Wydaje mi się, że obecność tych samych symboli na wrotach jest faktycznie wynikiem uproszczenia - podobnie z resztą jak sytuacja z językiem angielskim, który jest używany przez Guldów, Asgard, Nox'ów, Tollan i wielu innych cywilizacji pozaziemskich, z którymi SG-1 ma styczność. Argumentem producentów (wg. stargatesg1.com) jest to, że pierwsze 10 minut niespełna godzinnego odcinka, SG-1 musiałaby poświęcić na odnalezienie sposobu komunikowania się z nowo napotkaną cywilizacją, a to jest przez komercyjną ( jak by nie patrzeć) stację tv nie do przyjecia.
Podobnie sytuacja wygląda z symbolami wrót. Rozszyfrowanie ich znaczeń tzn. przypisanych im konstelacjom gwiazd (co pozwala na właściwe umiejscowienie punktu przestrzeni itd.. wtajemniczeniu będą wiedzieć o co chodzi) zajmowałoby pewnie kolejne 10 minut i takim sposobem pół czasu odcinka jest już zajęte - a gdzie tu miejsce na rozwinięcie akcji?
Mam także pytanie do osób bardziej wtajemniczonych w sprawy SG-1.
W jednym z odcinków (nie jestem w stanie przypomnieć sobie sezonu i numeru odcinka), a był to ten, w którym odnaleziono na Ziemi przedstawicielkę Pradawnych

, SG-1 i naukowcy w bazie ubrani się w stroje firmy The North Face.
Czy ktoś z was wie gdzie można odnaleźć jakieś informację na temat tych dokładnie ciuchów, których oni używali, tj. nazwa modelu kurtki, spodni itd, oraz materiałów z których były wykonane. Za wszelakie informację będe wdzięczny