Odcinek 77 – S04E17 – Midway
Napisano 17.02.2008 - |00:42|
wrota przetrwały wybuch stacji - ponieważ był to zaledwie wybuch kilku c4
a ze skoczka nie "dzwonili" do atlantis ponieważ to za daleko, za duże wymagania odnośnie energii, - po to powstał ten most
nie dzwonili również ze skoczka do sąsiedznich wrót ponieważ.. nie znali adresu adres był wewnątrz makra, po co ma go ktoś pamiętać..
riiiiiiight?
Napisano 17.02.2008 - |01:26|
Również gdy za kilka miesięcy zabiorą się za odbudowę może się okazać, że już nie opłaca się łapać wrót - chociaż mam nadzieję, że takie wyjaśnienie nie padnie - w końcu to WROTA - niby ich pełno, ale jednak bezcenne.
Swoją drogą to już nie te czasy, kiedy utrata Wrót była straszna - bo w najlepszym wypadku tylko jedne z Antarktydy pozostawały. Teraz zwyczajnie podlecą sobie pod pierwszą lepszą niezamieszkaną planetę i zabiorą jedne, albo pozbawią za pomocą transportera Wrót jakiegoś wroga, jak to zrobił Baal.
BTW jestem ciekaw kiedy nasi nauczą się budować własne Wrota - bo skoro Tolanie potrafili, to jestem pewien, że Asgard także. Blueprinty musieli nam dać - pytanie, czy nasi je szybko zrozumieją.
Użytkownik Atlantis edytował ten post 17.02.2008 - |01:28|
Napisano 17.02.2008 - |05:48|
Pozniej troche juz razi debilizmem. Jak juz ktos napisal - nieplanowana aktywacja a ci 2 kolesie przy wrotach stoja i gadaja. Juz nawet nie wnikam w to ze nie stali po bokach podestu tak jak zapewne powinni, ale jak widze to, ze nawet nie postanowili uniesc broni, to takie cos boli.
John pada bez sil i nie daje rady wejsc przez drzwi, ale do skafandra do kotrego wchodzi sie pewnie ladne pare minut oddalonego od tychze samych drzwi pare metrow jakos mu sie udaje. Prosze was, kto tu jest debilem, widz, czy scenarzysta kotry stara sie wcisnac nam taki kit ? ;|
Generalnie nasi w tej stacji daja sie podejsc jak dzieci. Najbardziej jednak rozwala mnie akcja Wraith, ktorzy przez pare minut wala z broni energetycznej w drzwi. Co to ma niby dac do jasnej cholery? Skoro nie dziala to nie dziala. Z broni palnej zrozumialbym - moze jakas dziura itd., ale z energetycznej ? ;|
Na lopatki polozyl mnie nowy przedstawiciel IOA, ktory zauwazywszy zagrozenie, wiedzac ze SGC jest odciete i na powierzchni czeka zgraja Marines, postanowil, ze jednak najlepiej wezwaz wojsko zeby zbombardowalo SGC. No prosze, ile to juz bylo takich sytuacji w historii SGC, przy ktorej to jest pikus i jakos nikt nigdy nikogo nie bombardowal.
Kolejny element - Tealc i Ronan ida sobie przez gaszcz Wraith z kazdej strony i powalaja ich jak dzieci. Tak samo jak Goa'uld, ktorzy poczatkowo byli niezwykle potezni, tak i Wraith stali sie palami do bicia.
Mimo, ze odcinek generalnie oceniam na 8, to raza mnie te wszystkie niedociagniecia. Czasem mam wrazenie, ze scenarzysci nie do konca wiedza co bylo wczensiej w serialu ;/
wrota przetrwały wybuch stacji - ponieważ był to zaledwie wybuch kilku c4
zasadnioczo NIE wiemy co tam wybuchlo, wiec zakladanie czegokolwiek jest po prostu bezpodstawne.
psjodko - z tego co piszesz wynikaloby, ze twoim zdaniem powinni byc w stanie aktywowac wrota z jumpera, bo wybuch nie odrzucil ich na tyle daleko itd. No bez przesady. Wybuch bedacy w stanie zniszczyc midway bylby w stanie wprawic wrota w ruch obrotowy i nadac im na tyle duza predkosc zeby bylo po prostu awykonalnym w nie wleciec. I nie jest wazne ile gram czego, gdzie i jak tu uzyli.
Napisano 17.02.2008 - |10:49|
Wszystko zostało poruszone, poza jednym - jakie tam się pieniądze pojawily? Bo dolary US to to nie byly.. Zatrzymalem na stopklatce, ale nie obczailem, co to dokladnie bylo Moze ktos pomoc? Kanadyjskie? Skoro serial z Vancouver.. heh
Napisano 17.02.2008 - |11:32|
Odcinek całkiem dobry, ale bez rewelacji. Niby jest akcja i dużo się dzieje, ale ogólnie czuje się pewien niedosyt. Po co Wraith wybrali się na Ziemię? Chyba na ostatni posiłek. Skoro już się tam znaleźli, to logiczne byłoby, gdyby mieli jakąś strategię, a oni zachowywali się jak zwierzęta uciekające z ZOO. Wątek Ronon i Teal'c jakoś też tak dziwnie wyszedł. Ronon praktycznie na siłę, próbował być uparty, a Teal'c zachowywał się zupełnie inaczej niż zwykle. Jest jeszcze wiele innych rzeczy, które mi się nie podobały. Nie żeby odcinek był zły, ale wyższej oceny dać nie mogę.
Napisano 17.02.2008 - |12:07|
To było raczej coś innego. Specjalny ładunek, kalkulacje, by nie zniszczyć wrót i tak dalej. Generlanie teoria,ze wrota Apofisa krążą na orbicie jest znana i nie ma żadnego potwierdzenia. Zostały zniszczone przez C4 i tyle, dajcie spokój.Mylisz się - wrota kilkukrotnie już przetrwały eksplozję nuklearną tuż przy nich (chociażby "Pegasus Project"), więc odwołanie do odcinka z kapłanem Ori nie wystarczy.
Thor nigdy nie holował Dedala. Kwestia podróżowania miedzy galaktyka Asgard a naszą był już roztrząsana i nie jest istotne, jak Asgard osiągnęli taką szybkość. Faktem jest, że do Pegaza lecą w mniej więcej takim samym czasie, jak my. Radzę przejrzeć odcinki SGA jeszcze raz, w którymś o tym było.Chociaż czy on im jest faktycznie potrzebny? Mają technologię Asgardu - dzięki temu statki powinny naprawdę szybko zacząć latać między galaktykami (statek Thora z Dedalem na holu potrzebował chyba godzin na lot do galaktyki Asgardu!) a do tego mamy nowe źródła energii - Asgardczycy potrafili otwierać tunele między wrotami w dwóch galaktykach, ZPM chyba nie jest tutaj niezbędny - pomocny, ale nie niezbędny.
Co do powalanych wraith-taaak, ale to było do przewidzenia. Chociaż należy zuaważyć jedną rzecz-Wraith z stacji były łatwe do zdjęcia, łatwiejsze niż te z SGC, które się nażarły. Ci z Midway byli po prostu chudzinkami, to wszystko.
Winchell Chung
Napisano 17.02.2008 - |12:20|
Piszecie, że Tauri zachowują się jak debile, znów ktoś przedarł się do naszej bazy. Przecież to esencja tego serialu.
Kto wyobraża sobie Star Treka bez możliwości zastosowania dowolnego urządzenia do danej sytuacji. Jak trzeba to replikator będzie bronią, osłoną itd. Dlaczego zawsze w Star Treku nowo poznana rasa robi w bambuko idealistów z gwiezdnej floty.
Dlaczego w B5 zawsze można przemycić dowolny towar, od prochów po głowice nuklearne.
Dlaczego w BSG nikt nie używa mózgu, a zawsze podąża za emocjami.
To ten sam typ specyfiki serialu, nie ma SG jeżeli za każdym razem obcy nie byliby w stanie wedrzeć się do bazy. Jest tak od dziesięciu laty, a niektórzy wyśmiewają to jako błąd, trzeba to przyjąć pomimo głupoty i cieszyć się akcją.
To jest umowa między widzami a twórcami, że dajemy się nabierać na wybuchające samochody od jednej kuli, że w trakcie spadania można chwycić się za jakąś skałę i utrzymać.
Rozumiem krytykę, ale w przypadku odcinków takich jak Trio, który nigdy nie powinien powstać. Tutaj pomysł jest dobry, natomiast technikalia są jakie są w SG.
Odcinek zostawia nam pytanie, po co był ten wypad Wraith? - dodajmy do tego:
Co z Athosianami? / Kim był ten naukowiec- pseudo Genii?
Co się stało w 4x11 gdy drużyna była nieprzytomna na HS
Nowa frakcja replikatorów?
Co z dzieciakiem Teyli- w końcu nie będzie raczej zwykły sądząc po 4x12.
Zbiera nam się wątków, oby rozwiązanie było ciekawe.
Napisano 17.02.2008 - |13:30|
Rip to: Stargate.Atlantis.S04E17.PREAiR.XviD-BSGTV, dzwięk zamiast 48kHz ma 44.1 ale tak to ok.
Którą wersję polecacie, tego Preaira czy "zwykłe" HDTV?
Dźwięk 44.1 mi nie przeszkadza... a jednak wydaje mi się on trochę "dudniący".
A obraz jakby zbyt jasny (czerń nie jest czernią).
Natomiast w wersji HDTV wiadomo - są znaczki, napisy, wyciepane reklamy i brak napisów końcowych.
Trudno się zdecydować co lepsze
Napisano 17.02.2008 - |13:35|
Co do przesłon na Midway to kwestia jest o tyle problematyczna, że występuje opóźnienie! Pamiętajmy, że Gate Bridge to nie jest taka normalna podróż - wchodzi się i wychodzi po ułamku sekundy. Wrota otrzymują "ładunek", zamykają tunel, trzymają podróżników w buforze, otwierają tunel do kolejnych i przekazują dalej. Dobrze to rozumiem? Czyli jak wyobrażacie sobie wysłanie sygnału GDO i weryfikację otrzymania? Tunel miał być w 100% bezpieczny. Zapewne coś wymyślą w następnej wersji stacji.
No właśnie tu mam pewien dylemat, wydaje się możliwe przesyłanie sygnału przez wrota bez ich otwierania. Na poparcie tej tezy przypominam sobie jeden przypadek - SG1 1x22 - Apofis przemawia do swoich jaffa na statku przez jakiś odbiornik(kula) umieszczony we wrotach. Poza tym w odcinku SGA 3x10 Gen.Laundry wysyła wiadomość na Midway poprzez wrota, fakt, że w tym przypadku się one otwierają, ale jak to jest możliwe z całym łańcuchem wrót ?
psjodko - sorry za moje czepialstwo, nie doczytałem twojego posta o końca, zmieszałem kilka postów razem i wyszedł mi "nuklearny" babol
Użytkownik rahl edytował ten post 17.02.2008 - |13:38|
Napisano 17.02.2008 - |14:37|
Napisano 17.02.2008 - |15:40|
+ fajnie bylo ogladac znowu Teal’ca
i Ronona mowiacego : <<INDEED>>
Użytkownik elam edytował ten post 17.02.2008 - |15:42|
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 17.02.2008 - |18:24|
1) Wybuch. Wszyscy założyli iż do autodestrukcji stacji potrzeba C4, jako ładunku niszczącego. A czemu nikt nie weźmie pod uwagę systemu autodestrukcji z SGC czy Altaltydy przez przeciążenie generatora naguada. Przecież baza skąd musi brać energie bo jej działania i operacji na wrotach.
2) Uciekające wrota.
Jeśli wybuch nie zniszczył któryś z wrót to one i tak po prostu będę uciekać od bazy. Więc trzeba by je ścigać. Czemu za nimi nie polecieli. A po co mieli lecieć? Chyba lepiej zaczekać na pewną akcję ratunkową, niż na własną rękę ratować się pogonią za wrotami. A co się stanie jeśli dogonią wrota ale nie będę mogli zadzwonić (bo się kręcą i nie da się w nie wlecieć, są uszkodzone itp). Przecież wtedy by ich nigdy nie zna leśni.
Trzeba też pamiętać iż Tunel działa poza zwykłym protokołem wrót, więc raczej skoczek z swoich Wifi DHD by ich nie otworzył.
Mogli by ręcznie skakać od stacji pośrednie do następnej, czyli w sumie potrzebowali by 5 skoków by się dostać to tej planety gdzie Wrait wystartował. Ale czy znali adresy tych stacji pośrednich, i czy w w ogóle te stacje mają standardowe adres?
Trzeba też pamiętać iż Wrait do Tunelu dostał się nie przez zwykły DHD, ale przez swoje coś, czyli raczej skoczek by sobie z tym sam nie poradził.
3)Podbój ziemi w 50tkę.
Trzeba pamiętać iż Wrait o ziemi praktycznie nic nie wiedzą (tylko tyle iż jest tam mnóstwo żarcia). Więc raczej akcja miała charakter zwiadowczy, pewnie w następnej fazie miały by polecieć Darty i zrobić żniwa (tylko skąd mogli wiedzieć iż SGC znajduje się pod ziemią)
I ti chyba tyle.
A co do pytania trzemy ziemianie nie budują swoich wrót. A czy ktoś pamięta co się stało z tymi mini wrotami z piwniczy Cartel (?). Przecież możliwe iż strega 51 próbuje otworzyć sposób ich stworzenia.
Co do nie autoryzowane go stanie się do stacji, to fakt trochę naciągany jest spokój przy nie autoryzowanym połączenie ze strony układy atlantydy, ale trzeba pamiętać jak juz dzwonili że stacji, to system sam podał do SGC kod autoryzacyjny by otworzono przesłony.
I to chyba tyle z mojej strony.
Napisano 17.02.2008 - |18:28|
Poza tym oni chcieli wysłać tam znacznie wiecej wraith za pomocą midway, nie tylko tych 50
Napisano 17.02.2008 - |21:05|
Bardzo dobre odcinki związane z głównym wątkiem i tragiczne wypełniacze.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 17.02.2008 - |21:15|
ODcinek mi sie dobrze ogladalo Wysoko go mozna ocenic
Wszystko zostało poruszone, poza jednym - jakie tam się pieniądze pojawily? Bo dolary US to to nie byly.. Zatrzymalem na stopklatce, ale nie obczailem, co to dokladnie bylo Moze ktos pomoc? Kanadyjskie? Skoro serial z Vancouver.. heh
Widać walutę Europejską dokładnie 5 Euro, dolarów było tam najwięcej, Sheppard trzymał w ręce jeszcze funty oraz jedna waluta za tym Euro słabo widoczna nie rozpoznałem.
Napisano 17.02.2008 - |22:01|
Użytkownik michal_zxc edytował ten post 17.02.2008 - |22:13|
"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam
Napisano 17.02.2008 - |22:27|
A odcinek bardzo dobry, świetny pojedynek, szkoda ze Teal'c ma te dodatkowe 50 lat na karku, bo widać było zmęczenie. Ponad godzina naparzania, zakłady i ta cholerna Carter w stroju, na który nie jestem w stanie już patrzeć...
Potem zamknięcie w jednym pokoju, bosko i ta komedia a potem już zwyczajnie, strzelanie, odbijanie SGC.. miodzio... A jeszcze do tego wylewne rozmowy...
I macie rację, że to jeden wielki BUG z tymi wrotami, ale gdyby wybrali adres, to by nie było przemiłej sceny na końcu, jak Ronon budzi Shepparda...
Natomiast ludzi piszący regulaminy zabezpieczeń, powinni zmienić zawód, na pisanie scenariuszy dla turystów...
Jesteśmy na stacji, gdzieś w połowie drogi, po cholerę ja niszczyć w wybuchu? Jak ktoś tam doleci, to jest mu ona raczej cała nie potrzebna... nie prościej wywalić zasilanie i same zasilanie wysadzić w powietrze? Albo zamontować silniki na kolejnych wrotach (zdaje się, że są one, na granicy zasięgu), i zamiast niszczyć MidWay, nie lepiej rozsunąć wrota?
Wrota na pewno nie mogły ulec zniszczeniu, bo wiemy, że takie rzeczy im nie straszne... Teoria o nadaniu im ruchu obrotowego jest wysoko naciągana, i równie prawdopodobna, jak to, że lecą idealnie prosto, lub że są w tym samym miejscu, co przed wybuchem... Jeśli już, to sądzę że wrota był ustawione na odwrót, czyli ziemskie ze strony pegaza, te pegaza po stronie drogi mlecznej, a wybuch skutkował rozsunięciem owych poza zasięg systemu.
Napisano 18.02.2008 - |00:15|
+ Tealc i Ronan jako zespół
+ końcowa scena z Sheppardem jak go Ronan budzi
+ Walka tealca z Ronanem
- Szkoda że nie pokazali wojska czy chociaż tego jak próbują wysadzić SGC
- No i oczywiscie wybuch stacji. Jeżeli wrota mają być zniszczone w trakcie tego wybuchu to on był z decydowanie za mały patrząć na to że na stacji była dwie pary wrót która są wykonane z naaquadri?(tak to się pisało )
Zapraszam (jesli chcesz) na mojego bloga o serialach - http://scianadziwnyc...i.blogspot.com/
Napisano 18.02.2008 - |02:19|
Ocena 9/10
PS. Jakoś dziwnie dla mnie brzmiał głos Ronona na początku np. w stołówce, chrypa czy co, ale może mi się zdawało.
Napisano 18.02.2008 - |06:50|
- No i oczywiscie wybuch stacji. Jeżeli wrota mają być zniszczone w trakcie tego wybuchu to on był z decydowanie za mały patrząć na to że na stacji była dwie pary wrót która są wykonane z naaquadri?(tak to się pisało )
Naqadah jak juz cos.. naqardia byla wytwarzana na planecie Jonasa.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych