ale jakiś poziom powinny trzymać wszystkie. A 'Home', jak dla mnie, plasuje się sporo poniżej średniej.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#51 Indoctrine

Indoctrine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 17.09.2004 - |23:28|

Niezbyt, niezbyt... Nic odkrywczego nie było niestety...
Ot, kolejna wirtualna rzeczywistość :D

Ale ma też swoje plusy. Dowiedzieliśmy się jednak trochę o bohaterach. Zobaczyliśmy Teylę w czymś innym niż mundur :P

Szkoda tylko, że końcówka była taka trochę patetyczna...

Teraz tylko nasuwają mi się takie pytania:

Czy Wraiths potrafią przystosować dowolne wrota do podróży międzygalaktycznej? (bo jak rozumiem, ich statki nie potrafią tak daleko latać, bo dawno by do Drogi Mlecznej doleciały).

Czy Wraiths potrafią konstruować ZPM lub odpowiadające im mocą inne źródła energii?

Jeśli tak, to może być gorąco :D
  • 0

#52 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 18.09.2004 - |06:26|

Dopiero wczoraj odrobiłem zaległości bo dałem słowo dziecku że obejrzymy razem (napisy).
Odcinek dostał ode mnie 7,5 czyli dobry przeciętniak jak na Atlantis.
Wreszcie sobie troszkę pooglądałem Teylę :D
Po przeczytaniu całego wątku widzę , że nie mam nic odkrywczego do dodania, a zatem ograniczam się do mojej oceny.
Pozdrawiam
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#53 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 18.09.2004 - |08:16|

Tomciak - nie zgodze sie!!! odcinek byl w porzadku tylko jego jedynym i powaznym minusem sa straszne niedociagniecia jesli chodzi o SGC.

Spoko. Napisałem, przecież "jak dla mnie". O gustach się nie dyskutuje, to co jednemu sie podoba innemu nie i odwrotnie. Mnie zraziła do tego odcinka głównie końcówka, ale cały czas dało się zauważyć, że coś jest nie w porządku. Linia fabularna dość wtórna, wykonanie średniawe. Owszem były w nim fajne motywy, jak w każdym odcinku Atlantisa, ale po prostu mi się nie spodobał. (Co do fajnych motywó - nie wiem, czy ktoś już o tym wspominał - bardzo podobał mi się trik z zamianą ubrań, kiedy raz mówił bohater, a raz jego podróbka :hyhy: ).
A samą wzgledność ocen podkreśla też sposób punktacji - ja za drugi wg mnie najgorszy odcinek dałem 7,5, a pamiętam opinie w stylu (przy którymś z poprzednich SGA) "odcinek dobry - ocena 5,5".

Tylko można się uczyć na cudzych błędach, nie trzeba od razu na swoich  - takie odcinki już były, nie tylko w SG1, więc nie należy robić kolejny raz tego samego i to źle. Może i faktycznie nie należy oczekiwać, że każdy epizod będzie genialny, ale jakiś poziom powinny trzymać wszystkie. A 'Home', jak dla mnie, plasuje się sporo poniżej średniej.

Zgadzam się w całej rozciągłości. Nie ma co porównywać tego odcinka do pilota, czy choćby "Underground".

Ale ma też swoje plusy. Dowiedzieliśmy się jednak trochę o bohaterach. Zobaczyliśmy Teylę w czymś innym niż mundur

True, true, true :D Zwłaszcza jeśli chodzi o to drugie...

Odcinek dostał ode mnie 7,5 czyli dobry przeciętniak jak na Atlantis.

No właśnie, coś pisałem o względności oceniania - z tym jak z gustami. Każdy swoje.
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#54 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 18.09.2004 - |16:51|

No cóż, w końcu miałem okazje zobaczyć 1x09. Odcinek oceniam na 2, strasznie kiczowaty, tak samo jak SG-1 8x09. Doktor Weir powinna wylecieć z serialu, nie pasuje tu taj. W ogóle do mnie nie przemawia. Nie widzę miejsca dlaniej w SGA. (Co innego stara doktor :] ). Co do nie zgodności z SGC, to wszystko gra. Mogli im powiedzieć że Jack został odwołany. Ale zastanawia mnie dialog.

“Chodzi mi o to, że ty jesteś osobą, która ma najlepsze kwalifikacje,
aby opowiedzieć Hammondowi|o zagrożeniu ze strony Wraith.”

Jeżeli tak, to jest to bug na całego. A boli mnie to że nie rozwijają postaci Forda, super gra swoją rolę. I ma ogromy potencjał w przeciwieństwie do Weir
  • 0

#55 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 19.09.2004 - |11:17|

A mnie się tego typu odcinki podobają, tyle tylko, że:

hmmmmmmmm a ja miałem po obejrzeniu tego odcinka skojarzenia z jednym z odcinków Farscape, podobny motyw: powrót do domu

Dokładna zżynka z Farscape. Tam ten gość (nie pamiętam imienia) odkryl, że coś jest nie tak jak poszedł do damskiej toalety i sie okazało, że nigdy wcześniej nie był w takiej toalecie i symulacja nie wygeneroawła obrazu :)))
I w ogóle już jak powiedzieli, że Prometeusz w miesiąc jest w stanie dolecieć do Atlantis, to poczułem, że coś tu śmiedzi.
  • 0

#56 Tel'mac Zeb

Tel'mac Zeb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • Miastoóć ;)

Napisano 19.09.2004 - |12:45|

I w ogóle już jak powiedzieli, że Prometeusz w miesiąc jest w stanie dolecieć do Atlantis, to poczułem, że coś tu śmiedzi.

No wlasnie. Gdyby tak było, to Carter na bank by przyleciala do g. Pegaza by zobaczyc miasto pradawnych.
  • 0

#57 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.09.2004 - |22:09|

Ocena :

5- na start
+0,5 - za humor
+0,5 - pomysł

-0,5 - za Buraki
-0,5 - za to że jednak to już kiedyś było .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#58 Gecco

Gecco

Redaktor

• Użytkownik
  • 54 postów
  • MiastoWarszawa>>Łomianki

Napisano 20.09.2004 - |09:29|

ogolnie nudno, malo ciekawie i tak sobie:/
  • 0
Dołączona grafika

#59 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 26.09.2004 - |20:21|

...mam nadzieję że ten odcinek w pierwszym sezonie to tak nichcący.... B) 4,5
  • 0

#60 Adick

Adick

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • MiastoBytom

Napisano 01.10.2004 - |13:39|

Do twarzy Sheppardowi w dresie:d .Odcinek bardzo typowy dla przygód Stargate.

Użytkownik Adick edytował ten post 01.10.2004 - |13:40|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych