Odcinek 020 - S01E19 - There But For the Grace...
Napisano 17.01.2008 - |23:56|
Winchell Chung
Napisano 18.01.2008 - |08:03|
Troche sie czepilem slow u Carter, wiec tu raczej poleglem. Chodzilo mi po prostu o cos takiego:
Obecna teoria tych multiwszechswiatow ( http://en.wikipedia....verse_(science) ) z powodu oparcia na membranach czerpie z podstaw teori strun i M-Teori, ktora unifikowala teorie kwantowa z reszta. Wiec teoria kwatnowa jest czescia szerszej teorii. I z tej szerszej teorii ponownie przez czesc teorii kwantownej w niej zawartej mozna bylo wykluc ponownie te bzdury.
wg.klasyfikacji w linku wszechświaty z M-Teorii są poziomu II, a wszechświaty z interpretacji wielu światów poziomu III; oczywiście struny unifikują kwanty z resztą(heh, ale skrót myślowy), ale z tego co wiem nie mają na razie nic do powiedzenia jeśli chodzi o interpretacje kwantówki(np. po unifikacji wyjaśniałyby zagadki, które w MK się pojawiają); więc stara dyskusja o interpretacji pozostaje;
podsumowując membrany z M-teorii i wszechświaty z innymi liniami czasowymi to zupełnie coś innego;
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 18.01.2008 - |12:33|
Winchell Chung
Napisano 18.01.2008 - |13:20|
M-theory
A multiverse of a somewhat different kind has been envisaged within the 11-dimensional extension of string theory known as M-theory. In M-theory our universe and others are created by collisions between membranes in an 11-dimensional space. Unlike the universes in the "quantum multiverse", these universes can have different laws of physics.[citation needed]
Sakramentos co wyszło na Twoje? Jak mówiłem scf-fi to fantasty z technogadką, próbująca dopasowąć hipotezy fizyczne do świata fantastyki . Takie właśnie opowiadanie fikcji na podstawie niepewnych hipotez z tłumaczeniem tego technicznymi szczegółami. Natomiast na pewno nie odrzuciłbym możliwości przedsotania się przez wymiar przestrzenny do innej rzeczywistości.
Tym bardziej że M-teoria integrując grawitację pozwala na istnienie nieskończonej ilości membran tworzoących wszechświaty. Nieskończona ilość membra to nieskończona ilość wszechświatów. Nieskończona ilość wszechświatów to każdy możliwy scenariusz dla stanu atomu. Membrany istnieją w 11 wymiarowej przestrzeni. Przeskakiwąć między danymi wszechświatami można korzystając z jakiegoś wymiaru.
Użytkownik SGTokar edytował ten post 18.01.2008 - |13:23|
Napisano 18.01.2008 - |14:56|
teoria strun jest szersza niż kwantówka, ale ma naleciałości kwantówki, dlatego wszytskie interpretacje mechaniki kwantowej przechodzą na nią;
przy założeniu, że interpretacja wielu światów teorii strun i sama teoria strun są prawdziwe to:
1)istnieją membrany zderzające się; każda para membran stanowi odrębny wszechświat(sam pomysł z zderzającymi się membranami jest dyskutowalny); to jest wkład teorii strun;
2)istnieją alternatywne wersje tego jak wygląda przestrzeń z membranami; np.
P1. to nasza przestrzeń i nasz przebieg wydarzeń;
P2. to przestrzeń, w której nie doszło do zderzenia membran(naszych, z innymi dzieje się to co w przestrzeni P1), nasz wszechświat nie powstał;
P3. to przestrzeń, w której nasz świat powstał, ale np. mur berliński nie upadł i dalej jest komunizm w Europie Wschodniej;
P4. ...........
...
...
...
etc.
cały punkt 2) pochodzi od interpretacji teorii strun;
w tym sensie 1) to multiwszechświat 2. poziomu, a 2) multiwszechświat 3. poziomu;
Użytkownik inwe edytował ten post 18.01.2008 - |14:58|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 18.01.2008 - |18:28|
Chcę powiedzieć że ta 11 wymiarowa przestrzeń zawiera już te możliwości. Zawiera już te kombinacje membran które doprowadziły do P1 do P2 i P3. Ta 11 wymiarowa przstrzeń zawiera zarówno P1, P2, P3. Nie ma ... nie wiem jak to poweidzieć ... uniwersum które przechowuje różne scenariusze tej 11 wymiarowej przestrzeni. Te scenariusze są w niej zawarte. Przynajmiej takie odczucie miałem po tym programie ( http://www.bbc.co.uk...lunitrans.shtml ) Aczkolwiek jest dosyć stary bo z 2002 roku. Kto wie co Kaku wymyślił przez ten czas ;]
Dla własnego dobra, wyłącze się na okres zaliczeń ;D Ale tu wróce
Użytkownik SGTokar edytował ten post 18.01.2008 - |18:28|
Napisano 18.01.2008 - |21:00|
Ta 11 wymiarowa przstrzeń zawiera zarówno P1, P2, P3. Nie ma ... nie wiem jak to poweidzieć ... uniwersum które przechowuje różne scenariusze tej 11 wymiarowej przestrzeni. Te scenariusze są w niej zawarte.
każda para membran to oddzielny wszechświat, ale w sensie wszechświata gdzie indziej, a nie wszechświata "coby było gdyby..."; gwarantuje własną głową ;
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 04.02.2008 - |01:58|
Wypowiem się na temat odcinka
Wgniótł mnie w fotel. Pierwsza dycha (a do tej pory max to samotne 8,5/10) więc jest co świętować.
Dopiero teraz wiem że chcę dalej oglądać ten serial. Świetny pomysł i jeszcze lepsza realizacja.
Tylko jedna rzecz mi się nie podobała, kuc Teal'ca o reszcie mogę tylko napisać że super i chyba nie ma co więcej dodawać, trzeba zobaczyć
Napisano 15.02.2009 - |02:08|
Napisano 22.02.2009 - |15:34|
Mamy wszystko czego nam trzeba zniszczoną cywilizację, inne wymiary, inne wersje SG 1 oraz bezpośrednia atak na Ziemię!!!
Odcinek trzyma w napięciu nie ma heppy endu (i dobrze )
Fajny sklep z pamiątkami
W pełni zasłużone 10
Napisano 20.12.2010 - |21:11|
Najbardziej to się zastanawiam, tak jak już ktoś tu wcześniej napisał, że chciało im się inny świat, czyli świat Daniela, ratować, skoro ich był w niebezpieczeństwie? No ale cóż...
W każdym jeden z najlepszych odcinków pierwszego sezonu, który spowodował, że po większości nudnych odcinków tej serii miałem ochotę zobaczyć 2 dalsze.
Podsumowanie całego "Dextera":
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych